Slovenija

Katastrofa ali priložnost za boljše rešitve?

Ljubljana, 31. 05. 2011 05.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Referendumska kampanja o pokojninski reformi je vroča. Vlada ves čas zatrjuje in volivce opozarja, da je reforma nujna, a kaj se bo zgodilo, če zakon ne bo sprejet? Poglejmo nekaj mnenj in napovedi.

Ob zavrnitvi pokojninske reforme bi se po opozorilih Banke Slovenije močno znižala zmožnost države na področju izvajanja potrebnih strukturnih reform in nujne konsolidacije javnih financ.
Ob zavrnitvi pokojninske reforme bi se po opozorilih Banke Slovenije močno znižala zmožnost države na področju izvajanja potrebnih strukturnih reform in nujne konsolidacije javnih financ. FOTO: Reuters
Da bi zavrnitev pokojninske reforme prizadela tudi zdravstveno blagajno, saj bi se zaradi znižanja pokojnin zmanjšali tudi prilivi v zdravstveno blagajno, je opozoril minister za zdravje Dorjan Marušič. To bi zahtevalo nove rešitve za zdravstveno blagajno, morda tudi dvig prispevne stopnje, je opozoril. Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič pa opozarja, da bi padec pokojninske reforme zagotovo plačal tudi obrambni resor.

Mnenj, kaj se bo zgodilo, če volivci zavrnejo pokojninsko reformo, je ogromno. Poglejmo nekaj napovedi.

Preberite tudi: Vlada pravi, da se bo s pokojninsko reformo ustavilo zniževanje pokojnin. Sindikati pa, da bo delavce pahnila v revščino. In volivci? Naša anketa je pokazala, da jih kar 55 odstotkov sploh ne pozna in ne razume zakona, o katerem bodo odločali.

Minister za delo Ivan Svetlik že ves čas opozarja, da bodo v primeru padca pokojninske reforme potrebni še ostrejši ukrepi in dodatni intervencijski zakoni. Vlada je ocenila, da bodo v primeru, če pokojninska reforma ne bo uveljavljena, poleg vseh varčevalnih ukrepov iz Programa stabilnosti potrebna dodatna znižanja javnofinančnih odhodkov v skupni višini okoli 300 milijonov evrov letno.

Predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije pravijo, da bi nastale težko popravljive posledice za pokojninsko blagajno, v katero mora država že zdaj prispevati več kot milijardo evrov letno.

Ob zavrnitvi pokojninske reforme bi se po opozorilih Banke Slovenije močno znižala zmožnost države na področju izvajanja potrebnih strukturnih reform in nujne konsolidacije javnih financ. Kot pravijo, bi se verjetno zato poslabšala tudi bonitetna ocena države in s tem zvišale obrestne mere za zadolževanje v tujini. Tako bi se poslabšal dostop do virov financiranja na mednarodnih finančnih trgih za državo, banke, podjetja in posameznike, kar bi znižalo konkurenčnost in gospodarsko rast.

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec dodaja, da bi morebitna zavrnitev pokojninske reforme privedla do še večje zadolženosti, saj bi se zagotovo povečale obresti za slovenska podjetja in državo.

Kaj pravijo ekonomisti?

Zavrnitev pokojninskega zakona ne pomeni nikakršne katastrofe. Nasprotno, zavrnitev je priložnost za boljše rešitve. Priložnost za nov poskus iskanja optimalnih rešitev, ne le za upokojence, zaposlene in mlajše generacije, ampak skupaj z vsemi temi skupinami. Gospodarska in socialna situacija je v vsaki državi članici specifična in rešitev za slovensko situacijo moramo v Slovenijo poiskati sami, za nas je ne bo iskala Evropska unija. Evropska poslanca Milan Zver in Romana Jordan Cizelj

Ekonomist Bernard Brščič ugotavlja, da bi bili kratkoročni fiskalni učinki reforme šibki in v naslednjih treh letih ne bi razrešili težav slovenskih javnih financ. Letos jih niti ne bi bilo, opozarja. Brščič zato ocenjuje, da nesprejetje reforme na referendumu ne bi imelo usodnih proračunskih posledic, "posledice bi utrpela le vlada in njena (ne)sposobnost vodenja reformne politike".

Da reforma ne bi prinesla kratkoročnih učinkov oz. da prihrankov v naslednjih nekaj letih na njen račun še ni pričakovati, izpostavlja tudi ekonomist Jože Mencinger. Zakon sicer podpira, saj naj bi bila njegova potrditev kljub vsemu racionalna. Obenem pa tudi Mencinger verjame, da referendumska zavrnitev sprememb za slovenske javne finance ne bi pomenila nič tragičnega. V tem smislu se mu zdi strašenje z ukrepi mednarodnih institucij odveč.

S tem se ne strinja ekonomist Aleš Berk, ki poudarja, da bi bilo znižanje bonitetne ocene Slovenije, če bi pokojninska reforma padla, dejstvo. To bi za državo pomenilo zvišanje obrestnih mer, na ta način pa bi se dvignile tudi vse ostale obrestne mere, izpostavlja. Po njegovih besedah je sicer bančno financiranje v Sloveniji že danes dražje kot v primerljivih državah oz. je najdražje med državami članicami območja evra. Obenem so višje obrestne mere slabe tudi za konkurenčnost države, navaja.

Kaj pravijo sindikati?

Premier Borut Pahor je nekajkrat pozval sindikate, naj razkrijejo kompromisno rešitev pokojninske reforme.

Najprej takojšen odstop Pahorja in Svetlika

Zavrnitev pokojninske reforme: Katastrofa ali priložnost za boljše rešitve?
Zavrnitev pokojninske reforme: Katastrofa ali priložnost za boljše rešitve? FOTO: Reuters

Predsednik Pergama Dušan Rebolj je najprej poudaril naslednje: v primeru padca pokojninske reforme bodo premierja Pahorja in ministra za delo Ivana Svetlika pozvali, naj takoj odstopita. Pozivi k Svetlikovemu odstopu so se sicer pojavili tudi po padcu zakona o malem delu.

Predstavniki konfederacije sindikatov Pergam in KS 90 so nato predstavili svoj predlog pokojninske reforme.

1. Moški bi pravico do starostne pokojnine pridobil ob dopolnjenem 63. letu starosti in 40 letih pokojninske dobe, ženska pa ob enaki starosti in 38 letih pokojninske dobe.

2. Po predlogu bi starostno pokojnino pridobil tudi zavarovanec, ki bi brez dokupljene dobe dopolnil 60 let in bi imel 42 let pokojninske dobe, in zavarovanka, ki bi brez dokupljene dobe dopolnila 58 let starosti in bi imela 40 let pokojninske dobe. Dvig pokojninske dobe na 42 oziroma 40 let bi se zgodil postopno, in sicer po štiri mesece na leto.

3. Malus za vsak mesec manjkajoče starosti bi po predlogu do 63. leta znašal od 0,25 do 0,3 odstotka na mesec, bonus za daljšo pokojninsko dobo od predpisane pa prav tako od 0,25 do 0,3 odstotka na mesec.

Reforma je potrebna, a kakšna naj ta bo?

Vzdržnost pokojninske blagajne je potrebno zagotoviti. Ni pa vseeno kako in brez družbenega soglasja. ZPIZ-1 po ocenah vlade in Državnega zbora RS zagotavlja finančno vzdržnost do leta 2021. Torej je še čas za sklenitev socialnega dogovora o pokojninski reformi med vlado in socialnimi partnerji. ZSSS

Sindikati in nasprotniki pokojninske reforme opozarjajo, da nas predlagatelji strašijo s katastrofalnimi posledicami nesprejetja pokojninske reforme. Opozarjajo, da bi država morala urediti osnovne stvari, ki ne delujejo oziroma so pomanjkljive. Koliko je neplačanih prispevkov, koliko brezposelnih, koliko mladih brez rednih zaposlitev in podobno? Najprej naj se vlada loti teh zadev, nato pa naj sprejme pokojninsko reformo, ki bo usklajena s socialnimi partnerji, dodajajo nasprotniki.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so prepričani, da je pokojninska reforma potrebna. Zato so že leta 2008 sporočili, kakšni naj bodo glavni cilji pokojninske reforme:

1. Pokojninski sistem mora tudi v prihodnje zagotavljati ustrezno socialno varnost upokojene generacije in preprečevati revščino na starost.

2. Zagotovljena mora biti udeležba upokojene generacije pri uživanju sadov gospodarskega razvoja.

3. Finančna vzdržnost pokojninske blagajne.

4. Primerna socialna varnost delovnih invalidov (invalidsko zavarovanje jih mora ustrezno odškodovati za izgubo dohodkov zaradi invalidnosti) – preprečevanje revščine.

5. Vsebinsko in ne zgolj formalno uresničevanje predpisov za zaposlitveno in poklicno rehabilitacijo delovnih invalidov.

To je le nekaj smernic in predlogov, pri katerih vztrajajo predstavniki ZSSS.

Torej, kaj se bo zgodilo, če se volivci na referendumu odločijo, da zavrnejo pokojninsko reformo? Vlada po zakonu ne sme še leto dni predlagati istega zakona. Sindikati sicer pravijo, da bi za pogajalsko mizo sedli že 6. junija, a vprašanje je, kako bo ravnala vlada.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (265)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

u12sk01
05. 06. 2011 22.07
Denarja so si nakradl in ko bo počl, se bodo razbežal v tujino...Eni ciljajo v Bruselj, JJ v Avstraliji gradi bolnišnico...In da ne omenim še kolko stane medicinska oprema in naprave...
Raztezje
01. 06. 2011 05.05
mac4_m31.05.2011, 22:12 Maca, spoštujem tvoje mnenje, vendar imam od takrat svoje izkušnje, ki niso dosti boljše od danes. Janši in njegovim ministrom je dol viselo, kaj se dogaja z ljudmi, to ga je tudi stalo ponovne zmage. Ravno tako smo ga opozarjali na razraščanje krivic in represije, čeprav po običajnih poštnih poteh, oligarhijo in tajkune, oni pa so gonili svoje, podpirali iste občinske oblasti ter posameznike, si zatiskali oči, nastavljali svoje hecne kadre, prali denar in podobno. Ker je šlo. Glede na to, koga je nasledila Janševa vlada, se pa v celoti strinjam, da ni bilo slabše, marsikaj se je vsaj malo obračalo na bolje, ker drugače takrat niti ne bi zmagal in verjetno ne bi bilo več države. Izjemno pomembna se mi zdi angažiranost ljudi v javnih razpravah ter odraz javnega mnenja na vladanje obeh, Pahorjeva vlada bivših komunistov zagotovo tolče rekorde, pred tem pa nekih komentarjev sploh ni bilo!? To je mogoče edini in največji uspeh sedanje vlade, da golta vse kar jim serviramo, čeprav nam vračajo z nerazumno represijo ter ignoranco in aroganco, mediji tega ne znajo tržiti, pod Janšo pa še tega ni bilo. Mogoče ne podpiramo Janše, zagotovo pa bomo zrušili sedanjo vlado. Če bo Janša znova zmagal, se lahko zahvali le temu dejstvu, prav mi smo tisti, ki vsak dan posebej razmontiramo konstrukte vlade in opozarjamo na realno sliko stanja. Resno, poišči si komentarje po največjih javnih portalih za nazaj, pa boš tudi sam videl puščavo in bedo, čeprav to nima veze s to vlado. Kot lahko bereš, se že sedaj kritizira bodočega Janšo, vprašanje je le, kako bo on reagiral na ta pojav. Pahor pobira IP naslove in vlamlja v domove, Janša pa je bolj znan po tem, da nezaželjene državljane preprosto izbriše ter od preostalih zahteva, da prevzamejo kolektivno krivdo za njegove grehe. Sicer pa bomo videli, nič še ni odločeno, po moje si nobena stranka v Sloveniji nikoli več ne zasluži vlade, vendar se dobro zavedajo, da drugih ni in bodo vsi storili vse, da jih tudi ne bo. Potem boš imel seveda prav, ampak jaz ne bi bil ponosen na to.
undisputed
01. 06. 2011 04.28
Skozi zgodovino so mnoge, zelo velike civilizacije razpadle, so preprosto izginile, in ni nemogoče da Slovenije taka kot je , izgine z zemljevida Evrope čez 30-50 let. Kot prvo je rodnost v sloveniji iz leta v leto slabša, mladi živijo pri starših, brez moznosti nakupa stanovanja, sluzb ni, pa če so so plače katastrofalne, ljudje si ne upajo ustvarjat druzin, ker še sebe nemorejo nahranit, slovenija se ne more več na noge spravt pa če tud bi pod slovenijo nafta tekla.
saintjozef
31. 05. 2011 22.56
mac4_m verjemi, vsi so vreče držali. A se sploh zavedaš, koliko je to milijarda? In ne ena. To se je javno počelo. Da sem jaz, recimo pošten predsednik vlade, bi jih lastnoročno v arest pometal. Tooooooda........ To je rop le 2 miljonskega naroda tako obsežen, da je za v Guinessovo knjigo za zapisat.
mac4_m
31. 05. 2011 22.39
svetijožef dejstvo je, da je rop, preden je spokal z oblasti potalal raznoraznim uradnikom večletne pogodbe, da jih janša ni mogel zamenjat in tako obdržal oblast tudi v janševem mandatu. Tako, da pozicije v bankah, sodstvu je še vedno obvladovala sedanja koalicija.. Verjamem pa, da bi janša lahko verjetno storil več in določene zadeve vseeno preprečil.. Vsekakor pa drži, da ni bil njegov 'kader' tisti, ki se je šel ta kriminal. Lahko pa rečemo, da ga je morda preveč opazoval... Presodi, kaj je hujše..
prehlad
31. 05. 2011 22.37
KAR MALO NAJ SVOJE MOŠNJIČKE OTRESEJO PA BO DENAR.
saintjozef
31. 05. 2011 22.30
mac4_m -raztezje, prašek, srebrni breg kaj zdaj? Kaj tule ne drži? bavčar = LDS, kramar = LDS, katarina = LDS, zalar = LDS, Še mojster, ki je kramarju pripravil pogodbo po kateri je dobil miljon nagrade za 200 miljonov škode = LDS.Ne vem, čemu tu na gola dejstva in argumente zlivate žolč. Gotovo tudi janša ima kaj za povedat, ma ga ne vidim pri zgornji zgodbi.. ----To, da je VLADAL ta čas, ko se je denar talal, ti ne pomeni nič?
mac4_m
31. 05. 2011 22.13
mac4_m
31. 05. 2011 22.12
raztezje, prašek, srebrni breg kaj zdaj? Kaj tule ne drži? bavčar = LDS, kramar = LDS, katarina = LDS, zalar = LDS, Še mojster, ki je kramarju pripravil pogodbo po kateri je dobil miljon nagrade za 200 miljonov škode = LDS.Ne vem, čemu tu na gola dejstva in argumente zlivate žolč. Gotovo tudi janša ima kaj za povedat, ma ga ne vidim pri zgornji zgodbi.. In razkrižje, se strinjam tudi pod janšo ni bilo vse dobro. Vem pa, da so se tresle spodnjice marsikateremu uradniku, in da so ti delovali ljudem veliko bolj prijazno, pa četudi v sobotah. Pač ocenjujem ga mnogo bolje kot ostale. Več je delal, manj se je kradlo. To je moja ocena. srebrni breg. Navedel sem samo dejstva in ne vem, kje tebi pridejo na misel pravljice. Pač ne moreš biti minister, da nisi nekaj posebnega v stranki, menda ti je to jasno. In dejstvo je, da sedanja notranja ministrica ovenčana z mnogimi 'zanimivimi' zadevami ne preganja bivšega notranjega ministra ovenčanega z mnogimi 'zanimivimi' zadevami. Gola dejstva. Ne rabite se razburajt ampak priznat, da so ta dejstva resnična. In če vzamemo, da so vse stranke 'umazane' pač ocenjujemo katere so bolj katere manj. Kar pa se slinjenja okoli katarine tiče. Priznam, da sem se slinil že pri kar enih parih katarinah, ampak nikoli se ne bi mogel pri tisti, katero domnevam, da si mislil. Imam namreč okus..Morda malo samosvoj, samo takega pač mam...
prehlad
31. 05. 2011 22.10
HA HA S TEM BI PREPREČEVALI REVŠČINO ,KAJ CELO SE POGLABLJA. KAJ SE PA ZASTOPIJO .
prehlad
31. 05. 2011 22.01
KAR SMILIJO SE MI TILE PRAPORŠČAKI ,KI JIM TOLIKO GORI POD NOGAMI.
Buena Vita
31. 05. 2011 22.01
DELOVCI BEŽIJE V TUJINO TUKAJ JE PROBLEM
mac4_m
31. 05. 2011 22.00
mac4_m
31. 05. 2011 22.00
prehlad
31. 05. 2011 21.53
TI PRAPORAŠI PA SO NAREDILI IZ SLOVENIJE ŠVIC NE PA DRUGO ŠVICO.
saintjozef
31. 05. 2011 21.33
Teza, da smo Slovenci deloven narod, je končno padla v vodo.
20712
31. 05. 2011 21.30
Kakšen je to medij 24ur.com. Danes mineva 23 let od aretacije našega velikega osvoboditelja Ivana Janše v MikroAdi vi pa niti besedice s katero bi omenili to nagnusno dejanje proti Velikemu Vodji in znanemu popotniku po poteh AVNOJA Lahko bi vsaj omenili kako so ga v zaporu mučili in ga na silo futrali s sladoledom kar pa je kot pravi junak kljub izrednim mukam vse pretrpel.
prehlad
31. 05. 2011 21.30
ŠE NEKAJ DNI IN VESELIM SE IZIDA .TA REFORMA JE ZAVOŽENA DO KRAJA SESUVA SE Z VSEH STRANI.
korintos1
31. 05. 2011 21.24
Janez Novak Ti še vedno študiraš?
saintjozef
31. 05. 2011 21.22
Naj bo jasno. Zakon je slab, ker je iz Pahorjevih logov.