Slovenija

Pahor razume odločitev Kresalove

Ljubljana, 10. 08. 2011 18.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.Še./U.Ž.
Komentarji
98

Premier podpira odločitev Kresalove. Podpredsednica LDS Cerarjeva meni, da je prav, da je Kresalova odstopila. Blaž Kavčič pa pravi, da bi morala odstopiti tudi z mesta predsednice stranke.

''Notranja ministrica Katarina Kresal je danes obvestila predsednika vlade Boruta Pahorja, da nepreklicno odstopa s tega položaja. Predsednik vlade Borut Pahor njeno odločitev razume in jo spoštuje. Predsednika državnega zbora Pavla Gantarja bo v zakonitem roku uradno obvestil o njenem odstopu,'' so zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Pahor in Kresalova
Pahor in Kresalova FOTO: Miro Majcen



Pahor se bo o tem, kako naprej, posvetoval in odločil v naslednjih dneh, najpozneje do seznanitve parlamenta z odstopom notranje ministrice, so še sporočili.

Kavčič: Odstopi naj tudi kot predsednica stranke

Podpredsednica stranke LDS in nekdanja prva tožilka Zdenka Cerar pravi, da je prav, da je Katarina Kresal danes odstopila z mesta notranje ministrice. Kresalova ne more biti na mestu ministrice ob tem, kar je povedala protikorupcijska komisija in računsko sodišče, je dejala Cerarjeva.

Še bolj jasen pa je bil njen protikandidat na kongresu stranke LDS Blaž Kavčič, ki pravi, da bi morala Kresalova odstopiti tudi z mesta predsednice stranke.

''Vsakemu je jasno, da katera koli stranka težko deluje s predsednikom, ki mu je utemeljeno očitano tako dejanje. Jaz verjamem, da bo gospa Kresalova znala odreagirati primerno tej situaciji,'' je dejal Kavčič.

Blaž Kavčič meni, da bi morala Kresalova odstopiti tudi z mesta predsednice stranke.
Blaž Kavčič meni, da bi morala Kresalova odstopiti tudi z mesta predsednice stranke. FOTO: Miro Majcen

Po mnenju LDS je trenutno sicer prav, da tudi po odstopu Kresalove ostanejo v vladi, je dejal predsednik sveta stranke LDS Anton Anderlič. V prihodnje pa je, kot pravi, vse odvisno od Pahorja in delitve resorjev. Anderlič napoveduje sklic sveta stranke za ta ali prihodnji mesec.

"Stranka je neodvisna od posameznih potez, ki se dogajajo na ministrskih mestih," je poudaril Anderlič. Kot pojasnjuje, gre v tem primeru za željo Kresalove, ki je tudi predsednica LDS, da preveri zaupanje med člani sveta stranke. Kot napoveduje, bo prihodnji teden jasno, ali bo sejo sveta sklical za konec tega ali začetek prihodnjega meseca. Na njej bo po njegovih besedah pogovor tekel o vseh okoliščinah, ki so povezane tudi z odstopom Kresalove.

Anderlič pravi, da odstop ne pomeni nujno odhoda LDS iz koalicije.
Anderlič pravi, da odstop ne pomeni nujno odhoda LDS iz koalicije. FOTO: POP TV

Ob tem poudarja, da odstop ministrice ne pomeni direktnega poziva k odhodu stranke iz koalicije. To po njegovih zagotovilih ta trenutek tudi ni vprašanje, o katerem bi razpravljali. Je pa, kot pravi, treba zdaj ugotoviti, kako naprej. Po njegovem mnenju je vse odvisno predvsem od premierja, kako bo ocenil potezo odstopa in ali lahko ministrsko mesto zapolni s kom iz LDS.

Na vprašanje, ali bodo sami predlagali kakšnega kandidata in ali se bodo potegovali za to mesto, je odgovoril, da se stvari dogajajo zaporedno, da se je "danes zgodilo to, jutri je nov dan". Anderlič sicer ocenjuje, da imajo nekaj kandidatov iz ali blizu LDS, ki bi lahko nasledili Kresalovo, a o imenih še niso govorili. Sam, kot je zatrdil, tega mesta ne bi bil pripravljen prevzeti.

SDS: Odstop Kresalove prepozen

V SDS so sicer že pred njenim odstopom napovedovali vnovično interpelacijo, če Kresalova ne bi odstopila ali če teh postopkov ne bi sprožil predsednik vlade Borut Pahor.

''Glede na ugotovitve računskega sodišča in komisije za preprečevanje korupcije je odstop Katarine Kresal edina možna odločitev, žal pa se je odstop zgodil prepozno. Ker se je Pahorjeva vlada v tem mandatu več ukvarjala sama s sabo kot pa z vodenjem države, je Slovenija danes v nezavidljivem položaju, ki nas stane 10 milijonov evrov na dan. Zato pričakujemo čimprejšnji dogovor glede datuma volitev in čim bolj normalno delovanje vlade v tem obdobju,'' pa so zapisali v odzivu po njenem odstopu.

V SDS so tudi prepričani, da morebitna odpoved pogodbe ministrstva za notranje zadeve Ram Investu za prostore za NPU ugotovljenega koruptivnega dejanja v ničemer ne spremeni, prav tako ne odgovornosti Kresalove in Pahorja zanj. Če pa se bo pogodba kljub vsemu odpovedala ali spremenila, pa pričakujejo, da se bo spremenila tako, da bo ministrstvo po plačilu zadnjega obroka lastnik stavbe.

Ministričino odločitev so pozdravili v Zares. Ob tem so poudarili, da so aprila lani ob obravnavi druge interpelacije zoper Kresalovo opozorili, da bi v primeru negativnega mnenja računskega sodišča morala odstopiti z mesta ministrice.

Za Pahorjev odstop SLS in Erjavec

Tudi podpredsednik SLS Franc Bogovič kot edino pravilno ocenjuje odločitev Kresalove za odstop. Po njegovih besedah je bilo tudi zanjo nemogoče zdržati v takšni situaciji. "Več kot očitno gre za očiten prekršek, ki se pač v politiki, predvsem pa politiku, ki je minister za notranje zadeve, ne sme zgoditi," je poudaril.

O odstopu pa bi moral po Bogovičevih besedah razmisliti tudi predsednik vlade Borut Pahor, "glede na to, da se je zdaj več kot očitno pokazalo, da je tudi sam dal napačno oceno situacije, na katero je bilo opozorjeno in tudi podkrepljeno v parlamentu z interpelacijami". Kot poudarja Bogovič, je skrajni čas, da se na novo postavi razmerje v parlamentu in kredibilno vlado, zato se zavzema za predčasne volitve.

Vodja PS SLS Jakob Presečnik pa kot prvo prihodnjo potezo pričakuje sklic sestanka predsednikov in vodij poslanskih skupin parlamentarnih političnih strank. ''Zato pozivam predsednika vlade Boruta Pahorja, da še danes skliče ta sestanek, na katerem se je treba dogovoriti, kako naprej – tako glede skorajšnjega predloga kandidata za predsednika državnega zbora kot predvsem glede termina predčasnih državnozborskih volitev,'' še pravi Presečnik, ki sedanje stanje v vladni koaliciji ocenjuje kot res privlečeno do absurda.

Erjavec pa pravi, da tudi Pahor podpira korupcijo.
Erjavec pa pravi, da tudi Pahor podpira korupcijo. FOTO: Damjan Žibert

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je dejal, da je nepreklicni odstop Kresalove pričakoval že v torek. Bolj problematično se mu zdi to, da predsednik vlade v torek ni sprejel ponujenega odstopa ministrice, "kar kaže na to, da podpira korupcijo, da ni kredibilen".

Po Erjavčevem mnenju bi bilo tako prav, da bi Pahor "danes vrnil mandat predsednika vlade in s tem povzročil, da bi čim prej prišli do predčasnih volitev". Po njegovem mnenju so namreč zadeve pripeljale tako daleč, da niti vlada niti njen predsednik nimata več kredibilnosti.

Dodatna izdaja s strani Kresalove

Da je bil za odstop Kresalove skrajni čas, je prepričan tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič. Kot pravi, je Kresalova očitno ugotovila, da ji slepilni manever, ki sta ga opravila skupaj s premierjem Pahorjem, enostavno ni uspel. "Mislim, da je šla ministrica Kresalova čez vse okvire in je vendarle njen odstop posledica tega, da enostavno ni mogla več metati peska v oči," pravi predsednik SNS.

Ob tem upa, da bo Pahor na njeno mesto postavil pametnega kandidata, v kar pa Jelinčič dvomi. "Glede na to, da sta to igro igrala skupaj, je sedaj prišlo še do dodatne izdaje s strani Katarine Kresal. Bomo pa videli, kaj se bo sedaj zgodilo z njo – ali se bo vrnila na poslanski sedež ali pa bo odšla takoj iz parlamenta kakor tudi iz države," je še dejal.

Po mnenju vodje poslanske skupine nepovezanih poslancev Franca Žnidaršiča je Kresalova z odstopom ravnala odgovorno. "Če je nekaj narobe, je treba odgovarjati, in če je nekdo vpleten, je treba potegniti ustrezne poteze," poudarja Žnidaršič. Ob tem pravi, da je zdaj vse odvisno od predsednika vlade, "a če bo šlo tako naprej, bo Pahor res kmalu bolj osamljen".

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

suhljotko
12. 08. 2011 09.30
ŠALA DNEVA PAHOR NEKAJ RAZUME.........
SEBASTI
12. 08. 2011 06.31
Lepo je Drnovšek rekel "med sabo se boste požrli" in točno to se dogaja, cela leva stran se sesuva sama vase. Kar se pa pahorčka tiče je pa vsaka beseda odveč.
RoccoS
12. 08. 2011 02.00
Ne verjamem, da Pahor še kaj razume!
cyklon
12. 08. 2011 00.20
Domino pač,domino.
M_teorija
12. 08. 2011 00.04
JJ je postavljal domine politične krize, Korel, je pa samo prevrnil prvo domino.
cyklon
12. 08. 2011 00.04
bojchb11.08.2011, 15:122 Zanimivo kako članki o Kresalki "izginevajo" na 24ur iz naslovnice med "nepomembne" članke To ni nič takega.Kruta realnost;prej kot v 24-ih urah je postala spet popolnoma nepomembna.
cyklon
12. 08. 2011 00.00
Heureka !! Torej je za politično krizo v Sloveniji kriv Erjavec in ne Janko Janša!!??
Luukas123
11. 08. 2011 23.47
Ko nam gre najbolj slabo pa odstopite..odlično!
M_teorija
11. 08. 2011 23.34
Še vedno eno veliko sprenevedanje Erjavca, večni populist. Ne samo, da enači svojo brco v tazadnjo iz vlade z KK-jinim odstopom, celo več trdi, da je KK-jin greh večji. Pa je res?! On je odletel, ker je dobil od računskega sodišča rumen karton, opozorilo, da napake zaradi kant odpravi. Šele potem, ko ni nič naredil za odpravo nepravilnosti, mu je računsko sodišče pokazalo rdeči karton, ki ga predsednik vlade ne more spregledati. Pri nepravilnostih na notranjem ministrstvu, pa so omenjene napake odpravljali, tako, da do drugega rumenega kartona, oziroma rdečega sploh še ni prišlo. Očitno ne more pozabiti, da je bil privesek, nezaželjen otrok. Zato je tudi sprožil vso politično krizo zaradi užaljenosti in zaradi poceni nabiranja političnih točk.
dule100
11. 08. 2011 21.27
Tip je za državo nevarn, to že trdim od vsega začetka !
volek
11. 08. 2011 21.03
Pohar, si se že prijavil za tiskovnega predstavnika na občini Šempeter pri Novi Gorici. Še ne? Alora pridem več kasno.
bojan1231
11. 08. 2011 21.03
vsi ki imate otroke a vas ni nič strah, kaj bo. že mene je pa ga nimam še. zdaj še policija ne bo več to kar je bila.
bojan1231
11. 08. 2011 20.57
kako jo podpira, včeraj je jokal če je gdo omenil da naj odstopi, danes se že strinja halo kaj bo pa jutri a vidite kako se on odloča kak precednik je to
29350
11. 08. 2011 20.23
Nic novega, on vse razume in nic ne razume.
enaneza
11. 08. 2011 19.11
On je itak najbolj razumevajoč (Kresal), najbolj zaupljiv (DIMIC) in najboljši predsednik vlade kar je sploh možno imeti. A se slučajno kdo ne strinja????
Buena Vita
11. 08. 2011 17.37
KOLIKO GNOJA ŠE LAHKO PRENESEMO
Milan Koleznik
11. 08. 2011 16.20
pahor razume Kresalovo,a slovenski narod Pahorja ne razume,ne zdi se mu normalno da podpira korupcijo,krajo državnega premoženja.na.pr,tu je še vedno Dimičeva in njen mož,pa gotovo bi se jih še našlo,črno na belem a on to podpira,takega predcednika vlada ni na svetu,tako uničejočega za svoj narod.
rageinblack
11. 08. 2011 16.19
Politični zombiji, čemu nam jih kažete, če so že mrtvi.
Klemen Poljakovi?
11. 08. 2011 15.45
Pahor, vsakega , ki "zadreka" ima razumevanje. Njegova drža drža je "pokončna" in vsekakor "načelna". Naj se že enkrat "skine" z vlade. Samo koga bomo volili?
sansej
11. 08. 2011 15.20
mglds si mogoče mislu Pahor.. ker Turk ni predsednik vlade..