Slovenija

'Kaže, da bo breme padlo samo na zaposlene'

Ljubljana, 01. 07. 2010 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikati javnega sektorja še niso odločeni, ali se bodo udeležili pogajanj z vlado. "Zdi se namreč, da izbiramo med tem, ali nam odrežejo desno roko ali levo," pravi vodja pogajalske skupine Posedi.

Štetje denarja
Štetje denarja FOTO: Reuters

Vlada je za danes sindikate javnega sektorja povabila na pogajanja o predlogu ukrepov na področju plač v javnem sektorju za prihodnji dve leti. Kako bodo ravnali v sindikatih, bo več znanega danes, ko se bosta sestala tako predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja kot pogajalska skupina sindikatov, ki jo vodi Janez Posedi.

"Zaenkrat še ne morem povedati, ali se bomo pogajanj udeležili. Ob 12. uri imamo sestanek, na katerem se bomo odločali, ali današnja pogajanja sprejemamo kot takšna ali kot nadaljevanje pogovorov, ki so bili zadnjič prekinjeni zaradi premierjevega odhoda na Kitajsko," nam je povedal Posedi in pojasnil, da težko ocenjuje, kakšen bo odziv.

"Moj predlog vsekakor bo, da nadaljujemo s pogovori, da ugotovimo, ali dejansko prav razumemo vlado. Kot sem namreč sam razumel, gre za to, da izbiramo med tem, ali nam odrežejo levo ali desno roko. To je težava. Imate namreč ljudi, ki pišejo z desno roko, in takšne, ki z levo. Težko se je odločiti, ker sta nabor in teža ukrepov takšna, da ne obremenita vseh enakomerno," je še kritičen Posedi. Ob tem poudarja, da je treba ugotoviti, kakšna je struktura ljudi, ki jih to najbolj prizadene. "Nič nismo slišali o tem, kaj se bo zgodilo direktorjem in funkcionarjem, zato kaže, da bo vse breme padlo samo na zaposlene."

Posedi še priznava, da popolnoma razumejo "makroekonomsko zadrego, da pa posameznik, ki dela, s tem nima nič". Pri tem je omenil veliko število mladih v javnem sektorju, ki imajo kredite in druge obveznosti. "Če se nekdo enostransko odloči, da ti bo nekaj vzel, pa si v resnih težavah."

Na vprašanje, s kakšnimi izhodišči bodo odšli na pogajanja, če se bodo odločili za to, je Posedi odgovoril, da še nimajo izoblikovanih. "Situacije so namreč po različnih dejavnostih zelo različne. Treba je ugotoviti, kako to uskladiti, oziroma ali je to sploh možno."

Drastični ukrepi

Vlada namerava s predlaganimi ukrepi namreč sredstva za plače zaposlenih v javnem sektorju v letu 2011 glede na leto 2010 zmanjšati za pet odstotkov. Če pa bi obveljal t. i. spontan scenarij in bi ostali pri dogovorjenem ter dokončno izvedli plačno reformo, bi v prihodnjem letu sredstva za plače v javnem sektorju glede na letos porasla za šest odstotkov.

Konkretne predloge ukrepov vlada navaja v izhodiščih za pogajanja. Med ukrepi predlaga zamrznitev dokončne izvedbe plačne reforme, torej izplačila tretje in četrte odprave plačnih nesorazmerij, zamrznitev napredovanj in podaljšanje neizplačevanja redne delovne uspešnosti.

Med drugim pa vlada razmišlja o možnosti neizplačila regresa za letni dopust in znižanju nekaterih povračil, denimo za prevoz na delo, prehrano, odpravnine. Alternativne možnosti vidi tudi v linearnem znižanju plač zaposlenih v javnem sektorju oz. znižanju njihovega števila.

Po vladnih načrtih naj bi sicer pogajanja potekala do konca julija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dunc46
02. 07. 2010 17.13
kr brisete a !!!????a ni res ?tujce jim pripelite tako kot ste jih nam kaj brises ce je res !!!!!??
dunc46
02. 07. 2010 16.52
bravo esodine se strinjam s tabo !!!!!!!jaz bi rekel samo to da naj pripeljejo se za javno upravo tujo delovno silo tako kot so jo nam v gospodarstvu!!!!!!!!upam da ne bom zbrisan!!!
Tonček Balonček
01. 07. 2010 22.51
Zakaj pa Čebelarja enkrat za vselej ne ozvočijo na nekaj gigawattov (v vsako slovensko vas) , potem naj pa izgine na smetišče zgodovine ali ostane v Bruslju?!
snupy1
01. 07. 2010 15.57
@nurmaln Lohk je z polno ritjo s*t. Tvoja je očitn prepolna. Me prou zanima, kaj plačaš več k drugi. Kila mesa je zame ista cena k zate, kila krompirja isto, kruh isto, mlek isto ... Pa ne gre za nobeno uravnilovko. Sam take brihte k s ti vodjo to državo.
Okano71
01. 07. 2010 15.38
Mr.sci. sem sicer...kdo razume ve:-)
Okano71
01. 07. 2010 15.38
Mogoce bi bilo zanimivo namesto podpisa napisati poklic ali izobrazbo tukaj, pol bo povsem jasno ali je samo zavidanje (fousija) ali skrb za makro gospodarstvo v Slo...
Okano71
01. 07. 2010 15.34
NA ŽALOST SE BODO POGAJALI, že vidim....kam pelje ta omilitev... 90 tih let nismo dobili ker ni bilo...20 let smo čakali na kolektivno pogodbo in potem smo ker ni bilo denarja, preistalina obročno povečanje plač, potem denarja ni bilo in smo pristali na prelaganje uskladitvenih rokov...dva še čakata, sta preložena...zdaj ponovno pogajanje da se vse skupaj zmanjša....tako nekako je to s plačami v javnem sektoroju, menda zato ker smo odgvorni? nimamo samozavesti...ne upamo...ali so sindikalisti plačani da Vlada izpelje svoje...????
Goky
01. 07. 2010 14.06
Izobrazba ne pomeni NIČ, če iz te izobrazbe se ne rodi nič. Izobraženec mora tudi delat in pokazat kaj zna v večini se pa samo hvalijo z izobrazbo - zahtevajo plačo primerno izobrazbi rojstva, ki bi izhajal iz te izobrazbe pa nikjer. Meni ne pomeni popolnoma nič izobrazba, če se iz nje ne rodi kaj novega. Imam prijatelja, ki je doktoriral iz elektro mehanike. Je inovator pri danfosu in za neko japonsko firmo - pa ne zasluži toliko kot naši kofetarčki. Je zelo uspešen skoraj vse kar proizvaja danfos je njegov izum kar se plina tiče. Zato vašo izobrazbo si nekam zataknite.
emsodine
01. 07. 2010 13.19
Ja, kot sem rekel. Protivladni pisci smo spet izbrisani. Še dobro, da so todoroviči dobili status, drugače kmalu ne bi bilo več prijavljenih. Živela demokracija! Živela svoboda govora! Živeli drugačni!
nurmaln
01. 07. 2010 12.47
@andymann Nikjer nisem govoril o kakršnikoli korelaciji med izobraženostjo in sposobnostjo. Govoril sem o korelaciji izobraženosti-pridnosti-sposobnosti z višino plače. @snupy1 Odpri svojo firmo in plačaj vse delavce 1000€ na mesec. Če ne znaš / ne moreš / nočeš, lahko nehaš jamrat in nabijat z neargumentiranimi predlogi za makroekonomsko politiko. Vedno je najlaže jamrat in problem iskat v drugih.
snupy1
01. 07. 2010 12.31
Dnarja je dost sam ni prou razdeljen. Minimalna plača bi morala bit usaj 1000€. Pol bi pa folk zapravlju in kupvou. In bi se dnar obraču. In bi država dauke pobirala in trošarine. In bi nlo za use dost. Tko ma pa peščica bogatijo ka jo nimajo zakej zapraut, večina pa nč.
andymann
01. 07. 2010 12.22
@nurmaln Korelacija med izobraženostjo in sposobnostjo ne vzdrži. ja, dejansko je v javnem sektorju tako, da tisti ki imajo več in so bolj izobraženi se na delovnem mestu ves dan ukvarjajo s srbečico v mednožnih organih, svoje delo pa nalagajo in prelagajo na nas, manj izobražene delavce, ki moramo biti tih in delat ko črnci.
Brabus
01. 07. 2010 12.17
nurmaln 01.07.2010, 11:56 0 @andymann Ja, dejmo vse uzet tistim ki imajo "več" kot ti. Že tako tisti z višjim dohodkom (običajno so to tisti bolj izuobraženi, ki se bolj trudijo, ki so bolj sposobni), plačajo več procentualno dohodnine (absolutno itak, pa tudi procentualno), več za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, več takšnih in drugačnih davkov, več za vrtec, več za davek na motorna vozila, večji bo davek na nepremičnine... Vedno je najlažje pizdit čez tiste ki imajo kao "VEČ". Najboljš da imajo vsi isto plačo, direktorji in fizikalci, arhitekti in zidarji, učitelji in šivilje. Živela uravnilovka. Se podpišem.Najraje bi, da bi vsi lenuhi in bezposličari prejemali po 1000€ nadomestila,nobenemu na kraj pameti ne pride, da bi poprijel za kakšno drugo delo, samo šinfat znajo in udrihat po tistih , ki delajo tudi 12 in več ur na dan , se trudijo in seveda , da so različni zaslužki,ampak ti se trudijo , ostali pa samo na ulice in "živela sociala", ter doma pričakat eure.Je pa res, da so vsepovsod črne ovce, ki mečejo slabo luč na določeno skupino delavcev. Pa , da neboste mislili, koliko zasluži tajnica v javni službi , z srednjo šolo , pa fajn tipkat cel šiht za 720€, pa nič več.Kdor pa ne verjame, se pa naj vsede za računalnik in naj tipka ali prepisuje vsaj 5ur skupaj , samo en teden, pa bo videl, po čem so murke. Kje je pa še tipkanje po diktatu.To je sicer ena vrsta delavcev v javni upravi,potem so pa še drugi , ki imajo pa odgovornost do otrok, do nas, ljudi in tako naprej. Ne mislit, da je najtežje za delovnim strojem v tovarni.Veliko sem že probal, ampak vsako delo ima svoj napor in škoduje zdravju, je pa seveda plačano glede na izobrazbo, kar je pa tudi prav.
Izbrisani5
01. 07. 2010 12.03
1. Ni prav, da se delavcem znižuje plačo, naj bo to v zasebnem ali v javnem sektorju. 2. Zakaj bi bili javni uslužbenci izvzeti iz nošenja bremena krize, saj so plače tam višje kot v privatnem sektorju, ki financira vse javne uslužbence. 3. Če ste verjeli, Borutu, Krebsovi in Svetliku ste zaslepljeni in vam ni pomoči. 4. Minister, poslanec, itd. pa ni javni uslužbenec je nedotakljivo božanstvo in nikoli ni za pričakovati, da bodo svoje nizke zaslužke morali žrtvovati, že tako so reveži, kajne Borut.
nurmaln
01. 07. 2010 11.56
@andymann Ja, dejmo vse uzet tistim ki imajo "več" kot ti. Že tako tisti z višjim dohodkom (običajno so to tisti bolj izuobraženi, ki se bolj trudijo, ki so bolj sposobni), plačajo več procentualno dohodnine (absolutno itak, pa tudi procentualno), več za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, več takšnih in drugačnih davkov, več za vrtec, več za davek na motorna vozila, večji bo davek na nepremičnine... Vedno je najlažje **** čez tiste ki imajo kao "VEČ". Najboljš da imajo vsi isto plačo, direktorji in fizikalci, arhitekti in zidarji, učitelji in šivilje. Živela uravnilovka.
Uroš Palhartinger
01. 07. 2010 11.34
Seveda, zmanjševati plače zaposlenim, funkcionarjem se bodo pa dvignile... Pahor Borut, če še ne veš, generali se menjajo, vojska pa ostaja...
andymann
01. 07. 2010 11.28
kaj bodo prišparali, če mi bodo vzeli 10 % od 800 bruto? naj jemljejo tistim ki imajo 2000 in več. Zgleda da bom od 8-16 na šihtu, popoldne pa pred občino s klobukom v rokah na kolenih klečal.
Slovenc07
01. 07. 2010 11.25
Da cene tlakovcev bodo zopet porasle v okolici ljubljane. Ljudi z tehničnim faxom imajo smešne plače proti tem lenuhom ki samo fotokopirajo cel dan. Kdaj bo tega konec??? kdaj se bo v tej državi začel cenit razvoj in ne fotokopiranje papirjev????
DeeDee77
01. 07. 2010 11.19
slo-max samo podpišem se :S
covjek
01. 07. 2010 11.19
sj prov. ne more doktor,ki dezura(sedi in uziva),na dan zasluziti cca 300€(nekateri se vec),drugi pa delamo pol meseca k nori za ta denar.Jst bi ukino 60%.