Slovenija

AVDIO: Kangler zaradi granitnih kock ne misli odstopiti

Maribor, 27. 11. 2012 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Mariborski župan Franc Kangler ne namerava odstopiti niti po najbolj množičnih protestih doslej. Zdaj za deset dni odhaja na dopust, kjer si bo vendarle vzel čas za razmislek o odstopu. Nasilje obsoja in ga obžaluje.

Mariborski župan Franc Kangler ne namerava odstopiti niti po včerajšnjih najbolj množičnih protestih doslej. ''Vzel si bom čas za razmislek in se odločil o odstopu,'' je dejal in dodal, da si želi, da se strasti umirijo.

Povedal pa je tudi, da ima svoje mnenje o tem, da nekateri menijo, da je glavni vzrok in razlog za odstop to, da ''nekdo z granitnimi kockami in grožnjami grozi meni, moji družini, drugim''.

V odzivu je znova povedal, da za deset dni odhaja na dopust in da bo pooblastila predal podžupanu Milanu Miklu. Pojasnil je, da ne bo odšel iz mesta. Znova je protestnike pozval na sestanek. V prihodnjih dneh, čeprav bo na dopustu, se bo poskušal srečati tudi z mariborskimi violami. Kangler upa, da se bodo odzvali.

Franc Kangler
Franc Kangler FOTO: Mia Media

Včerajšnje nasilje obsoja, po njegovih besedah je nedopustno, da občinskim uslužbencem grozijo. Kangler obžaluje nasilje in to, da so bili v protestih nekateri policisti, protestniki in tudi novinarji poškodovani. ''Mislim, da z granitnimi kockami v politiki ne bomo našli dialoga,'' je dejal.

Kangler že vseskozi ponavlja, da ne namerava odstopiti z mesta župana. Tako je včeraj poudaril, da bi z odstopom ''povzročil veliko večjo škodo, kot se nekateri v mestu zavedajo. Prišlo bi do lokalnih volitev, mestna občina bi bila brez proračuna, nekateri evropsko sofinancirani projekti pa bi bili ogroženi''.

Del mariborske opozicije zahteva razpustitev mestnega sveta

Mariborska mestna opozicija v odsotnosti SD je dan po protestih ocenila, da so v mestu nastale izredne razmere. Ker želijo po besedah svetnika Liste za Maribor Alojza Križmana, tudi nekdanjega župana, prevzeti svoj del objektivne odgovornosti, predlagajo razpustitev mestnega sveta.

"Menimo, da je za razmere ob županu in podžupanih kriv tudi mestni svet. Vsi nosimo določeno odgovornost, čeprav šibka opozicija bonbončkov, ki jih je župan ves čas ponujal, ni nikoli sprejela," je dejal Križman.

Pobude opozicije za zdaj ni želel komentirati predsednik koalicijske SDS Gregor Pivec, ki dvomi, da lahko nekdo demokratično izvoljene organe kar tako odstavlja ali postavlja. Tudi o tem, ali bodo izstopili iz mestne koalicije, še ni dal konkretnega odgovora, saj si bodo v stranki vzeli nekaj dni časa, da ocenijo potek razvojnih projektov, nato pa se bodo odločili o tem. Če pa se bo kdor koli odločil za odhod iz koalicije, ta po njegovem ne bo več trdna. A Pivec pravi, da za zdaj prehitrih izjav od njega ne gre pričakovati.

Mariborski SD: Protesti so bili mirni in dostojanstveni

Mariborski mestni odbor SD pa je ocenil, da so bili protesti mirni in dostojanstveni, udeleženci pa so z njimi izrazili razočaranje nad stanjem v mestu in državi ter pozvali župana, "ki na neki način pooseblja tisto, kar v naši politiki in družbi ni prav, ter njegovo interesno koalicijo" k odstopu.

Predsednik sveta mestne organizacije SD Metod Dolinšek je dejal, da je ravnanje policije, ki je s svojim delovanjem pripomogla k zaostritvi protestov in je po njihovih ocenah grobo obračunavala s protestniki, treba podrobno pregledati in ugotoviti, ali je šlo pri tem za "huligansko delovanje posameznih policistov ali pa je šlo v ozadju za politične ukaze za delovanje".

Odgovornost za ravnanje župana in koalicijskih svetnikov je zato v njihovih rokah, saj odločitev o razpustitvi mestnega sveta lahko sprejme le zadostna večina svetnikov in svetnic. Vladajoča občinska oblast, ki je v Mariboru izgubila vse zaupanje, pa tudi vsi svetniki, ki so to oblast aktivno ali pasivno podpirali, morajo sami oceniti svoja pretekla ravnanja in sprejeti odločitev, ki bo v korist skupnosti, menijo v SD.

Kaj vse se očita Kanglerju?

Zoper mariborskega župana je bilo vloženih kar 12 ovadb. Med najbolj odmevnimi spornimi potezami je gradnja mariborske tržnice, ko naj bi propadli Konstruktor v zahvalo, ker je občina poravnala 640.000 evrov dodatnih stroškov, Kanglerju podaril 12 tisoč evrov vredno umetniško sliko. Kriminalisti so jo nato zaplenili.

Franc Kangler
Franc Kangler FOTO: Mia Media

Odmevali sta tudi zaposlitev mariborske podžupanje Astrid Bah na stanovanjskem skladu, ko naj bi bil razpis prirejen prav zanjo, in dodelitev občinskega stanovanja vedeževalki Karin. Javnost je spremljala tudi afero ptičja hišica, ko so policisti med hišno preiskavo pri Kanglerju preiskali eno od dreves in zasegli ptičjo hišico, v kateri je bila nadzorna kamera. To kamero naj bi Kangler dobil za protiuslugo od Ivana Hajnška, ki naj bi občini nezakonito uredil brezplačni internet. Pred kratkim pa je protikorupcijska komisija ugotovila tudi koruptivnost v zadevi Farmadenta.

Stopnjevanje protestov

Dokončno je počilo, ko so v Mariboru postavili radarje. Kot so povedali na Facebooku, na strani, prek katere so se protestniki organizirali, so bili radarji pika na i mariborskemu nezadovoljstvu z županom.

Prvi, mirni protest s prižiganjem sveč so organizirali 2. novembra. Udeležilo se ga je okoli 50 ljudi. Sledil je malce večji protest, in sicer 12. novembra, ki se ga je udeležilo okoli 600 ljudi. V zgradbo mariborske občine so metali kamenje in jajca ter tako razbili nekaj oken, zažgali so tudi radar. Ker Kangler ni odstopil, so pripravili nov protest. 22. novembra se je zbralo okoli 1000 Mariborčanov, prišlo je do nasilnih izgredov, policija je posredovala tudi s solzivcem. Včeraj pa se je zgodil do sedaj najbolj množičen protest. Skupina na Facebooku napoveduje nove proteste.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (536)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mamoy06
28. 11. 2012 13.11
+4
prosm, kagler je junak, še nobenmu ni ratal povezat Štajerce in Ljubljančane ;))))))
ironi
28. 11. 2012 10.43
-4
Pogrom medijev proti vladi se hoče prikazati, da se trije protestniki z dvignjenimi rokami, nočejo umakniti (kao da delajo pravo stvar, po nareku nekoga) direktivi policije, zato so jih nezakonito "sprejali". Poglejte bolj natančno video in videli boste, da je tam sedelo kar precej ljudi, vendar so se vsi razen treh provokatorjev, na ukaz policije, ki je tam, da skrbi za red v mestu, umaknili. Zato ne govorite po TV-jih, da je šlo za "prekoračitev pooblastil". ker, to je natolcevanje proti MNZ oz. vladi!!!
meta37
28. 11. 2012 08.14
+4
JOJ KAJ DELAJO OBLASTNIKI... NAROD ŽELIJO DO KONCA RAZPI..., DA BODO FAŠISTI IMELI RAZLOG ZA NAPAD! Jaz pa pravim: "LJUDJE, NE SMEMO JIM DAT TEGA VESELJA, OSTANIMO MIRNI NA ZBOROVANJIH IN ZAUSTAVIMO PROMET, TAKO KOT TO POČNEJO FAŠISTI." Ti se sploh ne zavedajo, da se piše zgodovina in vsak, ki bo deloval v nasprotju interesov naroda, bo preprosto eliminiran... Naj še tukaj povem, kakšno pamet ima naša oblast z ostalimi raznoraznimi bankirji, sodniki, podjetniki... STRAH (pamet) JE ODZNOTRAJ VOTL, OKOL GA PA NIČ NI!!!!!!!!!!!!! Sem zelo proti nasilju, orožju, vojnam, solzivcem, agresivnim psom, policijskim konjem, helikopterjem... FAŠISTI VSE TO IMATE, AMPAK PAZITE, VAS JE MOGOČE 100.000 MED 2.000.000... Še nekaj, Janša je že takrat vedel, da bo orožje potreboval in to so vedeli tudi vsi oblastniki!!! Ampak vedite, ko se zruši najnovejša tehnologija, še kako prav pride ročno delo!
ironi
28. 11. 2012 11.03
Protesti zoper Jankoviča in Kanglerja in njima podobnim so tapravi. Toda, protesti oz. nezadovoljstvo naj bo proti tistim, ki so okoli 6o% polastninili do konca Ropovega mandata, torej do leta 2003. Tudi okoli deset (%) Janševega, Bavčarjevega in Šrotovega lastninjenja naj bo zraven in Janša naj sedaj od vseh prihvatizatorjev zahteva povračilo okoli dvajset milijard € in Slovenija je rešena. To pa naj izvede na takšen ali drugačen način. Vse vzvode ima v svojih rokah in ve kako to gre v izrednih finančnih razmerah in EU in Musommeli mu bodo zagotovo pomagali. Tako se bo otresel vseh tistih, ki so brezplačno olastninili dve tretjini družbene lastnine,pa sedaj proti njemu izvajajo rušilne proteste. Vi, ki to počnete, pospravite svoje razne filozovske "pridevnike", ki lok po dr. Markeš-evo samo napenjajo!
malaraja
28. 11. 2012 07.00
+1
A so FB tudi ukinli?
SLObunkeljn
28. 11. 2012 06.13
+9
Pa je to sploh mogoče, da si upajo ukiniti komentarje pri člankih o demonstracijah? Kje mi živimo?
Te vidim
28. 11. 2012 07.50
+5
Samo vztrajat, in vedno več bo udeležencev
kratko in jasno
28. 11. 2012 07.54
+3
komanda z vrha je padla. kaj čmo... toliko o svobodi medijev....
meta37
28. 11. 2012 07.55
+5
NAROD BO ŠE BOLJ NEGATIVNO NASTROJEN IN VSE VEČ LJUDI BO NA CESTI!
kratko in jasno
28. 11. 2012 08.00
+5
točno tako.... in s svojimi izjavami v smisli " zaradi granitnih kock ne bom odstopil", "shodi so ilegalni" "policija ni prekoračila pooblastil" samo prilivajo olje na ogenj... Pa tudi molk politike pove vse.....
rengla
28. 11. 2012 04.43
+6
A bodo vozili avtobusu za časa protestov zanimanje je zelo veliko,če gdo kaj ve naj objavi ,za Maribor in Ljubljano hvala...
rengla
28. 11. 2012 04.39
A bodo vozili avtobusu za časa protestov zanimanje je zelo veliko,če gdo kaj ve naj objavi ,za Maribor in Ljubljano hvala...
rengla
28. 11. 2012 04.23
+4
Ja gospod Kangler niso bile krive kocke,krivi ste vi poglejte kaj ste naredili,politki kar ste si skuhali boste morali pojesti,gospod gorenak vi pa odstopite hvala že v naprej...
Zvonka Facija
27. 11. 2012 22.35
+14
Če ne misli odstopiti zaradi granitnih kock, mu lahko vržemo kakšne bolj EKSPLOZIVNE!!!!
psiho100
27. 11. 2012 23.24
+6
nnikkitta
27. 11. 2012 23.30
-13
Žal dragi Mariborčani po vašem današnjem izvajanju v Ljubljani, vam moram povedati, da je vaša kultura na zelo nizkem nivoju.
tapravioglasi.si
27. 11. 2012 21.37
+2
Pa zakaj bi odstopu ne, kdo bo pa z radarji služu, a Janković pa lahko z parkomati, ne morem biti jaz bolj napreden ne.
User905768
27. 11. 2012 21.04
+12
on se počuti ogroženega....sam je naredil KAOS v Mariboru,kaj imaš za razmišljat 10dni???ODSTOPI kak dialog???kaj še nisi dovolj pokradel???ODSTOPI LOPOV je hotel mestne svetnike podkupit da glasujejo za njega,halo pa kaj ti ni jasno FRANCA???ODSTOPI GOTOF SI
Jožajoža
27. 11. 2012 20.27
+14
ne samo kangler, vse, kar je vodilo kradljivo in škodlivo politiko v mariborU, bo moralo oditi. in to ne samo s poLOžajev, tudi odseliti se bodo morali. mariborčani ne bodo pozabili tistih, ki so iz maribora naredili ALBANIJO.
binmister
27. 11. 2012 20.17
+22
Kangler mesto Maribor z okolico in ljudje niso bili in nikoli ne bodo tvoja last .Z mesta župana pa boš letel to sem 1.000 % in boš imel čas spravljati seno in slamo .
Zlobnež
27. 11. 2012 20.11
+7
.... In se je seveda potrebno vprašati ali gre pri »njegovi« (Kanglerjevi) trmi, v resnici samo za »granitne kocke« ali pa le za predplačilo »provizije« iz naslova radarjev, ki jo mora sedaj, za vsako ceno, opravičiti, kajti v nasprotnem bo moral provizijo vrniti stricu iz ozadja (Dušan Šešok-tisti, ki je Iskra sisteme, po tem ko se je prenehal iti politiko, sprivatiziral in sočasno razprodal –beri pomagal uničiti sistem z 35.000 zaposlenimi...)in,kateremu »že« plačanih avansov na provizije, ne more vrniti, kajti Kangler vzdržuje ob soprogi še razne vedeževalke in bog si ga vedi kakšne vse »bunga-bunga« orgijanja ob udeležbi »mariborskega klera« pa »policijo« in sploh...
dalmatic
27. 11. 2012 20.09
+2
admin je faca
25letluzerjev
27. 11. 2012 20.08
+6
Za vsako rit raste palica, tudi za Kanglerjevo in Jankovičevo.Tudi v Ljublani se mora zgodit.Škoda , ker nisem pravočasno zvedel za Ljubljano , sedaj bi bil sigurno tam in ne samo jaz ogromno mojih prijatlov , ki v srcu dobro mislimo bi šlo z mano. Mora se to zgodi čimprej.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
27. 11. 2012 19.28
+22
Admin pridno briše komentarje, ki niso naklonjeni vladajoči eliti. JE TO SVOBODA GOVORA?!!!
Blaž Bra?i?
27. 11. 2012 20.34
+11
Protesti naj se razširijo po celi Sloveniji, pa bodo videli njihovo "svobodo"
Robi68
27. 11. 2012 21.17
+3
Protesti že ampak mirni ne pa huliganstvo.Oprostite ampak uničevanja lastnine in ogrožanja življenj ne odobravam.Nasilje ni rešitev ampak poglabljanje krize,zato pamet v roke...
KardinaIFrancRodeVKristusu2
27. 11. 2012 19.27
+27
Tudi Al Asad ni hotel odstopiti, tudi Gadafi ni hotel odstopiti, tudi Mubarak ni hotel odstopiti... Pa je ljudstvo vzelo stvari v svoje roke.
jump
27. 11. 2012 20.03
+3
Huh brišejo komentarje, ki nimajo nobene veze s SLO
jump
27. 11. 2012 19.19
+30
Samo citiram neznanega avtorja: " vednost tistim, ki niso bili danes v Mariboru: mediji bodo krivili protestnike, ampak to ni res, začeli so policaji, res pa se je narod potem odzval tudi s silo, ko se je videlo kaj počnejo. Metali so solzilec med ljudi, med protestniki so bili tudi starejši ljudje, otroci in niso mogli ubežati solzilcu. :( S pendreki so pretepali ljudi, robokopi na konjih so tolkli po ljudeh, ki jim niso nič naredili z železnimi palicami. Tudi ko je kdo padel na tla so ga tepli dalje, in to so tolkli vse povprek, ni bilo važno kdo je, tudi starejše. Nikakršnega razloga ni bilo, da so na nas izstrelili več bomb s slozilcem. Nad nami je letal helikopter, nas slepil z reflektorjem, vpil na nas, da je to njihov zadnji ukaz, da se moramo raziti. Ljudi je popadel bes, ker so nas zaprli, obkolili, robokopi pešadija in na konjihi so okupirali center Maribora zaprli so ga okrog in okrog, enostavno sploh nisi mogel priti iz centra mesta, niso te niti spustili skozi, če si nekje hotel it, so te poslali na drug konec, ampak povsod so bili robokopi. V bistvu so narod stisnili in ni čudno, če so nekateri reagirali tudi nasilno. Ljudi so aretirali brez veze, so samo stali, ničesar počeli. Helikopter je tako nizko letal nad centrom, da te je skoraj odneslo. Skratka za izgrede, ki so nastali je kriva policija! Aja pa to so bili policisti iz drugih mest, ne iz Maribora. In še nekaj prepričana sem, da je ukaz za to kar so počeli prišel z vlade. Žalostno toda resnično država se spravlja na lasten narod."
25letluzerjev
27. 11. 2012 20.12
+17
Policaji naj pretepajo Kangleja in njegovo skorumpirano ekipo, ne pa poštenih , ogoljufanih ljudi.Saj se ni protest zgodil zaradi navadnih ljudi, se je zaradi KANGLEJEV vseh vrst.
Sonmi-451
27. 11. 2012 19.16
+13
24ur, sram naj vas bo! Komentarje brišete skoraj hitreje, kot ti nastajajo! Ljudje, pojdite raje na Večer.si, tam bolj objektivno poročajo