Slovenija

Kandidati za nadzornike državne meje podpisujejo pogodbe, z usposabljanjem bodo začeli konec meseca

Ljubljana, 15. 06. 2015 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

152 kandidatov, ki jih je policija izbrala na letošnjem razpisu za nove policiste nadzornike meje, podpisuje pogodbe o zaposlitvi. Usposabljanje, ki je zaradi časovnega zamika in slabih preteklih izkušenj razburjalo kandidate, se bo začelo konec meseca, o čemer so bili izbrani kandidati že obveščeni.

152 kandidatov, ki jih je policija izbrala na letošnjem razpisu za nove policiste nadzornike meje, danes in jutri podpisuje pogodbe o zaposlitvi, so potrdili na policiji.

nadzornik državne meje
nadzornik državne meje FOTO: Policija

"Usposabljanje se bo začelo 29. 6. 2015, o čemer so bili izbrani kandidati že obveščeni," je sporočila tiskovna predstavnica Vesna Drole.

Zadeva, ki je zaradi nekaj časovnega zamika in strahu, da bo tako kot pred petimi leti padla v vodo, razburjala kandidate, bo torej tokrat uspešno izpeljana. Izbrani kandidati bodo najprej zaposleni za določen čas za šest mesecev, dokler ne končajo omenjenega predpisanega usposabljanja, nato pa se jim bodo pogodbe spremenile v delovno razmerje za določen čas petih let.

V začetku junija je namreč vlada MNZ dala soglasje k zaposlitvam v policiji in tako odobrila zaposlitev 152 policistov NDM, 100 kandidatov, ki se šolajo v okviru višješolskega programa policist, in 330 policistov NDM, zaposlenih za določen čas.

Nove zaposlitve v policiji so nujno potrebne, ker se delovna obremenitev policistov povečuje in ker bi nadaljnje pomanjkanje kadra lahko vplivalo na operativno delo policije in na zagotavljanje ustreznega varovanja življenja in premoženja ljudi. Policija je namreč kadrovsko, finančno in materialno podhranjena. "Število zaposlenih v policiji se znižuje od leta 2009, zadnjo generacijo kandidatov za policiste smo zaposlili februarja 2010, poleg tega pa se bo zaradi upokojevanja in drugih vzrokov negativna fluktuacija nadaljevala tudi v prihodnje," so navedli.

Kljub novim zaposlitvam pa na ministrstvu za notranje zadeve in vladi pričakujejo, da bodo do konca leta še vedno pod kadrovskim načrtom zaposlitev, saj naj bi se trend upokojevanja in odhodov iz policije nadaljeval.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DuhSaSjekirom
15. 06. 2015 16.14
+11
Za primerjavo: DANSKA: Kandidatii za Policiste po psihofizičnem preizkusu izberejo za policijsko akademijo. 3 leta šolanja za policista, po aterem prejmejo Bachelor degree - ( I.stopnja Bolonjske) NORVEŠKA: Kandidati za Policiste po psihofizičnem preizkusu izberejo za policijsko akademijo. 3 leta šolanja za policista, po katerem prejmejo Bachelor degree - ( I.stopnja Bolonjske) SLOVENIJA: Kandidati za varuhe državne meje podpišejo pogodbe. Po 3 mesecih jih oblečejo v policijske uniforme, dajo oznake policistov. Pošljejo na državno mejo. Potem v notranjosti na policijskih postajah potrebujejo pomoč - razporedijo varuhe državne meje zaćasno za (se mi zdi) 6 mesecev na splošno policijsko postajo, kjer opravljajo delo z ostalimi policisti. Glede na navedeno je SLovenija država,kjer so policisti najmanj šolani za svoje delo.
Jožajoža
15. 06. 2015 22.02
-2
težko šolaš nekoga, ki mu ne gre v glavo. ko sem živel še na vasi, bilo nas je več otrok, je ata govoril, da se ne sekirat, če kateremu v šoli ni šlo. bomo pa dobri za policaja ali pa kmeta.
sprint
16. 06. 2015 08.28
To je čista resnica Zagor Te Nej. Točno tako se dela. Mladci in mladenke z nekakšnim turbo tečajem opravljajo polnomočna dela policista. Kje in kako se je to iztirilo pa ne vem. Zmeraj sem mislil da, če je varuh, da je potem neke vrste kot bivši JNA graničar. Patruljira ob sami meji in lovi ilegalce ter ostale mejne rabote, ne pa da z radarjem stoji ob cesti, izreka kazni, opravlja intervencije in ostala dela rednih šolanih policistov. In najhujše od vsega je, da ta kader sploh nima nobenih posebnih oznak ali uniforme, ampak nosi popolnoma pravo policijsko uniformo šolanih policajev. In še nekaj. Skozi njih se je prisotnost policije na cestah v krajih ob južni meji enormno povečala. V naših krajih je vsak tretji avto policijski. Tu ti resnično za vsakim vogalom stoji policaj in opravlja kontrolo prometa. Njihova prisotnost je tako gosta in vsiljiva, da je za nas občane postala že moteča. Če so varuhi meje, potem naj bodo ob meji.. ne na cesti.
Jožajoža
15. 06. 2015 15.45
+9
kdo je bil na testiranjih dobro ve, da so veljale samo veze in poznanstva. že na fizičnih preizkušnjah so naprej šli nekateri, po domače fizični bolniki. da o ostalih umskih sposobnostih raje ne govorimo.
tdjm
16. 06. 2015 10.35
+1
Ko sem bil na teh preizkusih sem pocepal vse, izbran pa nisem bil.
Nikiiy
15. 06. 2015 15.19
+8
Vsak čas bo javni sektor presegel kritično maso 300 000, pa se še kar redijo izgubili so mejo, izgubili so delo namesto da bi se zmanjšal javni sektor pa zaposlujejo..Novi davki, takse, komunala..in Brezup na obzorju...
Kr en tm
15. 06. 2015 14.10
+0
kakšna pa je razlika med običajnim policajem in NDM policajem? Je lahko NDM-jevec tudi navadni policist s polnimi pooblastili ali niso "izmenljivi" ?
tdm77
15. 06. 2015 14.48
+3
Ne, ne more bit navadni policist s polnimi pooblastili. Lahko se samo skriva v gozdu in lovi prebežnike.
LOPOVIGOTOVISTE
15. 06. 2015 13.34
+8
NEKDANJI CARINIKI V NOVIH VOZILIH BLUUUZIJO PO DRŽAVI... IZOBRAZIL BI JE IN NAZAJ NA MEJO Z NJIMI ... PRIHRANEK BI BIL SIGURNO VELIK ...KER TO KAR POČNEJO SEDAJ, DA OSTRAHUJEJO REVEŽE PO DRŽAVI NE PRINESE NITI TOLIKO DA BI TE CURSOVCE PLAČALI.
tali?ni tom
15. 06. 2015 11.58
+0
pred letom tam treh je bil tle pr nas en "graničar", zaprmej ko si ga gledal prmej nisi vedel al je stegnu iz ljubljana polje,vojnika al iz kje! skratka tip je bil čuden do konca! se je pa verjetno kmalu poslovil iz posla , ga ni več! sicer pa , kaj bojo branili , da ne gremo mi ven ali kdo k nam! ?
TRUMPP
15. 06. 2015 11.30
+27
Danes kelnarca, jutri policajka,....tudi to se zgodi,...pa to.
Kr en tm
15. 06. 2015 14.08
-3
ja zakaj pa ne, če ima le 4 letno srednjo šolo in izpolnjuje pogoje za vpis v višjo šolo.
coral
15. 06. 2015 14.28
+3
Pa boljše da je bila kelnarca v času šolanja, kot pa da bi si faks prij__ala, a ne ??? A kelnarce so pa vse bu aste ali kako ?
TRUMPP
15. 06. 2015 14.46
+8
Kvaliteten policaj je lahko samo tisti, ki ima 4 letno policijsko šolo. Vse ostalo so kvazi policaji z nekaj mesečnim usposabljanjem. Zato pa imamo tako nekvaliteten kader na policiji. Kelnarce pa spoštujem, vendar naj se držijo raje svojega poklica. Ne more biti neki kuhar, instalater elektro instalacij,....za primerjavo,...recimo.
TRUMPP
15. 06. 2015 11.29
+3
To dobiš za ta denar. Več ni možno,....pa to. Sami visoko usposobljeni....kot vedno.