Slovenija

Prodajalka dobitne srečke: Oba sva bila šokirana

Ljubljana, 30. 01. 2012 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenija je dobila novega rekordnega loto milijonarja, ki si je priigral 4,9 milijona evrov v Mariboru. Da je bilo pravih prav njegovih sedem števil, je izvedel šele zjutraj, ko je pri svoji prodajalki lota preverjal, ali je sploh kaj zadel.

Prodajalka, ki je srečnežu povedala, da je zadel sedmico.
Prodajalka, ki je srečnežu povedala, da je zadel sedmico. FOTO: Mia Media
Novi milijonar je srečno novico izvedel šele zjutraj, ko je na svojem prodajnem mestu lota prišel preverit, ali je kaj zadel, izvedel pa je, da je bilo prav njegovih sedem števil tistih, zaradi katerih je po novem vpisan na seznam slovenskih petičnežev.

Slovenija je v nedeljskem, 31. zaporednem krogu igre loto dobila novega srečnega milijonarja. Izžrebana je bila rekordna sedmica v slovenski zgodovini lota, srečnež pa je listek, s katerim si je priigral kar 4,9 milijona evrov, vplačal v Mercatorjevem centru na Ptujski cesti v Mariboru, je potrdila tiskovna predstavnica Loterije Slovenija Mateja Slamnik.

Tokrat je bila sedmica prvič vplačana na Teznem, številni pa še ugibajo, kdo je imel srečno roko pri izbiri pravih števil. V javnosti so se pojavila ugibanja, da je zmagovalni listek vplačal študent iz Ljubljane, ki se šola v Mariboru. Sledili so namigi, da je bila usoda tokrat naklonjena javnemu uslužbencu, na družbenem omrežju Twitter pa se je s kopijo vplačanega listka pojavilo celo ime Janez Mikec, a se je pozneje izkazalo, da je šlo zgolj za potegavščino.

Identiteta človeka, o katerem govori tako Maribor kot vsa Slovenija, je znana le prodajalki, pri kateri je zjutraj preveril, ali je v nedeljo kaj zadel. Potem ko mu je povedala, da je zadel sedmico, je odšel nemudoma domov, razen prodajalke Loterije Slovenija pa ga ni videl nihče drug.

Nevarnosti hitrega bogatenja

Ko od zmagovalnega dobitka odštejemo 15-odstotni davek na igre na srečo, bo dobitnik bogatejši za nekaj manj kot 4,2 milijona evrov, proračun občine, v kateri stalno prebiva, pa bo bogatejši za 735 tisoč evrov. Od obdavčljivih obresti se izračuna in plača dohodnina po stopnji 20 odstotkov od davčne osnove in se šteje kot dokončni davek. To pomeni, da se ne vštevajo v letno odmero dohodnine, pojasnjujejo na Davčni upravi Republike Slovenije.

Stres ob tem, da izžrebajo vaših sedem števil, je primerljiv s smrtjo ožjih družinskih članov.
Stres ob tem, da izžrebajo vaših sedem števil, je primerljiv s smrtjo ožjih družinskih članov. FOTO: Thinkstock

Kljub temu bi bila pridobljena vsota še vedno nadvse zavidljiva, psihologi pa poudarjajo, da je lahko tudi smrtno nevarna. Astronomski dobitki so šok za organizem, psihologi pa jih na lestvici stresnosti uvrščajo blizu šoka ob izgubi oziroma smrti najbližjih. Nenadejana obogatitev osebnega proračuna je lahko tako zlahka kriva za srčni infarkt ali kap. Vsekakor je gotova ena stvar: tak dogodek je življenjska prelomnica, po kateri nič več ni tako, kot je bilo.

Kam s silno vsoto denarja?

Doslej rekordna sedmica v Sloveniji je bila sicer po podatkih Loterije Slovenije izžrebana 10. julija 2005, vredna pa je bila 3.195.599 evrov, razdelila pa sta si jo dva igralca, ki sta listke vplačala v Ljubljani.

Teoretski psihoanalitik Roman Vodeb meni, da če enkrat zadenete sedmico, vam ni treba za vsako ceno ohraniti trezne glave, saj bi bilo to utopično pričakovati. "Zapravljanje takšnega bogastva bo na neki točki simptomatično. Sočutni ljudje bodo veliko darovali revežem in humanitarnim organizacijam. Skopušniki bodo nosili denar v banke, mešeterili z delnicami in živeli od obresti. Hedonisti si bodo dali duška v zapravljanju,“ pravi Vodeb.

Večina bi naslednji dan najverjetneje čudežno "zbolela" in ne bi odšla v službo, po tednu ali več počitka pa bi se nekateri najverjetneje odločili za daljši dopust in bi dali odpoved. Tako so v preteklosti pokazale javnomnenjske ankete, saj bi se za ta korak odločilo kar 60 odstotkov ljudi.

Če sreče ne bi mogli skrivati zase ter bi jo delili s prijatelji in družino, bi na vrata najverjetneje potrkali tudi dolgo izgubljeni in pozabljeni sorodniki, celo sosedi bi nas spet pozdravljali na cesti in začeli mahati za nami, veliko pa bi bilo tistih, ki bi povprašali za posojilo.

"Taktično dobro bi bilo, če prijatelji in sorodniki ne bi vedeli za ta enormni dobitek dotičnega srečneža. Ker včasih bi srečneži že znali biti sami kos sebi in svojemu bogastvu, problematični so prijatelji, kvazi prijatelji, znanci in svojci. Pri nasvetu: kako z bogastvom oz. denarjem živeti naprej, jaz ne bi priporočal, naj se povpraša kakšnega top ekonomista, borzne posrednike ali finančne svetovalce, pač pa raje kakšne modrece ali filozofe,“ je prepričan Vodeb.

Ker pa najprej poskrbimo zase in svoje potrebe, bi marsikdo najverjetneje poplačal svoje dolgove, posojila, si omislil eksotično potovanje ali morda kupil športni avtomobil, stanovanje, odprl lasten posel, morda zajadral v navtične kroge. Med najbolje prodajane in prestižne jahte spada 20-metrska jahta riviera 5800 sport yacht, za katero bi novopečeni petičnež odštel "le“ 1,3 milijona evrov.

Za to, da izberete pravih sedem številk, ki so nato tudi izžrebane, imate 65 milijonink odstotka možnosti, slovenci pa smo tokrat vplačali 44 odstotkov vseh kombinacij.
Za to, da izberete pravih sedem številk, ki so nato tudi izžrebane, imate 65 milijonink odstotka možnosti, slovenci pa smo tokrat vplačali 44 odstotkov vseh kombinacij. FOTO: Blaž Garbajs


Denar je smiselno preudarno vložiti

Na vrhu lestvice želja so seveda hiše ali stanovanja. Mikroekonomist Sašo Polanec z ljubljanske ekonomske fakultete je v pogovoru za 24ur.com povedal, da je nakup nepremičnine ena izmed najvarnejših in najbolj smiselnih naložb, saj so cene na trgu še relativno ugodne, pravi. Za zmagovalni znesek bi lahko kupili trideset trisobnih stanovanj v Ljubljani. Polanec svetuje, naj si srečnež vzame mesec dni za razmislek in denar poskusno veže na svoji banki. Mesečno bi prejel plačo povprečnega slovenskega menedžerja, kar je lahko spodbuda za nadaljnje korake.

Denar je treba naložiti skrbno in preudarno.
Denar je treba naložiti skrbno in preudarno. FOTO: Thinkstock

Ker je tveganje ob vlaganjih v delnice in obveznice ob takšni vsoti nesmiselno, Polanec svetuje varnejše vlaganje in varčevanje v bankah. "Sam menim, da bi bilo denar najbolje vezati v obliki depozita na eni ali nekaj bankah v Sloveniji. Nedvomno bi bilo pametno kapital razpršiti med bankami, letno pa bi ob štiriodstotni obrestni meri lahko prejeli malce manj kot 140 tisoč evrov, kar ni slabo,“ pravi Polanec. Največja nevarnost, ki bi vlagatelju grozila, je bankrot banke, a kljub temu ne bi ostal čisto brez vsega.

Urška Štorman z ministrstva za finance je potrdila, da država jamči za bančna vlaganja v višini 100 tisoč evrov. Zaupanje varčevalcev je ključnega pomena za stabilnost bančnega sistema, zato država spodbuja vlaganje in varčevanje na bankah tudi z jamstvom na bančne vloge, s čimer se kljub krizi poskuša ohraniti zaupanje varčevalcev v bančni sistem, poudarjajo na ministrstvu.

Pa še to: pri varčevanju si iz rednih prilivov nekaj odškrne tudi država, saj so obdavčene vse obresti nad 1000 evri, zato bi bilo treba oddati odmero za dohodnino. Vsemu navkljub bi se kapital tako plemenitil, srečnemu in predvsem preudarnemu dobitniku pa se ni bati, da bi ob smotrni porabi živel lagodno in udobno življenje.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (465)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bastiiiian
31. 01. 2012 16.56
+3
maribor rabi denar za EPK...in 800.000eur 'injekcije' je zelo dobrodošlih ;)
vostro1
31. 01. 2012 16.45
+13
AJDE ZDEJ PA DELAT PA PUSTE MILIONARJA NAJ RAZMIŠLJA SAM O PRIHODNOSTI
robetosss
31. 01. 2012 16.00
+21
Kolikor mi je znano je dobitnik vzel en računalniško izpolnjen listek tako "mimogrede"...To dokazuje, kako deluje usoda...tudi sam vedno izpolnim samo en listek za 4 evre in če bom dobil bom, če ne grem naprej....ne razumem pa tistih, ki potrošijo po 100 in celo več evrov na 45 listkih, saj si možnost za dobitek minimalno (sploh ni omembe vredno) povečajo...pol pa se sekirajo in premlevajo ali bom jaz, pa bog nedaj, da je sosed bogo, ker se bom živ požru....takim življenje ni naklonjeno in se zato večno vrtijo v začaranem krogu lastnega in materialističnega nezadovoljstva....Dobitniku pa želim, da mu ta denar da in ne vzame sreče...
robetosss
31. 01. 2012 16.57
+3
Asclepius
31. 01. 2012 14.11
-12
aleksandar repić je dobitnik
Jeanus1
31. 01. 2012 13.50
+3
Zanimivo pri vsem tem tukaj gor je, da nelkateri plusi sploh ne delajo, drugi pač...Veliki brat nas gleda in tala odzive tam, kjer mu pač paše. Že videno, pa ne samo enkrat! Živela slovenska "demokracija"!
burja23
31. 01. 2012 13.30
+15
Po moje je dobil en upokojenc ali vsaj en, ki si ful zasluži..., da bo lahko začel dostojno živet. Verjamem, da je tako.
ill_be_back
31. 01. 2012 12.54
+3
Jernej88_ 31.01.2012 09:53:36 1 Marca bo, Eurojackpot ---------------------------------------------------------- kolikšni zneski se pa bodo vrteli tam v Eurojackpot-u???
GiyaA3
31. 01. 2012 14.12
+1
GiyaA3
31. 01. 2012 14.13
+1
marca bo v kioskih ja, prek neta pa že sedaj lahko igraš
hotchilipoper
31. 01. 2012 18.37
ko pride Eurojackpot našega ne vplačam nikoli več, ker samo goljufajo
ietsspesiaals
31. 01. 2012 12.54
+4
js si želim lepga tisočaka na mesec pa nubenga druga dnarja ne rabm da me bo uniču :) sam tok da lohko lepo žvim :)
ill_be_back
31. 01. 2012 12.57
+8
zakaj bi te pa denar uničo, denar te ne more uničit če ga imaš veliko uniči te lahko le tvoja glava če ni na podstrešju vredi pospravljeno ;) vsi ljudje pač niso sposobni za velike denarje, eni pa so tako pač je ! je pa fain da veš zase v kero skupino spadaš ;)
kmardra
31. 01. 2012 10.42
+6
Omenjen je člen 297. Kazenskega zakonika (opozorilo), a kje je člen Kazenskega zakonika za to državno prevaro !!
ihlillpilb
31. 01. 2012 10.07
+4
Everton - Manchester City - / 2 / - 1,80, vs denar k ga mate ga stavte na city pa boste se vi obogatel dons.
softSi
31. 01. 2012 10.33
+1
kmardra
31. 01. 2012 10.39
+0
softSi
31. 01. 2012 10.47
+1
munzo
31. 01. 2012 11.08
to bo danes nula velika kot hiša! .. tko da z dvojko noben nau obogateu .. :)
Slava_Rusiji
31. 01. 2012 09.50
+6
Fiktivni vplačnik...
Jeanus1
31. 01. 2012 13.52
K.Š.
31. 01. 2012 09.50
+9
ah dajte no.. nehajte prodajat te zgodbice.. človek je šel listek preverit na mercator.. japajade.. ful mu je teško doma vklopit tv pa pogledat na teletext.. ampak ne on se je odpeljal vse do mercatorja, da mu ga ta prodajalka prečekira.. še dober, da slika prodajalke krasi 24 ur a ne.. zdej mafija ve koga čapnat, da jim da podatke o temu srečnežu.. bravo 24ur.. mafiji ste dali najlažji način, da pride do 4-ih milijonov evrov.. aja samo malo.. vi mislite, da v sloveniji ni mafije.. in, da v sloveniji ne živijo nepridipravi, ki bi za takšno vsoto denarja še lastno mater prodali..
Kunar
31. 01. 2012 10.29
+1
veš kolko je takih lenuhov ko to res delajo!? Pa še s tezna je
softSi
31. 01. 2012 10.34
+4
to ni lenoba pač ne preveriš....greš zjutraj tja in tii zaziher pove al si dobil al ne, simpl ;)
kmardra
31. 01. 2012 10.35
+1
burja23
31. 01. 2012 13.32
-1
Morda je pa vplačal tolk listkov, da škoda cajta, da bi sam preverjal.
Principat
31. 01. 2012 14.16
annavi
31. 01. 2012 14.19
+2
edina logicna razlaga je ta, da gre za nekega upokojenca, ki se pac sam ne znajde tolko, da bi preveril stevilke... je pa seveda vecja verjetnost to, da je le se ena namisljena zgodbica o dobitniku lota... sicer pa... a prodajalka je sla do novinarjev? al kaj?
Dejan Keuc
31. 01. 2012 15.44
+3
Jaz nikoli ne preverim listka... grem tja in vprašam če sem kaj zadel... vsak teden!...
awake1984
31. 01. 2012 09.45
+4
Kere pravljice.....
Jeanus1
31. 01. 2012 13.53
+1
Za majhne otroke...in nekaj velikih otrok!
devlon
31. 01. 2012 09.36
+2
verjetno je bil on bolj šokiran kot prodajalka
Kunar
31. 01. 2012 10.30
+15
verjetno je zbežal domov zato, ko ga je ona prodajalka kuj napadla: POROČI SE Z MANO!!
kvizko5
31. 01. 2012 09.34
+54
Če ste pravi novinarji raje raziskujte svinjarije na državnem nivoju kot pa da sprašujete ljudi po Teznu, če vedo kdo je dobitnik. To je mimo, življenje gre naprej in večine niti ne zanima kdo je dobitnik. Dajte MIR tej osebi in raje nadlegujte milijonarje - tajkune...kako so oni prišli do milijonov??!! Vam jaz zaupam...nepošteno!!!! Torej, počnite svoje delo za katerega ste se izšolali ali pa prepustite bolj sposobnim svoje delovno mesto!!
Marko Ku?iš
31. 01. 2012 14.16
+3
usatek
31. 01. 2012 09.10
+31
če bi foušija gorela cela evropa nebi pogasila slovenije
Prophet
31. 01. 2012 09.37
-6
Kaj bi gorela imaš vsak teden možnost igrat na euromillions tam so zneski večji 34 mil je sedaj.To pa je dobitek ne pa ta drobiž:)
ihlillpilb
31. 01. 2012 10.08
+8
če je zate 5MIL drobiž si najbr kakšen multimiljonar?
ill_be_back
31. 01. 2012 10.38
+5
čuj če mi daš 1 milion € bi te celi mesec po rokah noso xD
Marko Ku?iš
31. 01. 2012 08.14
+57
Kdor koli je zadel naj uziva....mislim pa da je sla sedmica tokrat v prave roke(ne takemu,ko ima polno vsega) Ni mi jasno...zakaj zelijo na vsak nacin novinarji izbrskati srecnega dobitnika....in ga izpostavljati-lahko tudi zivljensko ogrozati v casih katerih zivimo.Pustite ga v anonimnosti!!!!
devlon
31. 01. 2012 09.37
+2
damjannoo
31. 01. 2012 09.53
+6
Marko Ku?iš
31. 01. 2012 14.14
+3
glej...tudi ce vem,ce bi vedel...verjami nebi povedla;) Predvidevam da ni prisel,kak "direktor" v ponedeljek zjutraj preverjat listek na loterijo ce je kaj...-zato predvidevam,da jo je dobil kdor jo je pac...
Dejan Keuc
31. 01. 2012 08.14
+4
Hahaha... pa vi ste prav bolani s temi teorijami zarote... :)... dobro da ne živite v Ameriki, ker bi večina izmed vas na psihiatriji pristala, glede na to klolk se pri nas že zaradi enega lota sekirate...
devlon
31. 01. 2012 09.37
+3
Dejan Keuc
31. 01. 2012 15.44
+1
pinkyy16
31. 01. 2012 08.08
+17
Ma kaj lahko nehamo s tem loto dobitnikom??? Naj človek uživa in dajte kakšne druge novice gor, please!!
ill_be_back
31. 01. 2012 10.39
+1
ja kdaj bomo imeli višje zneske kdaj bomo lahko evropske milijone dobivali ? in kako visoki bodo ?
pravicnez@gmail.com
31. 01. 2012 08.06
+10
Kdor koli je že zadel, naj uživa nagrado in razdeli še veliko ljudem, da bo še še kdo srečen. Žal pa je to v Sloveniji težko, ker mediji takoj izvajajo medijski linč. Rovarijo za imetnikom, da se kar kadi. Človek bo takoj dobil 1000 novih "prijateljev" in hitro 1000 novih sovražnikov. Srečen bo, če bo lahko ohranil svojo anonimnost. Ne vem, če vsakemu od nas prija, da bi se moral odpovedati življenju, ki ga ima in začeti živeti povsem drugače, kjer bi mu enormna količina denarja krojila tok življenja. Ljudje, zanašajte se na lastno sposobnost, kako priti do denarja, ne pa na neko srečo ob svetem nikoli. Takrat boste lahko šele srečni.