Slovenija

Kaninske žičnice korak bližje rešitvi

Bovec, 19. 08. 2013 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Okvara in ustavitev žičnice Kanin za celo zimsko sezono sta povzročili resne težave mnogo gostom in turističnim ponudnikom na Bovškem. Bovška razvojna zadruga je zato zdaj oddala ponudbo za najem ali nakup infrastrukture na Kaninu.

Po nesreči, zaprtju žičnice na Kaninu in poznejšem stečaju podjetja ATC Kanin so se ljubitelji smučanja in turistični ponudniki na Bovškem znašli v nezavidljivem položaju, saj so zaradi nedelovanja žičnice izgubili prejšnjo sezono, žičnica pa še vedno stoji.

Če želijo smučanje na Kaninu oživiti, je treba popravila in priprave na sezono začeti že poleti. Bovška razvojna zadruga, ki združuje turistične ponudnike in stalne goste v Bovcu, je zato prevzela pobudo za usposobljenje žičnice za delovanje v sezoni 2013/14.

Reševanje iz gondole na Kaninu - 1
Reševanje iz gondole na Kaninu - 1 FOTO: Gasilska zveza Bovec

Kot trenutno edini interesent so se z lastnikom krožnokabinske žičnice, Hypo Alpe Adria banko, stečajno upraviteljico ATC Kanin in občino dogovorili, da v naslednjih dneh predstavijo ponudbo za ponovni zagon in upravljanje Kanina. Hkrati so za čas dogovarjanja ponudili prostovoljno opravljanje nekaterih nujnih del. Začeli so že aktivnosti za nakup žične vrvi, ki jo je treba zamenjati po januarski nesreči in je časovno kritičen del popravil.

Bovška razvojna zadruga je ponudbo oddala danes. Hypo banki ponujajo najem ali odkup infrastrukture, ki je v njeni lasti. Stečajni upraviteljici ponujajo najem sredstev, ki so v stečajni masi ATC Kanin, občini Bovec pa opravljanje javne službe prevoza potnikov po nižji ceni, kot jo je prej opravljal ATC Kanin. Financiranje zagona temelji na lastnih sredstvih zadruge in posojilih njenih članov.

"Veseli me, da se vsi zavedajo, da je letošnji zagon Kanina nujen za obstoj turistične destinacije Bovec in da smo za ta namen zbrali dovolj podpore naših članov. Verjamem, da nam bo s skupnimi močmi uspelo. Tu nas posebej veseli dobro sodelovanje z občino Bovec, upamo pa tudi, da bomo sklenili dobre dogovore z banko in stečajno upraviteljico," je ob tem dejal Jernej Stritih, predsednik bovške razvojne zadruge.

"Naša vizija je razvoj trajnostnega, na naravi in kulturni dediščini temelječega turizma na Bovškem. To želimo doseči z razvojem infrastrukture in storitev, ki povečujejo konkurenčnost destinacije in prispevajo k večjemu povpraševanju, izkoristku namestitvenih in storitvenih dejavnosti, prispevajo k boljši zasedenosti kapacitet, povezovanju sezon in krajšanju 'mrtvih' mesecev v celotni občini Bovec," so še sporočili iz zadruge. Svojim članom bodo pomagali pri razvoju, pospeševanju prodaje, promociji in trženju, pri izvajanju informacijske dejavnosti in izobraževanju. Izvajali bodo tudi skupne aktivnosti, ki neposredno vplivajo na povečanje turistične dejavnosti, so še dodali.

Kot pravijo, sta okvara in ustavitev žičnice Kanin za celo zimsko sezono povzročili resne težave mnogo gostom in turističnim ponudnikom na Bovškem. Nesposobnost ATC in njegovih lastnikov, da bi v doglednem času rešili nastali položaj in zagnali žičnico, pa sta pokazali na globlje strukturne težave bovškega turizma in razvoja nasploh. "Za izboljšanje položaja in nadaljnji trajnostni razvoj potrebujemo zaupanja vreden poslovni model. Tak model ponuja pravna oblika zadruge, kjer je članstvo odprto vsakomur, ki želi prispevati k ohranitvi kaninskih žičnic in celovitemu razvoju turistične ponudbe. Verjamemo, da je takih ljudi in organizacij veliko," so še povedali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kitzbil
19. 08. 2013 19.03
+3
ah, ma dejte no, sorry, ma v tujini je smučarija boljš, proge spucane, zglancane in prijetne koče, na kaninu ko ješ gor, vonjaš od tam dol, fuj
Uporabnik1046796
20. 08. 2013 11.29
+1
devlon
19. 08. 2013 18.41
-1
Jaaaa...kdo se prijavi za smucarijo? Kooomaj cakam
linav
19. 08. 2013 18.33
+1
Vrhunsko. To je vsekakor za bovški turizem dobra novica. Potrebno se je samo rešiti prejšnega vodstva ATC Kanin z Uršičem na čelu in pol dela je že narejenega. Verjamem, da bo Hypo banka prisluhnila idejam in projekt ponovnega zagona smučišča podprla, ker verjamem, da je tudi njim v intereseu da ta zadeva zaživi in da se bodo sredstva obračala.