Slovenija

Kangler presenečen

Maribor, 10. 01. 2008 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan/STA
Komentarji
7

Sredstva za ureditev komunale naj bi dobili le izbrani občani Maribora, zato so ovadili mariborskega župana.

Kanglerju očitajo zlorabo položaja, župan pa je nad ovadbo presenečen in vse očitke zavrača.
Kanglerju očitajo zlorabo položaja, župan pa je nad ovadbo presenečen in vse očitke zavrača. FOTO: Jani Dolinšek

Vse oškodovane občanke in občane, ki ste bili na nizkoten način izigrani in vam občina ne namerava vrniti preplačila, saj niste na seznamu privilegirancev, pozivamo, da se nam pridružite v prizadevanjih za pravično in transparentno delovanje občinskih organov! SSN

''Stranka slovenskega naroda (SSN) je ogorčena nad nezakonitim izplačilom 76.122,90 evrov, ki jih je Mestna občina Maribor izplačala privilegirani manjšini upravičencev,'' so zapisali v sporočilu za javnost. SSN, ki jo vodi Zdenko Vinkov, je zato na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podala predlog za začetek kazenskega pregona zoper župana Mestne občine Maribor, Franca Kanglerja. Županu očitajo storitev kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, saj naj bi na transakcijski račun neupravičenega prejemnika, to je društva Civilne iniciative za nadzor nad javnimi podjetji, občina nakazala več kot 76.100 evrov.

''Upravičeni prejemniki sredstev so lahko le oškodovanci, lastniki greznic, ki niso vključeni v javni kanalizacijski sistem in jim je bila neupravičeno zaračunana dajatev za čiščenje odpadnih voda. Teh je v Mariboru okoli 4.500,'' trdijo v SSN. Društvo Civilna iniciativa za nadzor nad javnimi podjetji pa namerava, tako SSN, ''neupravičeno prejeta sredstva nenadzorovano in po preferencah vodstva razdeljevati med nekaj več kot 100 privilegiranih članov društva, medtem ko je več kot 4.000 oškodovanih gospodinjstev ostalo praznih rok".

''Ker omenjeno društvo interesno zastopa le manjšino oškodovanih lastnikov greznic (okoli 10 odstotkov), je župan Franc Kangler storil tudi politično nedopustno napako, s katero je razdelil občane Maribora v dve kategoriji: kategorijo privilegiranih prejemnikov denarnih sredstev in prevarano kategorijo večine, ki je plačevala neobstoječe storitve javnega komunalnega podjetja Nigrada, česar jim mariborska občina ne namerava povrniti. S tem je bilo storjeno kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic,'' so prepričani v SSN.

Kangler: Vračamo neupravičeno pridobljeni denar

Kangler je nad ovadbo presenečen in vse očitke zavrača. Prav tako ne razume, da ga ovajajo v primeru, ko želi občina občanom vrniti neupravičeno zaračunan denar in jim s tem popraviti krivice. Župan je izrazil prepričanje, da gre predvsem za politično promocijo članov stranke in njenega predsednika, ki je bil njegov protikandidat na zadnjih županskih volitvah.

"Pogajanja s predstavniki civilne iniciative v Malečniku je vodil podžupan Danilo Burnač in tudi sam se zavzemam, da se tisto, kar je bilo ljudem preveč zaračunanega, vrne. Podpisal sem poravnavo, denar pa je društvu že nakazan. Po razdelitvi denarja bomo seveda tudi opravili nadzor, ali je vse potekalo v skladu z računovodskimi standardi," je še pojasnil Kangler in zagotovil, da bodo denar vrnili vsem oškodovancem in ne le članom iniciative.

Ob vsem tem je zanimivo, da je društvo, ki je prejelo omenjeni denar, bilo ustanovljeno prav na pobudo SSN. Ker pa je nad njim izgubilo nadzor, trenutno teče spor na sodišču. Blagajničarka iniciative, Hilda Romič, je za 24ur.com pojasnila, da so navedbe Vinkova ''gola laž''.

Iniciativa: Navedbe Vinkova gola laž!

Denar bodo dobili tudi privrženci Vinkova in njegove stranke. Blagajničarka civilna iniciative, Hilda Romič

''Ne gre za denar davkoplačevalcev, temveč bo sredstva dobilo 452 upravičencev, ki so pred letom in pol plačali čiščenje blata za čistilno napravo,'' je zatrdila. ''Občina, ki jo je takrat vodil župan Boris Sovič, je izdala nalog, po katerem je Nigrad preko položnic pobiral denar za čiščenje blata na čistilni napravi. Civilna iniciativa je takrat na ministrstvo za okolje poslala dopis, v katerem so ministrstvo vprašali, ali je pobiranje denarja upravičeno. Z ministrstva smo dobili odgovor, da ni, zato smo dosegli, da upravičenci sredstva dobijo nazaj,'' je povedala. ''Sicer pa je bil takrat župan Sovič in ne Kangler. Slednji je nalog le izvršil,'' je poudarila.

Ovadba zoper Kanglerja
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc Kavka
10. 01. 2008 22.43
doki007 | 10.01.2008 | 13:32, če že hočeš, boljša je bila županja, ki se je kdaj pa kdaj zaradi pijanosti tudi polulala.
Jakob1311
10. 01. 2008 16.26
eni se še niste streznili do novega leta. Vesel sem da se je barabina razkrinkalo, ker je tip človeka, ki bo "svojim" uredil vse, kot je to vajen delat v dupleku. Pun K mam njegove vladavine in policijskega mesta.
xzamiel@hotmail.com
10. 01. 2008 15.41
Bom hitro v hecu rekel, da je za to kriv Janša, 100%, ker noče podpore MB-ja Peškotu. 100% :D.
GLAVNI
10. 01. 2008 15.38
Ne, nisem iz Dupleka, vendar je Kangler v tako kratkem času, odkar je župan Maribora, naredil več, kot Sovič ves njegov mandat. Poglej, kaj je naredil Šrot iz Celja. Tu se vidi naveza.
strelka23
10. 01. 2008 13.41
Glavni ti si pa verjetno iz Dupleka.
doki007@email.si
10. 01. 2008 13.32
kaj je pa s pijanim križmanom ,...ta bi bil idealen ,....!!!!
GLAVNI
10. 01. 2008 13.10
KANGLER NAJBOLJŠI ŽUPAN MARIBORA!