Slovenija

Kakšna je zapuščina Žbogarjevega ministrovanja?

Ljubljana, 28. 10. 2011 18.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Melita Stolnik
Komentarji
11

Minister Žbogar se je v treh letih ministrovanja zapisal v spomin po arbitražnem sporazumu in umiku kandidature v varnostnem svetu, pogosti pa so bili tudi očitki, da zunanje posle bolj vodi premier kot zunanji minister.

Minister Žbogar se je v treh letih ministrovanja zapisal v spomin po arbitražnem sporazumu in umiku kandidature v varnostnem svetu, pogosti pa so bili tudi očitki, da zunanje posle bolj vodi premier kot zunanji minister.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franceljtancelj
01. 11. 2011 19.03
devetdeset
29. 10. 2011 17.34
+1
polje66 Pahor kot aktualni premier med ključne zunanjepolitične dosežke tega mandata uvršča med drugim to, da smo dobili sedež evropske agencije ACER in da smo postali polnopravni člani OECD. Dve dejstvi, ki se ju Žbogar po njegovih ocenah "dosežkov" ne spomni...
24Ppkur
29. 10. 2011 11.58
ne en, ne drug nista imela svoje hrbtenice ... zmerom sta se klanjala
hrast66
29. 10. 2011 01.45
Lepo bi bilo malo prmerjave med zunanjemi ministri. Fijasko g. Petrleta v Ogleju in ostali amater-izem. Samovolno obnašane g. Rupla. Zvezda vsega pa "lobiranje" g. Talerja v Bruslju. G. Žbogar je bil kar dober glede na svoje možnosti.
binmister
28. 10. 2011 22.29
In kaj je sedaj z arbitražnim sporazumom ?Hrvatje še naprej rišejo meje in si lastijo tako rekoč svoje ? Oh jakog ministerčka .
Fredi34
28. 10. 2011 21.37
Tudi mi ga bomo obdrzali v spominu kot navadno rt brez hrbtenice, ki je kot hlapec klaceplazil za evropsko politiko. Upam da nikoli vec ne dobi kake pomembne vloge v slovenskem politicnem prostoru.
devetdeset
28. 10. 2011 21.35
+1
problemi Žbogarjevega dela: 1. najprej, ne drži popolnoma, da se je zunanjepolitično odločanje preselilo v vlado. Preselilo se je v predsedniško palačo. Žbogar je svoj odnos do Turka vedno imel za razmerje vodja-izvajalec. 2. Žbogar bi se moral ozreti na svoj nastopni govor v OZP v Državnem zboru in strategijo, ko je nastopil mandat.To je bila njegova strategija in to bi moral ovrednotiti in oceniti dosežeke.Če se tega še sploh spomni? 3.Sporazum s Hrvaško je dosežek premierja Pahorja, ne pa MZZ ali žbogarja. 4. Ponesrečeno Žbogarjevo kadrovanje: ogromno ljudi, posebno okoli sebe je postavil v prevelike škornje. Osebna integriteta, osebnostna zrelost, strokovnost, znanje in preudarnost si bile pri tem krepko irelevantne ali vsaj zanemarjanje. 5. Slovenija je v času Žbogarjevega mandata nepovratno zamudila možnosti za uveljavitev Slovencev v evropski diplomatski službi. Nepovratno zato,ker so se ta mesta v ogromni večini že zapolnila in bo tudi novi vladi, tudi če bo na tem področju bistveno bolj aktivna, na volj bore malo možnosti, da ne rečemo "zgolj skromni ostanki". 6. Bivši veleposlanik Seničar je poleti v enem izmed dnevnikov dobro opisal raven na katero je slovenska diplomacija padla: turistična agencija za vlado in urade, kar je neposredno krivda in odgovornost Žbogarja. 7. Žbogar nikoli ni dobro razumel, da je kot minister tudi politik in da mora kot politik delovati in zastopati ter braniti stroko. Pri tem je bil blago povedano mlačen, če ne celo nezainteresiran, nenehno na nekakšnih "tekaških maratonih" po svetu, hišo pa je prepuščal drugim . 8. Vodenje ministrstva je o zelo ključnih zadevah prepuščal ljudem okoli sebe, posebej kabinetu. 9. Fetišiziranje gospodarske diplomacije, po dvajsetih letih obstoja slovenske diplomacije, to je obdobja v katerem bi gospodarska diplomatska komponenta morala biti samoumevna - takšno povzdigovanje in "odkrivanje" je nezrelo, predvsem pa brez realnih indikatorjev, zgolj temelječ na subjektivnih vtisih in vrednotenjih v stilu "santa simplicitas" 10. Ko smo že pri zunanjepolitični strategiji, a je ni Žbogar obljubil v prvi polovici mandata, pa se ne spomnim, da bi jo kje videl ali jo imel možnost prebrati... 11. Njegova jeremiada ob zmagi Azerbajdžana v tekmi za VS je bila ne samo neresna, marveč tudi neokusna, lahko pa kaže tudi na probleme njegovega ega in dojemanje realnosti.
vetrolov
28. 10. 2011 21.35
o tem ni podatkov, pa se je moral sam hvaliti.
prehlad
28. 10. 2011 20.50
V SPOMINU PAJDAŠANJE IN GUNCANJE
Porito_Bahorini
28. 10. 2011 20.15
Samuel, Samuel! Škoda besed ...
Porito_Bahorini
28. 10. 2011 20.11
Hlapec brez hrbtenice in lastne volje...