Slovenija

'Če je kdo užaljen, je to njegov problem. Karikaturist bi moral biti svoboden.'

Ljubljana, 09. 01. 2015 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
62

Ilustrator Miki Muster je po strelskem pohodu v Parizu zelo prizadet. Karikaturistka Aljana Primožič je dejanje napadalcev označila za nagnusno, nizko, podlo. Zaradi svojega dela sta bila oba že deležna groženj, ki pa na srečo niso šle dlje od besed.

Po strelskem napadu na uredništvo Charlie Hebdo v Parizu, v katerem je umrlo 12 oseb, so se odzvali karikaturisti po celem svetu. Ogromno je bilo karikatur s peresi, svinčniki, sporočili, da se satire ne da ubiti. Odzivi so tudi v Sloveniji.

Miki Muster
Miki Muster FOTO: Miro Majcen
Karikaturistom ne bi smeli groziti. To je zadnje, kar bi se smelo dogajati. Miki Muster

Ilustrator Miki Muster je zelo prizadet, ker je vedno mislil, da je karikatura zvrst, ki potrebuje toleranco. "Je kritika dela ljudi, ki vodijo, politikov in podobno. Ne bi smela biti ogrožena," je poudaril za 24ur.com. Po njegovih besedah ne gre za žalitev osebe, ampak za kritiko njegovih dejanj, če kaj narobe naredi. Karikaturist ga osmeši, ampak ne žali, je dodal.

V svoji karieri je bil sicer deležen očitkov, da žali. "Ampak mislim, da nisem nikoli žalil nikogar, ki sem ga narisal. Opozarjal sem na njegove napake," je dejal. Na začetku risarske kariere ga je bilo malce strah, ker je nekdo vedno prizadet ali užaljen. Bal se je, da mu bodo na avtomobilu prerezali gume, da ga bodo napadli na ulici, kar se na srečo ni zgodilo.

Karikaturist je kritik in če kdo kritizira, ima zagotovo nasprotnike. Nikomur ni všeč, da kritiziraš. Ampak to ni žalitev, to je svoboda. Miki Muster

Nekoč mu je nekdo poslal kartico s sporočilom, da je "prestar za take stvari, da se ne bi smel ukvarjati s karikaturo". Bili so tudi pritiski politike, ko so nekateri karikaturo z njihovo podobo razumeli kot osebni napad nanje. "Ampak če je kdo užaljen, je to njegov problem. Karikaturist pa bi moral biti svoboden. Mislim, da bi morala biti večja toleranca pri karikaturi, kot če nekdo nekaj napiše," je poudaril.

Karikaturistko Aljano Primožič je napad šokiral. Ni verjela, da bi se lahko kaj podobnega sploh zgodilo. Dejanje je označila za nagnusno, nizko, podlo. Ugotavlja, da so napadalci niso dosegli namena, ki je bil verjetno tudi ustrahovanje, ampak so še bolj razdražili karikaturiste, ki si bodo zdaj še več upali. "Satire se ne da ubiti," je poudarila. Ocenjuje, da ne gre za vero, ampak so napadalci le "potešili željo po krvi".

Imam avtocenzuro, da ne žalim. Za ostalo nimam meja. Alja Primožič

Tudi sama se je že soočila z grožnjami zaradi njenega dela. Nekoč je prejela pismo z njeno karikaturo o predvolilni kampanji DeSUS z napisom "Pazi se, veliko nas je", ker se je očitno nekdo počutil napadenega. Grožnje ni jemala zelo resno, mislila si je, da se je pač nekdo razjezil, da je bil užaljen. Včasih so opozorila politike posredovali urednikom, zaradi česar pa ni nikoli imela težav.

Po napadu v Franciji je ni strah. "Delam naprej. Če bi se ozirala na grožnje, bi lahko hitro odložila čopič in svinčnik ter se začela ukvarjati s čim drugim," je dejala. Razmišljala je, ali bi se tudi sama odzvala s karikaturo, ampak še išče navdih.

V Delu so objavili ilustracijo Jerneja Stritarja z napisom "Vsi smo Charlie" in muslimanom s krvavo solzo, ki bi lahko bil tudi prerok. S frazo je želel opozoriti, da gre za napad na obče civilizacijske vrednote, ki je usmerjen proti vsem, tudi proti islamu. Želel je sporočiti nujnost zaščite pravice do izražanja in mnenja.

Charlie Hebdo
Charlie Hebdo FOTO: Twitter

Z izražanjem, predvsem kritiko, je moč koga užaliti. A dejstvo je, da je presoja, ali gre za žalitev, v rokah posameznika. Nekoga pač nekaj užali, nekdo ostane ravnodušen, nekomu pa je vse skupaj smešno. Prelivanje krvi pa nikakor ne sme biti odgovor.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1