Slovenija

Zakaj otrokom v šolah še vedno strežejo tudi nezdravo hitro hrano?

Ljubljana, 27. 11. 2015 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tanja Volmut
Komentarji
173

Inšpektor je tokrat pod drobnogled vzel hrano v slovenskih osnovnih šolah. Vse šole bi morale upoštevati smernice zdrave prehrane, ki jih priporočajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Pa je res tako? Na inštitutu ugotavljajo, da smernice upošteva dve tretjini šol.

Še vedno se na jedilnikih pojavlja tudi hrana s tako imenovanega črnega seznama: pice, bureki, hot dogi. V šolah pravijo, da zgolj občasno in da tako ustrežejo tudi okusom učencev.

Res je, da so zdajšnji jedilniki v primerjavi z jedilniki pred dvajsetimi ali tridesetimi drugačni: na njih je več sadja zelenjave. Nekatere šole so povsem črtale sladke sokove, pri kuhanju porabljajo veliko manj soli in sladkorja. Ampak ali je to dovolj, da so obroki res zdravi?

Jedilnik ene od slovenskih osnovnih šol iz leta 1991
Jedilnik ene od slovenskih osnovnih šol iz leta 1991 FOTO: Kosila Inšpektor

Kljub temu na šolah ugotavljajo, da zdravi del kosila in malic še vedno ostaja, učenci zelenjave in sadja večinoma ne marajo. Je zato kriva tudi vzgoja, starši? Dejstvo je namreč tudi, da so na eni strani izbirčni otroci, na drugi strani pa takšni, ki si šolske obroke težko privoščijo, pravijo na šolah. Klinična dietetičarka Andreja Širca Čampa pravi: ¨Veliko staršev reče, naš pa ne dobi dovolj. Dobi dovolj, samo če je izbirčen je problem na njegovi strani, da ne poje. Ponujeno pa mu je bilo dovolj."

Ta teden so imeli na eni izmed ljubljanskih šol tak jedilnik za otroke.
Ta teden so imeli na eni izmed ljubljanskih šol tak jedilnik za otroke. FOTO: Kosila Inšpektor

Primerjali smo jedilnike z vaški in mestnih šol. Kakšne so razlike? Kje kuhajo bolje? Kako šole izbirajo dobavitelje hrane? Je res, da najpogosteje najceneješe? Nekatere šole se odločajo tudi za zasebne kuhinje. Na SVIZU pravijo, da to pomeni padec kvalitete hrane. Pa res?

Tudi inšepktorji Uprave za varno hrano preverjajli šolska obrate. Kaj ugotavljajo? Je higiena dovolj dobra?

Odgovori to soboto v rubriki 24ur Inšpektor.

Kosila Inšpektor - 4
Kosila Inšpektor - 4 FOTO: Kosila Inšpektor
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
28. 11. 2015 14.37
+1
Pa še nekaj: mislim, da je čas, da se neha objavljati novice dobro plačanih znanstveniko, strokovnjakov in zdravnikov, kaj je zdravo in kaj ni zdravo. Zadnja neumnost je bila, kako je kaviar zdrav! Zdravo je vse tisto, kar si lahko privoščiš, in če se otroci vsega siti namesto dobre za raznilike prehrane raje bašejo s čipsom, jih pustite.... slej ko prej se bodo tudi tega prenajedli!
Transformerji
28. 11. 2015 14.41
+1
Pa še enostavna rešitev - če otroku plačaš hrano v šoli, ne SME dobiti nobene žepnine!
Transformerji
28. 11. 2015 14.26
+5
Joj, koliko si dajo dela državni inšpektorji, ki jih plačujejo državljani, davkoplačevalci. Lačen otrok bo pojedel vse, tisti, ki ne mara določene hrane, jo bo pač pustil. tisti, ki imajo vsega polno rit, pa tudi - te pa po šoli najdeš v trgovinah, kjer si kupujejo čips, smoki, kokakolo , sladkarije itd. Tisti, ki imajo vsega polno rit, imajo tudi starši denar, da jim plačujejo prehrano.
MaršNapolje
28. 11. 2015 13.08
-4
UTAKNTE SI ZDRAVO HRANO NEKAM EJ dosadni ste s tem zdravim živlenjem ĐABE men jest nagraužno hrano ker je kao zdrava pol grem pa v bar na pjačo pa mi tm smradijo s čiki to nej raj prepovejo kajenje na javnih površinah pa vse te hašišarje nj zaprejo pa tko naprej pa bomo usi skp bl zdravi k pa če namest dunajca enkrat na tedn al pa še to ne jemo pečen piščanc suh kj k bi jedu žagovino!!!!!
Maday
28. 11. 2015 10.53
+6
Prav nagnusni ste z temi otroci..otroci in otroci še njih boo narod zaradi vas zasovražu..OTROCI so v Sloveniji postali glavna tema za izsiljevanje in dosego CILJA..
damirg@email.si
28. 11. 2015 14.21
+3
24 kur že leta poskuša diktirat slovensko politiko z izsiljevanjem. sem enkrat videl ko so hotel 24 kur novinarji rečt s čim se javnost strinja, pa mu je politik odvrnil: kakšna javnost? vi novinarji ne predstavljate javnosti
ooResnicA
28. 11. 2015 10.33
-6
Zgodovina kaže, da so vere lahko dolgoročno uspešne, le če so nasilne, če so dogmatične, če skrbijo za veliko rodnost. Budizem, ki je bolj filozofija, je lahko obstal le v gorah (Tibet) ali na otokih (Šri Lanka, Japonska).  Vse ostale vere zgubljajo proti islamu. Islam se sam oklicuje za vero miru, njen bog je jezen nasilnež, njen prerok je vojščak, osvajalec, trgovec, ženskar, človek iz plemena in plemenske misli, uničevalec drugih ver, bogov, uničevalec kipov, hramov in kulturne dediščine. Podobno bi lahko opisal bistvo, večino islamskih množic in posameznikov, torej neizobraženega moškega sveta v islamu, kar pa je večina, saj je pismenost običajno le 40-odstotna, funkcionalna pismenost (zmožnost branja knjig) le 30-odstotna, prebivalstvo podeželsko oziroma tudi revne četrti velikih mest živijo dalje svoje srednjeveško-plemensko-vaško-vojaške navade in običaje, praznike, družinske in druge odnose.  V nobeni islamski državi ni demokracije, pluralizma ver, človekovih pravic, enakopravnosti spolov, enakopravnosti in zaščite etničnih skupin, varnosti (niti v Turčiji). Islam je nespreminjajoča se, zgodnjesrednjeveška vera in plemenska miselnost s praznino puščave. Je v nenehni vojni, zapoveduje osvajanje, njeni člani so še v 21. stoletju množično vojščaki in samomorilci, ki v smrt s seboj za mučeništvo in nebesa potegnejo množice drugih.  Poglejte boga in preroka, pa boste vedeli koliko je ura, kakšni so sledilci! In mi to potrjuje, ko proučim Konfucija, Budo, Jezusa, Li Tai Poja (kitajski pesnik, prerok v Vietnamu) in druge preroke ter njihove misli. Evropa bo umrla, če se ne bo naravnala na znanje in vrednote. Potrebuje novo renesanso: dokončen zasuk k etiki, estetiki, logiki. Pa nove tri povzdignjene postulate: analizo, sintezo (povezovanje), pragmatizem. Prva renesansa je Evropo samo napol osvobodila nasilnosti zgodnjega krščanstva in njegove dogme. Samo na pol.  Zato se nam zdaj lahko dogaja nasilje neoliberalizma in nasilje migracij. Ker ne razumemo, ne čutimo pomembnosti znanja, svobode, demokracije, pluralizma, enakopravnosti spolov, jih živimo samoumevno, a ne dejansko, in ne aktivno. S prišleki iz islama prihajajo zgodnji srednji vek, nasilje, totalitarnost! 
GoodByeSLO
28. 11. 2015 11.03
+7
??? "Evropa bo umrla, če se ne bo naravnala na znanje in vrednote" ??? Evropa bo umrla, če se bo zanašala na lastni "reprodukcijski" trend... Poglejte si raje demografske statistike in trende in kaj to dolgoročno pomeni za evropsko gospodarstvo... Prebivalstvo na Zemlji čez 10, 20, 50 let, predvsem v Aziji (Kitajska, Indija) in Afriki... Evropa potrebuje močno osnovo prebivalstva, da ostane konkurenčna na globalni ravni... In če sami ne znamo poskrbeti za to, bomo evropsko prebivalstvo pač "importirali"... Namesto, da širite neka teološka in filozofska prepričanja, vam svetujem, da se poslužujete osnovnošolske matematike. 1+1=2! ....
novak.novak
28. 11. 2015 18.14
-3
v evropi se življenjska doba dviguje, tako da to verjetn ni ravno neka močna teorija...s tem, da je nezaposlenost kar precejšnja...in verjetno je vsak romun, pa ne da jih vnemar dajem, bolj izobražen kot 99% teh strašnih izobražencev...razlika je sam v tem, da nimajo, romuni, nafte, pa so velik bolj revni...so pa vsaj pismeni, kar bi zaa povprečnega Arabca težko rekel...pa saj oni sploh nič ne delajo, vse jim vodijo nemci, ameri...delajo pa indijci in Filipinci...
GoodByeSLO
29. 11. 2015 11.43
+4
Točno tako. Imate prav. Po vaši teoriji bo vedno manj delavcev skrbelo za pokojnine kontinuirano rastočega števila starejših oz. upokojencev. ALI: bomo po vaši teoriji pač delali do 95. leta, saj povprečna pričakovana življenjska doba po vaših spoznanjih tako eksplozivno narašča, da bodo lahko naše babice pri 90. letih polagale kanalizacijske cevi in naši dedki po 90. rojstnem dnevu opravili prekvalifikacije za krovce, ključavničarje in varilce, saj še bodo v odlični kondiciji in odprti za nove karierne poti … Popolnoma se strinjam z vami! Hvala, da ste delček vaše vsesplošne modrosti delili z mano in mi pokazali pravo pot za nadaljnje razmišljanje…
butalistan
28. 11. 2015 08.13
+1
50 % hrane se zmeče in odnese domov kajne gospe učiteljive in kuharice! V butalah pač tako gre, v brezpravni državi tlačanov ki vas vzdržujemo gospoda. koliko časa še
gobo
27. 11. 2015 21.11
+7
kot jedilnik po specifikaciji je v redu,problematika pa je v kvaliteti
Pikaa1234
27. 11. 2015 19.16
+12
bolj kot se zgražati nad jedilnikom, se zgražam nad vašimi članki, ki so mimogrede zadnjih nekaj mesecev prava skropocala z ogromnimi pravopisnimi napakami in seveda stavki brez repa in glave?!?!?! ne rečem da je moj pravopis 1A, ampak jaz ne pišem in objavljam člankov :)) smešni ste, dajte mal prelektorirat preden kaj objavite
Important notice
27. 11. 2015 19.10
+4
In potem pravijo, da so otroci v šolah lačni!!!
sandi101
27. 11. 2015 18.59
+21
Nezdravo??? Kaj še pa je danes zdravega??? Tiste bedarije o zdravi prehrani, ki jih poslušam pa naj govorijo drugim naivnežem, posebej ženskam, ki pretirano hujšajo! Dokler sem še zdrav in lahko delam ter imam dober apetit bom jedel vse!!! Vsa umetnost pri hrani je samo ta, da jej oz se najej do mere in nč več!!! In to čez dan pokuri z delom... Ne pa z ležanjem cel dan pred tv oz internet!!!
MaršNapolje
28. 11. 2015 13.22
+3
bravo ++++ pa seveda vse v mejah normale vsake stvari preveč škod pa je lahko še tok "zdrava"
inside1
27. 11. 2015 18.23
+2
Otroc v šolo s seboj ne smejo prinesti nič, strogo prepovedano.
jamajaka
28. 11. 2015 09.51
+1
ti boš odločal kaj bi nosili ker jih že zajtrk čaka doma pa kakšen biškot mleko ali sok
Venividivici1
27. 11. 2015 18.23
-9
Zdaj Slovenceljni že šikanirajo policiste.
Venividivici1
27. 11. 2015 18.22
-8
Otroci niso in tudi begunci niso laćni. laćni, utrujeni in zapostavljeni so Slovenski policisti.
GoodByeSLO
28. 11. 2015 09.45
+7
A res? Zakaj so policisti zapostavljeni? Ker se v sekundi ne izpolnjujejo absurdne zahteve sindikatov? Uživajo benefite, o katerih navadni delavec le sanja. Preko tega se izživljajo nad narodom z omnipotentnim vedenjem. Slovenska policija ni vredna naslova, ki ga nosi. Pa mi je čist vseeno, če bo sedaj sledil valj ogorčenja. Vse t.i. policiste bi treba najprej poslati v Zahodno Evropo na osnovni tečaj vedenja in etike. Slovenska policija je zrcalna slika političnega vodstva. In to pove več kot dovolj.........
ceta69
28. 11. 2015 11.58
+2
iz svojih izkušenj,kako da se tako čudijo da imajo toliko sovražnikov,ko si kaznovan iz čistega miru in sodnik reče da verjame policistu.zato pa zagovarjam kamero da bodo videli kake ljudi so zaposlili
GoodByeSLO
28. 11. 2015 12.10
+2
Ne le da kaznujejo po mili volji... s privoščljivim in prepotentnim nasmeškom izživljajo svoj položaj... in če bi le ostalo pri kaznovanju... Kaj se je zares dogajalo v Doleni pri Ptuju? Spominja na "likvidacijo"... nesposobno krdelo... sicer pa bo ta moj komentar najbrž spet žrtev cenzure admin-a... Welcome to North Korea!
ceta69
29. 11. 2015 10.25
v rogaški slatini vem za dva primera pa je policija napisala da je storil samomor in še zadeva tekačevo se ve kdo je vmešan
cosmosjasnovidec
27. 11. 2015 18.19
+7
Kje ste pa mislili,da bi še se lahko privarčevalo za stroške in hrano za begunce,če ne na račun otrok v šolah?Migranti pa ja morajo dobiti vse najboljše,ker se še iz tega norčujejo in mečejo stran.
SEJBOBOL
27. 11. 2015 18.09
+8
In kaj je tu narobe. Mi o temu še sanjat nismo smeli . Zaradi tega bodo otroci popolnoma normalni. Drugač pa kar na inšektorat pa ukinit proizvodnje uprašljivega izdelka. Neeee to pa ne bote zihr ne tržni lobi , pa tud vi od njihovih reklam živite , pffffff seronje
gangsterist
27. 11. 2015 18.09
+9
vprašite kakšnega herbalife dilerja. oni trdijo, da je njihov prah najboljša hrana. bljak
kakc
27. 11. 2015 17.57
+7
zato ,da jo otroci ne jedo in jo lahko kuharce in obubožani učiteljski zbor dam nese. tam pa tekne....kaneda.
rde?kar
27. 11. 2015 17.39
+2
Kaj sprašujete imate vse škarje in platno.
novak.novak
27. 11. 2015 17.11
+14
kos kruha pa jabolko in čaj, kos kruha jogurt pa čaj, kos kruha marmelada pa čaj, s tem, da smo v mali šoli sami nosil malico, kar je pač kdo imel, večinoma kako mortadelo al pa košček salame domače pa jabolk,....v času razkošja nekdanje juge, tak je bil jedilnik v osnovni šoli. s tem da smo nosil prtičke od doma, da nismo pacal miz v razredu...
Important notice
27. 11. 2015 19.11
+2
bohlojz
27. 11. 2015 17.06
+0
domači ribji namaz,kaj ima šola svoj ribnik?Puranje meso je zelo zdravo,posebno od tistih,ki so nafilani z rastnimi hormoni,ptica dvakrat za kosilo,štirinožne živali pa ne vidim,ta svet gre navzdol...
novak.novak
27. 11. 2015 17.13
+8
svinjskega sploh ne vidim, če nisem kaj spregledal, ni jote, ni ričeta s kakšno klobaso al mal slanine, testenine....? je to po nareku nekoga? pa saj ni čudn če zavržejo za 3 mio evrov hrane na leto....