Slovenija

Posnetki na spletu: Je to pouk ali cirkus? Kje je avtoriteta učitelja?

Ljubljana, 11. 04. 2013 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na spletu so objavljeni skrb vzbujajoči posnetki pouka višjega razreda na eni od slovenskih osnovnih šol. Zdiranje nad nemočno učiteljico, ihtenje, butanje mize ob tla in sprehajanje po razredu so očitno ponekod stalnica. Je temu še mogoče reči hram modrosti? Ocenite sami!

Posnetki, ki so jih posneli učenci ene od osnovnih šol, prikazujejo razmere, s kakršnimi so se primorani spopadati v nekaterih slovenskih vzgojnoizobraževalnih zavodih.
Posnetki, ki so jih posneli učenci ene od osnovnih šol, prikazujejo razmere, s kakršnimi so se primorani spopadati v nekaterih slovenskih vzgojnoizobraževalnih zavodih. FOTO: You Tube

"To ni nič drugega kot totalni kaos!" je komentar enega od naših bralcev, ki je na YouTubu našel posnetke pouka na eni od slovenskih osnovnih šol. Ko smo si tudi sami ogledali slabih 23 minut videomateriala, ki je bil na splet naložen konec marca letos, smo morali priznati, da naš bralec s svojo oceno ni pretiraval. Posnetki, ki so jih z mobilnimi telefoni posneli učenci sami, prikazujejo potek pouka pri predmetu kemija in biologija. Gre za višje razrede osnove šole, morda pouk sedmega ali osmega razreda.

Zdiranje nad učiteljico, ihtenje in butanje mize ob tla

Medtem ko učiteljica vodi učno uro, si nekateri učenci nagajajo ter se obmetavajo z najrazličnejšimi stvarmi. "Sej sm naprej obrnen!" se na poziv učiteljice, naj se normalno usede, s kričanjem odzove fant v prvi vrsti. Ko začne učiteljica nekaj zapisovati v dnevnik, fant zakriči nanjo, nato pa v ihti dvigne mizo ter jo butne ob tla. Zatem pobere torbo, vstane in se odpravi proti vratom razreda. Ko ga učiteljica vpraša, kam gre, ji odgovori: "Če me pa kar zapisujete! A zdej boste pa še to zapisala, al kaj? Sej nism nč naredu!"

Vse to in še več so si učenci drznili početi med poukom in ob prisotnosti učitelja.
Vse to in še več so si učenci drznili početi med poukom in ob prisotnosti učitelja. FOTO: You Tube

Na drugem posnetku se hiperaktiven, a očitno zdolgočasen fant v rdečem puloverju s kapuco med poukom kemije sprehaja po učilnici, vmes pa izvaja razne akrobacije, po razredu meče copate in moti druge. Trenutek za tem neki drugi fant brez besed vstane, vzame učbenik in ga v stilu vaških peric na glavi odnese do umivalnika. Vse skupaj bolj spominja na opičjo cirkuško predstavo kot na pridobivanje dragocenega znanja za življenje. "Če bi bil to moj otrok, bi mu takoj eno primazal, potem pa bi se moral sam opravičiti vsemu razredu, učiteljici in sošolcem," je naš bralec sklenil svojo zgroženost nad obnašanjem otrok. Ali lahko temu še rečemo hram učenosti?

Kdor ima 3 minute časa, pljuva po šoli. A kdo kaj konkretnega naredi? Najstniki berejo, slišijo in vse to gledajo. Nekateri starši grdo govorijo in smešijo učitelje. Svoje otroke ščitijo, kot da jih vsi hočejo zatreti in še kaj. /.../ Če je v šoli nek problem - dva učenca se stepeta, nazadnje na disciplinski pristane učiteljica, ki ju je dala narazen, ker se je dotaknila enega in ga zvlekla dol z drugega. Vsi se nehajo ukvarjati s pretepom in z nasiljem, ampak linčajo učiteljico, ki da je izvajala nasilje. Mnoge zato ne ukrepajo. Marko Juhant, specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti
Kdo je krivec?

Vemo, da nasilje v takšnih primerih ni rešitev, a kaj se pravzaprav dogaja? Je to res hiperaktivnost nekaterih ali zgolj razvajenost? Je ideja, da je otroku treba otroku dovoliti čim več, da se bo lahko razvijal, resnično napačna? Kje so meje dovoljenega in kako ukrepati? Odgovore smo iskali pri Marku Juhantu, specialnemu pedagogu za motnje vedenja in osebnosti.

Juhant pravi, da otroci počnejo, kar je pač dovoljeno oziroma česar odrasli ne zmorejo obvladati. "Zavedajo se vseh svojih pravic in se ne zmenijo za dolžnosti," pravi. Vsekakor so za vzgojo najprej odgovorni starši, ki po njegovem mnenju pri takšnih otrocih ne opravljajo večine svojih vlog, le negovalno. "Za fanti na posnetku po praktičnih izkušnjah stojijo matere, ali nemočne ali izjemno prodorne. Očetov lik je odsoten ali premehak," meni.

Ko učitelji postanejo "grešni kozli"

"Po mnenju nekaterih politikov so učitelji paraziti, ker nič ne ustvarjajo. Po mnenju nekih pravnikov učencem ni nujno delati domačih nalog. Kdor ima 3 minute časa, pljuva po šoli. A kdo kaj konkretnega naredi? Najstniki berejo, slišijo in vse to gledajo. Nekateri starši grdo govorijo in smešijo učitelje. Svoje otroke ščitijo, kot da jih vsi hočejo zatreti in še kaj," pravi in dodaja, da se jasno vidi, da je stroka odpovedala. "Starši se vtikajo v strokovno vodenje šole, namesto v organizacijsko. Če je v šoli neki problem – dva učenca se stepeta, nazadnje na disciplinski pristane učiteljica, ki ju je dala narazen, ker se je dotaknila enega in ga zvlekla dol z drugega. Vsi se nehajo ukvarjati s pretepom in z nasiljem, ampak linčajo učiteljico, ki da je izvajala nasilje. Mnoge zato ne ukrepajo," pojasnjuje.

"Učitelji v razred pridejo bosi, kar se obnašanja učencev tiče!"

Na vprašanje, kam je izginila avtoriteta učiteljev, odgovarja, da avtoriteto učitelj vzdržuje sam, podelijo pa mu jo ravnatelj, starši in znanje ter osebnostna primernost. "Študijski sistem je naravnan tako, da so uspešnejše pridne punce. A dober študent ni enako dober učitelj! Strokovni izpit se dela pred komisijo, namesto pred učenci," je dejal. To je tako, kot bi izpit za letalo naredili v hangarju, pravi in sprašuje, ali bi se peljali s takim pilotom. "Fakulteta daje kup informacij, ne daje pa znanja, kako delati z učenci. Nastavljeno je, kot da hodijo k pouku sami visoko motivirani odličnjaki. Učitelji v razred pridejo bosi, kar se obnašanja učencev tiče," meni.

Neprimerno vedenje otrok med poukom - 11
Neprimerno vedenje otrok med poukom - 11 FOTO: You Tube

Juhant rešitev vidi v tem, da starši stopijo na stran učiteljev, da se učitelji naučijo, kako ravnati s temi "kalibri", šolske svetovalne službe pa pomagajo učiteljicam v prvi triadi, da učenci oblikujejo pouku primerno vedenje. Stroka bi morala zlesti s hrbta razrednih učiteljic, pravi in dodaja, da bi morali imeti številčne ocene in domače naloge od prvega razreda dalje prav vsak dan. "Pa to take, da jih otrok z nadzorom, a brez pomoči staršev, naredi sam. Starši namreč tri leta mislijo, da imajo živahnega, nadarjenega odličnjaka, v četrtem razredu pa se izkaže, da je le zadosten mali agresivnež. Kriva je seveda šola, zamujeno pa je tako pomembno obdobje!" je oster Juhant.

Kakšni so primerni ukrepi za umiritev problematičnega učenca?

Pravi, da je v primerih, kot so videni na posnetkih, potrebno postavljanje meja in takojšnje ukrepanje, tudi izrekanje ukrepov, tudi če gre za učenca s posebnimi potrebami. "Motnja v razvoju ni dovolilnica za grdo vedenje, je le razlog. Toleranca pride na vrsto nazadnje, ne na začetku!" pravi.

Potrebno je iskanje močnih področij učenca, na katerih lahko legalno zadosti svojim potrebam. Obvezno je tudi obveščanje staršev, četudi zanje ni ugoden trenutek za telefon. "Le tako je slabo obnašanje otrok tudi njihov problem, drugače ga doživljajo kot problem šole," je prepričan. Potrebno je sodelovanje staršev, če želijo, da otrok še ostane v tej šoli in v tem razredu. Drugače se mora začeti postopek za preselitev, razširitev sodelovanja s centri za socialno delo, po potrebi tudi s policijo, pravi.

Kot primerne ukrepe za pomiritev otroka vidi ukrepe, ki otroka negujejo, ga umirjajo, potolažijo, mu porabijo odvečno energijo in ga limitirajo na legalen način. Pri tem je opozoril tudi na nekatera navodila stroke, ki so včasih nerealna. Otroku bi bilo treba zagotoviti miren prostor, da se pomiri, a kaj ko ministrstvo nima denarja, da bi plačal osebo, ki bi ta čas z otrokom, je še dodal Juhant.

Preberite si še, kako se je na dogajanje v kamniškem vrtcu Zarja končno odzvala ravnateljica vrtca in kako bi morali po mnenju strokovnjaka vzgojitelji ukrepati v primeru opravka z zelo problematičnim otrokom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1673)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Natikaaaaa
13. 04. 2013 17.33
TO JE RES LUDA KUČA BUMERANG!!!
mocha
13. 04. 2013 10.44
+21
Starši teh otrok, poglejte se! Ti otroci ste vi! Vi ste jih naučili takšnega vedenja. Sama sem zaposlena v eni izmed osnovnih šol kot pomočnica, sem povsem druge stroke in sem v tem poslu le začasno, tako da ne govorim v bran učiteljev. Kar se danes dogaja med otroci je sramota. Sama sem mnenja, da bo morali nekatere, preden se odločijo imeti otroke, dodatno usposabljati za ta namen. Za obnašanje otroka v osnovni šoli so povsem krivi starši in da učitelj v takšnih primerih nič ne stori, je to za to, ker ne sme! Lahko se dere nanje, ga opozarja, vendar ne pomaga. Današnji starši pač menijo, da je večina dela in vzgoje otrok prepuščena učiteljem in se doma takorekoč z njimi ne ukvarjajo, oziroma se jih že sami izogibajo, ker vedo da ne morejo ničesar doseč. Takšni starši - nikamor drugam vas ne bi dala kot z vašimi otroci v svinjak, pa da se skupaj učite manir!
JB 007
11. 08. 2013 09.54
+2
Bravo, točno tako je , odgovornost za tako obnašanje nosijo starši, otroci so le njihovo ogledalo...
dragicat
13. 04. 2013 08.31
+12
Pogledala sem si na You tube posnetke glavnih akterjev tega cirkusa in me je skoraj kap. Poglejte si še vi , kliknite SONČKI PRI POUKU (ali kdo pozna šolo ali mulce)............pa vam bo vse jasno kakšna je danes mladina, prej sem še kaj pokomentiral, sedaj mi je pa zastal dih, teh več ne moreš prevzgojiti, to je le še za v štalo k pujsom, njihovo obnašanje je še hujše, saj niti pujsi ne krulijo tako, kot so tile sončki tululi ves čas pouka. Dva sončka z kapucama izstopata, tadva bi mogla bit moja, ........že v ponedeljek bi bila najbolj pridna učenca na šoli, kajti jaz sem karakter in ne popuščam pri vzgoji, čeprav svojih otrok nisem nikoli potrebovala pretepat, tadva bi pa v določenem trenutku pozabila, kako se pišeta. To pa več nima mej, čudim se pa učiteljici, ki je mirno poleg vsega đumbosa, ki so ga povzročali razlagala novo snov. Svašta! Grozn.....bi rekla Verica pri čisti desetki.
Natikaaaaa
12. 04. 2013 22.35
+19
Rada bi povedala vsak starš ima svojega otroka rad in mu želi vse najlepše v življenju...sem mama treh otrok dva sta še v vrtecu enega pa imam v 4 razredu...iz svojih izkušenj govorim, da otrok mora vedeti kje se kako obnašati in nebom jezna na učiteljico če bo stroga do mojega otroka kajti otrok mora vedeti da učitelj ni njegov prijatelj!!! OTROCI SO PREVEČ ZAŠČITENI IN TO JE NAŠ ZAKON V SLOVENIJI!!!
dragicat
13. 04. 2013 08.39
+7
Bravo gospa muca, tako se govori, otrok je tam zaradi sebe, ne zato, ker to zahteva učitelj, to kar sem videla na videu je dobesedno šokantno. Take otroke je treba izključiti iz normalne sredine, starše pa kaznovat,seveda finančno, kajti le finance take nevzgojene starše dovolj dobro mutivirajo, da bodo kaj postorili okoli svojega sončka v podobi razjarjnega leva, ker niso vzgojili svojega otroka za v javnost, ampak za v svinjak. Sem proti nasilju, proti pretepanju otrok, vendar bi v tem primeru vsaj dva od njih, tista dva s kapuco, ki sta se obnašala kot podivjane zverine, tistadva bi postavila pošteno na noge, niti v sanjah ne bi več pomislila na kaj podobnega. Krivi so starši, žal pa vidim, da je veliko takih staršev, ki dopustijo otroku obnašanje po svoje.
holajslovenija
12. 04. 2013 20.08
-4
smet.
12. 04. 2013 20.08
-8
Mi smo se med poukom kavsali
holajslovenija
12. 04. 2013 20.07
+8
Takšne stvari se dogajajo zaradi naše neumne zakonodaje,ki takšne razgrajače ščiti bolj kot rjavega medveda,učitelj pa je lahko že ob grdem pogledu na mulca,ali bog ne daj s klofuto, lahko takoj ob službo. Poleg tega so tu še starši,ki sploh ne vedo kaj mulci počnejo in jih celo zagovarjajo. Če bi prvemu od teh razgrajačev primazal krepko klofuto,bi ostali niti ne pomislili več na neumnosti. Tako pa imejmo kar imamo!
dragicat
13. 04. 2013 08.43
+3
Sicer pa zakonodaj gor ali dol, če je to moj otrok, ga zlomim za nekaj časa v treske, kajti tako sramota ko sta delala vsaj dva na posnetku je nedopustno, če sem jaz njuna mama bi se skrila v črno luknjo od sramote, vsi sosedje sodelavci, vsi lahko vidijo, kako pametnega in inteligentnega otroka imam. Sicer pa bi, vsaj jaz prej otroka tako vzgojila, da tresk ne bi potrebovala.
holajslovenija
12. 04. 2013 20.02
+4
To se dogaja zato,ker so otroci sedaj zaščiteni bolj kot rjavi medved,in lahko počnejo kar se jim zljubi. Učitelj pa že z grdim pogledom ali s kakšno besedo,ki se mu zareče, ostane brez službe Če bi prvega,ki začne kraval enkrat okrog ušes, si drugi tega ne bi privoščili. Ampak to bi pa po naši (trapasti) zakonodaji že bilo nasilje nad otroci. Pa imejmo,kar imamo!
MICLA
12. 04. 2013 15.36
-1
zakaj ste brisali.
MICLA
12. 04. 2013 15.35
+5
tu pa vidite ko se dajete za pravico otrok zato pa je tako ,če bi bil jaz učitelj bi po enkratnem opozorilu dijaka poslal domov in ga ob enem tudi okoli ušes dal pa če bi takoj izgubil službo in če bi to naredili vsi učitelji bi bil spet učitelj malo spoštovan.
strom
12. 04. 2013 15.19
+7
In tile otroci naj bi bili našo upanje k boljši prihodnosti?! Sramota! Če bi bil ta učitelj bi vsi krivi tile takoj leteli skozi vrata in ukor za 1 mesec potem pa se naj naučiijo snov kakor ve in zna!
Glavavtorbi
12. 04. 2013 14.14
-14
Še tole, otrok se ne zaveda nobenih pravic, saj zao so pa še v šoli, enako kot vsa živa bitja, se ne pustijo trpinčiti in poniževati, sploh pa jih še veliko bolj bolijo krivice kot nekatere odrasle. Otrok pričakuje, da se bodo odrasli do njega obnašali resno in odgovorno, hoče videti nek praktičeen smisel v učenju in vzgoji, zato veeliko sprašujejo in obračajo stvari na vse mogoče in nemogoče načine, kar rahlo prizadete učitelje mogoče spomni na policijske postopke in zato postanejo živčni.
Glavavtorbi
12. 04. 2013 13.50
-11
Gnila, skorumpirana država zahteva od svojih državljanov brezpogojno spoštovanje, še več brezumnega reda in discipline, pri vseh teh nezaslišanih sistemskih krivicah in democidih. Lahko bi vprašali kar otroke, kaj si že tako mlad in neobremenjen človek misli kako se bo v resnici to končalo. Dajmo stvar na referendum, šele potem bo mogoče kristalno jasno, kaj se gre spet Pahor. Verjemite kar hočete, v resnici so otroci na naših šolah še preveč mirni, glede na to, da država z njimi ravna še slabše kot z delavci in jih itak ne obravnavajo kot polnopravna človeška bitja. Le sprenevedajo se in lažejo tako, ker hočejo umetno ustvariti okolje, da se na videz ne bi več tako ločili od vseh ostalih tradicionalnih demokracij, enako kot so nam ti državni teroristi vsilili že popolnoma neučinkovit in neustaven prometni zakonik, reforme, od katerih bodo imeli korist edino nedotakljivi tajkuni ter vso ostalo prikrito državno nasilje, o katerem govori velika večina državljanov. Resnnica ni nikoli problem, dejstva se da vedno rešiti in dogovarjati, brezumne laži pa rodijo le še večje neumnosti. Sicer zgleda, kot da ste pedagoški policisti v večini, vendar javnosti niste niti slučajno prepričali. Verjamem, da se kdo ne strinja z mano, v tem je tudi smisel debate, ampak z večino vas se ne strinja pa skoraj nihče. Še otrok ne morete več prepričati, s svojo propagando in sovražnimi govori, s kateimi spet pozivate na klerofašistični, nacional komunajzerski Jihad, kaj šele odrasle!
Sniper77
12. 04. 2013 12.42
+39
Froce je treba že doma manir naučit; ne pa da že ti majhni manirajo starše!
4693
12. 04. 2013 12.52
+6
Katja Topi?
12. 04. 2013 12.37
+26
velikokrat slisim od najstnikov \" MOJA pravica je...IMAM pravico...HOCEM pravico...\" Ja ok, kaj pa TVOJE dolznosti? ohhh.
Levibedaki5
12. 04. 2013 12.01
+27
To je posledica tega, da takoj starši pridejo k učitelju, čim njihov razvajenc/ka 4 dobi in takoj vložijo pritožbo.
Timy15
12. 04. 2013 12.00
+21
Nekdaj je na šoli bilo spoštovanje,red in disciplina.Danes pa žal tega ni več!
*ADOLF*
12. 04. 2013 11.58
+26
FOTR PROPALI TAJKUN, COPATA doma sam denar daje ukvarja se nič. BABA je z emancipirana, misli da ji lulek raste med nogam in nima časa se ukvarjat z otroci. Zvečer običajno naročijo PIZZO in to je to... Rezultat mate na slikah oz. videu... Da je moj tale bimbo bi z naslednjim tednom postal šolski ministrant !!!
daf3
12. 04. 2013 11.56
+2
Amerikanizacija prihaja nezadržno z vedno večjimi koraki ker je to nekaj novega in fensi kolo se obrača in enkrat se pride na izhodišče takrat se pa sprašujemo nam je treba tega bilo žal jaa
cvet123
12. 04. 2013 11.50
+11
Je to Čopova šola v Kranju?
Follow me
12. 04. 2013 12.12
+2
Natikaaaaa
12. 04. 2013 22.25
+2