Slovenija

Meja je določena: 'Če bo treba Hrvaško tožiti, bomo to storili'

Ljubljana, 28. 09. 2017 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je sklenila, da bo v zvezi z implementacijo arbitražne odločbe poiskala pravne strokovnjake s področja EU, ki bi lahko zastopali Slovenijo v morebitnih tožbah proti Hrvaški. To odločitev je vlada sprejela na zaprtem delu seje, je po koncu vladne seje povedal zunanji minister Karl Erjavec.Minister Židan je dejal, da če bo treba Hrvaško tožiti, "bomo to storili".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vlada se intenzivno ukvarja z arbitražno razsodbo
    01:35
    Iz 24UR: Vlada se intenzivno ukvarja z arbitražno razsodbo
  • Iz 24UR: Priprave na tožbo
    03:19
    Iz 24UR: Priprave na tožbo
  • Iz SVETA: Zemljevidi v pripravi
    02:28
    Iz SVETA: Zemljevidi v pripravi

Zunanji minister Karl Erjavec je že včeraj povedal, da bo pripravil informacijo glede pravnih možnosti v zvezi z implementacijo arbitražne odločbe in da pričakuje, da bo uvrščena na današnjo sejo vlade. Kot je povedal v izjavi medijem, želi pridobiti tudi soglasje vlade za začetek iskanja najustreznejše pravne pisarne, ki bi lahko v tej zadevi zastopala Slovenijo.

"Vlada bo poiskala pravne strokovnjake s področja EU v zvezi z implementacijo arbitražne odločbe," je povedal zunanji minister. "Veliko je pravnih možnosti, zato je prav, da to informacijo podam vladi in da dobimo tudi mandat za to, da najamemo najboljše strokovnjake s področja prava EU," je dejal Erjavec.

Glede pravnih zastopnikov je sicer treba najprej počakati, da poteče šestmesečni rok za pripravo podlag za implementacijo arbitražne odločbe.

Niso pa se danes ukvarjali z zemljevidi slovenskega ozemlja po arbitražni razsodbi, je še povedal Erjavec.

Sicer pa je Erjavec že v ponedeljek napovedal, da bo za vlado pripravil informacijo glede pravnih možnosti, glede na to, da Hrvaška odločbe ne spoštuje. Gre zlasti za možnosti tožb, na primer na Sodišču EU v Luksemburgu.

Glede pravnih zastopnikov pa je danes pojasnil, da je treba najprej počakati, da poteče šestmesečni rok za pripravo podlag za implementacijo arbitražne odločbe. Če se to ne bo zgodilo z obeh strani, kar tudi sam napoveduje, bodo po njegovih navedbah skušali poiskati najboljše pravnike oz. pravno pisarno s področja prava EU.

Del ekipe bo, tako Erjavec, gotovo tudi Alain Pellet, ki je usposobljen zlasti za področje pomorskega prava, gotovo pa da bo znal tudi priporočiti, katera pisarna je najmočnejša za pravo EU. Kot je pojasnil minister, imajo dogovor, da bo tudi po izdaji arbitražne odločbe in v času implementacije nudil vso potrebno pravno pomoč, saj je treba določene zadeve v odločbi tudi pravilno interpretirati.

Na vprašanje, ali ne zaupa Hrvaški in je najboljša možnost tožba, je Erjavec odgovoril z oceno, da se hrvaški premier Andrej Plenković nahaja v zelo težkem položaju in ima vrsto težav v notranjepolitičnem prostoru. "Prav implementacija arbitražne odločbe je zadeva, kjer si pač želi priskrbeti zadostno podporo v domači javnosti," ugotavlja Erjavec, a dodaja, da bi morala Hrvaška počasi začeti spoznavati, da bo treba spoštovati mednarodno pravo in arbitražno odločbo.

Sicer pa se po njegovih ocenah Hrvaški to že maščuje. "Vidimo, kaj se dogaja glede postopka za članstvo v OECD, verjetno bodo nastopile še kakšne druge težave," je dejal. Če Hrvaška ne priznava meje med Slovenijo in Hrvaško, "če ne ve, kje ima svoje meje oz. misli, da so njene meje tam, kjer je Slovenija", po njegovem mnenju tudi težko postane del schengna.

Karl Erjavec je pripravil informacije glede pravnih možnosti, ki jih ima Slovenija.
Karl Erjavec je pripravil informacije glede pravnih možnosti, ki jih ima Slovenija. FOTO: POP TV

Tudi danes je Erjavec spomnil, da je meja na morju na podlagi arbitražne odločbe določena in morajo tam slovenski državni organi izvajati svoje pristojnosti. Spomnil je na zagotovilo predsednika vlade Mira Cerarja in policije, da slovenska policija tam izvaja svoje naloge. To sicer sodi v pristojnost ministrstva za notranje zadeve, je pristavil Erjavec in spomnil, da ga je Cerar pred nekaj dnevi zaradi tovrstnih izjav kritiziral, da ni policijski minister.

Po Erjavčevem mnenju je treba vse postoriti v zvezi z implementacijo odločbe na kopnem, kjer lahko Slovenija to stori. Spomnil je, da je treba med drugim spremeniti zakonodajo in pripraviti zemljevide.

'Če bo treba tožiti Hrvaško, bomo to storili'

Tudi prvak SD Dejan Židan je pred sejo vlade poudaril, da mora Slovenija narediti vse, kar je treba. "Če bo treba tožiti Hrvaško, bo tudi tožena," je napovedal in dodal, da je meja določena in kjer je možno, jo bo Slovenija sama implementirala. Židan pravi, da Slovenija ne sme nasesti na pogoste provokacije Hrvaške, ki skuša napasti arbitražno odločbo.

"A ta je dokončna in z odločnostjo ter nekoliko pameti bo čez čas tudi implementirana," je prepričan. Meni namreč, da bodo tudi Hrvatje prej ali slej spoznali, da morajo živeti znotraj mednarodnega pravnega reda, sicer so na škodi.

Židan se je dotaknil tudi ribiške uredbe, ki da je zelo jasna. Zgodovinske pravice, kar zadeva slovenske ribiče, segajo po njegovih navedbah skoraj do Vrsarja, a so omejene, med drugim mora druga stran izdati dovoljenje za ribolov. Vendar pa zgodovinske pravice ne veljajo za Piranski zaliv, saj je del notranjega slovenskega morja, je pojasnil.

Poudaril je še, da je arbitražna meja vsaj na področju ribištva neposredno del evropskega pravnega reda. Slovenija po besedah kmetijskega ministra upravičeno pričakuje, da bo Evropska komisija po preteku šestmesečnega roka za pripravo podlag za uresničitev odločbe odločno ukrepala.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (338)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
29. 09. 2017 12.39
Nakeljski hlačman je placebo (d)efekt vseh vladnih garnitur v katerih je sodeloval. Njegovo "mozganje" je na slovensko politiko in gospodarstvo pustilo še bolj katastrofalne posledice, kot ciklon "Tracy" na Floridi. Težava za Slovenijo je v tem da mu upokojenci, ki jih je že dobra tretjina prebivalstva (na današnji dan jih je baje že 633.000) slepo sledijo. Človek ni kriv ker so slovenski upokojenci takšni mazohisti da mu vedno nasedejo na volitvah in potem vsakič znova, štiri leta sanjajo obljubljenih 1.000 eur pokojnine Treba mu je čestitati za iznajdljivost, kajti pri 34 letih postati predsednik stranke upokojencev, to ne more vsak. Še pregovorno penzionistično razpoloženi Črnogorci so v primerjavi z Korlnom, navadni nizko cenovni šalabajzerji...
tron3
29. 09. 2017 10.09
+2
Saj sem vedel, da iz tega cirkusa, ki ga zadnje čase zganjata Cerar in Erjavec ne bo NIČ, puhlice za javnost prodajata, ter si nabirata politične točke, vsaj mislita tako. Tožba, nadaljevanje teatra, sodnija bo odločila o tej zadevi čez nekaj let, potem bodo Hrvati vložili tožbo, Slovenci in Hrvati pa bodo prehajali mejo, tako kot vedno doslej, kot, da se nič ne dogaja, politiki obeh Država pa bodo zapravljali njihov denar na sodiščih, če bi svojega se ne bi tožarili, je tako???
dipe
29. 09. 2017 09.11
+1
Stroške plačaj sam, klovnu Erjavi
Mungos2
29. 09. 2017 08.34
+1
Največje riti so Slovencelji, ki hodijo na Hrvaško. Ve se, da 80% Hrvatov Slovencev ne mara. Vsi ti Slovenci samo dokazujejo, kakšni hlapci so !
Burtonnn
29. 09. 2017 08.24
+2
Bolj ko se bližajo volitve, Karleto bolj izpada smešen. Kaj se tiče Balkana, je Slovenija od pamtiveka na Balkanu, oz. vse kar je južno od Karavank, Drave in Donave pa vse do Odese je Balkan, umsko in zemljepisno.
peT99
28. 09. 2017 22.28
-3
haha... pa koga bo tožil minister ? ... smejijo se nam srbi,črnogorci in bosanci :))) ?
peT99
28. 09. 2017 22.31
-3
slovenija je nek klovn na balkanu :)) čas bi bil, da se kdo mal razjezi...diplomatsko.... to kar zdej delamo je... hm....
Kollerik
28. 09. 2017 22.53
+6
od kdaj pa smo to mi kar naenkrat na Balkanu..... :))
kolbek460
28. 09. 2017 21.49
+10
Igre brez meja se nadaljujejo z napornimi sosedi ki si med igro izmišljujejo pravila po balkansko ,,naša senca bo morala bit daljša in iskat si bomo morali zaveznike ,ki bodo nagovorili te hinavce ,,...
Madeni
28. 09. 2017 21.46
-7
Za nekoga TOŽIT so dobri saj je KAR 571 NOVINARJEV OSIRALO IN TOŽARILO PO Evropi ko smo blesteli in vodili EVROPSKO SKUPNOST te toži babe pa ja cela EVROPA POZNA...
piljan
28. 09. 2017 22.23
+7
No končno priznaš,da te tožibabe spadajo med komuniste sdeeska.
dipe
28. 09. 2017 20.26
+1
Porka duš, jast bi raje še eno žiletko.
BUONcaffee
28. 09. 2017 19.08
+0
Vladavina prava v Sloveniji ne obstaja.
srebrnibreg
28. 09. 2017 22.30
+6
.jest
28. 09. 2017 19.06
+10
Pa kakšna tožba? Saj je primer meje mednarodno uradno rešen. Če Hrvati ne upoštevajo razsodbe jih je potrebno zavirati pri evropskih zadevah in prehodu slovenskohrvaške meje. Zakaj bi zopet zapravljali denar, ki so ga težko prislužili državljani in jim je bil odvzet preko enormnih davkov in dajatev?
mallonge
28. 09. 2017 18.57
+3
A že iščejo Sekolca, Drenikovo, Pogačnika, Cerarja, Erjavca, same eminentne pravnike z vedno praznim bančnim računom in prazno glavo...........
motorka57
28. 09. 2017 21.42
-1
....ja bl s prazno kepo,hitrim jezikom,in kratko pametjo ...
BUONcaffee
28. 09. 2017 18.34
-2
Bojim se, da je za naše težave kriv Pahor.
Brakedirt
28. 09. 2017 18.37
+7
narobe se bojis, krivca imate v partiji sds
srebrnibreg
28. 09. 2017 22.31
+4
Bi se lahko bal, če ne bi prej bilo dogovora za arbitražo med Janšo in Sanaderjem na Bledu.
direstraits
28. 09. 2017 17.34
+8
Zdaj bo pa res strah in trepet za Hrvatarje. Jih bodo tožili z znanjem in uglednostjo naših Kaviar komunistov. Zgleda, da naši Salon komunisti še niso dosti priskrbel za svoje sorodnike in prijajatelje, jim bodo v žep spet padale provizije, fiktivne pgodbe, lažni računi, svetovanja,...... a, la Drugi tir.
Brakedirt
28. 09. 2017 17.50
+6
se dobro da so ti komunisti v senci,drugace bi spet poceli traparije
luzarf@arcor.de
28. 09. 2017 18.05
+0
Bravo tudi ce bi jih tozili nebojo nic dosegli razen se vec davkoplacevalskega denarja bojo porabili,jaz vam recem dokler bojo nasi potomci Partizanov na oblasti bo v Sloveniji lahko samo se slabsi.
luzarf@arcor.de
28. 09. 2017 18.06
+1
Kollerik
28. 09. 2017 22.57
+4
ejga direstraits, najbolje da ti, pa mahnić, pojbić, veliki vodja, pravljičar grims in ostali plemiči iz noriškega dvora... pod vodstvom uj-kota leljaka krenete v akcijo.... osvobajanja ljepe njihove.... vaši us taški prijatelji vas pričakujejo... :))
MatejNM
28. 09. 2017 17.31
+5
Arbitraža torej ne velja nič. Zdaj bomo pa tožili . Minilo bo več let in bomo na začetku. In spet se nam bodo smejali odvetniki, ki bodo potegnili milijone iz naših žepov .
Brakedirt
28. 09. 2017 17.50
+3
mate08
28. 09. 2017 17.26
+15
Vzrok blokiranja niso ribe (ki jih ni niti za eno dobro restavraciji)..temveč DOSTOP DO MEDNARODNIH VODA!! Zakaj?? Zato, ker ima Slovenija z najkrajšo obalo v severnem jadranu NAJVEČJO LUKO ZA PRETOVR BLAGA NA JADRANU!! Rvattje pr vsej obali pretovorijo v VSEH RVATSKIH LUKAH KOMAJ 1/3 tovora luke KOPER!! In kako to preprečit??? Prepoveš "prehod "čez naše (rvatsko morje)...oziroma kasiraš taxso za prehod do luke koper..... ....ajd pa recimo da ta taksa košta simbolični 1$ na eno tono....šala mala, kaj pa je en dolar na tono...Ma ko ugotoviš da ima vsaka malo večja barka 150.000BRT...in se takih bark obrne v Kopru nekaj na teden....številke niso več majhne.....sežejo v desetine miljonov dolarjev "naknade" ta tranzit.... TLE JE NUJNO; DA DOBIMO DOSTOP DO ODPRTEGA MORJA!!
MatejNM
28. 09. 2017 17.31
+7
Do sedaj smo ladje vozili s kamioni v Trst.
Kollerik
28. 09. 2017 22.49
JApajaDAja
28. 09. 2017 17.19
+5
nikjer nobene reakcije na dogajanje v kataloniji s strani eu!? čakajo, da se začnejo spopadi, da teče kri?!
BUONcaffee
28. 09. 2017 17.22
+2
BUONcaffee
28. 09. 2017 17.16
-1
1:0 za Slovenijo, ha, ha,......
tedoVV2HCmedo
28. 09. 2017 16.57
+1
In kdaj se bo začelo kaj delati? Od arbitraže je že minilo nekaj časa, od pogovorov s Plenkovićem ni nič, sedaj pa čvekajo, da bodo nekaj naredili. Kdaj???? Čakamo, mater vam!
piljan
28. 09. 2017 17.09
+1
Potrpi,še je čas,tudi ti ne "uspevaš" čez noč.
tedoVV2HCmedo
28. 09. 2017 20.48
+1
Za naše politike je vedno čas, to je izgovor, da nikoli ne naredijo nič dobrega.
150
28. 09. 2017 16.53
+5
Meje popolnoma zapret v obe smeri ko podpišejo jih pa odpremo. Do 1. maja bo zrihtano, pa še kak meter lahk nategnemo 😀.
tedoVV2HCmedo
28. 09. 2017 17.01
+0
Točno tako. Ali pa predelati mejne prehode v meddržavne. Da tujci ne bodo lazili čez Slovenijo, da bi prišli na hrvaško morje. Naj se vlečejo čez Madžarsko. Tam jih tudi ne marajo in bi jim z veseljem zaprli ali predelali mejo. Smo videli, kako so v Zagrebu jokali, ko so turisti za veliko noč čakali veliko ur na carinah zaradi schengenske kontrole. Se vidi, da rabijo naše ceste in mejne prehode. Če bi bil jaz na oblasti, bi takoj to naredil, Plenkoviću bi potem rekel: "Nariši si vodoravno črto od najbolj južne točke Dragonje in daj mi Istro in morje, severno od črte!" Ampak naša politika je en drek, boji se odgovornosti.
JApajaDAja
28. 09. 2017 17.21
+5
a ti bi se v "visoki politiki" šel igro "zemljo krast"? (:-
robespierre16
29. 09. 2017 09.07
-1
ma kakšen prvi maj....če jim zapremo mejo..v enmu tednu hrvatarja ne bi blo več v piranskem zalivu...