Slovenija

FOTO: Škof Jamnik na Brezjah: Marija nas vodi k Jezusu, je zgled molitve, upanja, ljubezni

Ljubljana, 15. 08. 2013 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na slavnostni maši na Brezjah je praznik Marijinega vnebovzetja obeležilo več kot 4000 vernikov. Prisluhnili so besedam ljubljanskega pomožnega škofa Antona Jamnika, ki je v času aktualnih težav v družbi in Cerkvi izpostavil pomen upanja oziroma prepričanja, da ima vse na svetu svoj smisel.

Prometnoinformacijski center poroča, da je na Gorenjskem gost promet z zastoji na regionalni cesti od Lesc proti Bledu.

Katoličani danes praznujejo praznik Marijinega vnebovzetja. Veliki šmaren, ki je pri nas tudi dela prost dan, je največji in eden najstarejših Marijinih praznikov. Posvečene so mu številne cerkve pri nas in po svetu. Slovenski škofje vsako leto ob velikem šmarnu obnovijo posvetitev slovenskega naroda Mariji.

Procesije in maše so pripravili že na predvečer velikega šmarna, praznik so ponekod pričakali s celonočnimi molitvami. V spodnji fotogaleriji si lahko pogledate, kako je bilo na Ptujski Gori.

V največjem romarskem središču pri nas, na Brezjah, je osrednjo slovesnost vodil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. V narodnem svetišču pri baziliki Marije Pomagaj se je zbralo več kot 4000 ljudi iz vse države. Pripeljali so se s 1350 avtomobili in tremi avtobusi, nekateri pa so na Brezje priromali peš ali prikolesarili. Med zbranimi na slovesnem bogoslužju pa danes ni bilo vidnejših političnih predstavnikov.

Številnim je romanje ali izlet na Brezje ob prazniku Marijinega vnebovzetja postalo že tradicija in številni se tako priporočijo Mariji. V baziliki na Brezjah je namreč slika Marije Pomagaj, ki naj bi glede na številna pričevanja že sredi 19. stoletja poskrbela za nekaj izrednih ozdravljenj romarjev. Prav letos mineva 150 let, kar naj bi se na Brezjah pri Mariji Pomagaj zgodil prvi čudež, in sicer naj bi 22. septembra 1863 čudežno ozdravela Marija Tavčar iz Begunj.

Na Brezje je prišlo okoli 4000 ljudi.
Na Brezje je prišlo okoli 4000 ljudi. FOTO: Miro Majcen

Jamnik: Marija nas vodi k Jezusu, je zgled molitve, upanja, ljubezni

Verniki danes obhajajo tudi 70-letnico posvetitve slovenskega naroda Mariji in hkrati obnavljajo posvetitev in izročitev Mariji iz leta 1992, ko so po osamosvojitvi Slovenije ves slovenski narod ponovno posvetili Mariji. "Marija nas vodi k Jezusu, je zgled molitve, upanja, ljubezni," je pomen matere Jezusa Kristusa za kristjane povzel Jamnik.

"Če nam je lahko v oporo Marijino zemeljsko življenje, ko vidimo, kako je morala v veri sprejemati dogodke, ki jih ni razumela, nam je njena sedanja slava v veselje in upanje," je  dejal Jamnik in dodal, da je današnji praznik potrditev prepričanja, da ima življenje smisel in cilj, saj je bila tudi Marija, potem ko je dokončala tek zemeljskega življenja, s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo, h kateri je poklican tudi sleherni človek.

Opozoril je, da v vsakdanjem življenju prevladuje posvetni humanizem, ki razglaša, da je človek sam svoj gospodar. "Obzorje človekovega bivanja vse bolj krči na raven tosvetnega, kar pomeni veliko osiromašenje njegovega dostojanstva," je poudaril in izpostavil, da vsakdanja pragmatika in omamljenost z zgolj materialno uspešnostjo pogosto onemogočata, da bi človek v polnosti zaživel iz globin svoje presežnosti, ki se odraža v kulturi, umetnosti, glasbi, verovanju in različnih drugih oblikah njegovega ustvarjanja.

Marijin praznik vsako leto obeležujejo tudi Romi, ki se pred velikim šmarnom podajo k Marijinim svetiščem. Letos jih na Brezjah in na sosednjem Črnivcu v šotorih pred kombiji kampira okrog 500. Skupaj z drugimi verniki so sodelovali v procesiji z lučkami in Marijo Pomagaj. Nagovoril jih je njihov župnik Peter Kokotec in drugi, ki so izpostavili, da Bog ne gleda na narod ali na osebo, temveč da izbira iz ljubezni do vsakega človeka.
"Čas, v katerem živimo, zaradi naraščajočega občutka nesmisla življenja in obupovanja, pa tudi aktualnih težav v družbi in preizkušenj v Cerkvi, še posebej zadnjih, vse nas vabi, da vso širino in vrednost upanja, ki ga vsebuje naša vera, znova odkrijemo in iz njega globlje zaživimo," je pozval škof. Ob tem je pojasnil, da je upanje prepričanje, da imajo sreča in žalost, zmaga in poraz na koncu nek smisel.

Glavan: Rdeči zmaj vztrajno napada

Novi predsednik škofovske konference Andrej Glavan je maševal na Zaplazu. Spregovoril je o koreninah današnjega praznika in poudaril, da je Marija živela iz vere, ki je šla skozi velike preizkušnje. Kot pravi, je njihova vera tudi danes lahko v nevarnosti, zamaje se lahko tudi zaradi najnovejših dogodkov, ne le zaradi dogajanja v mariborski nadškofiji.

Po škofovih besedah se slabosti ene od šestih škofij izrabljajo za napad na celotno slovensko Cerkev. Med krivci za to je navedel satana in medije. "Rdeči zmaj vztrajno napada," je položaj primerjal s svetopisemsko legendo, v kateri se žena z detetom bojuje z zmajem. Glavan poudarja, da napake ene ne morejo biti grehi vseh škofij. Kot je omenil, sta ljubljanski in mariborski nadškof, Anton Stres in Marjan Turnšek, z odstopom sprejela objektivno odgovornost za finančni polom. "Škofje in duhovniki smo vzeti izmed ljudi. Nismo brez napak, a vendar skušamo nesebično služiti Cerkvi in vam, dragi verniki," je še dejal.

 

Marijino vnebovzetje na Brezjah - 14
Marijino vnebovzetje na Brezjah - 14 FOTO: Miro Majcen

Lipovšek: Ne obstajajo samo problemi, temveč tudi luč

Tudi celjski škof Stanislav Lipovšek, ki začasno vodi mariborsko nadškofijo, se v nagovoru zbranih v Petrovčah ni izognil nedavnim spremembam v Cerkvenem vrhu. Vernike je prosil, da njega in njegove sodelavce podpirajo z molitvijo, da bodo "rešili, kar se rešiti da". "Vabam in zankam finančnih trendov in potem, ki so daleč od evangelija in modrega gospodarjenja s cerkvenim premoženjem, se nismo dovolj zoperstavili," je dejal in ob tem omenil tudi druge preizkušnje, kot so bolezen, neuspehi, naravne nesreče, neurja s točo, suša in požari. Rešitev za vse to je po njegovih besedah v današnjem prazniku, ki je znamenje, da na tem svetu ne obstajajo samo problemi in tegobe, temveč tudi luč – Jezus Kristus.

Rode: Kristus je vogelni kamen Cerkve

Kardinal Franc Rode pa je na slovesnosti v Fari pri Kočevju dejal, da je Marijino vnebovzetje "nepremagljivo upanje, ki nam daje moči tudi v nevarnostih in stiskah sedanjega časa". "Kljub vsemu hudemu, napadom od zunaj in grehom in slabostim od znotraj, vemo, da je Kristus vogelni kamen Cerkve, ki skupnosti vernih daje trdnost in življenjsko silo," je poudaril.

V nagovoru med mašo na Zaplazu na predvečer praznika pa je Rode spregovoril tudi o širjenju nestrpnosti in sovraštva do vernih pri nas. To se po njegovih besedah kaže tudi z nenehnimi zahtevami po ločitvi države od Cerkve, pri čemer gre za "poskus utišanja Cerkve v javnosti". "Nič nimamo proti ločitvi v smislu avtonomnosti države in Cerkve vsake na svojem področju, ne moremo pa sprejeti interpretacije ločitve kot izločenosti vere iz javnega življenja," je dejal.

Ob tem je poudaril, da je krščanstvo povsod priznano kot temelj narodne kulture in evropske civilizacije, od Rusije do Slovaške in Hrvaške, le pri nas ne. Pred leti po njegovih besedah tega sovraštva ni bilo. "Danes pa se zdi, da je, namesto nujnega reševanja perečih gospodarskih težav v ospredju dnevne politike želja po utišanju in izločitvi katoličanov iz javnosti," je dejal in ob tem omenil napovedano spremembo zakona o verski svobodi in predloge k obdavčitvi prostorov za verske obrede. Rode meni, da so si za takšen položaj pogosto krivi tudi sami. Pri tem je omenil finančni zlom mariborske nadškofije in odstop nadškofov. Na to je treba po njegovih besedah gledati v luči vere, saj je Cerkev božja ustanova, ki je ne morejo uničiti ne napadi od zunaj ne slabosti od znotraj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1555)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
16. 08. 2013 19.39
+0
Tistemu , ki verjame pravljicam izpred 2000 let , ki so izmišljene in dopolnjevane in stopnjevane do absurda z enim samim namenom , razumsko zasužnjiti človeka in ga narediti pokornega in vdanega , da ne bo razmišljal s svojo glavo , ni pomoči , naj še naprej finančno podpira kler , ki ga odira in zavaja !
novak.novak
17. 08. 2013 06.50
-4
tvoja pravljica, ktero si in še vedno verjameš je obstajala sam 50 let in zatem pustila pogorišče....
Skamerrrr
16. 08. 2013 16.17
+6
Oče naš, kruh je naš, bolj ga krademo, bolj je naš. Amen
kwadogaja
16. 08. 2013 14.38
+5
Praznik marijinegavnebovzetja je čista žalitev za razum.
24vohomurckov
16. 08. 2013 15.04
+5
...kdo pa govori o razumu?......računajo na to,da ni lastnega!!
K1sssMyAss.
16. 08. 2013 13.38
+12
Vsi tile škofje s kardinalom Rodetom skupaj niso do pet dorasli pokojnemu GOSPODU Alojziju Šuštarju.....
jansa-arms
16. 08. 2013 15.29
+8
odpisan2x
16. 08. 2013 19.42
+0
jansa_arms-nimaš prav nikoli se v nobeno stvar ni zapletov,šele po njegovem odhodu so postali brihtoloviči pošteno pošteno
24vohomurckov
16. 08. 2013 13.36
+4
...ja kwa je??....marička je zapustila slovenijo!!...sicer nam ne bi šlo tako za nohte...ja,ja ..tud na nogah.....po naši deželici pa kolovrati in raztur dela rdeči zmaj.....z onim buksljem,ki je to prvi rekel ,se zmente!!...hudiklavdan!!
Mamas&Papas
16. 08. 2013 15.57
+8
Kitajci so ravno v letu rdečega zmaja dosegli najvišjo gospodarsko rast na svetu. Mogoče jo bomo pa mi tudi.
Gaja Bobek
16. 08. 2013 17.38
+1
kitajci ja, rkc pa tone v črno brezno z rdečim satanom
Tonček Balonček
16. 08. 2013 12.59
+7
Bratje Jamnik so naslednje žrtve cunamija Bratušek-Frančišek!?
prpa24
16. 08. 2013 12.57
+5
Ko so dostojanstveniki Cerkve trdili, da so za zlom Cerkve krive skrivnostne sile, so se na vratih stolnice slovenske Cerkve pojavili novi kipi: a. vrhovna prostozidarska hobotnica - Satan, b. stražar - Satan iz NJ. Po obglavljenju slovenske Cerkve je Glavan med krivci za to navedel Satana in medije. "Rdeči zmaj vztrajno napada," je položaj primerjal s svetopisemsko legendo, v kateri se žena z detetom bori z zmajem. Po govoru se je pred stolnico ponovno pojavil spomenik ženskam, ki so med 2. svetovno vojno „priletele“ pred škofijo prosit za svojce! Glej sliko stolnica-ljubljana-2
prpa24
16. 08. 2013 13.14
+3
Marijino vnebovzetje bi lahko preimenovali v "Praznik vnebovzetja več kot milijarde evrov". Zaradi operacij RKC in države predlagam, da se čas okrog "Praznika vnebovzetja več kot milijarde evrov" proglasi za »čas padajočega lipovega listja«. »Solze svetega Lovrenca«, ki ponazarjajo utrinke iz Perzeidov, pa naj se preimenuje v »solze svetega Lipeta«, katere ponazarjajo obljubljeno vračanje denarja malim delničarjem, darila revnim in obubožanim, ko bo denar padal z neba kakor posušeno lipovo listje z dreves.
VolkBrenin
16. 08. 2013 12.20
+11
vse vere so izumili samo zaradi odvračanja pozornosti od realnega življenja...
LAKOCEMO
16. 08. 2013 12.25
+11
VolkBrenin
16. 08. 2013 13.11
+3
ne samo tale škof....če hočeš sodelovati s temi na bilo kateri funkciji od ministranta al pa mežnarja naprej do papeža....moraš lagati...brez laži ne obstajajo...ker je vse laž.
iGURT
16. 08. 2013 12.11
+11
100% so krive skrivnostne zle sile, Satan, in rdeči zmaji ki napadajo !!!!
MARK AUREL
16. 08. 2013 12.19
+8
Ti duhovni lažejo. Oni gospoda niso krivi, krivi so tsti, ki so jim dajali kredite. Tako pravi štuhecek.
novak.novak
16. 08. 2013 20.36
+1
ko si tolk pameten, če imaš ključe v avtu in pride mim policaj....ti izstavi račun...ok? še kaj?
Jožajoža
16. 08. 2013 11.39
+11
Marijin praznik vsako leto obeležujejo tudi Romi, ki se pred velikim šmarnom podajo k Marijinim svetiščem. Letos jih na Brezjah in na sosednjem Črnivcu v šotorih pred kombiji kampira okrog 500. Skupaj z drugimi verniki so sodelovali v procesiji z lučkami in Marijo Pomagaj. Nagovoril jih je njihov župnik Peter Kokotec in drugi, ki so izpostavili, da Bog ne gleda na narod ali na osebo, temveč da izbira iz ljubezni do vsakega človeka. CERKEV JE VEDELA IN ODOBRAVALA GENOCID NAD ROMO,JUDI,KOMUNISTI.........................dokler jih koalicija let45 ni zaustavila.
novak.novak
16. 08. 2013 20.40
-1
in rožman, škof, je velik komunistov rešil...ker on ni gledal na partijo ampak na ljudstvo...tko da ne zavajaj...ok?
Foglof Tunek 14
16. 08. 2013 11.17
+7
Ko je bil BoršaMB mali, ga je župnik šlatal v spovednici... fšeč mu je bilo!... Še gnes ma rad župnike !
prašek
16. 08. 2013 11.22
+7
K1sssMyAss.
16. 08. 2013 13.39
+1
novak.novak
16. 08. 2013 20.41
-1
Gaja Bobek
16. 08. 2013 10.51
+13
vsemogočna marija, pripelji jezusa nazaj, da izžene vse satane iz slo rkc iz duhovščine in pricopra pokradene miljarde naza, saj maškare preganjajo zimo, tele pa skrivajo svoje grehe po šemami
24vohomurckov
16. 08. 2013 10.44
-4
..lenči je v enem dnevu"skoknila" na streho slovenijastana in nazaj v dolino!....menda peš...pa nič ne poročate?????
Terezinka
16. 08. 2013 10.50
+8
Vsaj toliko poštena je bila, da se ni v nabiranje glasov vernikov dala v prvo vrsto katere od maš.
novak.novak
16. 08. 2013 20.42
in vendar je bila ena izmed prvih držav ktere je obiskala vatikan...in kak lepo je gledala papeža...hehehehhehee
MIGLA
16. 08. 2013 10.35
+9
bog vse vidi in vse ve pravijo cerkveni, torej je vedel in videl, kako so slovenski pastirji kradli svojim ovcam, kje je sedaj KPK da ga razkrijejo, ker je sodeloval pri korupciji
zemljemerec
16. 08. 2013 10.27
+10
pa verniki kdaj preberejo tudi knjigo BONTON ?
Terezinka
16. 08. 2013 10.30
+12
Gospod škof Jamnik je že leta velik prijatelj velikega JJ. Tudi družina Jamnik je zelo velika
pridnaov?ka
16. 08. 2013 12.10
+2
moj ded in ata sta bila škofa in tudi moj sin bo
novak.novak
16. 08. 2013 20.43
+1
expl0it
16. 08. 2013 10.09
+6
"Marija nas vodi k Jezusu" hahaha ta pravljicar ima mocne argumente. Hildo ste spustili na ta dogodek, bilo bi res skoda ce bi to zamudila, glede na to, da je tako verna in je hodila vsak vikend k masi.
Terezinka
16. 08. 2013 10.17
+6
In ji je bilo bolj malo mar kaj je z verniki v drugih vrstah. Prav tako je škofom, ki učijo pokorščine, potrpljenja, usmiljenja, odpuščanja in ljubezni vsega tega bolj malo mar, ko se gre zanje. Vse te je stvar vernikov ali bolje tako kot v celotnem svetu tudi pri njih stvar 99% vernikov
24vohomurckov
16. 08. 2013 10.08
+13
.....najprej so na križ pribili njega,ki jih je spregledal....potem so na silo turili svojo politiko onim,ki je niso želeli in tisti,ki so do konca vztrajali pri svojih načelih,so končali na natezalnicah in v ognju...2000 let so lagali in lažejo......ja!!...satan je res priročen izgovor!!
nostalgik1
16. 08. 2013 10.06
+13
jaz kot ateist ne odobravam da država moje davke dava cerkvi.tisti kateri so verni naj palčajo davek na cerkev tako kot v nemčiji.se pa niso samo kristjani v sloveniji.moj otrok verouka nebo niti povahal ,da pa slučajno nepomislijo uvest v osnovno šolo kot obvezen predmet.te bojo vidli hudiča.vera je zlo v napačnih pohlepnih rokah.če bi bog bil nebi dopuščal takega pekla na zemlji.čuval bi otroke in poštene ne pa da ščiti pokvarjene in zle osebe .tisti kateri verjamete v jezusa,alaha pa še par ostalih PLAČUJTE DAVEK NA CERKEV,pa da vas vidim te
nostalgik1
16. 08. 2013 10.07
+2
malo si poglejte kak imajo v nemčiji to porihtano glede cerkve
Terezinka
16. 08. 2013 10.21
+5
Tolerirala bi oprostitev davka na premoženje sakralnih objektov, davke na vse ostalo tudi samostane in župnišča pa naj se plača. Če je moj dom obdavčen naj bo tudi dom župnika, patra ali nune.. O davku na vse ostalo premoženje in dajatve na vse prihodke pa ne sme biti niti debate. Za financiranje pa naj se uvede prostovoljni verski davek, ki ga kot neobdavčen del lahko prispevajo verniki kot je drugje že praksa. Naj se enkrat kopira stvari, ki jih EU že pozna in izvaja
BoarischMB
16. 08. 2013 10.50
-7
Jas pa kot antimarxist ne odobravam da drzava moje davke daje politikom ki so iz levih politicnh strank in gibanj, prav tako ne za razne "kulturne" dogodke samo oklicanih kulturnikov in ne avtohtonim etnicnim skupinam, delomrznezem, transvestitom in istospolnim za njihve parade in zabave, prav tako ne ta propagando neoliberalizma, rtv-ju oz vsem drzavnim firmam za pomoc sploh NLB-u,...No ko boste to uredili potem pa lahko tudi za cerkev se uredi tak kot zelite! Zakaj bi morali verniki podpirat tiste ki so proti njim?! Torej zakljucek je da tako ti ki placujes davke oz del ceerkve dobi tako jas kot vernik placujem za tvoje ljudi davek...drugace pa cerkev dobi za obnovo cerkva in stavb ki so del kulturne dediscine, drugace pa se malo pozanimaj kako je krscanska vera igrala pomebno vlogo nekoc v slovenstvu tak da ce nebi bilo cekrve ti marsikaj nebi imel ali vedel...
BoarischMB
16. 08. 2013 10.54
-6
Aja mogoce sem se pa zmotil pa nisi slovenec ampak jugoslovan...te pa razumem tvoja zgodovina se zacne po letu 1945.
Terezinka
16. 08. 2013 11.00
+7
Glede naštetih, ki naj bi jim država dajala veš zelo malo. Res ne vem kaj dobijo tranzvestiti, delomrzneži, istospolni in njihove parade in še nevem kdo. Jasno in povsem razumljivo pa je, da dobi kultura, javno šolstvo, zdravstvo in sociala. Mešat levo usmerjene stranke in komunizem, ki ga imaš ti v glavi z nečim kar je proti veri ali cerkvi pa je bolno. Jaz recimo poznam veliko poštenih vernikov, ki zastopajo levo usmerjene stranke, ki niso za to, da se polastnini zdravstvo, da se odpravi minimalna plača, da se ukine delavske pravice in podobno. Kar pa se tiče dokapitalizacije NLB in slabe banke pa je bolj želja z desne kot z leve. Največji tajkunski dolg pa je dolg cerkvenega tajkuna. Kaj tega bo plačal Vatikan ali Slovenija?
Terezinka
16. 08. 2013 11.05
+6
BorischMR, zakaj meniš, da se je zgodovina začela 1945 za jugoslovane? Jugoslavija je bila že prej, Slovenci pa smo kot narod pridobili državo v okviru Jugoslavije po I. svetovni vojni. Vanjo pa smo bili kot Slovenci priključeni po zaslugi partizanov tudi Primorci 1945 Prej, pred Jugoslavijo pa resnično pokrajin Kranjske dežele res niso združevali pod imenom Slovenija
Foglof Tunek 14
16. 08. 2013 09.56
+11
Dosti je blo... veliki šmaren je mimo... nehajmo komentirat o tej temi. Dejstvo je, da je cerkef in njeni popi pokvarjeni... polovico bi jih treba zapreti !!! ... A ja, pa bog ne obstaja !!!
BoarischMB
16. 08. 2013 10.52
-7
Tito,Marx,Stalin,lenin,...tudi ne obstajajo(vec). Potomci partijcev so tudi pokvarjeni in njihova ideologija, ja to je tudi dejstvo...
cirenij
16. 08. 2013 09.46
+13
Rdeči zmaji in Satan z vsem tem nimajo nič. Žalostno je, da cerkev hujska narod proti lastnemu narodu in zakonito izvoljeni vladi. Me pa moti, da se Ljudmilca ob polomu mariborske škofije in vseh mahinacij še nič ni oglasila. Kot da je poniknila v zemljo. Tudi liberalnejših pogledov na življenje nič ne komentira. Ko se je šlo pa za družinski zakonik je bila zelo aktivna s tistim svojim podpornikom vred(ne vem kako se že piše). Pa saj njej ni sile. Se pač obrača po vetru ampak žalostno za kristjana.
SDS_je_poden
16. 08. 2013 09.49
+15
Morda so z rdečim zmajem mislili na Rodeta v kardinalski opravi.... s tem bi se še strinjal z njimi. Sem bil pa presenečen, kako skesano je deloval Rode v prispevku.
cirenij
16. 08. 2013 09.52
+6
Ja, nič več tistega vragoljastega in ciničnega nasmeška. Malo ga je pa le stisnilo.
cirenij
16. 08. 2013 09.52
+5
Ja, nič več tistega vragoljastega in ciničnega nasmeška. Malo ga je pa le stisnilo.
Pika Mika
16. 08. 2013 09.54
+12
Ljudmila je tudi dvolična. Gleda ljudem v spalnice, ko se gre pa za moralno obsodbo Janše ali cerkve, je pa tiho kot miška.
SDS_je_poden
16. 08. 2013 09.58
+4
Ni_Nicka77: Ljuda Mila ne najde nobenega pametnega argumenta, da bi to zagovarjala. Še modruje in napenja možgančke, kaj všečnega narodu povedat....
Terezinka
16. 08. 2013 10.03
+10
Hinavščina, prepotenntnost, vzvišenost, narejena skromnost v vsem osebnem blišču, pokora za narod in še zmeraj vse zanje. To je sprevržen kler v Sloveniji. Niso sposobni priznanje ene svoje napake. Zanje je kriv parizan, da je nastal belogardist, komunist do je nastal tajkun, zlodej, da so kradli narod. V nobeni stvari niso krivi nič. Saj ne rečem, da so nastali belogardisti vzaradi strahu pred komunizmom in pred izgubo oblasti, torej so posredno "krivi" partizani, toka ustanovili in jih gnali v boj brat proti bratu so jih z vodstvom cerkvenih funkcionarjev.- Narod bi lahko umirjali in ne hujskali. Konec koncev je bilo med partizani malo političnih komisarjev in zaresnih parti9cicev partizani so bili kljub vsemu slovenski verni fantje, dekleta, očetje in tudi matere. Danes pa komunistov "rdečega vraga" ni več. Niti toliko jih ni kot med partizani. Izgovor, da so kar koli krivi je bolan. Lepo vas prosim, kaj je ukraden denar šel na račune kakšne partije. Kaj je bil cil kakšne partije požrešen nakup firm, ustanavljanje televizije, ustanavljanje finančnih hjoldingov, najemanje kreditov, laganje. Slovenski kler usmili se Slovenca in Slovenke, usmili se svojga vernika in ne nalagajmu, da financira tvoje zablode. Dovolj zablod in kraj je že od drugih tajkunov. Vatikan in RKC na sploh so bogati, vrnite kar ste pokradli
Pika Mika
16. 08. 2013 10.04
+4
Evo, predlog za Ljudmilo: geji so vsega krivi... Skupaj s Kučanom seveda! :)))))
Terezinka
16. 08. 2013 10.06
+3
Murgle so verjetno prostor kjer je vsa pokraden dnar. Predklagam porušimo Murgle in sigurno smo rešeni