Slovenija

'Kar smo videli zaenkrat, je solidno'

Ljubljana, 19. 01. 2012 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki urada informacijskega pooblaščenca že pregledujejo delovanje informacijskega sistema za CSD. Gre za inšpekcijo preventivne narave, končne ugotovitve pa bodo znane do konca meseca.

So podatki dovolj zavarovani?
So podatki dovolj zavarovani? FOTO: Thinkstock

Informacijski pooblaščenec je že začel preverjati, ali ima nadgrajeni informacijski sistem, na katerega so centri za socialno delo prešli zaradi nove socialne zakonodaje, ustrezne varovalke. Ne gre za preverjanje morebitnih sumov kršitev, pač pa za inšpekcijo preventivne narave, so poudarili v uradu informacijskega pooblaščenca.

'Zaenkrat solidno'

"Kar smo videli zaenkrat, je solidno," je dejala namestnica informacijske pooblaščenke Rosana Lemut Strle. Končne ugotovitve pa bodo po njenih besedah znane do konca meseca.

So podatki dovolj zavarovani?

Kot je pojasnila, jih zlasti zanima, ali so podatki v aplikaciji dovolj zavarovani. Želijo se torej prepričati, ali bodo preprečeni morebitni vpogledi v podatke tistih, ki niso oddali nobene vloge. "Preverjamo, ali v aplikaciji obstajajo takšne notranje kontrole, da aktivnosti znotraj aplikacije puščajo sled, ki jo je mogoče naknadno tudi nadzirati," je pojasnila. Zaenkrat so se po njenih besedah seznanili s testno aplikacijo, čaka pa jih še pregled na nekaterih centrih za socialno delo.

"Aplikacija je obsežna in določene notranje kontrole obstajajo," je dejala Lemut Strletova. Do konca meseca pa bodo povedali, ali so te notranje kontrole zadostne ali pa jih je treba dograditi, je dodala.

Spomnimo

Z novim letom se je začela uporabljati nova socialna zakonodaja. V skladu z zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev je treba vse pravice uveljavljati na centru za socialno delo.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so nadgradnjo obstoječega informacijskega sistema za odločanje o pravicah iz javnih sredstev, ki povezuje 37 podatkovnih virov in 22 institucij, predstavili 12. januarja. Centri za socialno delo so na nadgrajeni sistem postopno prehajali minuli teden.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je po predstavitvi sistema zagotovila, da bo skrbno nadzirala njegovo uporabo. Kot je dejala, bo "zagotovo nadzirala pravice do dostopa do podatkov in nelegitimne vpoglede v bazo podatkov".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bernardedwards
14. 02. 2012 21.30
glede plačila vrtca sistem ne dela!!!! imam otroka v vrtcu,drugi se je rodil decembra in mi ga ne priznajo kot novega člana za olajšavo kljub temu da sem vlogo dal že v decembru v bistvu ne obstaja kot da se ni rodil ,....