Slovenija

Policija: Kazenska ovadba ne temelji na uličnih govoricah

Maribor, 20. 02. 2012 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ovadba zoper župana Kanglerja je bila zavržena, ker je tožilec ocenil, da gre za t.i. neznatno družbeno nevarnost glede na posledice kazenskega pregona in ne zato, ker ne bi bilo moč najti vseh zakonskih znakov kaznivega dejanja, so sporočili policisti.

Mariborsko okrožno tožilstvo je pretekli teden zavrglo kazensko ovadbo zoper mariborskega župana Franca Kanglerja, ki je bil osumljen sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. V omenjeni zadevi naj bi Kangler na javnem stanovanjskem skladu posredoval za odpis dolga v zvezi z nekdanjim mariborskim nogometašem Milanom Arnejčičem.

Na to se je danes odzval tudi Kangler, ki je dejal, da se mu zdi žalostno, da je bila ovadba vložena na podlagi govoric na ulici, medtem ko za očitano kaznivo dejanje niso zbrali nobenega dokaza, dokumenta ali izjave, niti s strani medobčinskega stanovanjskega sklada. Povedal je še, da so mu kriminalisti na vseh dosedanjih zaslišanjih zagotavljali, da njihovo delo usmerja pristojno tožilstvo in tako naj bi bilo tudi v tej zadevi.

Mariborski župan Franc Kangler
Mariborski župan Franc Kangler FOTO: Mia Media

"Ali jih res usmerja tožilstvo, če pa čez mesec dni tožilec zavrže ovadbo. To je še en dokaz več, da policisti pišejo kazenske ovadbe zato, da delajo medijski spektakel proti meni in direktorici stanovanjskega sklada Tanji Vindiš Furman," se sprašuje Kangler.

Policija je s svojimi ravnanji po njegovih besedah šla predaleč, zato Kangler direktorja Policijske uprave Maribor Daniela Lorbka in prvega mariborskega kriminalista Roberta Mundo javno sprašuje, kako dolgo bosta še spremljala delo skupine, ki ga obravnava, ne da bi nekatere njegove obtožbe na račun dela policije iz preteklosti sploh preverila.

Med domnevno spornimi ravnanji policije je tako Kangler danes znova navedel trditev, da naj bi kriminalisti sami sebi pisali anonimko ter na ta način prišli do odredbe za prisluhe, kar je zapisal tudi v kazenske ovadbe zoper nekatere uslužbence policije, pa tega po njegovem še danes ni nihče preiskal.

Kangler: Skušal sem pomagati človeku v socialni stiski

"Isti kriminalisti še naprej nadlegujejo zaposlene na mestni občini ter na medobčinskem stanovanjskem skladu," je dejal mariborski župan, ki je še enkrat pojasnil, da je bil v primeru Arnejčiča njegov interes zgolj pomagati človeku, ki se je znašel v socialni stiski. Če je to greh, da kot takratni predsednik nadzornega sveta stanovanjskega sklada zaprosim za preložitev deložacije, potem sem bil za to pripravljen tudi v zapor, je še dodal Kangler.

Tokratna ustavitev postopka je že druga v zvezi z več kazenskimi ovadbami zoper mariborskega župana po lanski spektakularni preiskovalni akciji, ko je bil v Mariboru med pridržanimi tudi Kangler. Pred nekaj časa je namreč padla tudi ovadba, v kateri sta se skupaj z Vindiš Furmanovo, tokrat v njeni vlogi prokuristke v Domu pod gorco, znašla zaradi očitkov o nepravilnostih pri ustanavljanju omenjene družbe za bivanjsko oskrbo starejših. Sodišče je zavrnilo tudi preiskavo v zadevi Toplarna, a odločitev še ni pravnomočna, saj se je tožilstvo na njo pritožilo.

Policija: Kazenska ovadba je plod načrtnega dela in ne temelji na uličnih govoricah

V odgovor na Kanglerjeve trditve so mariborski policisti sporočili, da so tamkajšnji kriminalisti v konkretnem primeru zbrali dokaze o utemeljenem sumu storitve kaznivega dejanja v zvezi z domnevno nezakonitim posredovanjem pri poslovanju Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor. Ugotovitve preiskave so strnili v kazensko ovadbo, katerih temelj so dokazi, zbrani z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov, zbrana in pregledana dokumentacija in izjave prič. "Kazenska ovadba tako ne temelji na uličnih govoricah, katerih posledice so medijski spektakel, temveč je plod načrtnega dela kriminalistične policije in predstavlja le del do sedaj zbranega dokaznega gradiva," so zapisali.

Kot pojasnjujejo, je pristojni okrožni državni tožilec 14. februarja izdal sklep, s katerim je zavrgel kazensko ovadbo, ker je "podana nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja ter posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon". Sklep o zavržbi torej ni bil izdan, ker ne bi bilo moč najti vseh zakonskih znakov kaznivega dejanja ali ker ni podan utemeljen sum, da je bilo storjeno naznanjeno kaznivo dejanje, temveč zato, ker je tožilec ocenil, da gre pri dejanju za t.i. neznatno družbeno nevarnost glede na posledice kazenskega pregona. Državni tožilec je namreč v sklepu posebej zapisal, da je nezakonit vpliv jasno izkazan, da pa so posledice tovrstnega ravnanja neznatne.

"Ob tem ponovno poudarjamo, da je policija dolžna v vseh primerih, ko je podan utemeljen sum, zoper osumljenca podati kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo in nima pravice presojati nesorazmernosti, kot to lahko odloči pristojni državni tožilec," so še dodali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kajetan
21. 02. 2012 14.03
+1
Če prodaš občinsko zemljišče za 350.000 eur z 6 mesečnim odlogom plačila pol to nazaj kupiš po 4 mesecih za 5 mio eur, ker še kupnine nisi dobil plačaš samo razliko 4.650.000 - TO JE PA ZA HVALIT IN NI S TEM NIČ NAROBE IN JE SAMO DOBRO ZA MARIBOR...
prezvstpm
21. 02. 2012 12.58
+1
Župan ima nekaj masla na glavi, tako kot skoraj vsak drug slovenski župan. Razmere so pač take, da je treba biti večja svinja od drugih, če se hočeš obdržati na položaju. Če župan dela nekaj na pol, se mu hitro maščuje, saj se nabira čedalje več tistih, ki jim je stopil na žulj. Zato je najbolje, da postane župan kar kak bivši policijski inšpektor ali direktor UNZ-ja, poznamo tudi take. Potem ni več nobenega dvoma o njegovih zakonitih ravnanjih, vrana vrani ne izkljuje....
gruber74
21. 02. 2012 10.47
-2
Naj raje pove od kje mu denar?Očitno se splača bit župan.
Marinaconti
21. 02. 2012 12.05
+2
Boš vprašal isto tudi lublanskega župana?
Andrej Lorenci 1
21. 02. 2012 10.34
-1
Kdo je volil gospoda Kanglerja. Ali ni bilo nobenega drugega kandidata? Zanimivo bi bilo prebirati tale forum, če bi bil Kangler imenovan za šefa NKBM. Potem bi šele uživali, ko bi imeli kaj za brati, pisati , komentirati. Žal mi je, da prijemi a-la Kangler in ali a-la kontra Kangler delujejo le na nas, ki konzumiramo tale kakec. Na bolje v socialnem, gospodarskem, kulturnem in še kakšnem smislu, pa nimajo nobenega vpliva. Še najmanj na pravico in pravno državo. Mi psi lajamo, Kanglerji, Boški, Hilde, Dolamiči, in njihovi šefi in šefi šefov, pa gredo dalje.
Marinaconti
21. 02. 2012 11.24
+1
žal si izpustil tiste taglavne, velike kalibre, katerih se nobeden ne upa dotakniti, čeprav bodejo v oči njihove svinjarije, ki so jih počeli in še jih počnejo! Iz tega primera se jasno vidi skorumprianost policije in celotne države - ki jo "usmerjajo" komunistični hlapci, katerim namen je samo obogatenje sebe in uničenje samostojne svobodne Slovenije!
SOVDT
21. 02. 2012 08.49
+1
da so kriminalisti spisali sami sebi anonimko mu verjamem.....že večkrat vidu.
suhljotko
21. 02. 2012 08.42
če je človek vsaki in celi dan po sicer cenenih bifejih in se naceja kot to počne oseba za katero trdi kangler, da je človek v stiski, smo do odpisov dolgov in pomoči upravičeni vsi, ne pa samo Milan. Na Ljubljanski se sprehaja "od kafane do kafane".
suhljotko
21. 02. 2012 08.33
+4
v sosednj avstriji je župan ugledna oseba, katera si je s poštenim delom ustvarila ekzistenco in tako pridobila zaupanje volilcev. za svoje delo ne dobiva plačila.ne pojavlja se vsakodnevno v medijih kot ovadenec za kazniva in korupcijska dejanja, za njim ne kažejo s prstom-poglejte barabo kradljivo, ni mu potrebno zaposliti v občini celo vas iz katere prihaja in tudi iz obraza se ne da prečitati, da gre za neizobraženo,konfliktno osebo, katere edini cilj je izkoristiti položaj za osebno korist. e moj FRANCA kako dolgo še bo to trajalo? rešetke so primerne za tebe in tebi enakim. ubogi otrok, ki ima takega očeta. SRAMOTA.
Kajetan
21. 02. 2012 14.01
+1
Absolutno ja brez plačila vendar v 24 ali 25 stoletju, do tedaj pa tudi v Avstriji župani prejemajo plačilo, se pa strinjam da bi naj bile ugledne osbnosti kakor tudi deželni glavarji. vendar se jim tudi zmuzne kak Heider.... Tudi tam, se dogaja podobno vendar so to bolj redke izjeme.
resslovenka
21. 02. 2012 08.14
Kaj je to "neznatna družbena nevarnost"? Pa majhen pomen kaznivega dejanja? Zame je majhen pomen kaznivega dejanja kraja treh burekov, pa se je človek znašel za zapahi. Jej, jej naši sodni vatli so pa res v nebo vpijoči.
Tonček Balonček
20. 02. 2012 20.18
+7
AJ zakaj pa JAnkovića ne obtožijo!?
cucjetina
20. 02. 2012 21.34
+1
zakaj bi ga pa mogli če pa je čist kot solza
Marinaconti
20. 02. 2012 19.53
+8
Zelo zanimivo, da pri nas ene opazujejo iz "ptičjih hišic", druge pa nočejo videti, čeprav njihova umazana dela bodejo v oči!
porka.malorka
20. 02. 2012 18.46
+8
kangler kangler. Kaj se dogaja s tvojo osebno prerokovalko. Po moje mora biti revca čist brez denarja da potrebuja 120m2 veliko socialno stanovanje. Ljudje dejmo ji pomagat na njen žiro račun hahahaha
janchejan
20. 02. 2012 18.42
-1
tako kot so bile ovržene vse ovadbe doslej bodo tudi vse preostale, saj nimajo nobene pravne podlage... vse skupaj je bila zarota levice, z namenom, da se ga znebijo in mu zbijejo zaupanje volivcev... naj zmaga pravica... lp
Kajetan
20. 02. 2012 21.43
+9
AJA, vendar če občina proda zemljišče za 350.000 eur z odlogom plačila 6 mesecev nazaj ga kupi po 3 in pol mesecih za 5 mio eru in kupcu brez plačane kupnine nakaže 4.650.000 eur je pa to transparentno in ok. Ne pozabi še saniacijo 3 ribnikov. Pol pa še edinstvenega dona za upokojence, kjer pridni normalni delovni mariborčani nimajo kaj iskati. In seveda še trg Leona Štuklja ni bil poceni bilj je predrzno in požrešno drag. Še hočeš kaj več.....
gruber74
20. 02. 2012 18.03
+8
Ti si sigurno nedolžen.Sam ljudje nevemo od kje ti Miljonske nepremičnine.
Kajetan
20. 02. 2012 21.44
+2
prezvstpm
20. 02. 2012 16.16
+7
Kangler bi do zdaj že moral ugotoviti, da je kot javna oseba tarča številnih navzkrižnih interesov. Policija se v Sloveniji že dolgo ne ravna več samo po zakonih, saj si ni na jasnem niti o tem, kaj je njihovo delo v predkazenskem postopku, kaj pomeni utemeljen sum in kateri so razlogi za utemeljen sum. Te stvari morajo kriminalisti vprašati tožilce, ti pa potem preračunajo določene interese in morebitne koristi, se posvetujejo o razmerjih moči v sodnih vrstah, malo počakajo, če bi se morebiti zadnji trenutek od kje kak finančni razlog pokazal in se potem na hitro odločijo. Da vse izgleda kolikotoliko strokovno, podajajo kake pavšalne obtožnice, ki se potem zavržejo, itd...
Marinaconti
20. 02. 2012 19.58
+1
o policiji v sloveniji ni vredno zgubljati besed (pa še nevarno je). Vedno so in dokler jim nebo nekdo stopil na prste, delali kar so hoteli, "obdolževali" poljubno - kdor ni bil njihovi prijatelj je bil kriv! Da o skorumpirancih in drugih umazancih sploh ne govorim! Spomnite se samo tistih policajev , ki niso mogli skriti "protizakonitih dejanj..." in so npr. ko je vozil v centru mesta ca. 200 na uro, ubil 3 osebe, ki so bile z njim v avtu, bil pijan, po letu aresta je bil že zunaj in mislim, da danes ponovno dela v uniformi! Pa tisti, ki je Janši kar po internetu grozil...... Upam, da bodo tile sedaj, vsaj malo "počistili" z takšnimi primerki in samovoljo ter skorumpiranostjo policije itd.....
lisica4
20. 02. 2012 16.02
+5
Upam, da boste novinarji oz. voditelji 24ur (''ga.'' Kerčmar) zdaj poklicali kriminaliste in jih napadli ter skakali v v besedo tako, kot ste to pred dnevi storili z g. Kanglerjem!!!!!!!!! Od zdaj naprej pa bi bilo lepo, da bi se posvetili tistim, ki so res barabe (Zoki, Katarina ipd.), našega župana pa za vraga pustite že enkrat na miru - saj vidite, da je vse skupaj brez smisla, ker vedno znova dokaže, da gre le za podtikanja in ne za njegovo resnično krivdo. Župan mi smo z vami!!!!!
Marinaconti
21. 02. 2012 11.48
+1
lisica4, strinjam se s tabo. Vendar , vkolikor se v imenu pravice in resnice želi raziskati kakšna domnevno nepravilna ravnanja in druge protizakonite poteze kogarkoli, naj to storijo, na pravičen in pošten način, ki pa naj velja za vse, tudi za zokija in kompanijo, nepa, da se kot pobesneli in skorumpriani rdeči vampirji spravijo na enega, ki je njihov politični nasprotnik, mu ničesar nimajo - nemorejo dokazati , kot tudi JJ, ker ga pač morajo po starem komunajzarskem pravilu, ki ga uporabljajo še vedno s pridom, rdeči krvosesi,: najprej diskretitirati, potem pa eliminirati! Takšne zločinske parole še kar naprej ponavljajo stari rdeči zločinci, ki še vedno delujejo, pa četudi iz ozadja! Sicer pa pravico in resnico pričakovati od dr hali, ki temelji na laži in prevari - komunizem, je iluzorno pričakovati!
Tonček Balonček
20. 02. 2012 14.37
-3
Kanhler je car, prej ali slej bo psotal generična različica JAneza Jnše! vse se je zarotilo proti njemu, ovadbe, obtožnice itd. so zmazki, smešnice in sramota, vsi ga prehganjajo, v resnici gre pa za kriminalce, sam nam hoče le dobro! Še en mesija, rešitelj, rezervni! Štajerska kopija Grosupeljčana! Upam, d aje bil tudi on kdaj v kumrovcu in Jajcu, takšni so najboljši!
ibra177
20. 02. 2012 14.36
-2
Vidim da ljudje še zmeraj ne razumejo. Če nekoga preizkujejo še ne pomeni, da je kriv. To se počne samo zato da se oblati ljudi v javnosti. Dejstvo je da vse kar se piše v medijih je resnica in vsak je za vas kriv tudi če to ni. Ovce!
Tonček Balonček
20. 02. 2012 14.43
+3
Res je tako, seveda pa to ne velja za Kresalko, Golobiča, Kučana in Jankovića! Ti so bili krivi že par let nazaj! Po definiciji: če si levak, si kriv tudi za povojne poboje, komunistično nasilje itd. In Kresalka je tipični primer dedinje povojnih pobojev! Ko je Janša posedal po partijskih sestanki, je hodila v nižje razrede osnovne šole, še vedno pa ima krvave roke! Ampak JAnša ej bil pravnomočno obsojen, iz zapora je bil odpuščen pogojno, nikoli pomiloščen!! On je bivši obsojenec, nihče ni izpodbijal sodbe! Ampak on ne bi bil on, če ne bi iz tega dejstva skoval politični kapital, takorekoč je ponosen na to!!
GTR
20. 02. 2012 14.26
+20
Kangler ti si eden največjih lopovov, pa saj že vsak ve, samo sebe si uspel prepričati da nisi.
Hitri78
20. 02. 2012 14.20
+24
Franc priznaj si da si baraba.Brez razloga te že niso preiskovali.
ibra177
20. 02. 2012 14.14
-1
Franci, to je pri nas normalno, če smo imeli Kresalovo in Zalarja ki so pridno izbirali ljudi. Nastavili so samo take, da bojo vse ki so proti bandi Murgle zaprli in jim kratili človekove pravice. Pri Janši se točno vidi, da je vse izmišljeno in nastavljeno, kar mimo zakona. Ko pa sedanja vlada menjava ljudi pa je cel cirkus okoli tega. Na koncu se vse vrne, tudi njim se bo in njihovim podpornikom!