Slovenija

'Česa takšnega še nisem doživel, a bolje tako, kot da bi imeli težave s tem avgusta'

Ljubljana, 14. 05. 2013 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Marsikoga je presenetila odločitev gradbenega podjetja Zir, da odstopi od podpisa pogodbe o prenovi dvorane Tivoli. "Česa takšnega še nisem doživel, a bolje je tako, kot da bi imeli težave s tem avgusta," je dejal ljubljanski župan Janković, ki ne skriva razočaranja.

Včeraj je odjeknila novica, da je ljubljansko gradbeno podjetje ZIR, d. o. o., ki se je z Mestno občino Ljubljana dogovarjalo o prenovi dvorane Tivoli, odstopilo od podpisa pogodbe. Novico je sporočil ljubljanski župan Zoran Janković, ki ni skrival razočaranja.

"Izpolnili bomo zahteve Košarkatske zveze Slovenije (KZS), a bomo pazili, da bo tisto, kar bomo kupili, tudi kasneje uporabno. Evropsko prvenstvo v košarki tukaj bo! Hala bo šla v prenovo drugo leto po koncu hokejske sezone," je danes dejal Janković. Kot pravi, upa, da se podjetje Zir ne bo več javilo s kakšno ponudbo. "Kar se je zgodilo včeraj, še nisem doživel, a bolje tako, kot da bi imeli težave s tem avgusta," je še dejal.

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: Blaž Garbajs

Janković je sicer že včeraj dejal, da se roka za dokončanje del zdaj najbrž ne da več uloviti, tako da bo v prihodnjih dneh nujen sestanek s predstavniki KZS, na katerem bodo spregovorili, kako in v kakšni obliki izvesti tekme septembrskega EuroBasketa v dvorani Tivoli. Dejal je še, da zdaj glede dvorane Tivoli sledi načrt B.

"Mi smo v soboto čakali na podpis pogodbe. V soboto je prišla informacija, da potrebujejo še soboto in nedeljo, da se uskladijo s podizvajalci. Danes so dejali, da roka ne morejo spoštovati, da si ne upajo podpisati pogodbe. Predlagali so podaljšanje roka, vendar tega ne moremo sprejeti, ker potem bi vsak od ostalih udeležencev v razpisu imel možnost, da se pritoži, češ, če bi imel jaz tudi daljši rok, bi pa mogoče lahko ponudili nižjo ceno. Zame osebno je to razočaranje, ker če gledam cel postopek, kaj smo vse naredili, ko je prišlo presenečenje, da to presega projektantsko oceno. Zakaj presega projektantsko oceno, ne sprašujte mene, to je treba vprašati projektanta in izvajalca. Ne znam si razložiti takšne velike razlike, čeprav je bilo običajno obratno, da je projektantska ocena bila višja, kot je izvajalska ponudba," je dejal Janković.

Zakaj so se sploh potegovali za projekt?

Podjetje ZIR, d. o. o, je bilo konec aprila izbrano kot najugodnejši ponudnik za prenovo hale Tivoli, MOL pa naj bi za dela plačal slabih 8,9 milijona evrov. Na pogajanjih je sodelovalo skupaj pet gradbenih podjetij, pri čemer je najnižjo ceno za prenovo ponudilo podjetje ZIR, d. o. o. Gradbena dela naj bi se po prvotnem dogovoru začela 11. maja.

Župan je vprašal vodilne v podjetju Zir, zakaj so se sploh potegovali za projekt, če ga ne morejo izvesti, ti pa so mu odgovorili, da so po vnovičnem pregledu postavk z vsemi izvajalci o dobavi posameznih elementov ugotovili, da tudi banke za dobro izvedbo ne upajo dati garancije. "Naša odločitev je, da danes to prenovo ustavimo, kar sem tudi danes povedal mestnim svetnikom. V teku dneva smo se že sestali s KZS in skupaj s predstavniki Zira ugotovili, da pogodbe ne moremo podpisati. Zdaj iščemo alternativo, gre za minimalne spremembe, tiste, ki so nujne," je še včeraj dejal Janković.

Kdaj torej prenova? 

Na nekaj sredstev, gre za 1,2 milijona evrov iz evropskih skladov, ki so namenjena infrastrukturi EuroBasketa, Ljubljana zdaj ne more računati, je pa Janković dejal, da upa, da se bodo zanje lahko potegovali v Kopru in na Jesenicah. Župan je še dejal, da bo dvorana Tivoli le deležna prenove, a najbrž šele drugo leto, v načrtu je modernejši ledni center. Po županovih besedah se bo v Tivoliju letos vseeno igralo evropsko prvenstvo, dvorana pa bo deležna le najnujnejših izboljšav, ki jih zahteva Fiba.

"Druge možnosti, razen hale Tivoli, ni. Dvorane, ki bo ustrezala, poleg Jesenic, Kopra in Celja, druge dvorane za ta prvi krog ni. Jaz sicer ne razumem, zakaj ne more biti prvi krog ene skupine v Stožicah," je še dejal Janković, pravna služba MOL pa bo še preučila, kako postopati proti Ziru, zaradi katerega bo mesto ostalo brez 1,2 milijona iz evropskih skladov.

KZS: Prvenstvo ni ogroženo

KZS zagotavlja, da prvenstvo ni ogroženo. "Na Košarkarski zvezi Slovenije obžalujemo, da hala Tivoli ne bo temeljiteje prenovljena, saj bi bilo to lahko le dobro za mesto, košarko in šport na splošno, a kljub temu usode EuroBasketa 2013 to ne spremeni, saj bo MOL objekt za EP pripravil v maksimalnem obsegu v danih okoliščinah. Skupina A z Belgijo, Francijo, Nemčijo, Ukrajino in Veliko Britanijo bo zagotovo odigrana v hali Tivoli, kjer bosta mestna občina in lokalni organizacijski odbor EP poskrbela, da bodo imele reprezentance enako dobre pogoje kot v vseh drugih dvoranah," je dejal generalni sekretar KZS Iztok Rems, ki dodaja, da bo 18. avgusta hala Tivoli gostila pripravljalno tekmo med Slovenijo in Rusijo, ki bo testni dogodek.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1940
18. 05. 2013 22.06
+2
odnesite že ekrat tega Jankovića blefera na setišče zgodovine,skupaj so ga same laži
konstruktor
14. 05. 2013 19.50
+8
A dejte dejte, kot da to ni vse skupaj dogovorjeno. Si upa kdo stavit, da nujno obnovo sedaj ne bo izvajal Grep? Po najboljši možni ceni......
Buena Vita
14. 05. 2013 19.38
+11
HJA,POKAŽITE MI NORCA V SLOVENIJI KI SE LOSA POSLOV Z NARKO.-KARTELOM,
Uporabnik113189
14. 05. 2013 19.37
+5
Nekateri ki delajo z dobrimi poslovnimi partnerji iz sosednjih držav mi razlagajo svoje zgodbe..Pogajanja so težka, to je res..Vendar ko se pogodba podpiše, potem ni težav..Plačilo najmanj v roku meseca, običajno prej in prihaja natančno kot ura, na dogovorjeni dan. Ne pa kot naša država, ki plačuje podobno kot Agrokor, sedem mesecev, če sploh in znesek tako nizek, da je umetnost preživeti..
Uporabnik113189
14. 05. 2013 19.40
+4
Lekcija številka ena, ki se jo morajo vsi slovenski podjetniki naučiti..Naroči toliko blaga in delavcev, kolikor si sposoben plačati in plačaj do ure natančno v roku.. Če naročiš nekaj kar ne boš mogel plačati, si goljuf in kot tak obsojen na propad..
beukcan
14. 05. 2013 19.36
+12
Naj najprej Stožice konča potem pa naj obljublja naprej!!! Bojda je za Stožice zmanjkalo denarja!!! Zelo čudno pa tako varčen in preudaren možakar je JankoviĆ!!!
takje
14. 05. 2013 19.30
+9
Bravo za podizvajalce, bravo!
beukcan
14. 05. 2013 19.27
+7
Ja kaj podjetju je postalo jasno da jih bi Janković nategnil!! Tako da bo janković imel velike probleme s tem kdo mu bo nasedel!! Najbolje da kar sam začne štemat ker časa ni več dovolj.
Uporabnik113189
14. 05. 2013 19.19
+4
Naj pa Damjan prevzame projekt in naredi še ceneje kot Zir pa še kakšne donacije si naj privošči..Ah ja, to pa ne za tako beden zaslužek on ne dela.. Potem imamo pa res problem, mogoče pa res ne bi bilo slabo, če bi ustanovili državno gradbeno podjetje. Tam bi se dalo mogoče nadaljevati utečeno prakso...
Buena Vita
14. 05. 2013 19.27
+8
electa naj zastonj naredi,ops,30 takih objektov bi morali narest,saj so pokradli buh ve koliko,
Timpesek
14. 05. 2013 19.15
+4
Ja in. kaj pa zdaj. Zokiju nihšče ne mora nič.
pedog
14. 05. 2013 19.04
+16
dejte že enkrat zapret tega goljufa in mu pobrat use sej to ni več normalen kaj mu use stijo narod mi smo blesavi da to gledamo,poslušamo in trpimo na račun takih lopovol stopimo skupaj in končajmo to morijo po sloveniji
+12
Hehehe Zokan se je ujel na laži, hihihiihihihih....
NiVec
14. 05. 2013 18.56
+10
Ni še doživel tega? Kaj pa to da ni plačal del in so delali samomore zaradi njega, to pa je doživel? Je.
tony_abcde@yahoo.com
14. 05. 2013 18.56
+11
Največja farsa je bilo poslušati ljubljenega vodjo na Rožniku, ko je govoril o socialni enakosti, nepoštenem kapitalizmu ipd. da niti ne omenjamo petja partizanskih in revolucionarnih pesmi... Naj nakaže šolde s Cipra, Švice... v državni proračun, če ga tako skrbi za socialo...
1940
18. 05. 2013 22.08
SEVERNAFIŠERMASLEŠANIJA
14. 05. 2013 18.55
+9
Prav gotovo je bilo v špilu nekaj asignacijskih pogodb, kako bi moral ZIR preko nekih slamarcev nakazati Smejastemu Zokunu na njegov docela izpraznjen TRR zajeten kup denarja, saj po navedbah Požareporta dolguje banki Koper preko pol miljona €, za kar je dobil te dni tudi premostitveni kredit , ki je 113 kratnik njegove županske plače, ..... navadni smrtniki lahko le sanjajo o takšnih darilih !!
Maxster
14. 05. 2013 18.45
+7
Sedaj pa bo prišel ukaz z MOL-a ,da tivoli ne more biti pravočasno gotov in bo 1,2 miliona x 2 romalo direkt v Stožice. Zoki že ve kako priti do keša za never ending story - v Stožicah
tony_abcde@yahoo.com
14. 05. 2013 18.42
+15
Verjetno so dojeli, da nikoli ne bodo dobili plačila ali pa je kakšna druga zgodba v ozadju. Morda kakšne velike obvezne provizije alias donacije... Je pa to najboljši način, da se take največje "poštenjake" in ljubljene vodje izloči iz poslovanja in tako počasi začne čiščenje poslovnih navad. Enostavno se ne greš te igre, kdor pa pristane na to podpira to kar smo videli v zadnjih 20 letih... Vsaj malo upanja je še...
tomazbodner
14. 05. 2013 18.39
+16
'Česa takšnega še nisem doživel' je rekel Jankovic. Isto so rekli podizvajalci Stozic, ko niso dobili placila... Bi kdorkoli na tem forumu zelel poslovati z nekom, ki ima taksno pogorisce za sabo?
BB92620
14. 05. 2013 18.45
-4
Kaj ima narocnik s podizvajalci, ce je izvajalec dobil placilo, narocnik nima s podizvajalcem nic
Maxster
14. 05. 2013 18.48
+7
BB, Spet je tukaj "Če" je dobil, ampak za enkrat ti še noben naročnik ni ničesar naprej plačal. Nekater še par let za nazaj ne plačajo. Vprašaj Zokija ti bo iz prve roke povedal l
Uporabnik113189
14. 05. 2013 19.05
+4
Verjamem, da tudi Zir že bil prej izbran oziroma doogovorjen le da so v času pogajanj že dobili dovolj jasno sliko, da ne bodo dobili podizvajalcev, ki bi podpisali pogodbo z Jankovićevimi posli..Skratka so se ustrašili ker so ugotovili da bodo pri poslu ostali sami .In moram priznati, da je njihov strah upravičen..Sploh če gledamo na stvar z vidika sistemske korupcije v obsegu 96%.
Maxster
14. 05. 2013 18.33
+14
Še pravi čas je ZIR spregledal. Sigurno je katera naročniška firma od Zokija&co pa so videli,da ne bo nikdar plačila pa so pravi čas odstopili. Đabe 1,2 miliona vreden posel.če pa potem janković ne plača. Prosto ko pasulj heheh
SEVERNAFIŠERMASLEŠANIJA
14. 05. 2013 18.54
+2
Prav gotovo je bilo v špilu nekaj asignacijskih pogodb, kako bi moral ZIR preko nekih slamarcev nakazati Smejastemu Zokunu na njegov docela izpraznjen TRR zajeten kup denarja, saj po navedbah Požareporta dolguje banki Koper preko pol miljona €, za kar je dobil te dni tudi premostitveni kredit , ki je 113 kratnik njegove županske plače, ..... navadni smrtniki lahko le sanjajo o takšnih darilih !!
peglezn
14. 05. 2013 19.22
+5
Fanta, 1,2mio bi bilo samo evropskih sredstev za prenovo, skupaj pa malo manj kot 9mio. Je pa tako, da ga ni junaka, ki bi dvorano prenovil v 3 mesecih... Tako da mislim, da so to itaq vedeli vsi vpleteni in da gre za navadno farso oz. balkanska posla. Primer so Jesenice, kjer za projekt enakega obsega (delajo pa nonstop, plus tega so zamenjali celo streho za skoraj pol manj denarja) potrebujejo več kot pol leta. Kar je realno...
24uric
14. 05. 2013 18.24
+10
kako se smeje k je dobil kredit se mu vid da je požrešen na denar
black.
14. 05. 2013 18.28
+2
SEVERNAFIŠERMASLEŠANIJA
14. 05. 2013 18.55
+1
Prav gotovo je bilo v špilu nekaj asignacijskih pogodb, kako bi moral ZIR preko nekih slamarcev nakazati Smejastemu Zokunu na njegov docela izpraznjen TRR zajeten kup denarja, saj po navedbah Požareporta dolguje banki Koper preko pol miljona €, za kar je dobil te dni tudi premostitveni kredit , ki je 113 kratnik njegove županske plače, ..... navadni smrtniki lahko le sanjajo o takšnih darilih !!
dreko123
14. 05. 2013 18.22
+7
raj si roko odrežem kot bi imel posla z jankovići! to je pot v pogubo že pri podpisu pogodbe... da o raznih mešetarskih dogovorih (kateri so pri sklepanju posla z šerifom) stalnica ne bi govoril... lej vi boste iztavili takle račun mi bomo tole, vi boste dobil tok nakazan mi bomo dal ostalo sm... nakonc projekt za nekaj 10 tisoč eurov postane skoraj pol miljona eurov... (vsaj tako je bilo pri znancu ki je imel posla z mol-om) nakoncu sploh ni vedel kakšne mučke so bile in kam je poniknil denar... važno da je on dobil svoje! - to je zoki style poslovanje!
king viljem
14. 05. 2013 18.26
+9
Tale jankovic naj gre koncno ze v cuzo. Ticek je pokvarjen, da smrdi.
1940
18. 05. 2013 22.11
+1
kdor je hotel kaj delat za ljubljansko občino , je moral to posebej plačat,za našo vrlo državoto ni bila korupcija