Slovenija

Kazen od 500 do 1200 evrov

Ljubljana, 31. 03. 2008 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.K./D.Š.
Komentarji
99

Vozniki, ki bodo vozili brez vinjete, bodo plačali kazen do 1.200 evrov, kar je 21-krat dražje, kot če bi kupili letno vinjeto.

Tovornjaki na avtocesti
Tovornjaki na avtocesti FOTO: Kanal A

Vinjete naj bi po načrtih vlade stopile v veljavo 1. julija letos. Že od samega začetka predloga o uvedbi vinjet je za voznike najbolj zanimiva in zaželena novica o ceni vinjet, ki se je ustalila pri 55 evrih za letno in 35 evrih za polletno vinjeto.

Predvsem na začetku uvedbe vinjet bodo še posebej na preži cestninski nadzorniki, ki bodo poostreno preverjali ali vozniki uporabljajo vinjete. Kazen za voznike, ki bodo po avtocestah in hitrih cestah vozili brez vinjete bo od 500 do 1.200 evrov, kar je od 9- do 21-krat več, kot bi odšteli za letno vinjeto.

V SD proti vinjetam

"Zaradi zajetnega deleža, ki smo ga v preteklosti že prispevali, bi takšna ureditev pomenila nepotreben in nepravičen strošek za prebivalce Ljubljane," je poudaril mestni svetnik.

Socialni demokrati Ljubljana nasprotujejo nameram vlade, da uvede vinjete tudi za promet na ljubljanski obvoznici, je povedal podpredsednik SD Ljubljana in mestni svetnik Gregor Istenič. Poudaril je, da so Ljubljančani pred leti že prispevali za ureditev ljubljanske obvoznice in razbremenitev mestnih cest.

Mestna občina Ljubljana (MOL) je po podatkih ljubljanskih SD v izgradnjo ljubljanske obvoznice investirala v treh delih. In sicer v letih 1979-1981 za gradnjo zahodne avtocestne obvoznice v dolžini 7,2 kilometra, v letih 1981-1983 za gradnjo severne obvozne ceste v celoti in v letih 1995-1998 za gradnjo severne obvozne ceste malo manj kot 25-odstotni delež v skupni dolžini 8,1 kilometra. Malo manj kot 25-odstotni delež pa je MOL prispevala tudi za gradnjo vzhodne avtocestne obvoznice, je pojasnil Istenič.

SpreZJC_260308_VRS
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cigancek@gmail.com
03. 04. 2008 17.17
trout, teb pa številke niso najbolj domače a ne? ;)
trout80
03. 04. 2008 07.40
Ne jz bi dal zastonj avtoceste, sej nam država že tko preveč davkov pobere hehe. Ja cigan ti si pa naj bolj pameten - pravi rainman - to pomeni, da so zdaj po novem s tabo na čelo že 3-je na tem svetu, pa čeprav se naj bi na vsakih 200 let en rodil.
cigancek@gmail.com
02. 04. 2008 16.23
xes, sej valda, ta sistem je itak nedodelan, oni pa bi kr neki radi ... trout80, pr teh cenah naj bi pobrali več cestnin kot prej tko da se bo dal odplačvat kredite. In če ne bi bil tok omejen, bi vidu, da če bojo ful zvišal ceno, bi jo manj folka kupil --> manjši prihodki in bolj zabite lokalne ceste. Sicer pa sploh ne upam pomislit, kakšen odziv bi bil, če bi bla cena prek 200€ kokr se je na začetku govoril. Aja trout, ti k si tok pametn, pa veš, kaj se bo zgodil, dej mi povej, kere delnice bojo zrasle, da jih kupm zdele, da bom laži odplačal tok drago vinjeto. To ste vsi neki pametni. A vi bi dal kr vinjeto po 10€, da se vam DARS zlom al kaj? Če bi taki k se obremenjujejo s tole ceno vinjete, tok obremenjeval s tem, kako kej zaslužt, bi bli mogoče med najbogatejšimi Slovenci.
trout80
02. 04. 2008 12.02
@ciganček Mal bol preber ka sn napiso!! Da je cena vinjete normalna, vendar nateg se bo zgodil, ko bo po 6 mesecih kar na enkrat poskočila cena vinjet in glej ga zlomka - kaj boš pa pol še vedno zagovarjo vladine ideje haloooooo. To se bo pa 100% zgodil.
xes
02. 04. 2008 11.44
cigancek: pri testiranjih prototipa satelitskega cestninjenja je sistem velikokrat zaznal vozilo, ki je vozilo po regionalni cesti blizu avtoceste (mimogrede - pri nas gredo vse regionalke zelo blizu avtocest, ponekod jo celo preckajo cez most ali podvoz - sploh primorska AC je taksna) kot da se vozi po avtocesti... potem pa ti dokazuj, da se nisi peljal po AC ... o tem pa Pavel "Pravicni" Gantar modro molci vsakic ko kuje v nebo ta bodoci satelitski sistem .... nerazvit in nedodelan prototip!
cigancek@gmail.com
02. 04. 2008 11.34
Aja, še tole. Če vam kej ni všeč, ne kupt vinjete, pa se furite po lokalnih cestah. Ko boste mogl plačat prvo kazen k jo boste tam plačal zarad mal previsoke hitrosti, boste pa takoj začel drugač razmišlat.
cigancek@gmail.com
02. 04. 2008 11.29
pijanec22, v bistvu je mal več kot 10 km in na Hrvaškem manj kot 500 km (natančneje je od Zagreba do Splita po AC 380-390 km. In ne mi pametovat, da večina tujcev gre na tej relaciji. A zato je vsak poletni dan Celovška v Ljubljani tok zabita? Od kje pa pridejo makaronarji? Prek Iraka? Pa ej, totalno me boli, če morjo tujci tole plačat. Če nam delajo kolone, pa nej mamo vsaj neki od tega. Tud če za tistih par km kokr je AC od Šentilja do Gruškovja. Sicer pa cena je znana. Če hočeš, jo kupi, če ne, pojdi pač drugje. Sploh mi ni jasn, zakaj se sekirate zarad tujcev. Kot da se kdo v Avstriji sekira, če mi rabmo vinjeto sam en dan. S tem sam dokazujete kaki hlapci ste. "Pokleknimo pred tujci, oni so itak najboljši." trout80, pa kdo si ti, da boš neki tkole pametoval, da te lupijo? 55€ za vinjeto? Sej boš vidu, kako bo pol k bomo mel "satelitsko cestninjenje". K nam bojo vsak km obračunal, predore magar še mal več. Kaj se bo pol zgodil? Jah, folk se bo spet furu po lokalnih cestah k jim bo škoda plačat tist. V bistvu bo tko kokr je zdele. Super k bomo mel spet manjše prihodke od AC. Drgač pa bojo zdej clo več pobral s temi vinjetami kokr prej. Vi bi itak radi vse zastonj, sam k se ne spoznate na številke je to mal problem. Dejmo vse AC zastonj, pa bo to rešen. Se nas bo pač prek davkov "curilo". Aja, ne, pol spet nau čist pošteno. policaj11, ne vem sicer, kakšne izračune maš ti, ampak dvakratna povratna vožnja od MB do KP stane več kakor polletna vinjeta. Prosim vas, ne napihujte zadeve, da se vam ne splača. K jo boste kupl, se boste itak vsi fural po AC. Btw, opažam da je veliko ljudi takih k ljubijo plavaje proti toku in so kot ovčke. Ko ni blo teh vinjet, so vsi jokal, kok bi jih mel, zdej pa kar naenkrat vsi proti. Yay, kok znate s svojo glavo razmišlat.
trout80
02. 04. 2008 10.38
Država nas lupi z vseh strani - kaj lahko storimo :) jah začnite preprodajat kar se preprodajat na črnem trgu da. Ker to nam je zdaj oproščeno saj ni denarja :P
934604
02. 04. 2008 10.34
Na kolo pa čez gmajno v službo! In še pribor za preživetje v nahrbtniku, če je služba daleč stran. Doma pa sliko pustit, da družina ne bo pozabila na nas. To z vinjetami je rop pri belem dnevu. Ugodno sicer za ljudi, ki se ves čas vozijo po avtocesti, za občasne uporabnike pa ne ravno. A bodo mogoče s prihodki od vinjet končno trojanam privoščili novo plast vozišča?
trout80
02. 04. 2008 10.16
spet nas bojo nategnal haha. Slovenčki pa nimamo druge kot, da čakamo na usodo, ki nam jo krojijo monarhi.
trout80
02. 04. 2008 10.14
Sej za zdaj je cena vinjete nekot normalna, sam to vse skupaj je en vlek nateg, ker koker se bo sistem uveljavo bo DARS nabil ceno vinjete med planete. Tko, da je kar za razmislit ali ja ali ne. Seveda sistem je že vredu samo kdo pa meni garantira, da ne bojo čez pol leta raketno poskočile cene, kar zna DARS lepo delat - sej se vidi po cestninah, a ne.
nikolitiho
01. 04. 2008 23.23
gream reaper, če se 2-3x letno pelješ po AC od LJ do Grosuplja, pol pač ne boš po novem šel na avtocesto, bog ti pomagaj. Če je že zdaj nič ne koristiš (2x na leto = 0), je pa tud vnaprej ne boš. Če pa se 2-3x na leto pelješ iz Mb do Kp,pa te za eno furo in nazaj pride 19,60€, pa če se 2x pelješ, si skoraj na istem. Kaj vam ni jasno? CIGANCEK; WORD!!!!!!!
pijanec22
01. 04. 2008 23.19
cigancek: večina tujcev potuje na relaciji Šentilj-Gruškovje. In kako neumno more biti, da primerjaš 500 km avtoceste za 21 evrov v primerjavi z 10 km (to je 5 minut vožnje) za 35 evrov. Tudi ti jih ne bi plačal v drugi državi in bi se pritoževal. Zdaj pa si najbolj glasen...
Smackyx
01. 04. 2008 23.04
cigancek, tako je! T.i. JOKICE si naj malo v enem mesecu zapisujejo za kolk brezpotrebnih stvari potrošijo denar, pa bodo kmalu ugotovili, da bi za ta denar lahko v enem mescu prišparali ne samo ene mesečne ampak po mojem kar nekaj letnih vinjet!
cigancek@gmail.com
01. 04. 2008 20.50
missyca1, verjamem, da težko živite, ampak bliže obali ko živite, laže se boste peljali po stari cesti, če vam je vinjeta prevelik strošek. Dlje od obale ko ste, dražja je cestnina že sedaj. Od Mb do Kopra in nazaj je cestnina cca. 20€. Za 15€ pa se gotovo vozite po AC na leto. Sedaj pa še ostali "ne-vem-kaj-bi-počel-pa-morm-kurcat-vse-po-... NE ŠTEKAM, zakaj se vsi obremenjujete s tujci. Pa ko jih jebe. Stranskih cest itak ne bojo uporablal. Nej jih plačajo al pa nej grejo čez Madžarsko, kjer so tudi sicer vinjete. Splačalo se mu itak ne bo. Aja, za cestnino od Zagreba do Splita se plača dobrih 21€, če preračunamo v €. Tja in nazaj torej 42€. To je več kot polletna vinjeta. Vsi, ki ste pravkar pomislili, da bi rekli, da se tam naredi malo več km. Ja, pri nas pa lahko naredi neomejeno km v pol leta. Sicer pa tudi ni ne vem kakšna huda razlika med razdaljama Karavanke-Obrežje in Zagreb-Split. Pa nej vam, "avstrija-ma-vsaj-10-dnevne-vinjete" pametnjakovičem eno primerjavo. En Nemc k gre na morje na Hrvaško za 14 dni (manj se mu redko splača, ker je daljša pot) samo Avstriji pusti 2*10-dnevna vinjeta (2*7,6=15,2€) + predor Sankt Michael (2*9,5=19). Pa pustmo Karavanke k itak niso v celoti avstrijske (sicer pa se plača 2*6,5=13€). Brez Karavank tole nekak nanese 34,2€. Kok že pusti v Sloveniji? Aja, 35€. Tista razlika k je kle vmes pa itak gre Avstriji k več pokasira od Karavank. Tonček Balonček, tud na netu nis 24 ur na dan. Tud TV-ja ne gledaš 24 ur na dan. Pa kljub vsemu plačaš kolkr je treba. Razpoči se. Jokice brez razloga, kaj naj vam še vse razložim?
stfuimho@email.si
01. 04. 2008 14.00
Te vinjete se iz dneva v dan kažejo kot vedno večji nateg. Lj obvoznica? Ja, saj, počasi bo boljš, da maš vinjeto če maš avto, tko, za vsak slučaj, ker enostavno ne boš več vedel kje vse te lahko čaka kazen......
xes
01. 04. 2008 13.02
missyca1: a do zdaj pa niste rabli placevat cestnine, ce ste sli na morje oziroma iz morja po avtocesti? Zanimivo ... Stara cesta proti primorski je zastonj ze zdaj, ko veljajo cestnine in bo tudi potem ko bodo vinjete... in za tistih cca 10 EUR cestnine koliko bi vas prisla pot na morje in iz morja zdaj (ce startate naprimer iz Lj) dobite v vseh krajih ob stari cesti do primorske kar nekaj kepic sladoleda... ali pa naprimer kar nekaj bencina ... ampak vi tega ocitno ne vidite... ali pa kljub 518 eur mesecno ne znate sparat, ce se do sedaj vozite na morje po avtocesti in pridno financirate dars za ta privilegij, da pred cestninsko postajo cakate v koloni in pokurite samo zaradi tega se kak litr bencina vec....
zakretene
01. 04. 2008 11.33
Ravno v tujcih je štos minimalno polletnih vinjet - glede na to da nam hrvaški turizem zgolj svinja okolje in maši ceste, naj se to vsaj plača. In če bo zaradi tega kaj manj tranzitnega-sendvič-od-doma pleha na naših cestah, bo super. Drugače te pa danes stane pot od Maribora do Kopra in nazaj več kot 20 EUR, tukaj pa jamrate za 35 EUR za pol leta.
Irena Mlakar
01. 04. 2008 11.15
ENKRAT NA LETO GREMO ZA EN TEDEN NA MORJE, S 518E/MESEC KARSEDA SKROMNO, VERJEMTE. SEDAJ BOMO MORALI PA Z DROBIŽEM ZA SLADOLED ŠE VINJETO KUPIT?!?! ALI PA SE BOMO MORDA PELJALI, KOT V STARIH DOBRIH ČASIH PO STARI CESTI. ZA KOGA GRADIMO CESTE? ZA DARSOVCE, ZA KAMIONARJE IN PA ZA BOGATE... PA MAMO ZA AVTO IN ZA BENCIN...LE ZA SLADOLED BO ZMANKAL
yarrick
01. 04. 2008 10.56
@gospakatja me prav zanima če si pripravljen/a dati 38€ zato da se boš peljal/a po avtocesti samo 2 ali 3x letno. Meni se zdi to bedarija; mar bi uvedli ABC sistem pa bi bil mir. Me prav zanima kako bojo tujci plačevali uporabo naših avtocest? jim bodo zaračunali 38€ za enkratno prečkanje slovenije in po vsej verjetnosti še enkrat 38€ za vračanje? PO tej logiki bodo regionalne ceste še bol obremenjene( s tem več možnosti za prometne nesreče in polsledično s tem tudi več kazni- pametna poteza, res kapo dol predlagateljem tega zakona) Jaz osebno tega ne podpiram, bom pač "divjal" po regionalnih cestah( s predpostavko da me ne dobijo na radar) za manj denarja.