Slovenija

Kartice zvestobe: Prihranek ali prevara?

Ljubljana, 06. 07. 2011 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
110

Pregledi klubov zvestobe so pokazali, da zaradi kartic kupujemo več in slabše izdelke, ki so pogosto dražji kot drugod. Trgovci prek njih spoznajo naše pivske, spolne in druge navade, ki jih izkoristijo v svoj prid.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar in predsednica Zveze potrošnikov Slovenije sta predstavili ugotovitve pregleda 12 izbranih klubov zvestobe.
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar in predsednica Zveze potrošnikov Slovenije sta predstavili ugotovitve pregleda 12 izbranih klubov zvestobe. FOTO: Blaž Garbajs
Nič na tem svetu ni zastonj, kartico lahko dobi vsak, nakup s kartico je lahko dražji in slabši, popuste pa plačamo z višjimi cenami in osebnimi podatki! Breda Kutin, ZPS

Praktično ne mine dan, da nas ne bi na blagajni trgovine uslužbenec vprašal: "Ali imate našo kartico?“ Plastično iznajdbo, ki naj bi nam z malo zvestobe prinesla veliko prihranka, so nekdaj ponujali le večji trgovci in drogerije, danes pa nanje naletimo že praktično povsod. Pa je res, da kdor kupuje s kartico, kupuje ceneje?

Da bi našli odgovore na zastavljeno vprašanje, sta Informacijski pooblaščenec in Zveza potrošnikov Slovenije pregledala 12 izbranih klubov zvestobe in ugotovila, da ljudje zaradi kartic kupimo več, kot smo sprva nameravali, da so izdelki v akcijah pogosto slabe kakovosti, včasih celo mnogo dražji kot drugod, gore osebnih podatkov in podatkov o naših nakupih pa trgovcem omogočajo, da še lažje potrkajo na naša vrata.

Je tudi vaša denarnica polna tako imenovanih kartic zvestobe?
Je tudi vaša denarnica polna tako imenovanih kartic zvestobe? FOTO: Blaž Garbajs

"Trgovci ne polnijo denarnic potrošnikov z denarjem, pač pa le s karticami,“ je ob predstavitvi rezultatov preiskave dejala Breda Kutin, predsednica zveze. Kot je nadaljevala, trgovcem ni v interesu, da bi potrošnikom jasno pokazali, koliko prihranijo, pomembno se jim zdi le vzbujanje vtisa, da smo kupci za nakupe nagrajeni. Za primer je navedla sistem bonitetnih lestvic, po katerih velja, da več kot kupimo, več popustov imamo. "Zbiranje raznih točk, pik, ali zvezdic že samo po sebi zamegli povezavo med količino vaših nakupov in prisluženih popustov,“ pravi in dodaja, da naši nakupi le stežka dosežejo visoke popuste. V eni od trgovin za naše najmlajše lahko po njenih besedah do 5-odstotnega popusta pridemo le, če v njihovi blagajni pustimo več kot 1.668 evrov. Za enako višino popusta v trgovini s tehniko in gradbenim materialom pa moramo v pičlih treh mesecih zapraviti več kot 3.700 evrov. "Ne delajte si utvar, da vam bo ostalo veliko bonitete!“ pravi.

Kupujete, čeprav ne potrebujete?

Prav tako so trgovci po besedah Kutinove pretkani pri katalogih izdelkov s popusti, kjer potrošnika postavijo pred dilemo – ali boste kupili katerega od izdelkov v katalogu ali pa bodo bonitete izpuhtele. "Mnogi dilemo rešijo tako, da pač kupijo nekaj, česar sploh ne potrebujejo,“ pravi in dodaja, da tudi izdelki v katalogih niso vedno najcenejši, še manj pa varni. Kot primer je navedla ponudbo trgovca, ki je ob zbranih točkah za otroški sedež ponujal 40-odstotni popust. "Za ta sedež je bilo na testih ugotovljeno, da nudi zelo slabo zaščito pri bočnih trkih. Smo res pripravljeni prihraniti na račun varnosti? Takšne akcije ljudi usmerjajo stran od primerjanja kakovosti in cene!“ še dodaja. Postregla je tudi s podatki o velikih razlikah v ceni med izdelki v trgovini in enakimi izdelki na spletu. Medtem ko so po njenih besedah v eni izmed trgovin pod napisom "akcija“ prodajali ploski televizor za 1.299 evrov, je enak televizor preko spletne trgovine mogoče kupiti za 929 evrov. "Pri takšnih nakupih bi morali pozabiti na kartice!“ pravi.

Trgovci prek kartic zvestobe zbirajo ogromno naših podatkov, zato da nas spoznajo v fundamente. Verjemite, zelo dobro poznajo naše življenjske navade. Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka

Pirc Musar: 'Trgovci nas poznajo v fundamente!'

Na vprašanje ravnanja z osebnimi podatki pa je opozorila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Kot je dejala, trgovci tako naše osebne podatke kot tudi podatke o nakupih nadvse skrbno analizirajo. "Zbirajo ogromno naših podatkov, zato,da nas spoznajo v fundamente. Verjemite, trgovci zelo dobro poznajo naše življenjske navade,“ pravi in dodaja, da vedo za naše spolne navade, kako zdravo živimo, koliko alkohola popijemo in podobno.

Kartice zvestobe - 9
Kartice zvestobe - 9 FOTO: Blaž Garbajs

Kot pravi, si trgovci želijo o nas vedeti vedno več osebnih podatkov, vključno z natančnimi podatki o tem, kje, kdaj in kaj kupujemo. S tem lahko nato izvedejo tako imenovano ciljno trženje, pri čemer lahko ponudbo priredijo potrošnikovemu nakupovalnemu profilu ter s tem omejijo svobodno izbiro. “Takšno trženje izvaja kar 9 od 12 preverjenih trgovcev,“ pravi in poziva trgovce, da so do svojih potrošnikov transparentni glede tega, katere podatke zbirajo, komu jih posredujejo, kako dolgo jih hranijo, pri tem pa naj upoštevajo načelo sorazmernosti – minimalen obseg, ki je potreben za izpolnjevanje legitimno zastavljenih ciljev. Pregled trga je namreč med drugim pokazal, da kar devet ponudnikov osebne podatke hrani dlje, kot je to potrebno za samo izvedbo programa ugodnosti.

Premislite, preden podpišete!

"Potrošnikom svetujemo, da si ob podpisovanju raznih izjav in pristopnic vzamejo čas in podrobno preberejo vsa določila ter da o podajanju svojih osebnih podatkov razmislijo z zdravo mero razuma. Naša želja je namreč le-to, da ljudje vedo, kaj vse s trgovci delimo,“ je nadaljevala Pirc Musarjeva.

Cene živil - 4
Cene živil - 4 FOTO: Blaž Garbajs

Ob tem je pooblaščenka dodala, da ima po 30. členu Zakona o varnosti osebnih podatkov vsak posameznik pravico, da izve, katere in kakšne podatke trgovci hranijo o njem. Poleg tega pa imamo potrošniki tudi pravico zahtevati, da prenehajo uporabljati naše podatke. "Presoja nas potrošnikov je, ali bomo svoje osebne podatke prodali za to, da bomo na drugi strani dobili ugodnosti," je poudarila.

Če zakon pravi, da ima posameznik pravico preklicati uporabo osebnih podatkov, mora trgovec po besedah informacijske pooblaščenke to spoštovati in jih ne sme več hraniti. "To je tisto, kar bomo v postopkih inšpekcijskega nadzora v prihodnosti tudi nadzorovali," je poudarila.

Ko potrošnik zaprosi za preklic, mora trgovec v 15 dneh sporočiti, da je prejel zahtevo in da podatkov ne bo več obdeloval. "To pomeni, da tisti trenutek po pravu preneha tudi pravna podlaga za hranjenje podatkov," je dejala in dodala, da sta desetletni in neomejeni rok uporabe nezakonita.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Irnes Abdijanovi?
07. 07. 2011 19.06
ampk merkator...je čisti nategovalec za M-pike.......to je čist dokazano....100 posto......pa sami zračunajte tisti,ki zbirate pike.....
Tonček Balonček
07. 07. 2011 18.28
Edina uporabna zadeva je tsiti popust za upokojence, je pa krivičen do brezposelnih,. študentov itd., zakaj bi imeli upokojenci kakšne privilegfije, dandanes je večina plač za isto delo nižja kot pa pokojnina. Primerjajte plačo recimo nekega profesorja z pokojnino upokojenega njegovega profesorja na gimnaziji.
Eziderped.
07. 07. 2011 18.17
Lidl, Hoffer, E.Leclerc in Interspat vcasih, edine trgovine katere obiskuje, Mercator je pa zelo slab sosed..
Eziderped.
07. 07. 2011 18.15
Po dooooolgem casu,clanek, ki ga z veseljem preberem in verjamem da ne samo meni, koncno nekaj pametnega in informativnega.
max80
07. 07. 2011 13.51
Ne klicat hudiča.... :D
Robert Ma
07. 07. 2011 13.23
najboljše da nam ob rojstvu vstavijo čip!pol pa nas samo skenirajo ko ovce
max80
07. 07. 2011 13.01
Kot rečeno. Kartice so se "rodile" z najlepščimi nameni. Podobno kot socializem. Pa vidimo, kje je le ta sedaj. V bistvu ideja ni napačna, običajno so ljudje tisti, ki vse pokvarijo. Ko grem na Petrol (občasno kaj kupit, ker tankam tam itaq ne), me vsakih vprašajo če nalagam točke na kartico. Kot rečeno so kartice bile prvotno namenjene spoznavanju in nagrajevanju zvestih kupcev, sedaj pa so vse bolj in bolj namenjene promoviranju določenih izdelkov. Dejansko je kartica pripomoček "povprečnem" trgovcu, da spozna in nagrajuje svoje zveste kupce. Če ima trgovina le eno poslovalnico običajno če je tam zmerom en trgovec le ta pozna svoje dobre stranke in jih tudi primerno s % % % obdaruje ob vsakem obisku.
gulmor
07. 07. 2011 12.42
Definitivno prevara.
AA11
07. 07. 2011 12.21
ja, naivnežev pa je pri nas večina....
snikrs
07. 07. 2011 12.18
ko mi je postalo dovolj poslušanja "imate našo kartico?" sem si jo nabavil in v upanju da bo mir vsakič porinem kartico trgovki še preden karkoli reče. in kaj dobim v zameno? "lahko vzamem to kartico?" ali "a je ta kartica vaša?" itd
periot22
07. 07. 2011 12.16
Kupujerm v merkatorju, hoferju, lidlu in občasno v sparu, kupujem samo tisto kar rabim s karticami se ne ukvarjam to je samo nateg tako kot so razne akcije kjer, nasedajo naivni ljudje!!!!!!
tomi.passion@gmail.com
07. 07. 2011 12.13
Kartice zvestobe so kartice natega. Toplo priporočam, da se jih izogibate. Trgovcem pa sporočam, če hočete imeti zveste kupce, jim (nam) ponudite kvalitetno robo za razumno ceno. To je vsa umetnost. Pri plastiki pa kar šparajte.
abigail
07. 07. 2011 10.41
Priznam, imam strašansko debelo denarnico. Pa ne zaradi skromne plače, ki komaj traja od 12-ega pa do konca meseca s pomočjo kreditov. Kljub temu imam debelo denarnico in še debelejšo bom rabila, ker se mi vedno zasmilijo prodajalci, ki morajo pod pritiskom svojih nadrejenih vsakomur vsiljevati svoje kartice ugodnosti. Če tega ne delajo, so vsekakor slabše ocenjeni delavci, tako to gre, jih čisto razumem. Vendar vsemu navkljub sporočam njihovim nadrejenim, da nisem vraževerna in da še zmeraj večino vsakodnevnih potreb zadovoljim v trgovinah, ki sploh nimajo kartic zvestobe - v Lidlu in Hofferju, ki imata večinoma še vedno najbolj zmerne cene. Potem je na vrsti Interspar, ki ima precej večjo ponudbo dietetičnih in sojinih izdelkov. Bonus na Intersparovi kartici pa tudi izkoristim, ko ugotovim, da je katera vrsta sadja ali zelenjave prav ta dan cenejša ali kvalitetnejša kot v Hofferju ali Lidlu. Imam srečo, da so vse trgovine priročno skupaj in ni treba daleč tekati, da ugotovim razlike. Mercator, naš slavni njdražji sosed, pa se bo moral še precej bolj potruditi s konkurenčnostjo cen, da bom sploh kdaj prišla k njim na obisk.
indal
07. 07. 2011 10.09
To je prevara! Stran s plastiko! Zakaj? Večja kontrola nad ljudmi in statistična obdelava o tebi...npr. imaš kartico NLB in z njo plačuješ. Oni imajo kompletno statzistiko koliko zapraviš,kaj kupuješ,kje kupuješ, koliko imaš plače itd. itd.
jurjur
07. 07. 2011 10.03
Razne kartice ugodnosti niso kartice ugodnosti. Zakaj jih trgovci nadležno vsiljujejo kupcem? Da bodo imeli zgubo? Ne, da bodo kupce obrali.
Njapo
07. 07. 2011 08.59
Trgovec, kateri je na zgubi, je slab trgovec.
HandOfSteel
07. 07. 2011 06.44
bnam2707: če je to res kar praviš, izpadeš vedno kot en debbil
bnam 2707
07. 07. 2011 05.24
Trgovke itak vsakega zamorijo z vprašanjem,če imaš kartico in bla bla bla.Tako so jim ukazali.Jaz jim vedno rečem še predno spregovorijo,da njihovh bla,bla bla ne potrbujem.
rageinblack
07. 07. 2011 00.45
Saj dan danes je vse prevara in šr posebno je res, da NIČ NI ZASTONJ!
rageinblack
06. 07. 2011 23.54
uporabnica991: nekdo te je minusal, jaz pa sem te odminusal, tooo pametna punca!