Slovenija

Kaničevi le javni opomin

Ljubljana, 07. 12. 2009 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije je odločila, da je bila štirimesečna kazen Zlatki Kanič, ki je zdravila pokojnega Bora Nekrepa, nezakonita. Odzval se je tudi minister Miklavčič.

Zlatka Kanič
Zlatka Kanič FOTO: Jani Dolinšek

Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije je po dolgotrajni razpravi odločila, da je bila štirimesečna kazen mariborski zdravnici Zlatki Kanič, ki je zdravila pokojnega Bora Nekrepa, nezakonita. Dvomesečni odvzem bi lahko julija namreč le potrdili oziroma primer vrnili v ponovno obravnavo. Zato ji je skupščina tokrat izrekla zgolj javni opomin in trimesečno dopolnilno strokovno izobraževanje. Za tako odločitev je glasovalo 74 članov skupščine, osem pa jih je bilo proti. Odločitev skupščine zbornice je najvišji organ Zdravniške zbornice Slovenije, zato je zdaj primer končan.

Predsednica skupščine Urška Salobir Gajšek je pojasnila, da je sklep drugostopenjskega razsodišča zdravniške zbornice nezakonit zaradi kršitve prepovedi izreka težjega ukrepa. Kot je znano, je prvostopenjski senat razsodišča zdravniške zbornice Kaničevi odredil dvomesečni odvzem licence.

Tako bo omenjena zdravnica še naprej nemoteno delala. Na skupščini so se odločitev sprejeli potem, ko so dobili več pravnih mnenj, na julijsko razsodbo drugostopenjskega razsodišča pa se je pritožil tudi odvetnik Kaničeve Boštjan Penko. Drugostopenjsko razsodišče je nato o primeru odločalo dvakrat. Prvič, dne 12. junija letos, je Kaničevi odredilo javni opomin in trimesečno izobraževanje, nato pa je senat drugostopenjskega razsodišča primer obravnaval še enkrat, in sicer 30. junija letos. Takrat so odločili, da se zdravnici licenca odvzame za štiri mesece in ji naložili trimesečno dodatno strokovno izobraževanje.

V oddaji Svet so poročali, da Kaničeva trenutno nemoteno dela v mariborski bolnišnici, hkrati pa tudi predava na mariborski medicinski fakulteti, kjer poučuje predmet Zastrupitve v otroški dobi.

Miklavčič: Nepričakovano presenečenje

Borut Miklavčič
Borut Miklavčič FOTO: Blaž Garbajs

Na odločitev se je z izjavo odzval tudi minister za zdravje Borut Miklavčič. ''Presenečenje, ki ga slovenska javnost in družina Nekrep sigurno ni pričakovala. To pomeni, da Zdravniška zbornica Slovenije svoje funkcije strokovnega nadzora, za katerega ima javna pooblastila, ne opravlja zadovoljivo in do odločitev prihaja prepočasi. Moje stališče je, da je te stvari v prihodnje potrebno zaostriti. Ne zaradi kaznovanja ali blatenja ugleda zdravnikov, ampak predvsem zaradi varnosti pacientov. V to smer so pripravljeni naši predlogi v zakonu o zdravstveni dejavnosti. Danes je to dokaz več, da mora imeti država v takih primerih možnost neodvisnega nadzora. Tudi vodstvo Zdravniške zbornice Slovenije bi moralo spoznati, da tako ravnanje ni v prid dviga ugleda večine zdravništva, ki si to prav gotovo zasluži,'' je Miklavčič dejal za oddajo 24UR Zvečer.

Starši "neskončno razočarani"

Starša pokojnega Bora sta odločitev pričakovala, zato sta že prej medijem poslala pismo, v katerem sta svoje predvidevanje napovedala. Vprašala sta se, ali so štirje meseci res preveč za smrt otroka. S tem pa svoje pravne bitke ne končujeta. Tožbo sta že vložila na mariborsko sodišče. Na odločitev skupščine zbornice pa se bo verjetno odzvalo tudi ministrstvo za zdravje, ki je bilo v tem primeru že v preteklosti kritično do zbornice.

Po besedah pravnega zastopnika Borovih staršev Andreja Pitaka so starši "neskončno razočarani". Prepričani so, da je skupščina zdravniške zbornice "vzela pravico v svoje roke" in se protipravno odločila tudi v nasprotju z lastnimi pravili.

Pitak je opozoril še, da doslej v primeru Nekrep v postopku pred zdravniško zbornico niso imeli nobenega vpliva na kakršno koli dejavnost ali ukrep, niti vpogleda v kakršno koli dejanje ali listino, in sicer v nasprotju z zdravniki v postopku in njihovimi odvetniki, ki so ves čas sodelovali v postopku.

Kot je znano, so starši Bora Nekrepa, ki je marca 2008 umrl po obravnavi na UKC Maribor zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi, kazensko ovadili zdravnico na mariborski pediatrični kliniki, ki ji očitajo umor iz malomarnosti. Poleg tega je pravni zastopnik družine Nekrep vložil tudi kazenski ovadbi zaradi suma storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja proti dvema zdravnikoma na isti kliniki.

Prvostopenjski senat razsodišča zdravniške zbornice je Kaničevi odredil dvomesečni odvzem licence. Njen zagovornik se je na to odločitev pritožil, drugostopenjsko razsodišče pa je nato izdalo sklep, s katerim je odvzem licence julija podaljšalo na štiri mesece.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laki22
12. 12. 2009 19.32
Tolpa, ki se ji reče Zdravniška zbornica, si je privilegije katerim smo priča izoblikovala že zdavnaj prej. Izs danes pa lahko in tudi moramo, če želimo preprečiti očitno in nekaznovano legalno morijo po topajoči privilegij je seveda nekaznovanje svojih napak in napak kolegov iz istega tropa. Razlika je samo v tem, da včasih nismo smeli javno dvomiti o odločitvah takšnih kvazi zbornic,naših bolnišnicah.
VolilecSI
11. 12. 2009 15.05
VPRAŠAJMO SE, KDO JE BIL TUKAJ PRAVZAPRAV SPLOH V RESNICI KAZNOVAN IN ČEMU? Ovadena STORITVE KAZNIVEGA DEJANJA POVZROČITVE UMORA iz MALOMARNOSTI - KVAZI ZDRAVNICA IN BOGINJA V BELEM - ZLATKA KANIČEVA, bo s svojo LUKSUZNO zdravniško PLAČO in SAMOUMEVNIMI PRIBOLJŠKI v obliki HONORARJEV, ki jih še naprej prejema kot KVAZI profesorica na medicinski fakulteti v MB, seveda lahko KLJUB VSEMU, s svojimi ZDRAVNIŠKIMI KOLEGI in v DRUŽBI SVOJIH NAJBLIŽNJIH DRUŽINSKIH ČLANOV, BREZSKRBNO preživljala ČUDOVITE IN PREKRASNE PRAZNIKE, ki že trkajo na naša vrata......seveda ZA VELIKO RAZLIKO od DOSMRTNE GRENKOBE, na katero sta pravzaprav OBSOJENA OBA UBOGA STARŠA NEKREP, saj se bosta med prazniki, pa tudi sicer, LETO ZA LETOM, RAZOČARANA, BREZOBZIRNO ZLORABLJENA, SAMA in Z ZLOMLJENIM SRCEM, lahko ZGOLJ še s SOLZAMI V OČEH spominjala njunega PREČUDOVITEGA A MRTVEGA SINKA BORA
Aurelius
10. 12. 2009 11.57
"Za tako odločitev je glasovalo 74 članov skupščine, osem pa jih je bilo proti." Skupščina je najvišji organ Zdravniške zbornice Slovenije in kot taka predstavlja vso zdravniško srenjo. Če rezultat glasovanja na skupščini posplošimo na vse zdravnike, dobimo prav grozljiv rezultat: več kot 90 odstotkom zdravnikov predstavljamo pacienti le številke, s katerimi lahko delajo, kar hočejo - tudi zradirajo nas očitno lahko brez vsakih posledic. To je prav zaskrbljujoč podatek, saj kaže na to, da je med zdravniki čredni nagon prevladal nad zdravniško in človeško etiko. Sram me je, da živim v takšni državi, kjer ima 90 odstotkov zdravnikov z vprašljivimi moralnimi normami premoč nad 10 odstotki svojih normalnih kolegov, pa tudi nad pravosodnim sistemom in vlado. Opravičujem se vsem vestnim zdravnikom, vendar pa bomo pregovor "Človek človeku volk" prav kmalu morali zamenjati s "Človek človeku zdravnik."
clovek22
09. 12. 2009 08.46
LiuMb Vidim da si izkoristil priložnost za pljuvanje po konkurenci. Očitno se počutiš ogrožen, ker drugače ne bi širil laži. Kolikor mi je znano je program medicinske fakultete v Mariboru sestavljen po zgledu najsodobnejših in najuglednejših medicinskih fakultet v evropi. In imajo kvečjemu več predmetov in tudi sodobnejše kot tradicionalna Ljubljana. Tudi drugače si izbral napačen trenutek za izražanje strahu nad konkurenco, saj je kaničeva verjetno obiskovala fakulteto v ljubljani, glede na to, da mariborska takrat še ni obstajala.
LiuMb
08. 12. 2009 21.28
In takšnih primerov bo vedno več, zaradi Medicinske fakultete UM. Katastrofalno znanje bodočih "zdravnikov". Učijo in glodajo pol manj stvari, kot mi v Ljubljani. Žal, to je realnost in prihodnost slovenskega zdravstva.
resslovenka
08. 12. 2009 13.15
Zbodla me je primerjava med snažilko in zdravnikom. Če ostane kje kakšna umazanija se da počistit nakanadno, človeka obuditi nikoli več. Primerjava je milo rečena poniževalna v vseh pogledih. Napake se dogajajo tudi zdravnikom to je res, le da do sedaj tega noben zdravnik ni priznal, tudi ni nosil posledic za svoje zmote. V primeru teh dveh staršev, bi tudi sama bila bitko do poslednjega diha.
M-teorija
08. 12. 2009 12.16
dikofriko 07.12.2009, 23:47 istra1 07.12.2009, 23:44 mac4_m 07.12.2009, 23:40 victoriosus 07.12.2009, 23:33 Čeprav imate nasprotujoča si mnenja se, čeprav se čudno sliši, stinjam z vsemi. Kar se pa zdravnikov tiče, pa na splošno, res se imajo za bogove. Morda so krive fakultete, predvsem pa mislim, da jih sami delamo takšne. Sami jih dvigujemo, postavljamo na pediestal. Kar se pa tiče njihovih sposobnosti, me zanima, ker je v prispevkih opaziti, da so najbolj butasti ljudje v Sloveniji:"A je to ugotovljeno, že prej ali šele zaradi Kaničeve"? Kaničevi pa polagam na srce, da glede na dogodke bi bilo res bolje, da se ni pritožila. Če res ni kriva, bi svojo nedolžnost tako ali tako lahko kasneje dokazala.
UrškaM
08. 12. 2009 12.00
Starši!!!! Svojih otrok ne vozite več k omenjeni zdravnici, bojkot !!!!!!!!! Po štirih mesecih, ko ne bo več prinašala dobička pa jo bodo itak primorani odpustiti kot tehnološki višek. Žal, drugače pravici ne bo nikoli zadoščeno :(
Marko Varga
08. 12. 2009 11.18
seveda so tudi direktive in pritiski iz zavarovalnice..prvo naj bi se vsak obravnaval v svojem ZD in šele nato poslan naprej k specijalistu....mislim,da je to tudi prav tako,ampak če pa nekdo pripelje otroka sredi noči na urgenco v slabem stanju,to sigurno ni storil iz dolgčasa,zato se taka aroganca mora kaznovati,tu ni šlo za napako in tudi navodila iz Ljubljane niso upoštevali....vse je potekalo po principu,počakajmo do zjutraj,da pride še ostala ekipa,jaz moram pač spati,ker sem že 24 ur v službi....
dr.med.
08. 12. 2009 11.14
soonman se strinajm, da so odnosi z javnostjo in komunikacija z pacienti in svojci naša šibka točka. Sam sem mnenja, da je v primeru Nekrep bila glavna napaka, da noranji nadzor ni ugotovil ničesar. O napaki ne morem soditi, nisem bil zraven. Stvari poznam samo iz govoric in medijev. Napake se dogajajo. V vseh državah sveta. Kadar nekdo po nepotrebnem umre je nekaj narobe. To je dejstvo. Notrani nadzor bi moral napako najti in sistem spremeniti tako, da se ta ne bi več mogla ponoviti. Napaka mora biti v sistemu. Če napake v sistemu ni bilo, potem to pkmeni, da je zdravnica namenoma ravnala narobe, V KAR PA VSEKAKOR NE VERJAMEM!!! Če bi reagali hitro, hitro našli napako in jo dpravili, se osebno opravičili staršem tako lečeči zdravniki, kot tudi vodstvo, ponudili odškodnino, potem sem prepričan, da stvar sploh ne bi prišla do medijev. Tako pa je bilo zgolj zanikanje odgovornosti (na vseh ravneh) in "zbirokratizirana" komunikacija s svojci. Pač ostanek prejšnjega sistema, kjer so bili zdravniki res skoraj nedotakljivi. Stvari so se spremenile, spremeniti se bodo morale tudi okorele zbirokratizirane strukture v zdravstvu. Poudarjam, da s sistemom, kakršen je večinoma nismo zadovoljni niti zdravniki! Sem si predstavljal, kako bi bilo, če bi se meni zgodila napaka s podobnim izidom... Situacija ne bi bila tako enostavna. Kolegi bi mi verjetno svetovali, naj molčim in se bom že tako zmazal (kot so se številni primeri prej). Če kljub nasvetu priznam napako in se izpostavim mi grozi odvzem licence, visoke odškodnine, celo zapor (tudi jaz imam družino!!) Če v svojo obrambo začnem navajati napake v sistemu, si bom za sovražnike takoj pridobil vse "velike živine" v zdravstvu (odgovorne za organizacijo) in te me bodo potem kar hitro žrtvovali javnosti, tako da me bodo upodobili kot črno ovco, ki jo je treba izločiti... Ko malo razmisliš vidiš, da nimaš dosti izbire. Napake bomo začeli priznavati, ko ne bo vsaka priznana napaka vodila v tako drastične sankcije. Takšne sankcije so pa potrebne pri tistih, ki napake ponavljajo. Potrebna bi bila tudi ustrezna zavarovanja za odškodnine.
remember
08. 12. 2009 11.12
Slovenski zdravniki mogoče res nimajo mercedesa, vendar imajo audija a4. Problem je v tem, da znajo voziti samo fička. In v tem je problem, da niso znali pri Nekrepu brati iz armaturne plašče A4, kaj jim sporoča in je zaribal motor. Da so se v Novem mestu kregali kdo bo vozil in kdo bo sedel in jim je umrl otrok na porodu. V Celju so ocenili, da je Audi predober avto za možakarja in so ga pustili pred vrati. V Ljubljani pa so se odločili, da naj Audi vozijo tudi začetniki vozniki brez spremstva. In to tako, da je voznik takoj, ko je speljal potreboval menjavo, ko je padel v nezavest, ko je videl, da je avto prehiter in je dokončno zrihtal otroka na zadnjem sedežu s perforacijo. In sedaj pravijo, da teh primerov ne bi bilo, če bi imeli mercedesa-
Marko Varga
08. 12. 2009 11.11
pripravlja se zakon,ki bo določal maksimalno število ur,nekateri se zega seveda branijo,čeprav bo to sigurno izboljšalo delo zdravnikov,plače pa nimajo tako male,da so odvisni od tistih nadur in še nova delovna mesta bodo odprli...
hvalezen-za
08. 12. 2009 10.58
"xes" ... tako je. In marsikatero si dr. Kaničeva zasluži, pa ji je nikdar nihče ni podelil na tak način, kot ji sedaj v tej gonji podarjajo blatenje. Žal poznam mnoge, ki ne bi nikoli živeli, če ne bi bilo nje. Kje ste bili mediji takrat? Kje ste bili vsi tisti, ki sedaj vpijete ne da bi poznali delo zdravnika na intenzivni negi? Če bi bil človek zloben, bi z veseljem zapisal: kar naj pridejo vaši najmlajši in najdragocenejši v bolnišnico. Zaman boste vpili naj jim kdo pomaga, ker zdravnikov ne bo; vedno manj jih je in vedno manj jih bo... zakaj? Ker so vsi pobegnili - kmalu nihče več ne bo upal delati, ker pri svojem delu ni zaščiten. Vsaka čistilka v bolnišnici (pa ne da bi imel človek kaj proti njim) je pri svojem delu bolj zaščitena za morebitno NEHOTENO napako, kot pa zdravnik. Hvala vsem intenzivistom, ki se trudite, da bi najmlajši preživeli, četudi velikokrat greste preko tega, kar je medicina uradno sploh dognala. Verjamem, večkrat le poskušate. A mnogokrat ste uspešni. Brez tveganja, pa ne bi bilo napredka na nobenem področju. Žal, včasih umirajo tudi otroci. Ne le v bolnišnici, tudi doma, na počitnicah ali na cesti. Nekrepovim pa le to: kaj pravzaprav želite doseči? To, da se sami ne boste smeli več približati zdravstveni oskbi, ker se vas bodo vsi bali, da ne bo že navaden predpisan lekadol pri vas povzročil odhod zdravnika pred sodišče... Mislim, da s temi scenami želite le poglobiti vašo žalost in vedno znova pogreti občutek krutosti izgube ljubljene osebe. Uživate? Res fenomenalna odvisnost od bolečine, ki jo hočete z vsakim pojavljanjem v javnosti ponovno podoživeti. Žal nihče ne bo večno na tem svetu. Pa naj bo še tako ljubljen. A ljubezni do osebe se žal ne da kupiti z medijsko gonjo. Prisežem. Področje zdravljenja v najkrutejših trenutkih otrokove bolezni mi je zelo blizu ... žal tudi izbuljanje na tem bojišču. A da se živeti naprej. Verjemite. Problem je samo v tem, kako človek k življenju pristopi. Spoštovana družina Nekrep: želim vam le, da ne pozabite, da imate še enega otroka, da imata zakonca drug drugega. Energijo, ki jo vlagate v to gonjo poskušajte preusmerit v kaj bolj pozitivnega, da vam življenje in kratkost skupne sreče ne uide.
dr.med.
08. 12. 2009 10.53
Da dopolnim prejšnji komentar: "Za ceno fička se ne da kupiti mercedesa" Vrhunska medicina je iz omenjenih razlogov danes zelo draga. Slej kot prej se bo moral najti politik, ki bo ljudem natočil čistega vina - postavil jih bo pred dejstvo, da v Sloveniji v proračuni trenutno ni dovolj denarja, da bi zagotavljala vsem ljudem storitve na najvišjem nivoju. Potem so na vrsti ljudje, ki se bodo morali odločiti, ali plačevati več za zdravstvo in biti deležni oskrbe na najvišjem možnem nivoju, ali pa bomo kopirali npr. kubanski sistem, ki je tudi zelo učinkovit - dosti preventive, ustrezna terapija večine bolezni, terapija bolezni, ki pa je zelo draga, pa žal ni možna. Ponavljam, če hočemo mercedesa, moramo plačati mercedesa. Fiček nas ravno tako pripelje iz točke A do točke B (samo včasih je treba pač malo potiskat :) ). Mercedes za ceno fička, to ni mogoče! Bojim se, da bi vsak politik, ki bi ljudem predstavil tak kot je, izgubil volitve. Zato tega nobeden ne počne. Vsi samo obljubljajo svetlo prihodnost, z manj vložka bomo dobili več in podobne neumnosti. Vsi bi radi verjeli lepim besedam in jim nasedamo.
Tonček Balonček
08. 12. 2009 10.50
Najbolj bedno ej to, da zdravniki za svoje napake, spreglede itd. niso zavarobvani, kot npr. šoferji. Saj enke minimalne premije bolnišnice plačuje, ampak odškodnin s ebranijo tako bolnišnice kot zavarovalnice, kar pa seevda pri takšenm delu ni v redu, zakaj pa je v prometu uzakonjeno obvezno zavarovanje pa še kasko je na voljo. Vsak, ki bi bil v rokah zdravnika, bi moral biti zavarovan. Če bi zdravniki namesto za tisto Zbornico po 50 EUR plačevali za zavarovanje, bi bilo bolje za njih in za paciente. Država in Miklavčič (ali pač aktualni minister) ne bosta uporabnikom nikoli nalila čistega vina, namreč da nimamo najodličnejšega zdravstva, da ne zdravimo vsega, da se ne stori vsega, kar bi bilo možno in da prihaja do napak. Nekatere so sistemske, druge naključne, tretje sublektivne itd. Kja s pacientom, ki je potreben intenzivne terapije, na oddelku v et namene je pa vs epolno, rabi npr. respirator, pa so vsi v uporabi? Saj še če hoče kar reči, mora najprej dobiti dovoljenej službe za stike z javnostmi! Če azhteva preveč diagnoz, "po enpotrebenm" povzroča gnečo in strošlke, če pa pacienta ne napoti an kakšno dodatno preiskavo in pacient potem umre, je pa kriv, ker ga ni napotil... Vedno ej med kladivom in nakovalom. In potem ekspertna mnenja pišejo razni profesorji, ki že po par let ne delajo v praksi. Vsi bežijo v znanost zdravstveni management, nihče več noče delati v praksi. Ni čudno, da so v ZDA porodničarji, anastezisti in podobni kadri več ali manj iz vzhodne Evrope, Kitajske, Vietnama ipd, pa še to elajo le kakšnih 10 let, potem pa enhajo, ker je tveganje preveliko!
vsevid
08. 12. 2009 10.46
SAMO SLOVENCI RABIMO BOLJ ZDRAVNIKE KOT KILERJE. Predvsem pa ne rabimo tako grdih bab kot je ta.
siFBI
08. 12. 2009 10.37
dr.med. : Res je kot si napisal. Popolnoma se strinjam s tabo. Pa vendar. Pri vsakem delu nastajajo napake kot si omenil. In za temi napakami je treba stati in nekako odgovarjat. Ne mislim na neke ogrone odškodnine ali celo zaporne kazni. Velikokrat bi bilo že dovolj, če bi se zdravnik soočil z najbljižnjimi. Tudi sam sem bil že v bolnici pa moram rečt, da sem se počutil le kot številka. Ni nekega odnosa do bolnika (ne povsod). Pa dokler boste imeli tisto opico kot ševico zbornice marsikdo v Sloveniji ne bo imel dobrega mnenja o zdravnikih. Če še minister ni zadovoljen, kako naj bomo mi.
Protizujfom
08. 12. 2009 10.32
Imel sem podoben primer pred 16 leti v Mariborski bolnišnici,zaradi pljučnice hčerke,katero sem hotel vzeti iz bolnišnice. Zahteval sem predstojnika,kateri je 3 mesečni hčeri menjal cepivo ,čez 2 dni je bila doma.Sem pa izgubil nadzor,ko je umrl mali deček poleg hčere.Bil sem nesramen vendar upam da so me razumeli-hčerka je danes stara 17 let,arogantne zdravnice pa nikoli ne pozabim.Niso vsi zdravniki isti,res je.
byteME
08. 12. 2009 10.15
zakaj v anketi pospolšujete in v isti smetnjak mečete vse zdravnike ???????? je z vami vse vredu??? zaradi redkih primerov so vsi slabi zdravniki???? prosim vas lepo prenehajte z neumnostmi na 24ur!!!
dr.med.
08. 12. 2009 10.13
Sem zdravnik, tudi sam sem kritičen do enih stvari v našem zdravstvu. Tukaj berem, kako smo bogovi v belem, kako lepo živimo na račun ljudi ipd. vendar morate vedeti, da tudi večina zdravnikov ni zadovoljna s sistemom, kakršen je. Danes imamo situacijo, ko niso zadovoljni ne uporabniki naših storitev in ne izvajalci.... Krivec pa je politika! Nihče od politikov ne upa vgriznit v kislo jabolko in ljudem povedat, da za ceno fička pač ne moreš dobit mercedesa. Medicina se je v preteklih desetletjih zelooo podražila, in to ne zaradi plač zdravnikov ampak zaradi številnih dragih zdravil, aparatur, postopkov. Ob tem se pa še populacija stara n je več bolanih... Včasih so pri določenih boleznih pač povedali, da tukaj ni zdravila in so šli ljudje umret domov, sodobna medicina pa danes v številnih tovrstnih primerih ponuja upanje. Ampak to ima svojo ceno. Sodobna medicina je velik biznis, v katerem so pa udeležena predvsem farmacevtska podjetja in proizvajalci in dobavitelji opreme. koliko miljonov so nakradli pri gradnji klinik po Sloveniji? Izvajalec je dobil razis brez projekta, ki si ga je potem sam naredil. Ni čudno, da so šle cene v nebo! To je pravi kriminal! Kadar je prisoten vtis, da so vsi posamezniki v nekem sistemu slabi, takrat je večinoma kriv sistem in ne posamezniki! Ne rečem da med zdravniki ni črnih ovc, te so vsepovsod, večina pa je še vedno dobra in se trudi, želi dobro pacientom. Napake pa so, žal, neizogibne. Saj bi marsikdo priznal, problem je v tem, da pa potem javnost takoj terja odvzem licence, ogromne odškodnine, zaporno kazen... Vskak, ki dela, naredi kdaj napako. Če po 20 letih dobrega dela naredm napako, in kod posledica izgubim službo plačati moram odškodnino v večjem znesku, kot sem v 20 letih zaslužil, potem se mi ne splača delati!! In točno to se bo zgodilo! Zdravniki bi priznali napako, če potem posledice ne bi bile takšne, kot so. Da ne govorim o medijski gonji! Danes je žal situacija taka, da prideš bolje skozi, če nič ne priznaš.