Slovenija

Kaotični prizori s slovenskih meja so precej zbili podporo Cerarjevi vladi

Ljubljana, 25. 10. 2015 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odziv vlade in koalicijskih strank na begunsko krizo je porazen, sporoča glas ljudstva. Delo vlade podpira le še četrtina vprašanih, kar je eden najslabših rezultatov doslej. Na javnomnenjski lestvici je SMC strmoglavila, podpora javnosti pa raste SDS, NSi in SLS.

Da se vlada ni dobro odzvala na begunsko krizo, kaže javnomnenjska anketa, ki jo za našo televizijo opravlja Mediana.

Kaotični prizori s slovenskih meja so precej zbili podporo Cerarjevi vladi. Njeno delo podpira le še četrtina (25,8 %) vprašanih, kar je eden najslabših rezultatov doslej. Več kot polovica (58,6 %) vlade ne podpira. Dobrih 15 (15,6 %) odstotkov je neodločenih.

raziskava Mediane Pulse
raziskava Mediane Pulse FOTO: POP TV

Drugi begunski val je premešal karte tudi med strankami - pridobivajo desne, izgubljajo leve. Na prvem mestu ostaja Janševa SDS s 13,5-odstotno podporo. Na drugem mestu je z najnižjo podporo doslej Cerarjeva SMC. Vsega devet (9,1 %) odstotkov vprašanih bi jo volilo, če bi bile volitve danes. Na tretje mesto pa je z dobrimi petimi odstotki (5,4 %) skočila NSi, ki ima kar dvakrat boljši rezultat kot prejšnji mesec. Četrta je Združena levica (3,9 %), peti so SD (3,6 %), šesta pa SLS (3,5 %). Šele sedmi je Erjavčev DeSUS (3,1 %).

Povečalo pa se je število neopredeljenih. Dobrih 11 odstotkov (11,5 %) državljanov se volitev sploh ne bi udeležilo, vsak četrti (25,7 %) ne ve, koga bi izbral, 17 odstotkov (17,4 %) pa ne bi izbralo nobene od obstoječih strank. 

raziskava Mediane Pulse
raziskava Mediane Pulse FOTO: POP TV

Med politiki primat ohranja predsednik Borut Pahor. Druga je evropska komisarka Violeta Bulc. Tretji ostaja predsednik SD Dejan Židan, četrti premier Miro Cerar, peti pa vodja poslancev Združene levice Luka Mesec. Skok meseca je uspel predsednici NSi Ljudmili Novak. Čeprav DeSUSu podpora pada, pa ta raste prvaku te stranke Karlu Erjavcu. Skočil je za tri mesta. Enako kot na 12. mestu evropski poslanec Milan Zver. Na repu lestvice, se je nekoliko dvignila podpora predsedniku SDS Janezu Janši. Za njim je novinec na lestvici poslanec Vinko Gorenak. Sledi ljubljanski župan Zoran Janković. Zadnja je Alenka Bratušek.

Klikni tukaj za interaktivne podatke raziskave Mediana Pulse

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3