Slovenija

Katera država bo nadzirala naše nebo?

Ljubljana, 25. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je sprejela uredbo o izvajanju nadzora zračnega prostora. Nadzor bo izvajala zveza Nato, ni pa še jasno, katera država bo to opravljala.

Vojaško letalo
Vojaško letalo FOTO: POP TV

V ponedeljek, ko bo Slovenija dejansko postala polnopravna članica zveze Nato, bodo zavezniška vojaška letala lahko začela nadzirati tudi Slovenski zračni prostor. Vlada je namreč danes nadzor omogočila s sprejemom Uredbe o izvajanja nadzora zračnega prostora. Slovensko nebo bomo povsem prepustili Natu, v pristojnosti Slovenije bo le še ugotoviti, ali gre za kršitev ali ne. Še vedno pa ostaja odprto vprašanje, čigava letala bodo to delo opravljala in koliko nas bo to stalo.

Boštjan Hožič
Boštjan Hožič FOTO: POP TV

Pravno formalno podlago, da zveza Nato lahko nadzira slovenski zračni prostor, je vlada omogočila tik pred zdajci. "Ta trenutek smo samo odprli možnost in uredili, na kakšen način se lahko izvaja nadzor zračnega prostora v Republiki Sloveniji in opredelili, da se lahko kot del zavezništva to opravlja tudi s pomočjo zrakoplovov zavezniških držav," je povedal Boštja Hožič z ministrstva za obrambo.

Kako bo nadzor potekal, koliko nas bo to stalo in koliko letal bo nadziralo naš zračni prostor, pa je še vedno stvar dogovora.

Jožef Žunkovič
Jožef Žunkovič FOTO: POP TV

"V tem trenutku je to rešitev. Po finančni plati je to strošek zavezništva, posredno pa tudi naš skozi članarino," je povedal brigadir Jožef Žunkovič, generalštab Slovenske vojske. Po Žunkovičevem mnenju so za nadzor dovolj štirje lovci v pripravljenosti. Če bo potrebno, bosta dva vzletela, dva pa se pripravila. Sicer pa je vse to stvar Nata, katerega del bo naša vojska, naša oprema in naši vojaki.

"Poudarjamo pa, da je ugotavljanje kršitve po tej uredbi še vedno v pristojnosti slovenskih organov," pravi Hožič. In to bo očitno tudi vse. Zgodba pa ne bi bila dosti drugačna, če bi imeli lastna letala. Kar bi bilo po Žunkovičevem prepričanju dražje. "Govorimo o zavezništvu in to o tistem njegovem najbolj dorečenem integriranemu delu in osebno menim, da je ta varianta seveda bistveno cenejša za našo državo" še meni Žunkovič.

Jožef Slana
Jožef Slana FOTO: POP TV

Sicer pa se kršitve zračnega prostora redno dogajajo. Reševali so jih na miren način, s papirnato vojno. V Evropi zadnjih 20 let niso zabeležili primera, da bi bilo kršitelja potrebno prisiliti k pristanku. Kaj šele sestreliti. V danes sprejeti uredbi pa je omenjen tudi ta primer. "Proti zrakoplovu, ki krši zračni prostor in izvaja neposreden napad, zaradi katerega je ogroženo življenje večjega števila oseb, vojaški zrakoplov uporabi orožje, da tak napad prepreči, vendar le po predhodnem soglasju ministra, pristojnega za obrambo oziroma drugega ministra, ki ga s sklepom pooblasti vlada," je povedal Jožef Slana z ministrstva za promet.

Kako bi se to odvilo ob dejanskem primeru, je težko predvideti. Tudi zato, ker je Slovenija ozemeljsko majhna in najdaljši let reaktivnega letala čeznjo traja zgolj približno 12 minut.

Vlada o drugih temah

Vlada je poleg tega sprejela predlog zakona o prenosu pooblastil, pravic in obveznosti Slovenske razvojne družbe in o prenehanju Agencije RS za prestrukturiranje in privatizacijo, predlog novele zakona o varstvu potrošnikov, predlog novele zakona o visokem šolstvu, predlog zakona o varstvu osebnih podatkov, predlog novele zakona o brezplačni pravni pomoči, poročilo o razvoju 2004, uredbo o določitvi kvote delovnih dovoljenj za leto 2004, s katero se omejuje število tujcev na trgu dela, predlog zakona o finančnih zavarovanjih, dopolnitev zakona o državni upravi, predlog sprememb zakona o policiji ter spremembe in dopolnitve zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1