Slovenija

Kardiologi in vodstvo UKC Maribor brez dogovora, stavka še ni preklicana

Maribor, 16. 07. 2014 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mariborski kardiologi in vodstvo UKC še niso dosegli dogovora o stavkovnih zahtevah, so pa zbližali stališča. Jedro spora je plačilo kardiologov za interventne posege. Za ponedeljek sklicana stavka še ni preklicana.

Srce
Srce FOTO: Thinkstock

Mariborski kardiologi in vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor tudi danes še niso našli dogovora o stavkovnih zahtevah, zato za ponedeljek sklicana stavka še ni preklicana. Kot je povedal predstavnik kardiologov Gregor Kompara, se znova sestanejo v četrtek, predsednik sveta zavoda pa je za ta dan sklical tudi izredno sejo.

Kot je po današnjem sestanku, že drugem ta teden, povedal Kompara, so danes glede večine stavkovnih zahtev precej zbližali stališča, medtem ko so pri nekaterih še vedno precej na nasprotnih bregovih. Danes so tudi prejeli pisno ponudbo direktorja UKC Maribor Gregorja Pivca in hkrati odgovor na njihove zahteve, ki ga bodo proučili do četrtkovega vnovičnega srečanja.

Jedro spora med kardiologi in vodstvom kliničnega centra je plačilo kardiologov za interventne posege. Kardiologi zahtevajo plačilo po storitvi in ne po beleženju minut, plačilo parkirnine, ko so klicani na interventne kardiološke posege, ter enako število dni dodatnega dopusta iz naslova ionizirajočega sevanja kot zdravnikom, ki so stalno izpostavljeni temu sevanju.

Pivec kardiologom že ves čas ponuja 20-odstotni dvig plačila zaradi povečanega obsega dela, medtem ko zdravniki predlagajo sklenitev podjemnih pogodb, a takšna rešitev ni sprejemljiva niti za ministrstvo za zdravje niti za vodstvo UKC. Sicer pa po besedah Kompare to ni bila njihova edina ponudba, a o ostalih, ki jih vodstvo prav tako ni sprejelo, ni želel govoriti.

"Čeprav se s predlogom vodstva nismo strinjali, bomo o njem še enkrat razmislili, saj smo medtem glede drugih stavkovnih zahtev stališča precej zbližali," je dejal predstavnik zdravnikov, ki za zdaj vztrajajo pri stavki, čeprav po neuradnih informacijah od danes brez prave podpore sindikata Fides, ki menda meni, da bi morali ponudbo sprejeti. Bojijo se namreč, da bi, če bi ugodili zahtevam kardiologov, porušili plačna razmerja in bi prišlo do novih zahtev drugih zdravnikov.

Kardiologi stavke še niso preklicali.
Kardiologi stavke še niso preklicali. FOTO: Thinkstock

V četrtek seja sveta zavoda

Predsednik sveta zavoda Bogdan Čepič pa se je odločil za četrtek popoldne sklicati sejo sveta zavoda, na kateri bi obravnavali omenjeno problematiko, če pred tem še ne bo sklenjen dogovor. Kot je dejal, so tudi danes odkljukali nekaj od sedmih točk, nekaj vprašanj je še glede zahteve o dopustu ter v zvezi s predlogom vodstva o 20-odstotnem povečanju plačila, ki je na mizi že leto dni in je bil po njegovih besedah pravzaprav predlog Fidesa.

Čepič je tudi danes zagotovil, da verjame v dogovor, če do njega ne bi prišlo pravočasno, pa bo za vse bolnike poskrbljeno, saj stavkovna pravila zdravnikom ne dajejo druge izbire. "Za bolnike bo poskrbljeno, če pa slučajno pride do stavke, bi se na nekaterih segmentih morda lahko povečala čakalna doba," je dejal predsednik sveta zavoda.

Mariborski kardiologi so sicer prišli v konflikt z vodstvom bolnišnice zaradi plačila za delo zunaj rednega delovnega časa, ki je po uvedbi elektronskega evidentiranja delovnega časa nižje od plačila njihovih kolegov v UKC Ljubljana. Trije starejši zdravniki so zato preklicali soglasje za delo ponoči, kar stopi v veljavo s 17. julijem.

Razmere so se dodatno zaostrile, ko je Pivec omenjenim trem kardiologom izdal odredbo o 24-urni neprekinjeni zdravstveni oskrbi kardioloških bolnikov, s čimer jih je prisilil, da še naprej delajo. A po prepričanju kardiologov je takšen ukrep protizakonit. Predsednik sveta zavoda zagotavlja, da je razpored dela za ta teden pripravljen in bo za bolnike poskrbljeno.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skalinada
16. 07. 2014 16.12
+4
Clovestvo bo pokopala medicina. Ker preprecuje, da bi naravni izbor opravil svoje.