Slovenija

Predlagane spremembe predvsem glede referenduma, zlatega pravila in ukinitve DS

Ljubljana, 22. 02. 2012 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Parlamentarne poslanske skupine z izjemo DeSUS so pripravile predlog ustavnih sprememb. Več strank predlaga ukinitev državnega sveta ter ukinitev trajnega sodniškega mandata.

Parlamentarne poslanske skupine z izjemo DeSUS so pripravile predlog ustavnih sprememb, večina jih je že poslala predsedniku DZ Gregorju Virantu. Predlogi se nanašajo predvsem na referendumske določbe in zapis zlatega pravila glede omejitve zadolževanja. Več strank predlaga tudi ukinitev državnega sveta ter ukinitev trajnega sodniškega mandata.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant
Predsednik državnega zbora Gregor Virant FOTO: Aljoša Kravanja

Krajšanje postopka imenovanja nove vlade

SDS je predlog spremembe ustave, po katerem bi se skrajšal postopek imenovanja vlade, vložil že januarja. Po predlogu bi DZ ob odločanju o predsedniku vlade odločal tudi o listi kandidatov za ministre. Obenem bi se predsedniku vlade omogočilo, da sam razrešuje ministre in imenuje nove, a največ tretjino v mandatnem obdobju.

Takšen predlog podpirajo v NSi, SLS in Lista Virant, ki pa ob tem predlagajo, da bi predlagatelji konstruktivne nezaupnice morali oblikovati celovit predlog nove vlade.

Proti takšni odločitvi pa so v SD, saj ne zagovarjajo sprememb, ki bi posegale v pristojnost DZ glede imenovanja vlade.

Referendum

Več predlogov sprememb ustave se je nanašalo tudi na področje referenduma. Predlaga se predvsem zaostrovanje pogojev za razpis ter za veljavnost rezultata referenduma. Svoje predloge v tej točki predlagajo v SDS, Pozitivni Sloveniji, Listi Virant, SD in NSi.

V Pozitivni Sloveniji tako predlagajo, da bi razpis referenduma lahko zahtevali samo volivci, za določene primere oz. zakone pa bi po tem predlogu z ustavo že vnaprej izključili možnost referendumskega odločanja.

Podobne rešitve imajo tudi v Listi Virant, ob tem podpirajo tudi rešitev, da se za uveljavitev referendumske odločitve predpiše minimalna udeležba.

V NSi predlagajo, da bi lahko referendum predlagalo ali 60 poslancev ali pa 40.000 volivcev.

V poslanski skupini SD pa se zavzemajo za takšno ustavno ureditev, ki bi na razumen način omejila množično vlaganje referendumskih zahtev.

Po drugi strani pa SDS predlaga spremembo, da brez referenduma ne bo mogoče spremeniti odločitve, ki je bila prav tako sprejeta z referendumom.

govor Janeza Janše v DZ
govor Janeza Janše v DZ FOTO: B.G.

Zlato pravilo

Več stranka tudi podpira zapis zlatega pravila glede zadolževanja v ustavo. Tako menijo v Pozitivni Sloveniji, SLS in NSi, poslanci SDS pa so zapisali, da bodo pri predlogih za omejitev deleža javne porabe in zadolževanja sledili usklajenemu predlogu, ki ga bodo na osnovi osnutka vlade uskladile parlamentarne stranke.

V Listi Virant pa so prepričani, da je bolj kot postavitev zgornje meje javnega dolga pomembno postaviti zahtevo o nujnosti letne izravnanosti proračuna ter zagotoviti proticiklični učinek. Glede zlatega pravila SD predlaga razmislek o smiselnosti umestitve v ustavo oziroma zakonodajo.

Stranke predlagajo še različne spremembe ustave.

Ustavno sodišče

Pozitivna Slovenija predlaga sistemsko preureditev pristojnosti ustavnega sodišča, tudi v Listi Virant predlagajo dopolnjevanje, prenos in črtanje nekaterih pristojnosti sodišča. V SD podpirajo ideje o razbremenitvi in učinkovitejšem delovanju ustavnega sodišča.

V SDS pa se zavzemajo za ustavno določilo, da bi ustavne sodnike imenoval DZ z dvotretjinsko večino, kar bi po njihovem preprečilo politizacijo sodišča.

Ukinitev državnega sveta

Več strank tudi predlaga spremembe ustave, po kateri bi se ukinil državni svet. Za ukinitev državnega sveta se zavzemajo SDS, NSi in Lista Virant. Tudi v Pozitivni Sloveniji glede državnega sveta predlagajo ustavne spremembe, a v stranki predlagajo, da se državni svet ohrani, vendar naj v skladu z reorganizacijo lokalne samouprave s spremembo ustave postane predstavnik lokalnih interesov. Po predlogu Pozitivne Slovenije bi državni svet odločal predvsem o vprašanjih, ki so posebnega pomena z vidika lokalnih in regionalnih interesov, da se ne bi podvajal z DZ.

Imenovanje sodnikov in sodniški mandat

V SDS želijo ukiniti trajni sodniški mandat. Ob tem predlagajo uvedbo osemletnega poskusnega mandata sodnikov, po preteku te dobe pa lahko sodnik dobi trajni mandat. Tudi v Listi Virant predlagajo uvedbo poskusne dobe sodnikov, vendar za obdobje dveh let, po preteku tega obdobja pa bi sodnike v trajni mandat volil sodni svet, kar po mnenju stranke pomeni depolitizacijo sodnikov. V NSi predlagajo uvedbo poskusnega sodniškega mandata, za kar so se po Toninovih besedah zavzemali že v volilni kampanji.

V Pozitivni Sloveniji zagovarjajo ohranitev trajnega sodniškega mandata, ki predstavlja največjo garancijo sodnikove neodvisnosti, predlagajo pa, da bi na predlog sodnega sveta sodnike imenoval predsednik republike in ne več DZ.

Dva predloga sta se nanašala tudi na funkcijo predsednika republike.
Dva predloga sta se nanašala tudi na funkcijo predsednika republike. FOTO: Blaž Garbajs

Pristojnosti in volitve predsednika republike

Dva predloga sta se nanašala tudi na funkcijo predsednika republike. V Pozitivni Sloveniji predlagajo večje pristojnosti predsednika republike pri razpustu DZ. Pri tej spremembi bi se naslonili na restriktivnejše primerjalne ureditve, v skladu s katerimi ne zadostuje zgolj (politična) presoja predsednika, da so podani pogoji za razpust DZ, ampak ustava vnaprej določa procesne in vsebinske pogoje, ki morajo biti podani v takšnem primeru.

V NSi pa predlagajo, da bi predsednika republike volili posredno v DZ, in sicer z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
24. 02. 2012 10.55
TURK TI SE RAJE NE PRIKAZUJ V JAVNOSTI GOVORIŠ KOT BI BIL DOJENČEK KI SE UČI GOVORIT MEVŽASTO ZATO SMNO PA TUKAJ TAKEGA PRESEDNIKA PA ŠE NE IN VERJETNO NIKOLI VEČ
Jože Zaplati?
24. 02. 2012 10.53
ZAKAJ POTREBUJEMO DZ PREDSEDNIKA, DA MUTI JAJA POGLEJ KAKO NEKEMU VEDNO ŽMRKA KOT DA IMA NEKAJ ŠE NA VESRTI VIRANT JE VES VESEL KATERI STOLČEK SO MU DODELILI SAM, DA BO PLAČA NE PREVEČ MANJŠA OD PREJŠNJIH 3 LET BARABINI
MERDE-AVE-MERDE
23. 02. 2012 12.11
+5
Nova Slovenija bi ukinila predsedniške volitve? - PROTI
MERDE-AVE-MERDE
23. 02. 2012 12.02
+4
zaostrovanje pogojev za razpis ter za veljavnost rezultata referenduma ?? Halooooo ?!
iMiniCak
23. 02. 2012 11.08
-1
Normalno, kar so si privoščili RKC, je treba preprečiti pri viru.
etul
23. 02. 2012 10.41
+1
tale naš Gregor je pa pri vsaki procesiji poleg včeraj sem odprl kekec pašteto pa sem se zbal da Gregor ven pogleda imamo pa res smolo v prejšnjem mandatu Golobič zdej pa Virant
njofra47
23. 02. 2012 07.17
+5
NSi torej predlaga tudi pri volitvah predsednika države takšne kravje kupčije kot so se dogajale pri izbiri mandatarja in imenovanju predsednika državnega zbora. Potem pa le že bolj zaupam zdravemu razumu in neposredni volji ljudstva.
Frishn Uporabnik
23. 02. 2012 01.48
+2
Elita prek svojih lokalnih oprod načrtno zadolžujejo države da bi jih svetovna elita lahko nato ugrabila. Začnejo izsiljevati državo s krediti, bonitetnimi ocenami, prevzamejo vodstvo države, kontrolo ljudi.
xavi007
22. 02. 2012 23.00
+3
Ti predlogi za spremembo ustave so podobni, kot da otroci pišejo Božičku kakšna darila jim naj prinese.Verjetno ne bo nikakršnih sprememb ustave, saj se pri takšni množici predlogov ne bodo uskladili naslednjih 20 let.
InterReflections
22. 02. 2012 22.56
+5
Ste opazili, da edino Pahor vsemu nasprotuje??? Torej je SD edini LEVIČAR v državi, pa ovce tega niso videle!?
HooplaToopla
22. 02. 2012 22.07
+9
To se nam še manjka, da bi res imeli dvotretjinsko večino. Pa Rodeta za predsednika.
Buena Vita
22. 02. 2012 21.49
-2
BEN,PRIDEM VEČ KESNO
homcan
22. 02. 2012 21.49
+5
virant mislim da je s tvojim razumom nekaj hudo narobe,ali pa te sam jaz ne razumem,sploh te ne pokapiram ,kaj bi ti sploh rad
comment123
22. 02. 2012 21.46
+8
Predlagam, da se poslancem znižajo plače, so za slovenske normative previsoke. Poslanci ne rabijo imunitete, zakaj le?
usi-glih
22. 02. 2012 20.53
+4
A luda mila je že štartala na predsednika države ?? Sedaj bi ga kar z ustavnim zakonom prepovedali ker vedo da jim v sloveniji nikdar na pravičnih in demokratičnih volitvah ne bo uspelo postaviti svojega predsednika države, Pa brez skrbi takih predlogov ne bi bilo če bi bila izvoljena Barbara Brezigar, Lojze Petrle ali kakšna druga vatikanska marioneta.
Frane Šajn
22. 02. 2012 20.48
+6
DRAGI GOSPOD VIRANT PUSTITE USTAVO V TAKEM STANJU KOT JE POSKUŠAJTE SE POTRUDITI, DA BOSTE DLOVALI V NJENEM IMENU IN V POSTAVI! PA BO ZA VSE LEPO IN PRAV!
usi-glih
22. 02. 2012 20.54
+1
drži drži še te ne spoštujejo, najboljš če napišejo v ustavo če ne voliš tomaža majerja nmaš slovenskega državljanstva
xavi007
22. 02. 2012 23.03
+3
DLGV so povsem neresna in nekredibilna stranka , pa ne samo zaradi predloga ustavnih sprememb, ampak zaradi kompletnega njihovega delovanja. Niso niti S od stranke. Na naslednjih volitvah ne bodo dobili niti 0,5%
Parangal
22. 02. 2012 20.43
+5
Sedaj, ko je izgubil velik del že tako pičle podpore v javnosti, bi Virant spet igral ultrapoštenjaka in nekoga, ki mu kao ni vseeno za državo in za določene stvari, ki volivcem seveda niso všečne, kakor je recimo poslanska imuniteta, državni svet itd...Tip samo hoče dobiti nazaj tisto borno podporo 7 ali 8%, ki jo je izgubil, potem ko se je po volitvah spet kaj hitro zlizal s svojim večnim gospodarjem - Janšo. Virantova predvolilna igra je bila sicer dokaj predvidljiva. Tip bo pa pač sedaj teral populizem, v resnici se njemu yebe za državo in za blaginjo državljanov. Če bi res bil tako zaskrbljen nad vsem in tako ultra-pošten, potem ne bi tako mirno in pogoltno pobasal v žep tistega astronomskega nadomestila za brezposelnost in tistih astronomskih honorarjev za svoja svetovanja.
saintjozef
22. 02. 2012 20.58
+3
enaneza
22. 02. 2012 20.33
+11
Točno tako Virant. Kakšna imuniteta.
saintjozef
22. 02. 2012 20.31
+3
V Listi Virant predlagajo ukinitev poslanske imunitete --zopet se lepe delajo, saj vedo, da to ne bo šlo skozi. Mi pa nasedemo, ja.
Tomislava Ule
22. 02. 2012 20.31
+4
Aja, sv. Milka bi državljanom odvzela pravico, da volijo predsednika države, se pravi, da bi odvzela volilno pravico. Kar, potem se naj tudi stranke med sabo volijo v parlament, pa denar si naj služijo, pol v parlamentu, pol pa v firmi, kjer so zaposleni. Prepoved govorjenja o totalitarizmu, govorim lahko, kar čem, razen, če bo JJ vse tožil, kar dela že ves čas.