Slovenija

Kam bo šel denar?

Ljubljana, 09. 05. 2008 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
37

Prekrškarji bodo državi ''podarili'' pravo bogastvo. Ali bo šel denar iz njihovih žepov za radarje, popravilo cest in policijo?

Nove globe za prekrške bodo ''okrepile'' državni proračun, pa se bo povečala tudi varnost na cestah? Novela Zakona o varnosti cestnega prometa je namreč po zagotovilih pristojnih zaživela predvsem z namenom povečanja prometne varnosti. In kako bi jo lahko izboljšali? Z na primer več statičnimi radarji, večjo prisotnostjo policistov, s postavitvijo dodatnih prometnih znakov, pa tudi z izboljšanjem cestne infrastrukture. Torej bi morala država poseči globlje v žep in investirati v obnovo cest, v nakup radarjev in v policijske vrste.

Ko vozniki v naselju, kjer je promet najbolj razgiban, opazijo radar, praviloma upočasnijo. A po omejitvah ne bi smeli voziti zaradi policistov, temveč zaradi sebe in drugih udeležencev v prometu.
Ko vozniki v naselju, kjer je promet najbolj razgiban, opazijo radar, praviloma upočasnijo. A po omejitvah ne bi smeli voziti zaradi policistov, temveč zaradi sebe in drugih udeležencev v prometu. FOTO: POP TV

Statični radarji, ki jih je postavila policija, so v Sloveniji trenutno zgolj na avtocestah, pa še to sta aktivna le dva, tretji je poškodovan. Ohišij je več, vendar napravi selijo. ''Policija za stacionarno merjenje hitrosti na avtocestnem omrežju merilnike hitrosti premešča po 18 lokacijah (trenutno 17, ker je v Bistrici pri Naklem ohišje poškodovano). Vse lokacije so označene s tablami zaradi obveščanja voznikov o meritvah hitrosti, ki delujejo tudi preventivno. Ravno zaradi njih vozniki praviloma zmanjšajo hitrost vozil, čeprav ni nujno, da je radar delujoč,'' je za 24ur.com pojasnila tiskovna predstavnica na Generalni policijski upravi Nuška Tavčar. Stacionarni radarji so učinkoviti – lani je policija zaradi prekoračitev hitrosti, izmerjenih s stacionarnimi merilniki, izrekla 3865 ukrepov, večinoma plačilnih nalogov, zoper devet kršiteljev pa je podala obdolžilne predloge.

Radarje bi lahko v naseljih postavile tudi občine na lastne stroške, kar je že storila občina Koper. Delujoči merilnik hitrosti je pred Osnovno šolo Koper, kjer je omejitev hitrosti 30 kilometrov na uro. Kupila in postavila ga je občina Koper, nato pa ga je predala v upravljanje koprski policijski upravi, so za 24ur.com povedali na občini. Strošek je visok, a ne previsok, saj je človeško življenje neprecenljivo. Cena enega stacionarnega radarja, ki vsebuje merilnik, ohišje in infrastrukturo, je približno 40.000 evrov.

Kako se razporejajo sredstva?

Tavčarjeva je povedala, da proračunska sredstva odmerja ministrstvo za finance s potrditvijo vlade, tako da ''policija dobi toliko, kot ji pripada''. ''Sicer lahko oblikuje tudi notranji finančni načrt, ki vsebuje stroške za opremo, intervencije in podobno, vendar pa je odločitev o razporejanju sredstev v rokah vlade.''

''V državni proračun se na vplačilni podračun 'Globe za prekrške' zbirajo vsa plačila glob za prekrške. Prilivi se ne delijo kar tako, saj ministrstva ob pripravi proračuna razdelijo sredstva po posameznih področjih oziroma podprogramih. Področje prometne varnosti pokrivata dva proračunska uporabnika: ministrstvo za notranje zadeve oziroma natančneje policija, ki del proračunskih sredstev namenja tudi za nabavo posebnih sredstev za nadzor prometa, in ministrstvo za promet oziroma Direkcija Republike Slovenije za ceste, znotraj katere deluje Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu,'' so za 24ur.com pojasnili na finančnem ministrstvu.

Ne zakon, vozniki lahko izboljšajo varnost

Med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče v Sloveniji so vožnja pod vplivom alkohola in drugih nevarnih substanc, velike prekoračitve hitrosti v naseljih, vožnja v nasprotno smer na avtocestah, nepravilno prehitevanje in podobno. Dejstvo pa ostaja: k varnosti (s strogim zakonom ali brez) lahko največ prispevamo prav vozniki. S prometno kulturo, ki bi se morala začeti že v šoli. Ali bo denar od glob pravilno razporejen, pa bo pokazal čas.

Spoznajte spremembe, ki jih prinaša zakonska novela ...

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brencl
15. 05. 2008 18.19
V bistvu država samo testira koliko se lahko manipulira z državljani. Najboljš, da vsi izpit izgubimo, da vidimo kaj se bodo potem spomnili.
mateja30
10. 05. 2008 20.04
ko zmanjka nafte bodo policisti meli manj dela bo pa vojska imela več!!ker se bo raja med sabo začela klat!!
megla007
10. 05. 2008 00.46
realen09.05.2008, 15:20 "...Evo tipični primer (SLIKA ZGORAJ), ko se policist skriva. Če bi se postavil malo bolj ob rob, in dal 30m prej TROPAN.....bi 95% voznikov upočasnilo. IN TO JE PREVENTIVA. To pa kar oni delajo, pa je samo filanje blagajne. Ma sj bzv......ker nas navadne državljanje itak noben ne upošteva...." Si pa res realen ja. 5m za radarjem pa gasa pa 60 naprej, kajne? Bravo. Policisti, ste si zapomnili, kaj pišejo nekater? Sred ceste se postavte, kot šikane, al pa,... še najbolje, da vas zamenjajo z ležečimi, pa bo mir. Sam, do 10 km prekoračitve, se pa tudi jaz pritožujem, ker je res nenormalno velika kazen. Pa ja. Kak % ima radar napako kak % pa vozilo. Sam v tem je štos, da nimajo vsa vozila ista odstopanja. Pa tukaj je napolnjenost gum,.... In tak lahko realno pelje nekdo 55 km/h in mu ne bo nič, nekdo bo pa že plačal kazen. Katastrofa. Sem pa, ne dolgo tega, za 90 km poti, porabil 2 uri in pol vožnje. Pa sem se držal VSEH omejitev in prilagajal hitrost razmeram na cesti, ki je bila suha, sam naluknjana pa ovinkasta tudi, na trenutke.
Buena Vita
09. 05. 2008 19.58
suzy016 sreča v nesreči je,da imamo kar dosti dobrih voznikov,in predvsem takih ljudi ki pomislijo na žrtve nesreč,divjake bi pa prisilila delat v zavodih z ljudmi posebnih potreb,in pomagat družinam poškodovancev,celo živlenje
brado
09. 05. 2008 16.27
He he he regres bo regres
vsakdo
09. 05. 2008 15.33
Brez skrbi dragi prijatelji, ko zmanjka nafte, bodo imeli naši policisti na cestah bore malo dela!
realen
09. 05. 2008 15.20
Evo tipični primer (SLIKA ZGORAJ), ko se policist skriva. Če bi se postavil malo bolj ob rob, in dal 30m prej TROPAN.....bi 95% voznikov upočasnilo. IN TO JE PREVENTIVA. To pa kar oni delajo, pa je samo filanje blagajne. Ma sj bzv......ker nas navadne državljanje itak noben ne upošteva.
suzy016
09. 05. 2008 11.51
Ja pa še nekaj VOZNIKI NA CESTI SO POSTALI OBUPNI ZDAJ KO SO PRIŠLE VEN NOVE KAZNI V NASELJU 30 AL PA 40KM na URO IZVEN NASELJA KJER JE OMEJITEV 90 PA SE VOZIJO 60 PA 70 KM na uro.SKRATKA GROZA .
suzy016
09. 05. 2008 11.50
KAM BO ŠEL DENAR? Zanimivo kam bo šel saj je vseeno kam bo šel ker če nekdo divja in nekoga zbije do smrti je vseeno kam gre denar za tisto kazen.Ali pa če nekoga spravi na voziček inn je v centru za reha. je vseeno kam gre denar saj tistemu ki ga je doletela nesreča pa ne po njegovi krivdi ne pomaga nihče,pa tudi domačim ki se jim živlenje obrne na glavo in so prisiljeni ostati doma ne pomaga nihče(tudi tista kazen ki jo dobi kršitelj ne). Prav je da so kazni ampak še zraven tega bi lahko dodali od 18 -- vsake toliko nepričakovano v avto šolo da bi obnovili kulturo vožnje pa naj bi tam imeli en strog kriterij in če pač ne obvladaš stvar naj ti za nekaj časa odvzamejo vozniško hah saj bi hitro ugotovili da se splača vozit z glavo.Pa pri tem ne mislim če kdo pelje 10 na uro več.
pijanec22
09. 05. 2008 11.33
zakajze: zato, ker je tam največ prometa in ker se naši policiji ne gre za varnost, ampak za finančno pokritje. Tudi v Franciji jih je med 5000 stacionarnimi radarji le ščepec na avtocestah, pa še to tam, kjer so bile množične nesreče.
zakajze
09. 05. 2008 11.20
"Med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče v Sloveniji so vožnja pod vplivom alkohola in drugih nevarnih substanc, velike prekoračitve hitrosti v naseljih, vožnja v nasprotno smer na avtocestah, nepravilno prehitevanje in podobno." Zakaj pa potem postavljajo radarje na avtocestah?
Brasco
09. 05. 2008 11.15
Lopovska vlada si bo z nenormalno visokimi kaznimi na račun državljanov spet lepo polnila blagajno, da se bodo p....i ala argentinec potem lahko hvalili o preseržkih v blagajni. Vsi vemo, da je to najlažja oblika kako napolniti državno blagajno. Na žalost pa zaradi tega ne bo nič manj tragedij na cestah. Pa koga te mislijo da imajo za norac? Kreteni!
Ranunculus
09. 05. 2008 10.51
Kar se otrok tiče je res veliko na tistih, ki naj bi jih pazili. Saj zato pa so otroci. Ker ne znajo pazit nase in še ne vedo, kaj je prav. In če se pelješ 30 na uro in so parkirani avtomobili ob cesti in otrok priteče med parkranimi avtomobili na cesto? Če imaš dobre reflekse lahko mogoče ustaviš, če si pa star 80 let in imaš odzivni čas temu primeren... a je potem potrebno omejitve prilagoditi letom in 80letnikom določiti 5 kmh? Super se bodo imeli tisti, ki bodo vozili za njimi...
ggrkman
09. 05. 2008 10.50
He zanimiva varianta je recimo na Portugalskem, pred vsakim naseljem imaš tablo 50 in spodaj napisano meritve hitrosti.. Ok dejstvo je da policaja skoraj ne srečaš .. ampak pazi to .. 50 metrov od tega znaka je semafor (to je tik pred začetkom naselja) na semforju je ena kamerica ki izmeri tvojo hotrost in v kolikor je večja od predpisanih 50 se preprosto prižge rdeča luč ki pa te ne le upočasni temveč udi ustavi.. Kmalu za tem sledi zelena luč in lahko nadaljuješ z vožnjo.. Preporsto , učinkovito in poceni.. Križišč z semaforji skoraj nimajo oziroma so nadomeščena z dobro označenimi krožišči, promet pa je posledično tekoč. Prideš v slovenijo pa je bojišče na cesti, vsi se prerivajo rinejo .. no saj vemo smo vsi vsak dan na cesti. Res je, da bi bilo slovenske voznike potrebno prevzgojiti a to da se le dvigujejo kazni ni edini način.. definitivno pa je to dober mehanizem za polnjenje proračuna.
Alexxsaso@yahoo.ca
09. 05. 2008 10.43
Ja tocno tako...Denar iz prekrskov bi se moral razdelit v preventivo, ne pa v nakup se vec represivnih sredstev. Kot je bilo ze napisano, naj se nasi inkasanti gredo malo v tujino pozanimat kako to strokovnjaki resujejo. Saj niso neumni, resitve so poznane, a so zepi zavezani. Nihce ne bo dal denarja za to kar bi res bilo ucinkovito, ker bo potem ostalo premalo denarja za zepe posameznikov in njihove neumne investicije. Skorumpirana drzava je to...Tudi sam razmisljam, da se bom lepo odselil v tujino...V sluzbo ze hodim ven, zdaj pa se bom se lepo preselil....
vinadap
09. 05. 2008 10.35
Kam bo šel denar,hm ? 2/3 se ga bo pokradlo,1/3 pa porazgubilo,pa bo blagajna prazna,in tako se bo delalo v nedogled.Tudi to je Slovenija,žal.
Prvo Borec
09. 05. 2008 10.29
Potem je najboljši, da vzamemo motorje iz avtomobilov in ko greš na pot , vzameš nekoga iz zavoda iz zaposlovanja in mu daš opozorilno zastavo ( Pazi avto ) , ki gre izpred tebe in tako bomo ubili dve muhi v en mah. Ne bo več nezaposlenih in poznali bomo vsak kamenček ali luknjo na cesti. Skočil na cesto !!! Žal mi je staršev , ampak kdo je pazil na otroka ?? Vedno so krivi vozniki , ki bi nesrečo lahko preprečili s tem, da bi sedeli doma.
lukc84
09. 05. 2008 10.23
Dobro ma kaj te reklame, ki se ti prikažejo pred oknom (od triglava). JIh lahko umaknete
Lojs501
09. 05. 2008 10.22
kosir_maks, res je kar pišeš. Glede na št. registriranih vozil je smrtni davek relativno nizek. V primerjavi s tistimi časi zelo nizek. Seveda pa k temu nekaj pripomorejo tudi varnejši avtomobili. Otroka je pa mogoče povozil zato, ker je gledal na števec in ne toliko na cesto in okolico??!
kosir_maks
09. 05. 2008 10.17
Blesave ovčke so Žlender in ostala bagra napumpal, da je preveč mrtvih na cestah ! Glede na število avtomobilov, stanje cest , nezavarovane prehode, je smrtni davek v mejah normale ! Se še gdo spomni cajtnga nedeljca včasih . Črna karta vsak teden od 10 do 15 mrtvih , pa je bilo petkrat manj avtomobilov na cestah , pa se ni noben pizdil na partijo naj nekaj naredi za varnost , sam mahal so z zastavcam in slavil revolucionarje .