Gospodarstvo

Grims: Medtem ko Šarec leta k papežu, Lidija kasira

Ljubljana, 03. 07. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Kos/L.Š.
Komentarji
488

Igranje z davkoplačevalskim denarjem. 144 povprečnih slovenskih plač za bivšo šefico SDH Lidijo Glavina, skupaj s službenim audijem, telefonom in možnostjo dela od doma. Gre za zlato padalo, je jasno računsko sodišče, ki po pregledani pogodbi že terja pojasnila, prav tista, ki so jih v družbi, ki upravlja z več kot 10 milijardami državnega premoženja, sprva javnosti odrekli, češ da gre za zaupne podatke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogodba za Glavino
    02:41
    Iz 24UR ZVEČER: Pogodba za Glavino
  • Iz 24UR ZVEČER: So taki zneski upravičeni?
    03:44
    Iz 24UR ZVEČER: So taki zneski upravičeni?

Kakšno pogodbo je prejšnji nadzorni svet sklenil z Glavino? Zakaj ni odšla le s šestimi plačami odpravnine, kot veleva Lahovnikov zakon, če so se razšli sporazumno? Je politiko, ki je sedela tudi v vladi Mira Cerarja strah, kaj Glavina ve?

"Tako pač izgleda korporativno upravljanje v Sloveniji. Na vrsti je sedaj nadzorni svet SDH-ja, da povleče kakšne poteze nazaj, zlasti pa vlada kot skupščina SDH-ja, da naredi končno smernice, kako bo v tej državi izgledalo korporativno upravljanje in nadzor nad državnim premoženjem," je v oddaji 24UR ZVEČER "ekonomsko upravičenost" pogodbe z Glavino komentiral Jernej Vrtovec iz stranke NSi.

In kaj pravijo predstavniki vladnih strank? "Po meni znanih poslovnih praksah je taka oblika sporazuma absolutno neprimerna. Več kot 20 let sem delal v gospodarstvu, kjer so individualne pogodbe pravilo. Ve se, kaj so prekinitve. V primerih individualnih pogodb so določene odpravnine – v primeru predčasne prekinitve gre za izplačilo odpravnine, ne gre za ugotavljanje razlogov, pač pa za prekinitev …" je razložil Igor Peček, poslanec vodilne LMŠ. 

Poslansko omizje, od leve Jernej Vrtovec (NSi), Igor Peček (LMŠ), Branko Grims (SDS) in Matjaž Nemec (SD).
Poslansko omizje, od leve Jernej Vrtovec (NSi), Igor Peček (LMŠ), Branko Grims (SDS) in Matjaž Nemec (SD). FOTO: POP TV

Ali takšnih pogodb v prihodnje ne bo več? "Povem lahko samo to, da je po meni znanih informacijah vlada že zaprosila za pojasnila tudi SDH," je odvrnil Peček.

"Vlada je skupščina, ki bi morala že zdavnaj ukrepati. Ampak kakšno vlado imamo? Orban in Salvini se sestajata v Trstu ta petek in podpisujeta razvojne pogodbe, premier Šarec leta k papežu pa se ne sestane z vrhom italijanske politike, Glavina pa 'kasira'. To je samo dokaz, da je v tej državi pod to vlado ves vrh politike izgubil kompas. Države se ne vodi na tak način, to je nepošteno do državljanov," pa je dejal Branko Grims, poslanec iz stranke SDS.

Aktualen primer bivše šefice SDH Glavine je komentiral tudi Matjaž Nemec, poslanec iz SD. "Utrujeni smo od teh tem, vselej govorimo, da od tokrat naprej bo pa vse drugače. Ljudje potem nas politike gledajo z grdimi očmi, kajti mi smo tisti, ki moramo bedeti nad tem, seveda brez izmikanja. Vlada je skupščina in tista, ki mora postaviti standarde korpotivnega upravljanja. Za nazaj tega ne moreš storiti, ampak je nedopustno, da se nam to iz mandata v mandat ponavlja in nihče ne odgovarja. Ti gospodje, ki sprejemajo odločitve, niso odgovorni za nič. Kdaj bodo ti ljudje odgovarjali in ne mi politiki, ki teh odločitev ne sprejemamo," je dejal.

V nadaljevanju razprave ga je Vrtovec spomnil, da je SD v vladi že zadnje štiri mandate. "Imamo tri ministre od šestnajstih in če karkoli rečem, mi vselej govorite, da sem tudi jaz kriv. V končni fazi pa ste tudi vi kot politiki krivi. V bistvu so pa ti gospodje tam, ki imajo mastne hlače, odgovorni, a nihče ne odgovarja za nič. In lahko tako jaz kot vi, vsi mi, več storimo v zvezi s tem," pa mu je Nemec vrnil žogico.

"To je vlada, ki je nastala s prevaro, proti kateri sem glasoval, je ne podpiram, ne podpiram njene politike. Gospod Nemec, to pa da smo mi odgovorni za ravnanje vaše vlade, si zataknite za klobuk," pa je besedni dvoboj nadaljeval Grims. 

"Govorim o politiki kot takšni. Tudi vi ste imeli dve vladi, so se dogajale takšne in drugačne stvari. Ste bili vi kot politik vselej kriv, tako kot sem jaz danes tukaj, ki me obtožujete? Dejansko so pa ti gospodje, ki opravljajo svojo dolžnost, ki bi jo morali opravljati, pa ne odgovarjajo niti pred sodišči. O tem govorimo. Mi kot politiki se moramo zaščiti pred takšnimi barabini, kot so oni," je zaključil Nemec. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (488)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
08. 07. 2019 15.11
+2
Morate priznati, da so ta dogajanja prava sramota, za katero vedo tudi politiki, jasno, vedo tudi tožilci, jasno, pa policija, jasno - pa glej zlomka, nič se ne zgodi!!! Čakamo na delavske upore? Čakamo kakšnega novega revolucionarja? Potrebujemo morda vile , kose, motike?
tron3
04. 07. 2019 11.57
+4
Kot prvo, Slovenija nima 10 milijard državnega premoženja, ker vrednost premoženja določa trg, kot drugo, SDH je v lasti Države, torej z SDH upravlja tudi Vlada, kot tretje zakaj resorni minister ne ukrepa, oziroma bi moral Šarko ukrepati, če ni nobenega interesa na resornem ministrstvu, kot kaže se vsi potihoma strinjajo z početjem uprave SDH.
tron3
04. 07. 2019 11.57
+3
komarec
04. 07. 2019 07.36
+2
Resnica o slovenskem pilotu Tonetu Merlaku prihaja počasi na dan, resnica o "samomoru" slovenskega vojaka Blaža Furjana prihaja počasi na dan, kdo je bil glavni junak na mejnem prehodu Rožna Dolina ob osamosvojitveni vojni je vse bolj jasna, pa še marsi kaj se bo razčistilo in tega se očitno nekateri hudo bojijo.
komarec
04. 07. 2019 07.29
+0
Odločitve v EU sse počasi obračajo v pravo smer. Gramsl bo še vedno sanjal o migrantih orbanerju i salvinerju , ampak bomo videli kakšne prijatelje bodo sedaj dobili SĐSovci.
piu
03. 07. 2019 21.53
+0
koministi niso veški gospodarstva in prava zanima jih samo lopovščina in klientelizem.....
Opazujemvas
03. 07. 2019 19.22
+0
Ma ja Grims ima lahko svoje mnenje in to je tudi vse. Delo morajo opraviti za to točno določene institucije, če je bilo kaj narobe se mora strogo sankcionirati.Kakor se bodo pristaše SDS-a, z njihovimi izpadi, ki so jih kot grafite pustili na spomenikih, celo na kip umorjenega Marlaka se je odpad spravil. Janez kaj porečeš na to? Kaj mirno spiš?Na tvojem mestu jaz ne bi mogel.
ina5785
03. 07. 2019 20.23
-2
Opazujemvas - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Balki30
03. 07. 2019 21.24
+0
Balki30
03. 07. 2019 21.25
+0
komarec
04. 07. 2019 07.26
+2
Vojaki te po tvoje sovražne vojske smo bili vsi tudi, ki smo bili sposobni za služenje vojaškega roka do leta 90, če tega ne veš. Tej vojski so služili tudi slovenski fantje še takrat ko se je izvedla agresija na Slovenijo. Tako, da sedaj iz fotelja komentirati te stvari je bolj lari fari. Upam staviti, da bi bila odločitev na plebiscitu bistveno drugačna kot je bila takrat.
komarec
04. 07. 2019 07.27
+0
O izdajalcih slovenskega naroda pa raje bodi tiho.
ne rabimo predsednika
03. 07. 2019 19.08
+20
kako pa bivši guverner Jazbec, je že vrnil nezakonito odpravnino
felix58
03. 07. 2019 18.13
+2
Tovariš Grims, pa kdo je dobil na volitvah največ glasov ?
felix58
03. 07. 2019 18.15
+9
Razočarali ste volivce... pljuvate pa po vladi, katero vladavino ste jim vsilili, ker vi niste bili sposobni !
ZIPPO
03. 07. 2019 17.46
+4
Da so spomeniki pofarbani NI PRAV. NI PA TUDI NIČ ČUDNEGA.
felix58
03. 07. 2019 18.16
+4
in zakaj se ne sme komentirati pod člankom ? Je dal Ivan dekret ?
Kollerik
03. 07. 2019 18.49
+2
felix, skrajno desna ban*da postaja čedalje bolj predrzna. Kar niti ni čudno, ko pa imamo na vrhu tako prazne čvekače, kot je ta Pahor.
Amasakul
03. 07. 2019 16.16
+5
4 klovni ... parada stoletja ...
puspan
03. 07. 2019 16.12
+20
Edina in najboljša politična ureditev je še vedno večstrankarska parlamentarna demokracija. Vsaj zaenkrat ne obstaja nič boljšega, ampak to, kar se dogaja sedaj pri nas, ni drugega, kot politična norišnica. Čeprav trdno vstajam na desnem polu političnega razmišljanja, sem zgrožen nad dejanji, ki jih vedno bolj primitivno izvaja Janševa klika s svojo, od njega nascuvano drhal. Čeprav se deklarirate za krscane, ste se najprej spravili na papeža Frančiška češ, da je preveč liberalen. Ko vam tu ne uspeva, ste se ideološko poistovetil z zametki na novo nastajajočih nacionalizmov in populizmov v Italiji in na Madzarskem. Sprašujem se, kje so meje tega norenja? To, kar delate se ne bo ustavilo in vem, da iz tega ne bo nastalo nič dobrega. Z vašimi dejanji ste samo dokazali, da niste nič boljši, ali celo veliko slabši od tistih, katerim ste pomazali in oskrunili spomenike, se posebej Tonija Mlaka. Sram vas bodi vse s kolovodjo teh svinjarij Janšo na čelu. Strahopetci smrdljivi. Mogoče pa imajo ta dejanja tudi svoj pozitiven predznak, da takšne SDS, kot jo imamo sedaj, Slovenija ne bo volila nikoli več.
puspan
03. 07. 2019 16.16
+19
Slovenija strezni se dokler je še čas. Ko bo prepozno, bo veliko slabše.
Smešno
03. 07. 2019 16.29
+11
“Pušpan” si se pa razp... pisu.. Ne boj se rojak, Slovenija je že dolgo trezna. Problem je v tem, da je iz leta v leto bolj lačna. Dobesedno. Vzemi si kak dan in poglej rojake, delavce, upokojence, ki hodijo na RK in Karitas, da preživijo mesec.. Teh ljudi NOBENA politika ne zanima. Zelo verjetno tudi volit ne hodijo..
BETONSKI
03. 07. 2019 16.33
-12
Kaj si jedel nore gobe ti model danes???? Pa kdo ti vlada model??? Pa kdo ti piše zakone model?? Daj pojdi do psihiatra pomaga boš videl,kakšnim odpre oči,no saj bo. Joj kako me to raz.....
puspan
03. 07. 2019 16.39
+19
Butale, če si lačen ti lahko pomagam. Imam veliko dela s pospravljanjem, od vetra podprtega drevja v svojem gozdu. Dobiš 7€ na uro, vso hrano in dobro malico pa se apartma gratis za vse dni, kolikor boš pripravljen delati.
Smešno
03. 07. 2019 16.53
+5
“puspan”.. Hvalabogu imam službo in zase dovolj. Kot inteligenten rojak bi pa lahko dojel, da prav vsak ni sposoben, zmožen za delo, ki ga nudiš. Želim pa veliko uspeha pri iskanju pomoči za delo... butalski pozdrav!
korintos23
03. 07. 2019 17.09
+1
puspan
03. 07. 2019 17.11
+5
Jaz mislim, da je v Sloveniji danes veliko več žejnih, kot lačnih.
Smešno
03. 07. 2019 17.21
+4
Oj, korintos, Prlek stari! Kako je kaj v “desus”? Butalski pozdrav v Prlekijo
Kollerik
03. 07. 2019 18.53
+8
....pušpan moj poklon za napisano. Se mi je kar zdelo, da pametni, pošteni in pridni desničarji niste za takšne pritlehne svinj*arije, kot je tole čečkanje po spomenikih mrtvim in še kaj bi se našlo. Mislim, le kakšna bagra od človeka moraš biti, da greš in premažeš spomenike umrlim z žaljivkami, pa naj so umrli na kateri koli strani????
ivan.z Doba
03. 07. 2019 15.51
+13
grims naj se drži klimatskih sprememb, ki jih obvlada do potankosti. Morda vrne črnega panterja v Slovenijo!
Levcekk
03. 07. 2019 15.35
+9
Tale nasa politika je ena sama prevara in hinavscina in na zalost je prisotna in ima lovke povsod in imamo politicno policijo,politicno sodstvo,politicno tozilstvo,politicno zdravstvo itd..ki se zlorablja v prid elitam in za obracunavanje in unicenje ter discipliniranje nas malih drugace mislecih.Mafijska drzava!
muci007
03. 07. 2019 15.32
+1
Treba je branit šengensko mejo. Tam vstopi največ migrantov, o katerih varnotni organi ne vedo praktično nič. Zato pride ogromno kriminalcev v EU.
komarec
03. 07. 2019 15.23
+11
Rad bi konkreten odgovor: A je cerkev demokratična ustanova?
ivan.z Doba
03. 07. 2019 15.51
+10
Kollerik
03. 07. 2019 18.55
+5
kakšno vprašanje neki pa je to.... cerkev je strogo hierarhična, ideološka ustanova. Demokracija pa ja... pod pajsko kvečjemu...hahaha....
vinogradnik33
03. 07. 2019 15.02
+13
Grims , pravi , da je aktualna vlada nastala s prevaro , on je ena sama velika prevara ! Ta vlada je nastala silom prilike , ker Grimsov šef ,Janša ni bil sposoben sestaviti vlade in to zaradi tega , ker nihče ( razen NSI ) noče v kompanijo z njim , ki je že dvakrat uničeval Slovenijo z vladnega vidika , kot opozicija pa to vrši permanentno ! Že dolgo je večini znano , da Janša in njegova SDS ne bosta več vladala Sloveniji , tisti , ki pa ju podpirajo , podpirajo in odobravajo kriminal , korupcijo , potvarjanja , laži , diskvalifikacije , komprimitiranje , razdvajanje in čaščenje kolaboracije ! Ponarejali so dokumente in fotografije , prali denar , izsiljevali in žalili , kdo bi potem imel zaupanje v takega liderja in stranko , samo njemu in njim enaki !
modelx
03. 07. 2019 16.09
+11
grims kot faliran študent ekonomskega faksa je lahko glede vsega samo tiho.
modelx
03. 07. 2019 16.10
+5
sfaliral je pred prvim izpitom - torej tudi prvega semestra ni niti poizkusil narediti.
ina5785
03. 07. 2019 17.01
+2
modelx - OPROSTI moji radovednosti, prosim! A ga zares poznaš?, morebiti iz ekonom.faxa?? Ko sem ga poslušala, se ima za nekega JAKEGA strokovnjaka v tehniči ali kemijski smeri. . . . . . . . . . kot da ima končan fax!???????????
modelx
03. 07. 2019 17.47
-2
ina, te bom prepustil radovednosti, a prav. saj si ženska. te bom pustil firbcu razganjat.
ROMELS
03. 07. 2019 14.38
+9
Se ne čudim, zakaj so nastali komunisti. Za 50 let so zavrli lopovščine davkoplačevalskega denarja, sami pa so si potem, ko so prišli na oblast, tudi nekaj "malega privoščili".
BETONSKI
03. 07. 2019 16.35
-6
Komunisti so 50 let kradli,pa če ne vidiš si pa res b.......
ina5785
03. 07. 2019 17.02
+1
MORSE + BETONSKI - Kaj samo obsojata, dajta vprašat Ivana, on je težek komunist - naj vama pove!!!!!
ROMELS
03. 07. 2019 17.53
+12
Če lopovščine ne obsodiš, pomeni, da jo podpiraš. A ne INA!
ROMELS
03. 07. 2019 14.31
+12
Tu se posebej dobro vidi, kako se predpisi priredijo za krajo davkoplačevalskega denarja. Zagovorniki javnega so tihi ubijalci davkoplačevalcev. Žal so v večini.
staridida
03. 07. 2019 14.32
+5
Zakaj je cmerlko pisal ustavo-da jo je lahko kršil....
staridida
03. 07. 2019 14.29
-7
Pametna glava od Glavine...
ivanveliki
03. 07. 2019 14.15
+8
Mi,ki nismo od včeraj se še dobro spomnimo partijske parole "tovarišice in tovariši,vsi smo mi krivi", s katero se je krivda, za polomije, porazdelila na vse.