Slovenija

Türk: Stranke naj manj govorijo in več mislijo v prihodnjih tednih

Ljubljana, 11. 08. 2011 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po nepreklicnem odstopu ministrice Katarine Kresal se postavlja vprašanje, kako naprej. V vladi sta trenutno le še dve tretjini ministrov s polnimi pooblastili, Pahor pa ima do konca septembra čas, da imenuje nove ministre.

Maja je bila Katarina Kresal znova izvoljena na mesto predsednice LDS. Ga bo obdržala?
Maja je bila Katarina Kresal znova izvoljena na mesto predsednice LDS. Ga bo obdržala? FOTO: Damjan Žibert
Dvojno zaposleni ministri v vladi Boruta Pahorja

Boštjan Žekš: ministrstvo za kulturo, ministrstvo za zamejce in Slovence po svetu
Igor Lukšič: ministrstvo za šolstvo in šport, ministrstvo za visoko šolstvo
Mitja Gaspari: ministrstvo za razvoj, ministrstvo za gospodarstvo
Borut Pahor: premier, ministrstvo za javno upravo

Z odhodom notranje ministrice Katarine Kresal se je kriza vlade Boruta Pahorja še okrepila. Ministri Boštjan Žekš, Igor Lukšič in Mitja Gaspari po odhodu treh Zaresovih ministric in Gregorja Golobiča že tako vodijo po dve ministrstvi, celo Pahor sam je prevzel ministrstvo za javno upravo. Skoraj tretjina ministrstev je tako brez ministrov s polnimi pooblastili. Ali to pomeni, da vlada ni več sklepčna, da ni več opravilno sposobna? "Mislim, da politična vladna kriza zdaj prehaja v pravno vladno krizo, kajti če vsaj dveh tretjin ne vodijo ministri, ki imajo polna pooblastila in so imenovani v državnem zboru, potem vlada ne more opravljati svojih funkcij glede na zakon,“ je za 24UR ZVEČER povedal pravnik Rajko Pirnat.

Pahor je včeraj napovedal, da se bo v prihodnjih dneh posvetoval in odločil, kako naprej. To naj bi storil najpozneje do seznanitve državnega zbora z odstopom ministrice. "Predsednik vlade mora opraviti svojo ustavno funkcijo in mora predlagati manjkajoče ministre na prvi naslednji seji državnega zbora. Vsaj toliko, da bo dve tretjini resorjev pokritih z imenovanimi ministri. Na to mora vezati vprašanje zaupnice, saj le na ta način lahko to vladno krizo rešimo na ustavno skladen način,“ pa je naslednje korake predlagal Pirnat.

V zraku visi tudi možnost odhoda LDS iz vladne koalicije, kar bi pomenilo, da bi SD ostala sama. V nekoč največji slovenski stranki za zdaj o tem ne razmišljajo, saj odstop ministrice ne pomeni direktnega poziva k odhodu stranke iz koalicije, je dejal predsednik sveta stranke LDS Anton Anderlič. Dodal pa je, da je odvisno predvsem od premierja, kako bo ocenil potezo odstopa in ali lahko ministrsko mesto zapolni s kom iz LDS.

V okviru predkazenskega postopka v primeru najema prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki ga je lani začela PU Ljubljana, so preiskovalci okrožnemu državnemu tožilstvu že posredovali določene ugotovitve, je za 24UR dejal generalni direktor policije Janko Goršek. Policija je opravila že več razgovorov, tudi z Gorškom.

Kresalova je napovedala tudi, da bo kot predsednica LDS šla po zaupnico na svet stranke. Kdaj ga bodo sklicali, bo znano naslednji teden.

Türk: Stranke naj do septembra premislijo o odločitvah, ki jih je treba sprejeti

Predsednik republike Danilo Türk je dejal, da je bila odločitev Katarine Kresal, da odstopi s položaja, logična. Türk zdaj pričakuje, da bo ministrstvo za notranje zadeve še naprej delovalo čim bolj nemoteno in da bo predsednik vlade kmalu predlagal kandidata za novega ministra.

Türk je še pozval stranke, naj si do septembrske seje državnega zbora vzamejo čas za premislek o odločitvah, ki jih bo treba sprejeti.

Janša: Koalicija s SD ni več mogoče

Po odstopu ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal so pozivi k predčasnim volitvam spet glasnejši. A če je predsednik SDS Janez Janša pred dvema mesecema še dopuščal sodelovanje s SD v naslednjem mandatu, je danes na Twitterju objavil, da je "sedaj vlak odpeljal".

Na spletnem omrežju Twitter je zapisal, da so bili junija "arogantno zavrnjeni" ter da je "sedaj vlak odpeljal". Hkrati je v spletnem zapisu ponovno omenil, da bi na prihodnjih volitvah želeli doseči več kot 50 odstotkov glasov.

Katarina Kresal in Borut Pahor med odprtjem Nacionalnega preiskovalnega urada. Ta je bil za njeno ministrsko kariero usoden.
Katarina Kresal in Borut Pahor med odprtjem Nacionalnega preiskovalnega urada. Ta je bil za njeno ministrsko kariero usoden. FOTO: Aljoša Kravanja

Kresalova je nepreklicno odstopila po objavi načelnega mnenja protikorupcijske komisije, da ravnanje uradnih oseb na ministrstvu za notranje zadeve pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ustreza definiciji korupcije. ''Kljub temu da se z mnenjem ne strinjam, ga kot vneta zagovornica pravne države spoštujem. Zato sem se v trenutku, ko je bil izražen dvom, odločila, da bom nepreklicno odstopila,'' je pojasnila odločitev za odstop, hkrati pa dejala, da se ne čuti krive. Dan pred Klemenčičevo komisijo je sicer negativno mnenje o najemu prostorov za NPU dalo tudi računsko sodišče.

Odstop v strankah večinoma pozdravljajo, premier pa, kot je sporočil, odločitev razume in jo spoštuje.

Jelinčič je zaradi NPU ovadil Kresalovo

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je zaradi najema stavbe NPU v imenu stranke ovadil Katarino Kresal. Očita ji nevestno poslovanje in zlorabo pooblastil. Glede najema stavbe NPU policija sicer že nekaj časa vodi predkazenski postopek.

Načelno mnenje protikorupcijske komisije
Revizijsko poročilo o NPU
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (233)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danijel Levstek
14. 08. 2011 13.42
hehehe,marionete ki še enega dela ne znajo opravljat dobro!!!
cyklon
12. 08. 2011 12.15
Kako gospod predsednik spet leporeči. Mar bi jim po domače zabrusil naj lepo držijo gobčke ! :-)
rudra
12. 08. 2011 10.41
G.Predsednik je že onemogočal Sloveniji samostojnost in bil med zadnimi,ki je dojel,da bo Slovenija samostojna.Kako na takšen človek dojame Slovence,da ne morejo več živeti pod takim pritiskom in vsakdanjo borbo za preživetje,zaradi prisklednikov,ki so podpolnoma podobni njemu! A zato,ker je bil on komunist mu naj bodo vrata v komod službo vedno odprta v Sloveniji? Kdo je on? On je človek,ki bo storil vse samo,da je njemu lepo in udobno!! Žal je to resnica! Admin ti pa ne briši! Tu ni laži ne obrekovanja-je samo resnica,ki ji takšni kot si ti onemogočate na svetlo!
lojzeek
12. 08. 2011 10.32
...pošten medij je tale 24 ur. com a ne,... le zakaj brišete komentarje, poslušajte, če hočete seveda, živimo v času demokracije,... komunizem crkuje,... NAJ živi demokracija,...!!!
Vance
12. 08. 2011 10.25
Slovenija mora postati pravna država,ki bo pravična do delavca,do tistih,ki so zaradi tajkunskih prevzemov na cesti,do tajkunov in politikov,ki so na tako krut in sebičen način opustošili vsaj na papirju perspektivno državo.
Marcel Korošec
12. 08. 2011 10.23
Musti : dej pejt ti nekam z tem JJ ! Kaj če bi ga pustu pri miru! Zdej je spet on vsega kriv ! Medtem ko tvoj PredSednik je pameten ko sto matr !
lojzeek
12. 08. 2011 10.21
...odločitev Kresalove je logična,...take pa še ne...tja kamor zapiha veter piha tudi ta naš Turk,...ja kaj pa če ne bi odstopila...bi pa rekel, LE zakaj naj bi odstopila... NI BESED...
lojzeek
12. 08. 2011 10.14
Drage dame, dragi gospodje,...vse to kar ste hoteli, to sedaj imate,...imate pokvarjeno bando na oblasti s tem uničujete lastno našo državo, tudi mene,mojo družino, vse poštenjakarje,...NISTE VREDNI LEPE BESEDE...popravite sedaj to stanje gnilih podlih leporečnežev!!!
Tomaž Škof
12. 08. 2011 09.55
VODIJO NA HUDIČI!
Tomaž Škof
12. 08. 2011 09.55
neka HUDO JE NAROBE !JE VSLO!
Tomaž Škof
12. 08. 2011 09.54
v avstriji niti ena firma ne propade tu pa v sloveniji VSE , DANILO .PAHOR ALO ! TAKUNI ! DOSTA KRAJE !! VZAPOR ! MALO ŠE PA EVROPA TI NEPBO POSODLA DENARJA KER PREVEČ KRADEJO!!! BREZ DELA NI NIČ!
Musti
12. 08. 2011 09.31
tisti ki najbolj pljuvate se najprej naucite slovenskega pravopisa :) napise se predsednik in ne preCednik!!! dokazujete da pisat ne znate, zato dvomim da lahko daste kaksen kompetenten odgovor oz. komentar. Jansa je s Pahorjem pod mizo trgoval. Ponudil je Pahorju da mu da do konca mandata mir, ce levica neha s Patrio. Nasa politika je trgovina in dokler nepismene ovcke tega ne boste doumele, se boste postavljali na bregove in lajali na nasprotnega. Zalostno da ne pomislite da nihce niti lev niti desen politik nista primerna. Kontaminirani pajaci na obeh straneh, kjer ni pametne ideje, ampak samo plenjenje. Zalostni ste slovenceljni nepismeni.
vetrolov
12. 08. 2011 09.06
joj turk, a o tem da bi kresalka, miro, pogačar@co morali nemudoma začeti vračati nezaslužene milijone iz koruptivne pogodbe pa nič ? DA VAS NI SRAM ! ZA TAKO OŠKODOVANJE DRŽAVE JE ZA VAS ČASTEN ŽE SAMO ODSTOP ! SPREVRŽENO DO SKRAJNOSTI !
Marcel Korošec
12. 08. 2011 08.49
BigLebowski : pa to ti je koritarsko komunistična SD- jevska logika
BigLebowski
12. 08. 2011 08.34
Jaz ne razumem politicne logike! Zakaj bo Pahor, ki ga mecemo s prestola, izbiral nove ministre?
Marcel Korošec
12. 08. 2011 08.09
Tone Balone kva te dons spet matra, a ti je JJ ženo vngavu ??
saso999
12. 08. 2011 07.56
LOGIČNO DA SE NOBEDEN V SLOVENIJI NE ČUTI KRIVEGA KAJNE??:)
vatre
12. 08. 2011 07.12
Danilo in Borut - poraz za Slovenijo !
cyklon
12. 08. 2011 00.44
Kako zanimiva slikca! Lakotnik,Trdonja in Zvitorepec.
abeceda123
11. 08. 2011 23.30
Mislim, da je pravkar dosegel tretjo ligo, ter vladni naziv pakaš.