Slovenija

Se trženje seli tudi v šole?

Ljubljana, 19. 03. 2012 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sandi Sadar Šoba
Komentarji
19

Učitelji na prvi šolski dan pa tudi med letom razdeljujejo učencem reklamne letake za različne izdelke, zavarovanja. Reklamni junaki se pojavljajo tudi v delovnih zvezkih in šolskih revijah, oglaševanje tudi nezdrave hrane pa se, kot kaže, seli v prostore, ki jim niso namenjeni – tudi v šolske klopi.

Na ZPS opozarjajo: v šolskih klopeh se vse bolj agresivno in prikrito oglašujejo ne vedno najbolj zdravi prehrambeni izdelki.
Na ZPS opozarjajo: v šolskih klopeh se vse bolj agresivno in prikrito oglašujejo ne vedno najbolj zdravi prehrambeni izdelki. FOTO: Thinkstock
Kar se Janezek nauči, to Janez zna – to je osnovna misel, ki se utrne ob dejstvu, da se po šolah, v šolskih jedilnicah in v učilnicah pojavlja vse več prikritega oglaševanja ne vedno najbolj zdrave hrane, poleg hrane pa je pogosto tudi trženje farmacevtskih izdelkov ter zavarovanj.

ZPS: Namesto zdrave malice prepogosto biskvit, oglasi pa kar v delovnih zvezkih?

Da je situacija resna, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Družbeno odgovorno trženje hrane otrokom je zelo pomembno, kljub temu pa se najranljivejši del prebivalstva z reklamiranjem navaja na živila, ki vsebujejo veliko maščobe, sladkorja in soli, dodajajo. S preiskavami so začeli konec prejšnjega leta, doslej pa so prejeli osem prijav.

Poleg Čokolina se v delovnem zvezku ABC1, Poslušamo, govorimo, beremo, pišemo reklamira cela paleta iz proizvodne linije Lumpi.
Poleg Čokolina se v delovnem zvezku ABC1, Poslušamo, govorimo, beremo, pišemo reklamira cela paleta iz proizvodne linije Lumpi. FOTO: ZPS

"S strani različnih učiteljic smo dobili informacijo, da morajo ponekod učiteljice razdeljevati letake za nezgodna zavarovanja, letake za različne tečaje. Smo pa dobili tudi obvestilo, da so se morali na neki osnovni šoli učenci udeležiti predavanja o preprečevanju kašlja, kjer so predstavniki lekarne oziroma farmacevtskega podjetja reklamirali določene blagovne znamke. V marčevski reviji VIP pa smo objavili tudi primer delovnega zvezka za slovenščino, kjer se v nalogi pojavlja (z besedo in fotografijo) blagovna znamka Čokolino. Prejeli smo tudi primer pobarvanke z imenom OTC zdravila ter dve pobarvanki za živilo, ki so ju otroci dobili v šoli ali v vrtcih,“ opozarja psihologinja ZPS Mateja Videčnik.

Junaki iz reklam se selijo v delovne zvezke ter v otroške revije, vsako leto pa komercializacija vse bolj drzno vstopa skozi vrata naših izobraževalnih inštitucij. Primer mlade učiteljice, ki je opozorila na številne promocijske brošure, gradiva, ki jih mora razdeliti med otroke, po navadi na prvi šolski dan, kar zmoti vsako leto tudi številne starše, ni osamljen.

Na zadnji primer prikritega oglaševanja v šolah so ZPS opozorili starši iz Ljubljane, Velenja in Šmarja pri Jelšah. Otroci so prejeli letak zavarovalnice KD Življenje, kjer v okviru nagradne igre, v kateri sodelujejo otroci iz šol, zbirajo tudi kontaktne podatke staršev. Zadevo so na ZPS že predali informacijski pooblaščenki, ki bo presodila, ali gre za zlorabo varstva osebnih podatkov.

Učiteljica je opozorila na problem trženja novih prehranskih izdelkov v šolah. Navaja, da je sama številne nove napitke in jogurte spoznala v šoli, saj določeni proizvajalci pred uvedbo izdelka na trge, le tega predhodno, po nižji ceni, ponudijo šolam. In če se zavedamo dejstva, da otroci pogosto sodelujejo pri nakupnih odločitvah tovrstnih izdelkov, pomeni to za proizvajalca cenovno izjemno učinkovito trženjsko gesto, dodajajo na ZPS.

Kot zdrava "malica“ se tako šolarjem ponujajo karamelne ploščice, biskviti s čokoladnim nadevom in s sladkorjem nasičeni izdelki, ki po besedah ZPS razvijajo nezdrave prehranjevalne navade otrok in vzgajajo na dolgi rok cele generacije potencialnih kroničnih bolnikov.

Evropske raziskave kažejo, da se z nezdravo in neuravnoteženo prehrano veča tudi trend povečane debelosti med otroki in mladostniki.
Evropske raziskave kažejo, da se z nezdravo in neuravnoteženo prehrano veča tudi trend povečane debelosti med otroki in mladostniki. FOTO: Thinkstock

Ali zadošča le umik avtomatov s hitro prehrano?

Da se oglaševanju na osnovnih in srednjih šolah odpovedujejo in ga prepovedujejo, so potrdili tako na osnovnih kot tudi na srednjih šolah, ki smo jih poklicali. Vsi so, dosledno in kot določa zakon, s hodnikov umaknili tudi avtomate s hitro prehrano ter avtomate z gaziranimi pijačami.

Velik korak v tej smeri je bil umik avtomatov s šolskih hodnikov, ki ga je v sodelovanju z ministrstvom za zdravje sprejelo krovno ministrstvo za šolstvo. Ker so analize pokazale, da so tovrstni avtomati namenjeni le trženju komercialnih blagovnih znamk in ne zdravih izdelkov, so sklenili: "Novejša dognanja navajajo, da je šolsko okolje spoznano kot okolje, kjer se ne smejo izvajati nikakršne dejavnosti trženja nezdrave hrane otrokom in posredno promocije preslanih, presladkih in premastnih živil ter sladkih pijač, kar lahko vpliva na nakupne in prehranjevalne navade otrok in mladih. Skladno z navedenim Zakon o šolski prehrani prepoveduje njihovo namestitev."

Na ministrstvu za zdravje pravijo, da je zdrava kultura prehranjevanja temelj, na katerem se mora graditi trdnejše zdravje prebivalstva, saj nas dobre in slabe navade spremljajo celo življenje.
Na ministrstvu za zdravje pravijo, da je zdrava kultura prehranjevanja temelj, na katerem se mora graditi trdnejše zdravje prebivalstva, saj nas dobre in slabe navade spremljajo celo življenje. FOTO: Thinkstock
Projekt zdravih šol vključuje osnovne in srednje šole v tako imenovano mrežo "Zdravih šol", ki promovira zdravje. V mrežo so poleg šol vključeni tudi območni zavodi za zdravstveno varstvo in Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije. Ta projekt se je v 18 letih izkazal za uspešen model, saj je v mrežo vključenih že 57 odstovkov vseh osnovnih in 45 odstotkov vseh srednjih šol.

Zdrav duh v zdravem telesu ali prazna vreča ne more stati pokonci

Da je ena prednostnih nalog prav prizadevanje za implementacijo zdravih prehranjevalnih navad, poudarjajo tudi na ministrstvu za zdravje. Temu sledi Resolucija o nacionalnem programu prehranske politike, del katerega sta zakon o šolski prehrani in smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Določeno je število obrokov, hranilna vrednost in živila, ki bi jih morali jedilniki vključevati. Hranilno revna živila, kot so slaščice, sladke pijače, kremno-čokoladne namaze, smernice odsvetujejo, a jih ne prepovedujejo. V vsakdanji jedilnik naj bi se vključevala največ enkrat mesečno, dodajajo na ministrstvu.

K spodbujanju zdravih prehranjevalnih navad je bil usmerjen tudi projekt tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki so ga s skupnimi napori lani uresničili ministrstvo za šolstvo, za zdravje in kmetijsko ministrstvo. Poleg prehranjevalnih navad bi se tako dala priložnost tudi domačim pridelovalcem hrane, a se dobrim namenom navkljub vrstijo pomisleki in ostre kritike.

"Tradicionalni slovenski zajtrk je en blef, ki je bil sprejet v afektu. V resnici je bil ta zajtrk napačno koncipiran, preobilen, otroci pa ne morejo vse te hrane, ki jo užijejo v šoli, nikjer energetsko porabiti," je bil kritičen ravnatelj osnovne šole Prule Dušan Merc, ki dodaja, da je "po obilnem zajtrku nemogoče pričakovati, da bi lahko otroci storili več na umskem področju". "Šola je postala prehranjevalno preobremenjena. Otroci ne jedo kuhane zelenjave, solate, ogromno hrane se meče stran."

Do tradicionalnega slovenskega zajtrka, za katerega morajo poskrbeti šole, so kritični na številnih osnovnih šolah.
Do tradicionalnega slovenskega zajtrka, za katerega morajo poskrbeti šole, so kritični na številnih osnovnih šolah. FOTO: Thinkstock

Šole so postale pitališča, starši pa storijo premalo za ozaveščenje otrok

Poslovna sekretarka ljubljanske Gimnazije Jožeta Plečnika Milena Jazbinšek je zagotovila, da je za prehranjevanje njihovih dijakov dobro poskrbljeno, otrokom pa so na voljo štirje obroki, ki jih šoli dostavi zunanji izvajalec - dva topla in dva mrzla, tako vegetarianski kot mesni in jih izbirajo sami. Kar izberejo, dobijo v embalaži dostavljeno v razred.

Za dolgoročne in trajne rezultate ter boljše prehranjevalne navade pa bi lahko ceneje in najbolje prispevala domača vzgoja, a si starši predstavljajo, da je šola pitališče in ne prostor intelektualnega področja, saj je družba, v kateri živimo, presita, je kritičen Merc in dodaja: "Živimo v oralni civilizaciji, kjer ljudje vse tlačijo v usta. Otroci ves čas pijejo kokakolo, presladkane in nezdrave sokove, namesto da bi pili navadno vodo iz pipe.“

S stališčem, da bi morali otroci zajtrkovati doma, soglaša tudi Marjan Kuhar, pomočnik ravnatelja I. osnovne šole Celje. "Dokler bodo vse televizijske hiše, radii in časopisne hiše oglaševali nezdravo hrano in dokler ne bodo starši primerno ozaveščeni, bomo lahko šole bore malo storile,“ dodaja Kuhar.

Ključ je v vzgoji, problem pa je, da živimo v obdobju izobilja ter napačnih prehrambenih vrednot, je prepričan Merc. "Obilo problemov bomo imeli, ker otroci konzumirajo embalažo in ne hrane, v jedilih pa je preveč maščob, soli in vsega, kar je slabo prebavljivo, nezdravo. Ogromno otrok je predebelih, fizične sposobnosti so v 20 letih v povprečju padle za 30 odstotkov, veliko pa je tudi kroničnih bolezni, povezanih s prehrano – sladkorna bolezen,“ še dodaja.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tedo974P8medo
19. 03. 2012 10.54
+6
Še na stenah šol bodo reklame za koka kolo...
Roxy79
19. 03. 2012 10.49
+3
No... a zdej treba krivit učitelje ki delijo letake? Tko zgleda, kot bi učitelji promovirali svoje podjetje ki ga imajo doma. Dejte no imet mal pameti. Takšen zakon imamo... ki dovoljuje da "oglaševalci" razpošljejo letake po šolat, ti pa so jih dolžni dostaviti učencu na mizo. Kriv je zakon... ne pa učitelj.
POVOJ
19. 03. 2012 11.07
+5
Ni res, če bi ravnatelj/ica ne popustila pritiskajočim oglaševalcem, bi na nobeni šoli ne delili letakov. Moj otrok jih vsako šolsko leto prinese domov vsaj ducat. Po pravici povem, vse vržem v smetnjak-za papir.
Papyrus123
19. 03. 2012 10.23
+7
Pri nas so učiteljice vedno delile prospekte zavarovalnic na začetku šolskega leta. Da ne govorim o tistih s šolskimi potrebščinami, ki so bile nenormalno drage vendar so jih vedno tudi same promovirale.
nik500
19. 03. 2012 10.38
+3
I G N O R A N T
19. 03. 2012 10.04
+9
Dajte si malo pogledati kaksne dobicke kujejo tisti ki trzijo solske potrebscine
samuelka
19. 03. 2012 10.56
+2
I G N O R A N T
19. 03. 2012 11.05
+3
orangensaft
19. 03. 2012 09.38
+7
Pa kaj kar naprej krivijo podjetja, ki tako hrano izdelujejo / reklamirajo. STARŠI so tisti, ki morajo znat met kontrolo! Milijon stvari je reklamiranih, pa še vedno je TVOJA odločitev, ali te bo reklama prepričala ali ne.
Odpri..Oci
19. 03. 2012 09.31
+3
Pa še naprej podpirajte razne Rokus Klett... in podobne parazite, ki živijo na račun Vaših otrok !!!!
POVOJ
19. 03. 2012 11.09
Kaj pa naj, če so obvezno predpisani učbeniki in delovni zvezki?A si lahko kako drugače pomagamo, kot prevzeti učni načrt od učitelja?
petmar
19. 03. 2012 08.34
+9
Že pred par leti se določen delovni zvezek v knjigarni ni mogel dobiti, samo po začetku pouka pa je bil takoj na razpolago v šoli. Torej šole tržijo določene pripomočke in s tem ustvarjajo monopol in korupcijo dobaviteljev. Da o reklamah in šoli v naravi in še in še ne govorimo????
petmar
19. 03. 2012 10.23
+5
Pa vpitje turističnih delavcev o 2 delnih zimskih počitnicah. Trženje samo na račun otrok!
samuelka
19. 03. 2012 10.59
+0
šole ne tržijo NIČ. Tržijo samo založbe, zavarovalnice, ... dokler ne bo urejeno, da teh stvari ne sme biti v šolo, bodo pritiski samo naraščali.
petmar
19. 03. 2012 11.06
+2
samuelka: Brez šole in podpore učiteljev in ravnateljev nebi bilo tega in pika. Vem, da imajo od tega korist učitelji in celo šole. Za vsak pripeljen razred učencev v šolo v naravo v Zreče toliko % ugodnosti organizatorju. In še in še lahko naštevam...
VOY
19. 03. 2012 08.11
+4
Mojemu nečaku so prodali VSE.....razredničarka pa Pelcmontl...fura...še Maja...da se vidi USPEŠNOST...pa to
samuelka
19. 03. 2012 11.00
-1
petmar
19. 03. 2012 11.09
+3
Če ni imela nič, potem pa tako ni sposobna za razredničarko.