Slovenija

Kampanja 'Na planincah' se jim ne zdi sporna, bodo pa oglas vseeno prilagodili

Ljubljana, 02. 04. 2012 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./M.K.
Komentarji
170

Predsednik parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje Dejan Židan je kampanjo francoske družbe 'Na planincah' prijavil tržnemu inšpektoratu. V podjetju vse obtožbe zavračajo, saj da v oglasu ne navajajo nič slovenskega.

Nekdanji kmetijski minister Dejan Židan opozarja pred zavajajočo kampanjo družbe Danone.
Nekdanji kmetijski minister Dejan Židan opozarja pred zavajajočo kampanjo družbe Danone. FOTO: Miro Majcen

"Gre za hud primer zavajanja slovenskega potrošnika, saj se ga s tržno znamko namenoma napeljuje, kot da gre za produkt slovenskega porekla," je poslanec SD Dejan Židan kritičen do oglaševalske kampanje ’Na planincah’ družbe Danone. Prav zato je podal prijavo na tržni inšpektorat in inšpektorat za kmetijstvo, saj meni, da gre za sum zavajanja potrošnika o poreklu blaga. Od pristojnega ministra pričakuje, da bo v skladu s svojimi pristojnostmi ukrepal.

Francoska družba Danone je te dni sprožila oglaševalsko kampanjo, v kateri reklamira novo tržno znamko mlečnih izdelkov 'Na planincah'. Kampanja je naletela na močan odziv javnosti in stroke. Po besedah predsednice upravnega odbora oglaševalske zbornice Milene Štular "je Danone na tržišče poslal izdelek, ki je proizveden samo za slovenski trg, ki ima vso slovensko deklaracijo in ime Na planincah. In ko kupec šele na etiketi izdelka prebere ime proizvajalca, ugotovi, da je v ozadju Danone. Tako se skuša proizvajalec z izdelkom spet približati slovenskemu potrošniku, ker igra na noto slovenskosti."

Jogurti 'Na planincah' niso narejeni iz slovenskega mleka, čeprav morda na to pomislite, ko slišite naslov slovenske narodne pesmi Na planincah.
Jogurti 'Na planincah' niso narejeni iz slovenskega mleka, čeprav morda na to pomislite, ko slišite naslov slovenske narodne pesmi Na planincah. FOTO: Thinkstock
Prepričani smo, da je oglaševanje izdelka 'Na planincah' v skladu z obstoječo in veljavno zakonodajo in dobro poslovno prakso. Prav zaradi tega in ker želimo delovati transparentno, bomo v celoti in odprto sodelovali tako s tržno inšpekcijo, v kolikor je bila pritožba res podana, kot tudi z ostalimi pristojnimi inštitucijami, ki se bodo obrnile na nas. Danone Slovenija

"Oglas 'Na planincah' namreč vzbudi asociacijo na slovensko narodno pesem in s tem izkoristi naklonjenost povprečnega slovenskega potrošnika. Takšna ravnanja so v času, ko se slovenski potrošnik še posebej zaveda vedno večje potrebe, da kupuje slovenske izdelke, ki so kakovostni, s tradicijo in visokimi standardi varnosti ter tako v krizi pomaga domačemu proizvajalcu, še posebej sporna in moralno vprašljiva," opozarja Židan in dodaja, da pri velikih tujih korporacijah tovrstni primeri zavajanja potrošnika, s sklicevanjem na nacionalni izvor izdelka, s pomočjo nekorektne izrabe posameznih motivov slovenstva postajajo trend, česar pa ne bi smeli dopustiti.

Danone: Ideja je slovenska in narejena kot odgovor na želje slovenskih potrošnikov

V družbi Danone obtožbe zavračajo kot neosnovane in pojasnujejo, da celotna ideja jogurtov 'Na planincah' temelji na alpskem poreklu mleka. Temu so prilagodili tudi embalažo, ime in oglaševanje, še dodajajo. Zatrjujejo, da mleko izvira iz Alp, kar je gorski svet oziroma svet na planincah, nikjer pa ne navajajo ali se naslanjajo na karkoli slovenskega, kar se jim sicer očita. Mleko jim dobavlja Tirol Milch, ki je del podjetja Berglandmilch iz Avstrije, in kot navajajo v podjetju, podjetje kot dobavitelja za svoje blagovne znamke uporabljajo tudi nekatere slovenske mlekarne. "Danone Slovenija je v Sloveniji registrirano in delujoče podjetje, ki zaposluje slovensko ekipo. Linija izdelkov 'Na planincah' je v celoti ideja slovenske ekipe, ki so jo potrdili na sedežu Skupine Danone," še poudarjajo v podjetju.

Kljub temu, da zavračajo očitke o zavajanju, pa so že prilagodili televizijski oglas in dodali ime ponudnika jogurtov, saj jih je po začetku akcije več potrošnikov opozorilo na delno nejasnost glede ponudnika.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vusek
03. 04. 2012 14.57
+0
Sej če bo šlo tako naprej, slovenskih izdelkov na policah trgovin niti ne boš mogel več kupiti, ker nam bodo tujci itak vse pokupli in na police postavili svoje izdelke. Edina izjema so trgovine Tuš, ki še edine veliko dajo na slovensko kakvost in na to da je na policah trgovin čim več slovenskega. Po drugi strani pa lahko v drogerijah DM vidiš, da slovenski izdelki izginjajo s polic in da je na policah vse več tujih blagovnih znamk, kar je normalno absurdno!
eFranjo
03. 04. 2012 20.01
-1
tujci ne bodo nič pokupil, samo vse bodo uničili, in potem prodajali svojo robo
Pro75
03. 04. 2012 09.57
+1
Tujci na veliko tržijo naše naravne lepote, ter imajo s tem dobiček, samo naši menedžerji tega potenciala niso sposobni pretopiz v denar.
VolkBrenin
03. 04. 2012 09.44
+4
Ma ja...zdej so se na en jogurtek obesili...pa na en danone...pa vsi pametni...kaj pa vse ostalo ??? vsa kemija v vsem ? vse špricano, spremenjeno, obarvano, lakirano , od sadja naprej ??? In ni problematičen tale jogurtek...AMPAK več kot 90 % hrane na trgovskih policah ( mimogrede-tale jogurtek ima presenetljivo malo svin..je...v "sebi") proti nekaterim izdelkom, ki jih večina s pridom uporablja... Potem gospa pod mano napiše vse lepo o tušu...in kakovosti...TO pove VSE o obveščenosti kupca ( nočem biti žaljiv do gospe kimg )....žalostno toda resnično.
kimg
03. 04. 2012 09.13
+0
Ne morem verjet kako nas tujci nategujejo in nam kradejo kao kampanije "našei slovenski proizvodi". Še nikoli ni nihče od tujcev karkoli naredil ali izdelal pri nas v Sloveniji in tudi ti izdelki niso bili. zato sploh ne vem kako je Danonetu padlo na glavo da so šli v takšno kampanijo. Pa to je zavajanje nas potrošnikov, samo upam, da ljudje ne nasedajo! Če katera trgovina pri nas res da kaj na slovenske izdelke in pa kakovost so to trgovine Tuš, vse ostalo so nategi in blodnje v prazno. Je pa tudi res da je Danone že v preteklosti nategoval in zavajal potrošnike, jaz njihovih izdelkov zagotovo nisem in tudi jih nikoli ne bom kupila! Država bi morala takšne stvari preprečiti!
VolkBrenin
03. 04. 2012 09.34
+1
revanšist
03. 04. 2012 06.01
-7
naj povedo kdo so ti zaposleni v slovenski podružnici pa jim bomo sami sprašili riti naj se ti francoski hlapci sami futrajo s strupom mi bomo pa vsekakor bolj pozorni kaj kupimo se bomo že naučili kaj je slovensko in kaj ne
Muhovc
03. 04. 2012 05.21
+0
Lubi moji. Za vsak slucaj preberite kaj je vsebina jogurtovega loncka, za katerega ste vrgli Evro v francoskega prasicka. 22% mleka 15% zelatina (beri Klavnicni odpadki) 12% koruzni zdrob 10% sladkor 41% televizijska reklama Farba s katero Vas farbajo. Konzervansov sploh ne omenjam. Ze brez tega bi vse krave pocrkale ce bi molzle kaj podobnega.
tinisisam
03. 04. 2012 02.55
+2
glede na to da nas je samo 2 mio. bi lahko še kako dobro sami poskrbeli za živilski trg da nemoreš verjet, saj ne živimo v tunguziji naj tam prodajajo danone sranja. Za vse je kriva naša glu.a vlada ki to dopušča.
revanšist
03. 04. 2012 05.57
+0
ne za vse smo krivi mi sami,ker ne preberemo preden vržemo v košarico vzemite si čas in očala ko greste kupovat ter preberite kdo proizvaja če ni slovensko -lepo vrnite na polico ter vzemite drug torej slovenski izdelek
mijavci
03. 04. 2012 06.45
+6
Najprej naj mi eden razloži zakaj je iz Nemčije pripeljan jogurt 0,40 naš iz Ljubljane pa 1.20 eura Ko se bojo cene naših izdelkov vsaj približale tujim potem bom tudi jaz kupoval slo. hrano.
Odpri..Oci
02. 04. 2012 23.31
+5
DANONE v svojih "shujševalnih" svinjarijah prodaja ASPARTAM !!!!! . Dober tek.....
Fugu
03. 04. 2012 10.55
+2
A ti mogoče kupješ žvečilne? Predlagam ti da jih več niti ne pogledaš, ker je v njih tudi aspartam... Zadnji čas, da odpreš oči.
assassin911
03. 04. 2012 13.21
aspartam je povsod kjer na embalaži piše brez sladkorja
Tadej Bu?ar
02. 04. 2012 23.22
+2
Ko sem prvič videl oglas, sem pomislil, o prvič v življenju vidim dobro posnet slovenski oglas kar se tiče zvoka. Sicer pa, oglasi so zavajanje in tose mi ne zdi sporno. Nikjer ne piše daje slovenski proizvod, marsikdo zavaja veliko bolj. Btw to se mi sploh ne zdi zavajujoč oglas? Je pa samo oglas! Patetično
modrix
02. 04. 2012 22.49
+6
ne kupm tega jogurta pa nj bo kar če :p
Follow me
02. 04. 2012 21.56
+10
Namesto da bi podpirali slovenske izdelke podpiramo ta danone, ma kakšna žalost.
Fugu
02. 04. 2012 22.29
+9
Omleta, potem pa kupuj Alpsko mleko Lj. mlekarn, ki je madžarsko in pa jogurte Zelenih dolin, ki jih tudi delajo v Tirol milchu... In dober tek, ko boš zaužila te "slovenske" izdelke.
patriot5
02. 04. 2012 22.36
+7
Fugu malo pretiravaš. Sam kupujem čimveč Slovenskih izdelkov.
Fugu
03. 04. 2012 08.26
+2
Patriot, ne pretiravam. Preveri, kje nabavljajo mleko in kdo jim dela mlečne napitke. Razen če sta Madžarska in Avstrija zate isto kot Slovenija
Neli Zivko
02. 04. 2012 21.52
+9
Slovenci itak raje kupujemo TUJE ker smo zagamani in mislimo da je boljše.Sicer pa jemo Kitajski fižol, čebulo iz afrike itd...kje je naša zavest. Očitno smo jo v hitenju po materialnih dobrinah nekje izgubili......Žalostno.......
patriot5
02. 04. 2012 22.37
+9
lakomlacen
02. 04. 2012 21.35
+2
in kaj vam ni jasno? imamo danone slovenija in ti so našli nišo kako lansirati blagovno znamko. itak,je pa samo za naše tržišče pod tem imenom. 2012 – lansiranje blagovne znamke Na planincah (na voljo samo v Sloveniji) "V preteklosti je sponzoriralo tudi nekatere slovenske športne talente, kot so državna rokometna reprezentanca in znana smučarka Tina Maze." pred časom ste vsi drli v trgovine in kupovali actimel in fuchtwerge itak,pa nikjer ne piše in se reklamira,da je naš proizvod
opazovalec1
02. 04. 2012 21.34
+6
že po embalaži vidiš da ni naše.. :)
NotMe
02. 04. 2012 21.33
+26
Reklama mi je tok zoprna, da že zarad tega jogurta NE kupim. Enako velja za Activio.
Anže Jazbinšek
02. 04. 2012 21.30
+1
Nooo, Niso ne prvi, pa tudi zadnji niso ! :D
Frater
02. 04. 2012 21.25
-2
Še dobro da je Drnovškova podpisala ACTo, da se to ne bo več dogajalo!
GIGI5
02. 04. 2012 21.02
+34
Židan očitno edini ki (še) ima jajca¨!
Mira Varga
02. 04. 2012 21.11
+13
Vsaka čast gospodu Dejanu Židanu. Kapo dol!
Fugu
02. 04. 2012 22.32
+1
Ja, Židan je super. Ful stvari je nardil za slovenskega kmeta, ali po domače povedano nič!!!!!!!!!!!!!!!!
pyer
02. 04. 2012 23.08
+5
Fugu! Ti pa moraš bit kmet?! da tako misliš o Židanu?? Mislim da je bil prvi minister ki je sploh kaj naredil za slovenskega kmeta!
VolkBrenin
03. 04. 2012 09.52
BogiEmil
02. 04. 2012 20.56
+14
Bogi jogurti, če je Slovenija razprodana, zakaj pa ne bi bla še pesmca, ...... ?
Miran Palir
02. 04. 2012 20.51
+5
A mi lahka kdo pove kaj je slovensko in kaj ni. Al ni vse en iz kot je ,sam da je iz EU. Sam da ni iz kitajske al pa irana.:-) A nismo skupna država.EU Važn da je naravno.:-)
patriot5
02. 04. 2012 22.40
+3
Vedno pogledam, kje je izdelek narejen in iz česa je sestavljen. Kvazi neke priznane znamke narejeno v EU (beri Romunija,).. sam tega ne kupim.