Slovenija

DZ opredelil naloge zdravnikov v času stavke

Ljubljana, 17. 04. 2024 22.39 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

DZ je z 49 glasovi za in 26 proti sprejel vladno novelo zakona o zdravniški službi, ki jo je obravnaval po nujnem postopku. Novela določa naloge, ki jih mora zdravnik izvajati v času stavke. V koaliciji so ji napovedali podporo, v opoziciji pa so navedli, da je ne bodo podprli, ker da si je vlada "stavko zakuhala sama".

Vlada, ki je novelo pripravila, želi z njo omiliti oziroma odpraviti posledice dolgotrajne zdravniške stavke, ki se je začela 15. januarja. Zaradi nje je delovanje zdravstvenega sistema neučinkovito in negotovo, so poudarili.

Kot so dodali, pravica do stavke po ustavi ni absolutna in neomejena. Tako kot ostale človekove pravice in temeljne svoboščine je omejena s pravicami drugih. Pri tem je izpostavila zlasti ustavno varovane pravice, ki sta denimo pravici do zdravstvenega varstva in do socialne varnosti. Pomen pravic, ki jih želi zavarovati z novelo, znatno pretehta pomen prizadete pravice stavkajočih, zato je poseg utemeljen tudi z vidika sorazmernosti, so prepričani na vladi.

Novela določa, da mora biti zdravnik v času stavke na svojem delovnem mestu in izvajati zdravniško službo tako, da ni ogroženo zdravje ljudi ali premoženje oz. da ne nastajajo nepopravljive posledice. Tako mora denimo v primerih, ko bi nastale take posledice, tudi izdajati obrazce, listine in zdravniška potrdila. Gre denimo za potrdila o začasni zadržanosti od dela.

Zdravniki stavkajo
Zdravniki stavkajo FOTO: Shutterstock

V predstavitvi stališč poslanskih skupin o predlogu novele danes popoldne so v koaliciji poudarjali, da zagotavlja kontinuiran dostop do nekaterih storitev, ki so vitalnega pomena za življenje in zdravje. Hkrati preko nabora storitev, ki predstavljajo minimum delovnega procesa, natančneje opredeljuje pravico zdravnikov do stavke z namenom, da v času stavke ne bi prihajalo do nesorazmernega posega v preostale človekove pravice, so menili.

V opoziciji so medtem spomnili, da je bil že dosežen sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti, ki je določil, da bo vlada do 1. aprila 2023 oblikovala ločen plačni steber v okviru plačnega sistema javnega sektorja in ga do konca junija 2023 vložila v zakonodajni postopek. Vendar vlada sporazuma ni izpolnila, kar je vodilo v stavko, so poudarili v poslanski skupini SDS.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Serenity
26. 04. 2024 18.52
+1
Stavko so zakuhali zdravniki in ne vlada. Vsak zdravnik, ki bi raje videl, da zaradi stavke nastanejo nepopravljive posledice npr., da nekdo umre, naj se preusmeri na drugo poklicno pot, saj po moje je zgresil..
brezveze13
18. 04. 2024 09.02
+2
neumnost da ji ni para, zdravniku nimaš kaj določati kaj bo delal kaj ne v času stavke ampak odrediti da opravlja vse naloge za katere ga je država izšolala. Lahko mu pa postavite pogoj opravljanja vsega dela toliko časa da izplača stroške šolanja/ nekoč je bilo koliko let šolanja toliko let opravljanja dela v firmi ali v državni službi ki te je šolala / potem pa lahko izbira med zasebno prakso pa bo vsak hitro uvidel da se ne izide v kolikor se drži samo ene letve v plotu
kr--en
18. 04. 2024 11.49
+1
To je premalo, lahko bi predlagali še omejitev gibanja na 200m od zdravstenega doma ali bolnišnice.
Samo12
18. 04. 2024 08.14
-1
Sekta ni podprla zakona. Zakaj le? Ker so oni za temi prostesti z namenom rušenja vlade in strahom pred izgubo dobičkov pod mizo od zdrav in lobistov!
marker1
18. 04. 2024 10.43
-2
Ti zelo veliko veš o lobistih in tistem pod mizo. Javi na tožilstvo, kjer željno pričakujejo tvoje relevantne podatke.
Samo12
18. 04. 2024 14.30
Kopriva bom prvo javil na privat jahto, katera križari po rajskih otokih
Sandokan69
18. 04. 2024 08.07
+1
Neopravičena stavka zdravnikov bo trajala še lep čas ker isto dobijo plačano 10.000 do 15.000 eur na mesec plus izmišljeni dodatki......vlada bi morala sprejeti zakon da če stavkajo dobijo minimapno plačo in to je 1.250 bruto in se naj preživijo če so sposobni tele pijavke in dvoživke