Slovenija

Kandidate za nove ministre potrdili SD in LDS

Ljubljana, 07. 09. 2011 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pahor je predsedstvu SD predstavil listo kandidatov za pet novih ministrov. Kandidatno listo, na katero bo premier vezal zaupnico, je potrdil tudi izvršni odbor koalicijske LDS.

Na kandidatno listo bo Pahor vezal zaupnico.
Na kandidatno listo bo Pahor vezal zaupnico. FOTO: Damjan Žibert
Premier Borut Pahor je predsedstvu SD danes predstavil listo kandidatov za pet novih ministrov. V državni zbor jo bo posredoval v četrtek, kar mu omogoča odločitev vodstev obeh koalicijskih strank, je Pahor novinarjem povedal med sejo predsedstva SD. Imen kandidatov Pahor danes ni razkril, to bo, kot je napovedal, storil v četrtek po seji vlade.

"DZ bom pred glasovanjem nagovoril z željo, da listo podprejo, s tem izrečejo zaupnico vladi in omogočijo, da bi vlada do izteka mandata opravila tisto nalogo, za katero ta hip sodim, da je kratkoročno in dolgoročno odločilnega pomena za razvoj Slovenije. To je, da Slovenija z ukrepi gospodarske, socialne, finančne in druge politike ostane v zdravem jedru evro skupine," je pojasnil Pahor.

Po njegovem mnenju je prav, da poslanci odločijo, ali je ta vlada, kakršno sestavo predlaga, sposobna opraviti to zahtevno nalogo. "Če osebno ne bi bil prepričan, da jo je, ne bi tako odgovornih in vplivnih ljudi, ki so pripravljeni zastaviti svoje ime za delo v vladi v tako nehvaležnih okoliščinah, predlagal parlamentu za imenovanje in za zaupnico vladi," je poudaril premier.

Na seji sveta stranke so SD so govorili tudi o pripravah na morebitne predčasne volitve. Kakega posebnega navdušenja nad predlaganimi ministri v stranki sicer ni bilo zaslediti.

Tako Janja Klasinc pravi, da ne ve, če gre za najboljšo listo, ''ampak vsaka čast vsakemu človeku, ki je pripravljen prevzeti težko nalogo in težko funkcijo v zelo težkih časih''.

Metka Tekavčič pa je prepričana, da bo Pahorju z njimi vendarle uspelo dobiti zaupnico, pa ne zaradi njih samih, temveč ''ker je v tem trenutku na eni strani to precej racionalno za delovanje države, po drugi strani pa precej poslank in poslancev ter liderjev deluje s figo v žepu''.

Pahorjeva lista za ministrske kandidate je sicer neuradno taka: za ministra za gospodarstvo Tomaž Orešič, za vodenje visokošolskega ministrstva Tamara Lah Turnšek, za vodenje ministrstva za notranje zadeve Branko Janc, za ministrico za javno upravo Zdenka Vidovič in za ministra za kulturo Samo Bevk.

Še do torka sta se kot ministrska kandidata omenjala tudi Jožef Školč za vodenje kulturnega ministrstva ter Ksenija Globokar za vodenja ministrstva za javno upravo, vendar naj bi Pahorju zadnji hip sodelovanje odpovedala.

Zadnji rok, do katerega mora državni zbor odločati o ministrskih kandidatih oziroma vsaj o ministru za visoko šolstvo, je 23. september. O ministrih naj bi parlament tako odločal predvidoma na redni seji, ki naj bi se začela 19. septembra.

Po neuradnih informacijah novinarke POP TV Katje Šeruga naj bi bila polemika vrha stranke o ministrskih kandidatih, ki je potekala za zaprtimi vrati, dokaj burna. Največ pomislekov naj bi v vladajoči stranki vzbujal kandidat za gospodarskega ministra Tomaž Orešič.

Generalni sekretar stranke LDS Uroš Petohleb se ne strinja s tezo, da bi bil lahko Orešič sporen za SD zaradi njegovega morebitnega vpliva v energetiki. Pri tem je pojasnil, da sicer Orešič energetiko pozna zelo dobro, vendar pa glede na to, da ne deluje v slovenskem energetskem prostoru, meni, da ima zadosti širok pogled na vse skupaj in ne bi smel biti sporen za nikogar.

Ob tem meni, da je še prezgodaj govoriti, ali bo Orešič podpiral državno poroštvo za gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, saj da bo kandidat svoj pogled na to zadevo predstavil na zaslišanju v državnem zboru.

Ministrske kandidate potrdil tudi tudi LDS

Izvršni odbor LDS je sicer na današnji seji podprl listo kandidatov Boruta Pahorja za pet novih ministrov. Generalni sekretar LDS Uroš Petohleb je po seji povedal, da so potrdili oba kandidata iz LDS, Tomaža Orešiča in Branka Janca, pripomb pa niso imeli niti na predlagane kandidate iz SD.

Tako je sedaj že uradno, da bosta med kandidati Orešič za gospodarskega ministra in Janc za notranjega ministra.

Petohleb je na izjavi za javnost po seji odbora še dejal, da nasprotovanj glede liste kandidatov ni bilo in da so sklep potrdili soglasno. Tako tudi pričakuje, da bodo predlagani kandidati potrjeni v DZ.

Na odboru so bili namreč po njegovih besedah mnenja, da so predlagani kandidati glede na sedanjo težko politično situacijo kakovostni in da vsi so pripravljeni in tudi bodo izpolnjevali zahtevne naloge. "Njihove kompetence in življenjske ter delovne izkušnje zagotavljajo, da bomo dobili dobre ministre," je zatrdil Petohleb.

Kdo sta edina uradno znana nova ministra?

Diplomirani ekonomist Branko Janc je po podatkih iz LDS trenutno zaposlen kot projektni vodja pri arhitektu Mitji Jancu, pred tem pa je bil samostojni podjetnik. Tri mandate je bil tudi poslanec v DZ, in sicer od leta 1992 do 2000. Je poročen in oče dveh otrok.

Tomaž Orešič je diplomirani inženir strojništva, ki je od leta 2007 zaposlen v mednarodnem energetskem podjetju EFT Group kot direktor za zahodno in srednjo Evropo. Po podatkih stranke je od leta 1997 do 2003 vodil svetovalno podjetje Glas 2000, od leta 2003 do 2007 pa je bil član uprave podjetja Elektro Maribor. Leta 2010 je kandidiral tudi za mariborskega župana. Tudi on je poročen in oče dveh otrok.

''Šlo bo zelo na tesno''

Samo Bevk
Samo Bevk FOTO: POP TV

Poslanec SD Samo Bevk je potrdil, da je že dal soglasje h kandidaturi za ministra za kulturo, ker "bi rad nekaj dobrega naredil za slovensko kulturo". Priznava, da krčenje sredstev za kulturno ministrstvo moti najbrž celotno sfero in najbrž vsakokratnega kulturnega ministra, vendar se bodo po njegovih besedah trudili, da bodo v okviru razpoložljivih sredstev naredili čim več in poskušali dobiti še kaj denarja.

Na vprašanje, ali računa na podporo poslancev ob glasovanju v DZ, Bevk odgovarja z besedami, da je optimist, vendar "bo šlo zelo tesno".

Okoli 20. septembra znana usoda trenutne vlade

Na vprašanje o tem, ali v parlamentu pričakuje podporo predlaganim ministrom, je vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer pred sejo sveta stranke odvrnil, da ima koalicija 33 poslancev, vse ostalo pa je v rokah preostalih poslank in poslancev.

''Če se bo pokazala večina, ki bo glasovala za zaupnico, bo s tem dala tudi menico vladi, da še naprej opravlja svoje delo. Če ne, pa se odprejo možnosti za predčasne volitve že letos,'' pravi Kumer.

A predlogi za ministrske kandidate, ki jih že dalj časa usklajujeta Pahor in Kresalova, morajo tudi skozi strankarski siti.

Preberite še: Kaj je leta 2008 v diplomatski depeši zapisal takratni ameriški veleposlanik v Sloveniji o Pahorjevih ministrskih kandidatih?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (239)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nefretete
08. 09. 2011 16.29
loden Vidiš, tudi brati boš morala počasneje! Kje pa pišem, da ovce jedo polže? Morda bi pa res morala strašiti z gosmi na "Kurah". Fino, da si pridna. Boš še mene naučila, kako ti to znese? Vzameš računalnik s seboj na vrt?
loden
08. 09. 2011 13.56
nefretete 08.09.2011, 08:59 Uf, Najlepša, si me pa okrcala....:=)) 1. moja sestrična ima račke, pa previ, da odkar jih ima nima več preblemov s polži. 2. ovce baje ne jejo polžev. 3. midve z mamo imava vsaka svoj vrt, je pa res, da si tudi kaj potalamo med seboj. 4. jaz zaenkrat svoje dolžnosti kar dobro opravljam. 5. z nasveti si pa ti veliko radodarnejša od mene. Pa lep pozdrav.
MICLA
08. 09. 2011 09.00
če bo jelinčič potrdil pahorjeve ministre, slovenci poskrbimo da pri sledečih volitvah ne bo prišel niti v parlament ker takih izdajalcev ki skrbijo samo za svojo rit ne potrebujemo.do sedaj sem ga podpira za naprej bomo pa kmalu videli.
nefretete
08. 09. 2011 08.59
loden 08.09.2011, 00:56 2 Aja, Najlepša... Če maš preveč polžev na vrtu, je baje fino race nabavt....:=)) Ni treba, hvala za nasvet. Jim samo namignem, o ovcah na tem portalu, zbežijo hitreje kot Modri dirkač. Sicer pa mi je včeraj crknu net, odgovorila sem ti na tvoj zadnji post z mislijo, da je dobro, da imaš mamo, da lahko vse te dobrote z vrta uživaš. Polna usta so te kaj bi bilo treba, pa ne ti, drugi! Pa lep pozdrav.
12345s
08. 09. 2011 08.58
je pa balonček v službi
dule100
08. 09. 2011 08.57
Že zdaj smo imeli sanjsko ekipo, kaj nas šele čaka s to !
Tonček Balonček
08. 09. 2011 08.38
Vprašanje je, če bo Janša danes izjemoma sploh v službi! On prezira takšne dogodke, škoda časa, bo šel rajek Matozu, kjer bosta vadila nastop za naslednjo obravnavo na sodišču.
Jimi1
08. 09. 2011 07.22
Ha,ha...tile se pa samo s seboj ukvarjajo. Drzava je še enkrat izgubila 12 mest na listi konkurenčnosti(na onih 12 lanskih) sedaj smo na 57 mestu ZA INDIJO in PRED MEHIKO..... Tralala...EVIVA SLOVENIJA !
cirenij
08. 09. 2011 07.19
Saj kak pameten človek iz prakse trenutno v tej štali ne bi prevzem ministrskega stolčka. Na veliko žalost, saj bi ga tudi kar hitro striblali, če bi prišel s pametnimi idejami. Zato pač imamo, kar imamo. Čeprav jih je že veliko preveč , ministrov, državnih sekretarjev, tistih ki prejemajo najvišje plače. In vzporedno seveda ostalih uradnikov. Za mandatarja bi potrebovali kakega a la Buskarola, Joca Pečečnika, in podobne sposobne ljudi, ki poznajo probleme in so navajeni delat, z vsemi pooblastili, da se korenito spremeni zakonodaja.
nemarx
08. 09. 2011 07.13
Kandidate za nove ministre je potrdil samo LDS in to tisti člani, ki delujejo javno in tisti del članov LDS, ki deluje iz ozadja. SD nima nobene besede, čeprav si nekateri stari SD-jevci umišljajo, da nekaj vodijo. Npr.: Gospa Pečan je recimo pomagala pri "kmetiji" Bužekljan, kje je potem članica v SD ali v podtalnem članstvu LDS?
loden
08. 09. 2011 02.21
ps... scooter.....:=))
Raztezje
08. 09. 2011 02.18
In še zadnja hrvatica, ki nam jo namerava Pahor podtakniti kot Ministrico za javno upravo. Tudi ona, glede na Wikipeijo, na internetu ne obstaja. Na strani Slovenske tiskovne agencije zvemo, da je očitno skrbela za transparentno in racionalno vodenje državnih financ, drugo so menda bolj ali manj strogo tajne zadeve, o katerih javnost zgleda (še) ne sme izvedeti. Ni razloga, da bi dvomili v to revizorko, le revizije so pri nas nekam pogoste, še posebej tiste, ki se očitno sploh niso opravile. Iz strani STA; "4.maja 2001 je Državni zbor Republike Slovenije imenoval Zdenko Vidovič za drugo namestnico predsednika računskega sodišča. Zdenka Vidovic, pooblaščena državna revizorka, je do imenovanja opravljala naloge vrhovne državne revizorke in je na računskem sodišcu od 1.12.1995. Preden je začel veljati zakon o računskem sodišcu (3.3.2001), je bila ena izmed devetih članov računskega sodišča."
Raztezje
08. 09. 2011 02.06
Tole nam namerava Pahor podtakniti kot Ministra za visoko šolstvo. Vodi Inšitut v Piranu, katerega administracija se zna kmalu znajti na hrvaškem, biografije na Wikipediji nima, le grdo sliko na italijanski verziji, na kateri je vieti starejša kot v resnici. Tudi ona je neke sorte policaj, le da bolj za biomolekule. Nekaj o njej pove opis iz Wiki, javnega raziskovalnega zavoda Nacionalni inštitut za biologijo, ki ga vodi; "Inštitut sestavlja pet raziskovalnih oddelkov in ena upravno administrativna enota, Morska biološka postaja Piran: - oddelek Morska biološka postaja - oddelek za raziskovanje sladkovodnih in kopenskih ekosistemov - oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo - oddelek za entomologijo - oddelek za genetsko toksikologijo in biologijo raka Svoje poslanstvo inštitut ustvarja z raziskavami na področju biologije in sorodnih ved v Sloveniji; z sodelovanjem in izvajanjem mednarodnih projektov, posebej tistih iz Okvirnih raziskovalnih programov Evropske unije; z vzpostavljanju sistema okoljskega nadzora in sodelovanja pri njihovem izvajanju; z aktivno vlogo pri vzpostavljanju sistema varne hrane in sodelovanje pri nadzoru, predvsem na področju GSO; z aktivno vlogo pri sistemu varstva rastlin na področju povzročiteljev bolezni rastlin; s povezovanjem s farmacevtsko, biotehnološko in prehrambeno industrijo; z usposabljanjem mladih raziskovalcev ter s povezovanjem z univerzami in drugimi visokošolskimi organizacijami za dodiplomski in podiplomski študij."
12345s
08. 09. 2011 01.52
potem ti je že polvica oproščena
saintjozef
08. 09. 2011 01.51
12345s škoda da vam mišljenje ne dela --taki smo. Kaj čmo. Enim dela in to napačno.
loden
08. 09. 2011 01.50
sej dela, tko k žmiguc.....:=))
loden
08. 09. 2011 01.46
Fenomenalno 08.09.2011, 01:44 Zgleda, da ga bo mogu podaljšat.....:=)))
12345s
08. 09. 2011 01.43
saintjozef
08. 09. 2011 01.38
12346s a potem priznaš, da hitreje govoriš, kot misliš značilno --le vedno mislim, da imam pametnega nasproti sebe. Pa še poklicna deformacija. Moje delo je, z čim manj potezami povedat čim več.
saintjozef
08. 09. 2011 01.34
hehe, men minus pade, preden je objavljeno, ;=))