Slovenija

Vlada potrdila predlog interventnega zakona

Ljubljana, 20. 12. 2011 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je potrdila predlog zakona o interventnih ukrepih za leto 2012 in ga bo poslala v parlamentarno proceduro po nujnem postopku, takoj ko bo državni zbor konstituiran. Medtem pa je Štrukljeva konfederacija pogojno podprla Jankovićev predlog.

Vlada se je za obravnavo in sprejem predloga interventnega zakona odločila po tem, ko je predsednik Liste Pozitivna Slovenija in najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade Zoran Janković v ponedeljek pisal pismo predsedniku sedanje vlade Borutu Pahorju. Zaradi želje po čimprejšnji stabilizaciji javnih financ je Janković predlagal, naj vlada zakon vloži po nujnem postopku, saj le ta omogoča sprejem in uveljavitev zakona do konca leta.

Pahor je predlagal ostro zategovanje pasu in varčevanje na račun javnega sektorja, na plačah ter socialnih transferjih, Janković pa ponuja kompromisno rešitev.
Pahor je predlagal ostro zategovanje pasu in varčevanje na račun javnega sektorja, na plačah ter socialnih transferjih, Janković pa ponuja kompromisno rešitev. FOTO: Miro Majcen

Danes sprejeti predlog zakona med drugim določa, da se v letu 2012 ne bodo usklajevali transferji posameznikom in gospodinjstvom, pokojnine in drugi prejemki ter plače javnih uslužbencev in funkcionarjev. Višina regresa za javne uslužbence in funkcionarje za leto 2012 ostane pri 692 evrih, v veljavi pa bodo ostale tudi omejitve napredovanj javnih uslužbencev v letu 2012. Plače funkcionarjev se bodo znižale za 4 odstotke osnovne plače.

Sprejeti zakon o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012 se od tistega, ki ga je Pahorjeva vlada že 6. oktobra vložila v državni zbor, razlikuje v dveh določilih. Natančneje so pojasnjeni postopki odločanja o pravicah iz javnih sredstev v letu 2012, dodatno pa je določeno, da do uveljavitve rebalansa proračuna države za leto 2012 na predlog ministra za finance vlada lahko zadrži izvrševanje posameznih izdatkov proračuna.

S tem zakonom torej vlada predlaga tiste nujne ukrepe, ki bodo kratkoročno pripomogli k zmanjšanju tveganja za stabilnost javnih financ. Predlog zakona je začasne narave in velja za leto 2012. Nujnost sprejema tega zakona narekuje stanje na finančnih trgih, zahteve Evropske komisije po še hitrejši konsolidaciji javnih financ in navsezadnje tudi želja, da Slovenija ostane stabilna in socialna država.

V vladi so v sporočilu za javnost zapisali še, da so predlagani ukrepi interventni ukrepi nujni in z njimi ni mogoče odlašati, saj bo v nasprotnem primeru zaradi večjih javnofinančnih odhodkov oteženo izvrševanje proračuna za leto 2012.

Janković ponudil kompromisno rešitev

Janković se bo s sindikati predvidoma sestal v sredo.

Predlog sicer še ne vsebuje kompromisne rešitve, ki jo je Janković napovedal v pismu sindikatom javnega sektorja. Predlagal je namreč, da bi odložili napredovanja javnih uslužbencev le za pol leta in ne za eno leto, kot predvideva vladni predlog.

Besedilo zakona bo sicer možno spreminjati med parlamentarno proceduro, omenjeno kompromisno rešitev pa so že podprli tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Branimir Štrukelj. Kot pogoj so navedli, da jim je Janković obljubil, da po sprejemu interventnega zakona v letu 2012 ne bodo enostransko posegali v plače javnih uslužbencev, kar je bila vseskozi zahteva konfederacije. Ta pričakuje isto zavezo tudi od ostalih poslanskih skupin v državnem zboru.

Štrukelj bi podprl Jankovićev predlog, a pod določenim pogojem.
Štrukelj bi podprl Jankovićev predlog, a pod določenim pogojem. FOTO: POP TV

Pogajalska skupina dela sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Drago Ščernjavič, pa predlaga sestanek z začasnimi vodji poslanskih skupin novega sklica, na katerem bi predstavili tudi svoje poglede in predloge. V pismu, ki so ga naslovili na predsednika DZ Ljuba Germiča, prosijo, naj na sestanek povabi tudi predstavnike vlade in predsednike parlamentarnih strank.

Predsednik konfederacije sindikatov Pergam Janez Posedi pa je povedal, da je Jankovićev pristop neresen. "To, da je šel gospod Janković v interakcijo z eno od sindikalnih skupin, kaže na to, da nima namena resno delati na problemih, ki jih imamo v naši družbi," je poudaril nekdanji predsednik pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja.

Predlog interventnega zakona podpirajo v Pozitivni Sloveniji, SD in SLS

Začasni vodja poslanske skupine SD Samo Bevk je pojasnil, da ima interventni zakon njihovo podporo, vendar bodo o tem še razpravljali na seji poslanske skupine, ki bo v sredo pred ustanovno sejo DZ. SD po njegovih besedah še pričakuje, da bo izredna seja glede tega sklicana v četrtek ali petek, torej po konstituiranju DZ.

Predsednik Liste Virant Gregor Virant je dejal, da je Jankoviću povedal, da bodo zakon podprli, če bo usklajen z obema skupinama sindikatov javnega sektorja. Če pa tega soglasja ne bo, so se kljub temu pripravljeni pogovarjati o posameznih rešitvah.

V SDS so pojasnili, da bodo predlog še preučili, prvak DeSUS Karl Erjavec pa je vnovič pojasnil, da DeSUS interventnega zakona ne bo podprl, če bo posegal v pokojnine.

Bodo pa interventni zakon podprli v SLS. Kot so navedli, je tak zakon nujen in neizogiben za javne finance, pričakujejo pa, da bo dosledno in v celoti varčevalno naravnan.

V NSi so napisali, da interventnega zakona še nimajo na mizi, zavedajo pa se, da je nujen. Kljub temu poudarjajo, da bodo zakon podprli le v primeru, da bo usklajen s socialnimi partnerji in bo užival njihovo soglasje, prav tako mora prispevati k uravnoteženju proračuna.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KARENTIP
21. 12. 2011 10.37
-2
Glejte malo pozitivno: Plače dol učiteljem, manj bodo delali - veseli OTROCI! Plače dol policajem, manj bodo delali - veseli STARŠI Plače dol uradnikom, manj bodo delali (npr. davkarija, inšpektorji...) - vsi veseli
viros
21. 12. 2011 11.07
-1
Našteti že sedaj tako malo delajo da se ti niti sanja ne.
viros
21. 12. 2011 11.11
+0
Ko sem sam hodil v srednjo šolo niso imeli predavanja celo leto niti ene ure.Vsi pa si pišejo po 200-300 ur kolko so jih dolžni imet.
cesar
21. 12. 2011 07.27
Da si javni funkcionarji zmanjšajo plače za 4%,je lepo,ni pa veliko,ker resnici na ljubo res nimajo zelo,zelo velikih plač.Naj raje gledajo kam dajejo davkoplačevalski denar drudot,pa najsi bo to kava,hotel,koga rabijo,telefon...še bi lahko našteval,pa se niti ne spomnim vsega,kaj vse javni funkcionarji plačujejo z našim denarjem.Tu naj raje šparajo pa bo prihranek na koncu večji,kot tisti 4% na plače.Al nas zavajate?
Prassek
21. 12. 2011 01.07
+1
Najboljša obdavčitev bi bila pavšalna za vse. Predvsem mala podjetja bi se lahko ukvarjala s tem kar znajo država bi pa točno vedel koliko denarja ji sledi že vnaprej. Tako se pa tepejo z računovdstvi, DURSOM, itd. PUSTITE LJUDEM NAJ DELAJO. Denar bodo tako porabili in država bo veselo vlekla DDV, Brez tega kmalu od gospodarstva ne bo ostalo nič. Vi iz JU kar talajte minuse.
nazaret
20. 12. 2011 22.44
Seveda bo podpred. Važno je da so na stolčkih.
M_teorija
20. 12. 2011 21.32
+2
Na spet bomo javni uslužbenci pokazali solidarnost za reševanje krize. Fino bi blo, da bi še drugi k temu toliko prispevali in se odrekali!
korintos1
20. 12. 2011 21.38
+4
hakija
20. 12. 2011 22.52
-1
hehe :) res ne vem zakaj ste plačani :D delate ko polži in še toliko vas je kot kitajcev. okey ne smem posploševati, vendar če bi 1/4 polžev odpustili bi lahko tisti, ki jih dejansko rabimo imeli večje plače. med nimi si mogoče tudi ti hibernacija. korintos, vas upokojence je država tako ali tako nategnila z penzjon skladom, sicer pa pravi pregovor brez dela ni jela.
M_teorija
20. 12. 2011 23.27
+5
Kar se tiče odpuščanj je dovolj, da je dana možnost, da kdor ne dela dobro, da se ga odpusti. Učinki bi bili večplastni. Učinkovitost je tudi edina prava rešitev, tako v javnem kot v zasebnem sektorju. Učinkovit javni sektor pomeni učinkovito servisiranje zasebnega oziroma realnega sektorja, skratka dobimo sinergijske učinke. Vse ostalo okoli odpuščanj, vitkega javnega sektorja je le populizem, ker gre samo za prelivanje presežkov iz enega sektorja v drugega. Kar se pa tiče "Korlovega" paradoksa, je pa res. Če ne bi bil Korel proti Pokojninski reformi, bi tisti, ki so že v penziji bili na boljšem. Kajti z dvigom upokojitvenih let ali delovne dobe, ne bi bilo takšno povečanje števila upokojencev, kot pa če ostane stanje nespremenjeno. Manj upokojencev pa pomeni, večja možnost vzdržnost blagajne, pa seveda večja možnost, da imajo boljše pokojnine.
Prassek
21. 12. 2011 01.04
+0
hibernacija Daj povej, k jamraš. Ko greš na banko po kredit katere papirje rabiš?
jester1970
21. 12. 2011 08.41
+2
Verjetno rabi enake kot vsak, če je le kreditno sposoben, kar pa mnogi v javnem sektorju niso.
Prassek
21. 12. 2011 08.52
Ne vem, če bo držalo kajti, če si zaposlen v JU nikoli ne zahtevajo takih in toliko dokazil od delodajalca da na koncu izpade da oba z zaposlenim jemljeta kredit.
jester1970
21. 12. 2011 09.21
+2
Kolikor je meni znano potrebuješ potrdilo delodajalca o stalni zaposlitvi in dohodke v zadnjem tromesečju.
Dongjang1
20. 12. 2011 21.12
+6
Ja ne vem kaj se razburjate - Zoki najbolj zaupa žlahti Kučkota.
evasle
20. 12. 2011 21.07
+7
Mene pa zanima, kdaj bodo privatniki začeli pisati prave račune in pošteno plačevat davke? Vsakega, ki nam pride kaj naredit, pa naj bo za par 100 ali 1000 evrov, moraš prosit, da ti da vsaj neko potrdilo, da si plačal. In tako so navajeni odkar pomnim.
Odpri.oci
20. 12. 2011 21.26
+6
Če plačaš nekaj brez računa, si sam kriv !!!! Dokler "obrtnik" ne izda računa, mu pač nisi dolžan plačati NIČ !!!!
korintos1
20. 12. 2011 21.39
+0
InterReflectlons
20. 12. 2011 21.06
-2
Najboljši interventni zakon bi bil enotna davčna stopnja pri dohodnini (25%), dvig DDV-ja na 25% (tako kot Danska), ter uvedba UTD-ja (vsakemu državljanu 150EU na mesec), ukinitev štipendij, socialnih podpor, državnih pokojnin, itd.
jester1970
20. 12. 2011 21.38
+8
Najboljši interventni zakon bi bil vsaj 5 ali 6 davčnih stopenj pri dohodnini, zelo obdavčiti luksuz, sankcionirati neplačevanje prispevkov in davkov, uvesti UTD, določiti in strogo omejiti zgornje managerske plače, individualne pogodbe,... uvesti razmerje med povprečno plačo delavca in povprečno plačo direktorja na max 5:1, uvesti davek na napremičnine po progresivni lestvici,...
asgrugru
20. 12. 2011 22.34
+3
oseba89
20. 12. 2011 20.45
sicop
20. 12. 2011 20.32
+11
Uglavnem, t.i. srednji sloj bo najbolj nasrkal.
cesar
21. 12. 2011 07.29
sicop
20. 12. 2011 20.31
+2
UKINITI ŠTUDENTSKO DELO IN POVEČALA SE BO ZAPOSLJIVOST. VSAJ MALO.
Nimivseeno
20. 12. 2011 20.34
+4
To je tako, kot bi rekel: "Prepovedat delo vsem ženskam in se bo moškim vsaj malo povečala zaposljivost."
Nimivseeno
20. 12. 2011 20.38
+1
Edina rešitev bi bila, da vlada tiska lasten denar. Potem bi rekli, kaj je potrebno storit (železniške prehode, vrtci, stanovanja ... in plačala ljudi s tem denarjem. Sedaj pa večina denarja gre za poplačilo dolga, ker denar bazira na dolgu.
M_teorija
20. 12. 2011 21.38
+2
Pravzaprav bi bilo dobro, da se sprejme cel \"referendumski\" paket, ki so ga zavrnili naščuvani volilci, zaradi parcialno egoističnih ciljev nekaterih skupin. Od sindikatov, oblastiželjne opozicije, lobistov, privilegirancev... In to paket reform, ki bi ga morda le malo spreminjali. V vsakem primeru v približnih temeljih, gabaritih in okvirjih, ki so bili pretežno dobro zastavljeni
Andrej Bratoz
20. 12. 2011 21.53
-3
Nimivseeno, tiskat laten denar a si nor. Bi bil še manj vreden kot dinar. Denar moraš imeti z nečem podprt, ni dovolj da samo papir naprintaš veš.
13robertos
20. 12. 2011 19.56
+0
Ja šolniki že itak imajo edini v Sloveniji Evropske plače in še trikrat toliko jih je kot jih je bilo pred osamosvojitvijo
evasle
20. 12. 2011 21.21
+0
Na katero evropsko državo točno misliš? A po trije smo v razredih? Prvič slišim, videla pa še nikoli.
njofra47
20. 12. 2011 19.39
+15
Nekateri, ki komentirajo o plačah v javnem sektorju večinoma sploh ne vedo kaj vse sploh vključuje javni sektor, kakor tudi ne kakšne so "bajne" plače v tem javnem sektorju. Spoštovani gospodje, plače v javnem sektorju so zamrznejne še iz časa debelih krav, ko ste si nekateri v realnem sektorju še delili trinajste plače, božičnice, ki jih v javnem sektorju nikoli ni bilo. Nikoli nisem niti pomislil, da si jih ne zaslužite, zato tudi vi morate razumeti, da se tako "zamrzovanje" mora enkrat nehati. Z zamrzovanjem plač v javnem sektorju si je država parvzaprav sploh ustvarila pogoje za da je bila sprejeta v evrsko območje. Vendar pa je seveda to že pozabljeno......... Pa ne mislite da sem iz javnega sektorja, sem upokojenec s pokojnino, ki je za 10EUR višja od praga revščine in bom prav tako deležen "zamrznitve". Če bodo tako nadaljevali ne bodo imeli čez čas več komu in kaj zamrzovati.....
Nimivseeno
20. 12. 2011 20.23
+3
kadulja
20. 12. 2011 21.11
+9
Zadnji čas je da se plače in razni dodatki znižajo ter zamrznejo tudi poslancem in ministrom, managerjem in članom nadzornih odborov, vodjem bank in zavarovalnic, ukinit odpravnine in nagrade, ODPRAVNINA SAMO OB ODHODU V POKOJ; nekatere odpravnine in nagrade so tako visoke, da bi zadoščale za plače 50-100 delavcev, ki pa teh nagrad čeprav so tudi oni zaslužni za uspeh podjetja ne dobijo. To zategovanje pasov oziroma po novem zamrznitve plač, ki je poznano še iz časov SFRJ in predsednice Milke Planinc do sedaj ni obrodilo sadov ker na eni strani so zategovali in jemali na drugi pa razmetavali.
Nimivseeno
20. 12. 2011 19.37
Kako lahko prepovejo zdravilo?
Nimivseeno
20. 12. 2011 19.36
+6
Bill Hicks: “Čestitam vam, da živite v svobodni deželi. Svobodni ste, da naredite tako kot oblast reče!”
Nimivseeno
20. 12. 2011 19.28
+8
Saj smo delali preko študenta na ministrstvih. Prestavljali omare. Ob devetih je bila vrsta na kavomatu. Ne hecam se.
kadulja
20. 12. 2011 21.15
+2
Veš ministrstva še ne pomenijo celotne javne uprave in če je tam tako ni nujno da je potem na nižjih nivojih tudi tako. Nekateri deli javne uprave vendar delajo in si zaslužijo tisto mizerijo, ki je že kar nekaj let zamrznjena, od časa ko jo je VIRANT še v vladi JJ uzakonil, pa ni nikoli zaživela. nekateri smo se v tem času upokojili in tistih razlik, ki nam po veljavnem zakonu pripadajo pa so jih zamrznili nikoli nismo in ne bomo dobili izplačanih
ich123
20. 12. 2011 18.33
-6
Predlagam referendum o zamrznitvi plač v javnem sektorju, naj odloči narod !!!!
killer1971
20. 12. 2011 20.11
+4
njofra47
20. 12. 2011 20.18
+5
Škoda da nisi predlagal da se lahko referenduma udeležijo samo tisti, ki ustvarjajo
kadulja
20. 12. 2011 21.18
+3
Isti si kot JJ za vsak prdec referendum! A to je potem šparanje?!
gizadlinka
20. 12. 2011 18.21
+8
štrajkajo in pogajajo za plače se lahko le javni uslužbenci in to tisti, ki nimajo kaj delati. Če bi imeli kaj delat, se za svoja napredovanja ne bi tako gnali. Tako mi pa naj ta virant pove, za koliko se je dvignila učinkovitost in storilnost javne uprave zaradi napredovanja javnih ulužbencev, po mojem niti za milimeter.
jester1970
20. 12. 2011 19.06
+4
Daj ti meni povej za koliko se dvignila učinkovitost in storilnost gospodarstvu kljub temu, da mnogo prispevkov in davkov ni bilo plačanih in v nekem momentu se je govorilo, da gre ta denar za razvoj in za odpiranje novih delovnih mest. Le kje je zdaj ves ta silni razvoj in masa novih delovnih mest?
jester1970
20. 12. 2011 19.12
+1
Od uvedbe evra sem zgubil približno 30% kupne moči in to povečini zaradi tega, ker gospodarstvo rapidno dviguje cene in to dnevno.
njofra47
20. 12. 2011 19.45
+2
Si pa zelo suverena v svoji ugotovitvi, da prav vsi javni uslužbenci nimajo kaj delati. Veš lahko je ustvarjati stereotipe, vendar te to ne privede daleč. Med delavci v javnem sektorju ni nič manjši odstotek zavzetih in delovnih ljudi kot v realnem sektorju
major1
20. 12. 2011 18.12
+2
Ja kaj tile bodo še delali tudi, ko bo postavljkena nova vlada. Če bo tako, ni imelo smisla, da so bile volitve.
Eki
20. 12. 2011 17.57
+18
Nekako ne zastopim tega zakona :). Morate vedeti , da javni uslužbenci nimajo bajnih plač . Primer moje žene , ki dela tudi v javni upravi. Plača + prevoz + malica zneseje skupaj 750 eurov :) . Plače imajo zamrznjene že dolgo časa, stimulacije nimajo nobene , tako ,da to nekateri pridno izkoriščajo. Naj znižajo plače nad 2.000 eur pa je , ne pa , da vedno naskra delovna sila . lp
njofra47
20. 12. 2011 19.54
+0
Vlada je v javnih uslužbencih našla grešnega kozla, ki je kriv za vse, ker mu gre predobro. Resnica pa je takšna, da se ljudem, ki odhajajo v pokoj mora šteti za izračun pokojnine 18 let z začetka njihovega dela, to se pravi pred 40 leti. Mislim da pove vse
Odpri.oci
20. 12. 2011 21.31
-2
Eki... tvoja "žena" ima zamrznjeno plačo... in jo DOBI VSAK MESEC !!!!! Marsikateri delavec v realnem sektorju pa ima vsak mesec NIŽJO PLAČO.... če jo sploh dobi !!!!! . Torej... NE STOKAJ !!!!