Slovenija

'Katastrofalna in nepopravljiva škoda'

Ljubljana, 21. 09. 2010 20.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V primeru stavke klanje živali ne bi bilo možno, zastala pa bi tudi predelava mesa in promet z njim, prav tako promet z jajci in krmo, opozarjajo v mesnopredelovalni industriji.

Piščanci v klavnici
Piščanci v klavnici FOTO: Reuters

Medtem ko potekajo pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja, ki so za 27. september napovedali stavko, zaposleni v mesnopredelovalni industriji opozarjajo na posledice takšne stavke.

V Gospodarskem interesnem združenju mesne industrije Slovenije so na vlado naslovili odprto pismo, pod katerega se je podpisalo sedem mesnopredelovalnih podjetij in v katerem opozarjajo na “katastrofalno in nepopravljivo neposredno in posredno škodo”, ki bi jo povzročila stavka veterinarjev.

V primeru stavke namreč, kot pišejo, klanje živali ne bi bilo možno, zastala pa bi tudi predelava mesa in promet z njim, prav tako promet z jajci in krmo. Poleg izpada prihodka, ki bi v primeru enotedenske stavke znašal najmanj 13 milijonov evrov, bi prišlo do podvojene škode, saj bi kupci nabavili meso in izdelke v drugih državah, so zapisali v pismu. To pa bi bilo, opozarjajo, za branžo, že tako prizadeto zaradi gospodarske krize, zelo škodljivo. Prizadeti bi bili ne nazadnje tudi rejci živine v državi.

Medtem pa še naprej potekajo pogajanja med vladno stranjo in sindikati javnega sektorja. Ne eni ne drugi po koncu pogajanj niso dajali izjav. Znano je le, da se bodo znova sestali v sredo, ne pa tudi, ali so v pogajanjih dosegli kakšen napredek.

“Člani Gospodarsko interesnega združenja mesne industrije Slovenije s svojo klavniško in predelovalno dejavnostjo rdečega in perutninskega mesa ter divjačine predstavljamo 90 odstotkov dejavnosti mesne branže, zato bomo v primeru stavke in posledično izpada dohodka uporabili vsa pravna sredstva za povrnitev nepopravljive neposredne in posredne škode,” zato opozarjajo v pismu. Povračilo nameravajo zahtevati od ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki preko veterinarske uprave izvaja nadzor v predelovalnih obratih.

Vlado zato pozivajo, naj v vsakem primeru zagotovi nemoten veterinarski nadzor, tudi če pride do stavke. “Nesprejemljivo je, da bi javni uslužbenci, ki opravljajo dejavnost javne veterinarske službe, svoje socialne pravice uveljavljali na račun živilskopredelovalne industrije,” so predstavniki ogorčeni v pismu. Dodajajo še, da pričakujejo, da bodo vlada in pristojna ministrstva “zmogla toliko učinkovitosti, da se problem ne bo zaostril do te mere, da bi ogrozili ekonomiko in delovna mesta v mesnopredelovalni branži, oskrbo potrošnikov z enim od osnovnih živil in vse rejce živine v kmetijskem sektorju”.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AndrejPaTo
22. 09. 2010 08.50
Če sem pravilno razumel tale članek so torej člani združenja mesne industrije veliki prijatelji teh veterinarskih inšpektorjev, ki jim je treba tokrat pomagat. Sledi, da inšpektorji niso ravno strogi pri kontroli prjateljev?
Slovenc07
22. 09. 2010 08.49
Pa da najbolje da damo vsem v javni upravi višje plače, delavci bodo pa še naprej v bedi delali za 500€. Mislim da so v tej državi vsi izgubili kompas. Ne morejo imet v javni upravi 1800€ povprečno brutto plačo in kjer večina v luft gleda cel dan. Nevem kdo ima v tej javni upravi tako visoke plače da je to povprečje tako visoko. Industrija ustvarja dodano vredno zakaj so v teh panogah tako mizerne plače??? a se zavedate da stem zavirate razvoj. No švicajte še naprej v tej naši mali švici, ki bo kmalu mala grčija.
apik
22. 09. 2010 08.45
brez mesa ni kosila
Materi
22. 09. 2010 08.32
Kdo sploh potrebuje klavnice. Mi je kolega ki je kmet pripovedoval da mora vsako kravo in tele peljat v klavnico da mu jo "strokovno" zakoljejo in na kilo goveda računajo 1€ (le da mu jo zakoljejo) . Kakšna buča res. Klavnice so le krinka da država služi. S samim prevozom do klavnice so pa tudi problemi, še posebej logistični. Jaz bom šel raje h kmetu, kjer dobim meso pol ceneje kot kjerkoli v Sparu in Mercatorju. Kmetje, izkoristite priložnost, klavnice pa kar stavkajte.
PrisMaster
22. 09. 2010 07.55
Kane: imaš prav, pojedel bi ga...vendar ne z največjem veseljem, ampak zaradi preživetja. Kolikor dolgo pa ima človek možnost preživeti brez nepotrebnega ubijanja živali, je pa to početje nesprejemljivo.
Miran Andonov 1
22. 09. 2010 07.49
Če bi delali fizično kot delavci ,ki porabijo veiko energije ,bi tudi jedli meso .Če delaš na računalniko pa je voda dost hranljiva.
beth
22. 09. 2010 07.05
kane ja ne vem če bi dobil stavo kar tko, ker večini vegetarijncev se trupla gnusijo in jaz vem de prej crknem kot pojem tistega piščnca.
BeVeg
21. 09. 2010 23.01
Se strinjam, beth! Nobena od teh živali si ni nikoli zaslužila smrti. Sicer pa vsak dan plačujemo za svoje napake. SupremeMasterTV
gulmor
21. 09. 2010 22.33
bomo pa vegani, dokler bo štrajk
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
21. 09. 2010 22.03
VLADA SLOVENIJE VI MISLITE DA SE VAS NAROD BOJI AMPAK NE VEC.SAJ STE NAM ODVZELI VSE LE ZAKAJ BI VAS SE KDO BAL.ZELO SE MOTITE BOJTE SE SAMI MATERE ZEMLE LETA2012.LE ZAKAJ BI SE POSLUSAL VAS KI MLATITE PRAZNO SLAMO .SEDAJ POSLUSAM LE MATI ZEMLJO .ALI STE PUNI DENARJA SEVEDA STE RAZDELITE NAM NAS NAVADNIM DRZAVLJANOM. PA DA VAS VIDIM KAKO BOSTE POMAGALI SPET NAM .ALI BODO LJUDJE UBOGI ZOPET CAKALI 5 LET NA VAS DENAR GLEDE NARAVNE KATASTROFE.PA DA VAS VIDIM HEROJI AMAPK HEROJ JE MATI ZEMLJA VI NE VEC
beth
21. 09. 2010 21.36
katastrofalno je to da na živali gledajo kot predmete in zaslužek, čeprav so živa bitja. najbolje bi bilo če bi za zmeraj ustavili proizvodnjo.
JezekSekaSeka04
21. 09. 2010 21.34
Pa še to vam povem da je v poli salamah svinjska mast ... lol ...
JezekSekaSeka04
21. 09. 2010 21.34
Piščance itak sam ta obrezani glodajo, kar naj ustavijo proizvodnjo ...
upornik18
21. 09. 2010 21.30
bodo pa srečne živali tisti dan, da bodo en dan žive.vsaj to
ebula
21. 09. 2010 21.26
Ja naljažje je gledat samo za svojo korist-finančno.Vsi lajamo kako smo v riti,da bi bili pa enkrat res enotni tako kot po drugih ZAHODNIH državah pa ne.Če smo v dreku pol smo vsi!
bebo3
21. 09. 2010 21.25
Nič hudega, bomo pa šli po meso hoditi v Hofer in Lidl kjer imajo samo češke in slovaške piščance in ostalo meso. Kakšna panika neki, dejte ga no srat. V trgovinah je tolk raznega mesa iz vsepovsod da se drek dela iz njega.