Slovenija

'Kazen ni dovolj. Žrtev potrebuje, da verjamemo njeni izkušnji!'

Ljubljana, 12. 12. 2011 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodniki in tožilci se bodo morali o nasilju v družini po novem učiti tudi od strokovnjakov iz nevladnih organizacij, je po današnjem sestanku z varuhinjo človekovih pravic, policijo in predstavniki omenjenih organizacij dejal minister Zalar.

Nasilje v družini
Nasilje v družini FOTO:

Policisti so v minulih mesecih letošnjega leta obravnavali 1666 primerov, v katerih so se nasilneži za vrati domov znašali nad bližnjimi. Številka je sicer manjša kot v istem obdobju lani, ko so zabeležili 1968 primerov kaznivega dejanja nasilje v družini, a že ena sama žrtev je preveč, so danes za skupno mizo opozorili minister Aleš Zalar, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik in predstavniki policije ter nevladnih organizacij. Na skupnem srečanju so se dogovorili o bodočih ukrepih za reševanje danega problema.

Zdenka Čebašek Travnik
Zdenka Čebašek Travnik FOTO: POP TV

'Obrnite se na varuha!'

Varuhinja človekovih pravic je predstavila dve pobudi. Prva pobuda z njene strani je, da novi rebalans proračuna ne sme zmanjšati sredstev društvom oziroma nevladnim organizacijam za preprečevanje nasilja. Druga pobuda je namenjena žrtvam. Varuhinja pravi, da imajo namreč žrtve velike težave s prijavo nepravilnosti pri delu policije, tožilstva oziroma preostalih organov, vpletenih v dane postopke. "Obrnite se na varuha, to je edina prava pot, da se organe obvesti o nepravilnostih,“ pravi in dodaja, da slednji v veliki meri opozorila upoštevajo in njihovo nadaljevanje tudi hitro preprečijo.

Pri usposabljanju sodnikov bodo odslej sodelovali tudi strokovnjaki iz nevladnih organizacij

Minister Zalar pravi, da je v Sloveniji preprečevanje tega nasilja postala politična prioriteta. "To ni le prazno politično geslo, to se odraža v konkretnih dokumentih te države,“ pravi in nadaljuje, da si žrtve zaslužijo več posluha s strani tistih, ki vodijo postopke, zato so sklenili, da bodo v program usposabljanja sodnikov in tožilcev vključili tudi strokovnjake nevladnih organizacij s področja preprečevanja nasilja v družini. "Predvsem zato, ker imajo dnevni stik z žrtvami in lahko svoje izkušnje prenesejo na tiste, ki izvajajo sodne postopke,“ pravi in dodaja, da bo ob predaji poslov bodočega novega ministra opozoril na pomembnost ohranitve oziroma okrepitve financiranja nevladnih programov. To se bo zgodilo kmalu, saj bo treba sprejeti rebalans proračuna za leto 2012.

Prepovedi približevanja se drži kar 85 odstotkov storilcev

Namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar je dodala, da policija pripombe vseh sodelujočih jemlje resno, na kar kaže tudi dejstvo, da je dana problematika ena od njihovih prioritet že vse od leta 2008. Med nekaterimi ukrepi, ki jih štejejo za zelo uspešne, so tudi uvedba anonimne e-prijave, multidisciplinarno sodelovanje in še strožja prepoved približevanja. Slednja je razlog, da kar 85 odstotkov nasilnežev izdano kazen upošteva. Pravijo, da z izvajanjem kampanj raste tako ozaveščenost žrtev kot tudi storilcev in okolice, kar pripomore k zmanjšanju kaznivih dejanj.

Nasilnež v Murski Soboti
Nasilnež v Murski Soboti FOTO: Tadej Kirinčič, Sobotainfo.com

Kot je dejal, je raziskava Inštituta za kriminologijo pokazala, da se je kmalu po tem, ko je vlada opredelila reševanje problematike za politično prioriteto, za več kot za sto odstotkov povečalo število registriranih kaznivih dejanj na tem področju. Bistveno pa se je skrajšal čas, ki ga državni organi potrebujejo, da zadevo zaključijo. Povprečni čas od začetka postopka na sodišču do konca naj bi znašal okoli šest mesecev. Če smo uspeli narediti našo družbo bolj občutljivo na ta pojav, če se vidi, da ima država mehanizme za reševanje, hitre postopke, in če se to vidi v upadanju števila kaznivih dejanj, so bili učinki triletne kampanje doseženi, meni minister.

Čebašek Travnikova je na koncu še opozorila, da je na tem področju premalo storjenega za preprečevanje nasilja pri starejših ljudeh in invalidih. "Doreči bo treba, kako dostopati do njih in kako jim nuditi pomoč,“ pravi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
12. 12. 2011 22.07
+2
kakorkoli obrneš najkrajšo potegne vedno otrok. in to zaradi staršev ki se ne znajo normalno nečesa zmenit. in raznoraznim ustanovam že dolgo ni nič za zaupat niti za vrjet.
zalostenocka
12. 12. 2011 16.49
+3
žrtve nasilja iskoriščajo položaj policije in sodišč z namenom da se maščujejo svojim bivšim partnerjem in oni lahko samo opazujejo kako nesramne babnce pluvajo po njih, sam sem doživel to,nism nasilnež in sem se samo branil ko je z vsemi mogočimi stvarmi metala vame in me davila nakar sm reflerksno odreagiral! sledila je prijava na policiji prepoved pribljiževanja 9 mesecev z namenom odtujevanja otrok da so lahko drugi moški hodili v mojo hišo se igrala z mojimi otroci,jaz jih pa vidit nism smel!in spal sredi zime na klopci !!CSD in sodišče to podpira samo da jih oče ne vidi! zaradi kršitve prepoveda pribljiževanja dobil kazn 5600 evrou ki jih nimam kje uzet!! boril smo se za enakopravnost med spoloma zdej smo pa moški manj vredi kot psi !!salonske dame in gospodje odločajo v usodi človeka in kako bodo otroci vidl svojega očeta ! če hočete lahko objavim mojo žalostno zgodbo,kot oče dveh majhnih otrok, ki mu je žana načrtno uničila življenje, samo zato da se je lahko dobivala z drugimi poročenimi moškimi !!ŽALOSTNO !! tud niso tolk nedolžne kukr se delajo !!
liveandletlive
12. 12. 2011 17.19
+2
žrtev nasilja je pri nas lahko samo ženskega spola. žal. in nekateri naši politiki so tako nesposobni da svojih političnih točk ne znajo nabirat drugače kot z razpihovanjem šovinizma in neenakopravnosti ... prej do žensk, sedaj pa pač do moških tudi jaz sem žrtev b ivše žene - matere - ki v življenju ne vidi drugega kot poniževanje in razvrednotenje nasprotnega spola. pri njenih dejanjih je otrok kvečjemu sredstvo za obračunavanje z moškimi na sfeminiziranih sodiščih ter vlaganje krivih ovadb proti njim - samo da je otrok čimbolj odtujen od očeta in ob vložitvi krive ovadbe sem nič kriv čez noč ostal brez stikov s svojim otrokom. Na drugi strani pa tožilstvo in sodišče kljub kupu izvedenskih mnenj in prič proti materi - zlorabiteljici otroka in kriminalki - že šest let išče izgovore in opravičila in sočutje ter skratka ne naredi NIČ, kvečjemu udre po očetu ker se le-ta brani pred krivimi ovadbami. in vseskozi se omenjajo imena iz enega izmed društev za zaščito žrtev nasilja, ki se imenuje po okroglem geometrijskem liku ...
6zabica
12. 12. 2011 16.24
+1
Glede na ta članek predlagam tudi izobraževanje poglobljene narave za posamezne strokovne delavce iz kraja ob meji...pa ščepec empatije še....
Raztezje
12. 12. 2011 14.37
+1
Ko prijaviš kakega tajnega policaja ali druge višje uradnike, pa sta tožilstvo in Varuhinja ČP prva, ki ovadbe zavračata, ne da bi sploh preverili izjave in dejstva, drugače ne bi danes splohgovorili o teh problemih. Policija in pravosodni delavci mogoče delajo napake, žrtve pa sploh ne pridejo do te možnosti ali pa preganjajo celo njih namesto krivcev. Kar obrnite se na Varuha človekovih pravic, sami se prepričajte in jokajte, čeprav siši se pa vse skupaj res fino pred tujino.
Raztezje
12. 12. 2011 14.38
+4
Največji vzrok socialnega nasilja sta revščina in nemoč posameznika.
Raztezje
12. 12. 2011 16.19
+2
Verjamem Zalarju, do sedaj ni sprejel še ničesar v škodo naroda ali kako naj se izrazim, da mi ne bodo prišli po mene.
Jimi1
12. 12. 2011 14.31
+4
No po prepovedi približevanja navadno takšne družine hitro razpadejo.... Ženske nato preko CSI, sodišča.... obirajo svoje "nekdanje" kar se navadno dostikrat povratno konča z najhujšo obliko nasilja. Glede na napisano sem raje in bom zelo verjetno tudi ostal....SAM. Mirno življenje brez zafrustriranih žensk ima pač svoje PREDNOSTI, ki se jim ne mislim odreči.... Ne mislim biti suženj babnice in Jankoviča....Nikoli !
evasle
12. 12. 2011 15.15
+1
Strelja?ko
12. 12. 2011 16.09
-1
evasle
12. 12. 2011 18.52
+1
Hedonity: Pa jo ja nehaš plačevat, silak! Oče mojih otrok se je pritoževal na sodišču in zamenjeval službe, da trenutno sploh ne vem, od katerega leta je dolžan. Po otroke je nehal hodit pred ? leti, ko se mu je rodil "nov" otrok. Glej, jaz sem zmogla, bilo je hudo in pred svojimi otroki imam danes čisto vest. Želela sem, da bi bil del njunega življenja tudi on, pa mu ni bilo do tega. NAJBOLJ žalostno je, da odrasel moški, ki bi naj bil zaščitnik svojih otrok v vseh pogledih, zavrže svoje otroke kot da niso nič. Ej, če ni to zaradi neke primitivne užaljenosti. Nekateri očetje se očrnijo pred otroki sami in se bivšim ni treba posebej naprezati. Globoko spoštujem vse očete, ki si iskreno želijo biti s svojim otrokom in zaničujem ženske, ki jim to zaradi neke samo njim znane fore onemogočajo. Grdo! Vem, kako sta si moja dva želela, da bi prišel. Danes sta stara 25 in 22 let in ko se pogovarjamo o preteklih letih, vidim, da jima ni vseeno. Tu smo odrasli povedali svoje težave, kaj bi pa povedali naši otroci?
zalostenocka
12. 12. 2011 20.37
+1
evasle nekateri očetje bi radi imeli stike z svojimi otroci, sam pa bivše žene to z vsem naporom preprečujejo !!
evasle
12. 12. 2011 22.30
+2
Kapiram, vem, da niso vsega krivi vsi moški, pa tudi ne vse ženske. Vedno bi se moralo upoštevati tudi mnenje otroka, če je dovolj star. Otroci imajo kar realno mnenje o svojih starših. Nič jim ne uide in tudi presojajo dokaj stvarno.