Slovenija

FOTO in VIDEO: 1. septembra bodo po Slovenski cesti spet zapeljali avtobusi, za taksiste ne bo prostora

Ljubljana, 27. 08. 2015 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

S 1. septembrom bo na osrednjem delu Slovenske ceste v Ljubljani pričela veljati nova prometna ureditev. Spet bodo skozi središče mesta vozili mestni avtobusi. Za taksiste pa prostora na prenovljeni cesti ne bo več, je dejal ljubljanski župan Janković.

Predstavniki Mestne občine Ljubljana so javnosti predstavili novo prometno ureditev na prenovljenem osrednjem delu Slovenske ceste. Ta bo začela veljati 1. septembra 2015.

"Avtobusi začnejo voziti 1. septembra in do konca leta bo testno obdobje," je dejal direktor ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat. Na MO Ljubljana si želijo, da bi bila Slovenska cesta bolj prijazna peščem in kolesarjem. Gostota avtobusov bo namreč manjša.

Linije LPP 1, 2, 6, 9, 11, 14 in 18 bodo ostale na Slovenski avtocesti in bodo obratovale tako, kot so v preteklosti. Na Bleiweissovo in Gosposvetsko cesto pa bodo preusmerili linije 3, 19I in 19B ter 27.

Nova shema linij mestnih avtobusov.
Nova shema linij mestnih avtobusov. FOTO: 24ur.com

Semaforja ne bo

V testnem obdobju na Slovenski cesti pri Pošti ne bo semaforja. Postavili ga bodo, če bi se izkazalo, da je potreben zaradi pretočnosti prometa. Ker gre za skupni prostor različnih udeležencev v prometu, na občini svetujejo previdnost, je danes opozoril ljubljanski župan Zoran Janković.

Slovenska cesta pa bo vsak dan med 9. in 11. uro odprta tudi za dostavo. Dostop z vozili bodo imeli še stanovalci tega območja, hotel Slon in Pošta. Taksisti pa po slovenski cesti več ne bodo smeli voziti. Dovolilnice za uporabo Slovenske ceste bodo dobili le tisti, ki imajo stalno bivanje na tem območju, pa poudarjajo na MOL.

S prometno ureditvijo so v hotelu Slon zadovoljni. "Turistični bum je povezan z vlaganjem v infrastrukturo centra Ljubljane," je dejal direktor Hotela Slon Gregor Jamnik.

Veliko postajališče, kjer se bodo ustavljali avtobusi, ki bodo vozili po Slovenski, je postavljeno pri križišču z Dalmatinovo, postajališče na Gosposvetski v smeri centra pa precej bližje Slovenski kot doslej. Tudi postajališče Bavarski dvor v smeri proti centru, ki bo začelo delovati čez nekaj dni, je postavljeno bližje Ajdovščini.

Slovenska cesta - 10
Slovenska cesta - 10 FOTO: Damjan Žibert

Nov pas za kolesarje v središču mesta

Center prestolnice pa bo po novem tudi bolj prijazen do kolesarjev. Od Šubičeve ceste do Aškerčeve ulice bodo namreč uredili nov pas za kolesarje.

Ljubljanski župan Zoran Janković pravi, da je dobil veliko pozivov občanov, da naj ne odprejo Slovenske ceste, ampak jo pustijo kot peš cono. "Tudi mene to mika," je dejal Janković, a dodaja, da morajo upoštevati tudi starejše občane, ki jim avtobusi pomenijo večjo dostopnost. Dodal je, da so tako na podlagi mnenj občanov in stroke na Slovenski cesti naredili najbolj optimalno rešitev.

Župan Janković je napovedal tudi, da bodo kupili prve električne avtobuse in s tem še dodatno prispevali k zeleni prestolnici. Taksistov pa po besedah Jankovića ne bo več na Slovenski cesti, saj kot pravi, zanje ni več prostora na prenovljeni ulici.

Prvega septembra bodo poostrili varnost

Z varnostnega vidika bo otvoritev Slovenske varnostno tveganje, saj se ljudje od maja po Slovenski cesti lahko prosto sprehajajo in so se navadili na peš cono. "Promet bo pomenil spremembo, zato naj bodo pešči in kolesarji previdni," je opozoril ljubljanski župan Janković.

V tem času bodo prisotni redarji, sodelovali bodo tudi policisti. Ljudi bodo opozarjali na nevarnosti in preverjali, ali vsi upoštevajo novo ureditev.

Velike dileme pred pričetkom del

Kot so sicer že pred pričetkom del dejali na občini, so bile dileme glede izbire prave prometne ureditve velike. Na podlagi strokovnih ugotovitev in preveritev je prevladala odločitev, da bo osrednji prostor Slovenske urejen kot cona omejene hitrosti na 30 kilometrov na uro, saj je ta ureditev v našem prostoru bojda tudi družbeno najbolj sprejemljiva, medtem ko nekatere druge ureditve širši javnosti niso poznane in bi zato uporaba, vsaj sprva, lahko povzročala težave.

Delno odprtje Slovenske ceste v Ljubljani - 8
Delno odprtje Slovenske ceste v Ljubljani - 8 FOTO: Miro Majcen

Po novi ureditvi bodo imeli avtobusi javnega potniškega prometa prednost na osrednji površini, ki bo izvedena v betonu, v širini sedem metrov. Na novo so urejena avtobusna postajališča s peroni in novimi nadstrešnicami, dvignjenimi nad nivo vozišča.

Slovenska cesta - 13
Slovenska cesta - 13 FOTO: Damjan Žibert

Projekt ureditve južnega dela ostaja nespremenjen

Kot so nam že pred tem sporočili z občine, bodo po končanih delih na osrednjem delu Slovenske ceste, z deli nadaljevali na južnem delu. Obnovili naj bi jo v dveh mesecih in pol, a se lahko obnova zavleče zaradi morebitnih arheoloških izkopavanj.

Z Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet ter Oddelka za urejanje prostora so nam sporočili, da projekt ureditve južnega dela Slovenske ceste ostaja nespremenjen. Urejen bo kot dvopasovna cesta z obojestranskimi kolesarskimi stezami in peš hodniki, križišča bodo nadvišana. Na južni strani je načrtovan drevored na razširjeni površini za pešce. Predvideni sta dve postajališči za LPP, in sicer pri Drami in pri "Šumiju". Izvedla se bo tudi obnova vodovoda in kanalizacije, delno tudi plinovoda in vročevoda, ter spremenila prometna ureditev. "Javno naročilo je v teku, dela pa se bodo pričela, ko bo javno naročilo zaključeno oziroma podpisana pogodba z izvajalcem. Takrat bo tudi znana vrednost pogodbe," so še pojasnili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (407)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hoco
01. 09. 2015 17.55
-9
Da bo Ljubljana postala najlepše mesto na svetu se bomo morali znebiti še velikih oglasnih tabel.
Komenter
28. 08. 2015 17.10
+8
Zakaj za boga pa imata 27 in 19 obvoz? To samo vsem uporabnikom podaljša potovanje za do 10 minut. Želim pošteno nahrulit urbanista, ki si je to neumnost spomnil.
kapljač1
28. 08. 2015 12.29
+5
Poglejte si zmazek naše policije. In posebej medijev. Mladeniča iz Trbovlja ( komentarji niso bili dovoljeni) z sliko iščejo ,ali ga je kdo videl. Danes pa ga najdejo utopljenega. Zakja se človeka mora tako diskreditirat., bom vprašal medije , ki blokirajo komentarje in Kdaj bo odstopila ministrica MNZ, in prvi uniformirani policaj. Naj se raje zaposlita kot novinarja.
kapljač1
28. 08. 2015 12.36
+1
O slovenski cesti pa lahko govorite kolk vas je volja.
kapljač1
28. 08. 2015 12.52
+0
Da se jaz sorodnik utopljenega trbovljčana tožim državo .,d a s ji bliska in predvsem zahtevam še kazensko odgovornost tistega policista , ki je mrtvega človeka s fotografijo po medijih iskal kot živega. ( Cerar go home, " miši plešejo ko si doma". )
Anja0007
28. 08. 2015 11.33
+11
Zakaj ne omogočite komentarjev pod novicami o "beguncih"? Ker so po 297. členu Kazenskega zakonika komentarji pod takšnimi članki preveč sovražni? Ampak ali nimamo pravico kot državljani "demokratične" države izražat svoje mnenje? In kdo ima to pravico ocenjevat, da so takšni komentarji sovražni? Kolikor pa mi je znano in to ve še osnovnošolski otrok, imamo v naši državi še vedno pravico izrazit SVOJE mnenje. Čeprav je verjetno to bolj res v teoriji, kot pa praksi... Kar naj si naši vrli politiki zatiskajo oči in preslišijo vsako nasprotujoče mnenje, ampak v resnici tudi oni poznajo resnico :)
kapljač1
28. 08. 2015 12.30
+2
dostojevski II
28. 08. 2015 12.30
+3
Erlah in Irgl sta že izrazila svoje mnenje o beguncih. Lahko se jima pridružiš na tviterju.
korintos23
28. 08. 2015 10.01
+1
Malo več dreves bi morali posaditi da bi lahko vlada iz sence imela še večjo senco, pa tudi kako obeležje, kaki kamen na katerem bi senčni kako svečo fkresnoli!
korintos23
28. 08. 2015 09.56
-8
Sektaši se pa ne dajo in ne dajo, nabijajo čez Zokija samo da so opazni!
SDS_je_poden
28. 08. 2015 10.25
-11
Ne obremenjuj se z sektaši. Vse kar ni od johana noriškega je za njih slabo.
opazovalec_
28. 08. 2015 11.32
+13
Pol pa povej kje maš avto, da ti ga vzamem in denarnico tud, pa še pol bodi vesel, če je lopovščina za tebe nekaj čist ok! :) Pa nisem ritolizec nobeni stranki ali županu, če misliš, da sem sektaš al kaj pač!!
SDS_je_poden
28. 08. 2015 09.51
+5
Center ljubljane je lep, urejen čist. Pohvalno. Problem ostajajo obrobja. Tam se vlaga malo ali nič.
hambala
28. 08. 2015 07.37
+15
komentirat hočmo teme z begunci BANDA DISKRIMINATORNA 24butal
srebrnibreg
28. 08. 2015 08.24
+11
Strah ji je resnice, da jih narod noče, ker ne bežijo zaradi lakote ampak zaradi islamizacije Evrope.
opazovalec_
28. 08. 2015 08.27
+16
V demokraciji ne smeš o vsem deliti svojega mnenja!! Šteje samo volja izvoljenih!! Verjeti pa moraš samo to, kar ti izvoljeni servirajo!!
El Koronito
28. 08. 2015 08.37
+5
Kr tle napiš pa bo ... pa naj zaprejo vse članke.
SDS_je_poden
28. 08. 2015 09.45
No no no... niso vsi begunci z tem namenom prišli.... otrokom in mamam se mej ne sme zapirat. Za moške je druga pesem....
srebrnibreg
28. 08. 2015 09.45
+4
SDS_je_poden
28. 08. 2015 09.48
+0
srebrnibreg: Lej, sej nam je jasno, da so vmest med begunci tudi prikriti "vojščaki" islamskih skrajnežev. Ampak zaradi tega otrokom in ženskam ne smemo preprečit vstopa.
korintos23
28. 08. 2015 09.54
+3
Če že morajo priti naj pridejo, jih bomo nastanili in nahranili! Kje so pa starejši ljudje stari preko 50 let? Ko je bila na Hrvaškem in v Bosni vojna smo begunce sprejeli in lepo za nje poskrbeli, samo med njimi so bili tudi starci in zelo stare gospe.
korintos23
28. 08. 2015 09.55
+5
Tudi to me moti zakaj jih noče Kuvajt ali Saudska Arabija sprejetim saj so njihovi, muslimani?!?
opazovalec_
28. 08. 2015 11.07
+11
Glede beguncev. Zakaj odklanjajo rdeči križ? Zakaj nočejo azila npr. v Madžarski? Zakaj se niso zatekli v Bolgarijo Romunijo, Srbijo,...? Zakaj ZN in nato ne rešujeta njihove države? Zakaj ZDA kupuje poceni nafto od islamske tvorbe in jih menda celo zalaga z orožjem? Zakaj ni svobode govora? Zakaj vladne organizacije kljub očitnemu nasprotovanju večine Slovencev želijo podpirati begunce in v katerem imenu pol to izvajajo?? Kako je lahko vedno denar le za vse priseljence in barvne, le za Slovenske družine na robu preživetja ga ni?? 24 ur, večja kot je cenzura, bolj verjamemo v nasprotje tega, kar nam v medijih servirate in to ne le vi!!!!
srebrnibreg
28. 08. 2015 11.17
+3
Opazovalec- ker to ni njihov namen in niso za to plačani. Že od vsega začetka pišem, da ne bežijo zaradi tiste vojne tam ampak zato, ker so za to od nekoga plačani z določenim namenom.
opazovalec_
28. 08. 2015 11.27
+11
Jaz tak svoje vem!! Pišem bolj v duhu sarkazma... Naftni lobiji in islamski svet lahko kdaj koli se jim zazdi Evropo - evropske politike dolkupiljo in upravljajo z "Evropo" kak se njim zalušta in zapaše!!
LOS - T
28. 08. 2015 07.15
+13
takole bom povedal....rojen Ljubljančan, dal sem čez cajte, ko so bili v nedeljo v mestu trije ljudje in eno kolo, dal sem čez barikade in evo, dajem čez tudi 21 stoletje...in nikoli mi Ljubljana ni bila tako všeč kot tele cajte...vsem vaščanom, ki naše mestu uporabljate, da z dizel karavanom čim prej pridete do vrat vaših opravkov in potem zginete nazaj za zidove svojih privat parcel, vsem priseljencem ki niste navajeni meščanskega življenja in vas muči ker ne morete z golfi paradirat po Titovi cesti in vsem tadesnim, ki so že iz principa proti vsemu povem, pritožujte se tam odkoder ste se privlekli, tu pa bodite Ljubljančan...uživam v peš hoji po mojem mestu in se ustavljam na vogalih kjer so ves čas neke prireditve, čisto je in urejeno, s turisti se pa vedno kakšna zanimiva reče...škoda, ker ni Slovenska zaprta v celoti...
antiXfashizmXeuXgso
28. 08. 2015 09.05
+1
srebrnibreg
28. 08. 2015 09.35
+1
Ti si pa dosti privoščiš. Sedaj ti bodo sektaši ušesa navili in te hoteli v nasprotno prepričati, čeprav si napisal čisto resnico.
SDS_je_poden
28. 08. 2015 09.46
-7
Kako bodo pa sedaj kleni slovenski kmetiči paradiral v Golfih po centru? Kje jih bodo sedaj opazile punce? Dejte imet v mislih tudi razplod teh avtohtonih kmetičev... al neki....
opazovalec_
28. 08. 2015 07.07
+7
Kriminalac Zoki na slabem glasu rabi malo reklame, da bo spet celi svet-Ljubljana srečna in ponosna na svojega KRIMINALCA :) Ko vladajo lopovi samo neumneži pričakujejo boljše čase!! V končni fazi pa bi se naslov lahko glasil še bolj po 24kurjo: "Novica o kateri govori cel svet!!!" ali pa "Ne boste verjeli,...
Našvasan_zob
28. 08. 2015 07.28
-4
Ni kej za pričakovat.. Kar se Ljubljane tiče je že BOLJŠE živet tukaj kot pred 10 , 15 leti... Za Slovenijo je pa to težko rečt..
ho?emVšolo
28. 08. 2015 07.03
-11
Zoki je CAR!!!
devede
28. 08. 2015 05.09
+3
Promet cez center mora biti.Pika!Kdo bo pa zivel od ogledovanja tlakovcev in fasad.
Našvasan_zob
28. 08. 2015 06.57
+0
Ne.. od brum brum prepelavanja sem in tja z 1 osebo v avtu k bo čik čez okn otresala pa telefon na glavo tiščala..
vatikan
28. 08. 2015 01.53
-4
Mene ta zapora popolnoma nič ne moti, jo celo pozdravljam, čeravno je ideja striktno levičarskega, skoraj da komunističnega župana. Ko se s svojim AMG Mercedezom pripeljem v LJ, to cesto itak vedno obvozim in se v središče vedno vključim na LJ Sever, ter potem križarim malo po dunajski, malo po celovški, malo okoli BTC-ja, kjer pač imam interes. Stožice so čudovite, le za koncerte niso, akustičnost dvorane ni ravno na nivoju! Back on topic, za tiste razjarjene komuniste in levičarje, ki se vsakodnevno vozijo skozi v članku omenjeno cesto pa sem prav vesel, da je zaprta. Naj raje ta gnev in jezo, ki ju vsakodnevno doživljajo usmerijo v naslednje županske volitve in podprejo kandidata iz državotvorne SDS, kjer tovrstnih zapor ne bo. Vladala bosta red in svoboda!
Našvasan_zob
28. 08. 2015 06.44
+1
Dobr ga trolaš.. skor si ostal neopažen.. ha ha
Felipao
28. 08. 2015 00.51
-2
Jankovič uspešno uničuje še tisto malo kar je ostalo od Ljubljane. Polom na celi črti. Jasno, namesto, da bi najprej porihtal povezavo Roške z Bežigradom in hkrati zrihtal železniško postajo raje meče denar čez okno za take neumnosti, hkrati pa je blokiral eno glavnih prometnih žil sever-jug in za zraven povzročil prometni kaos in veliko onesnaženje zraka. Samo balkanskemu geniju lahko to uspe, čestitke!!!
Našvasan_zob
28. 08. 2015 06.46
-2
Zato pa Ljubljana dobiva balkanske.. PARDON EVROPSKE nagrade za zeleno prestolnico.... hehe
Felipao
28. 08. 2015 11.13
-1
LevoSranje
27. 08. 2015 23.02
-7
Kako uvožen balkanc z podporo levih ovac in priseljencev za 500 Sit uniči glavno mesto, pa to ...
janijankov
27. 08. 2015 23.21
+11
Hja, Ježek...... kdor zna pa zna, kdor ve pa ve.....sej razumeš, nje ?
Našvasan_zob
28. 08. 2015 06.50
+4
Tko da jo približa modernim zahodnim prestolnicam?
srebrnibreg
28. 08. 2015 08.28
+4
Vprašaj se stonickni kako lahko vnuk od uvoženega dedija daleč iz juga s pomočjo sektaških praznoglavih volilcev uniči celotno Slovenijo.
galgaldz
27. 08. 2015 21.48
+3
Sram naj te bo Jankovič!!!!!!!!!!!!!! Ne živimo vsi v centru in v delih Lj ki jo tako urejaš in se hvališ s tem da je že marsikomu že kar slabo. Včeraj so bili tvoji oficirji ob 20:40 v Šiški na Vodnikovi in ljudem delili kazni pred blokom. Ko se želijo stanovalci pogajat za možnosti te boli k...., ker ne vidiš dobička. Sram naj te bo, da na račun revežev, ki svojim otrokom ne morejo kupiti osnovnih sredstev za življenje, ker morajo tebi plačati najprej kazen za "napačno parkiranje" obnavljaš elitne dele Ljubljane. Sramotno je tudi to, da v nedeljo 23.8.2015 ni bilo nobenega redarja nikjer ko ste imeli svojo proslavo pred staro cerkvijo. Zopet dokaz, da so cerkvene miši več vredne kot stanovalci. Le uživaj in smej se še naprej, pa čeprav veš da so nekateri otroci zaradi tebe prikrajšani!!!!!!!!!
srebrnibreg
27. 08. 2015 21.52
+10
Tebi je tudi policaj kriv za kazen, če recimo stop znak prevoziš ne ti?
pingvinislo5
27. 08. 2015 23.23
+3
še dobro da ne živiš npr. v utrechtu. ali še bolje, še dobro da zoki ni kake ideje prinesel zaenkrat že v ljubljano....ko moraš plačati posebno takso, če živiš v mestu in imaš avto. da sploh ne omenjam če sta pri hiši dva avta...! nizozemci z nizozemsko plačo si težko privoščijo..! če živiš v mestu imaš praktično vse na dosegu roke in v nekaj minutah si s kolesom kjerkoli. tudi v službi. avto v mestu je luksuz. pika. in naj se plačuje, če si prelen za javni transport, kolo, itd. mam več sodelavcev sam, ki se peljejo vsak dan iz bežigrada ali pa šiške v center z avtom. za 3 km..!!!
Našvasan_zob
28. 08. 2015 06.53
+10
Zanimivo kolk enih revnih lačanih otrok povsod.. Polet pa vidš nabasane bazene, Mulce z novimi Iphoni / Samsungi in čiki v rokah... Pa kao vsi lačni .. Pa koga vi farbate?
drmr1980
28. 08. 2015 08.00
+3
Izgleda odraščaš v premožnem okolišu. Ni v vseh Ljubljanskih, pa tudi drugih naseljih vsem z rožicami postlano... Nimamo vsi tukaj dedkov in babic da nam filajo riti in rihtajo službe kot nekaterim...
LEN6969
27. 08. 2015 21.06
+16
zakaj ne mormo komentirat beguncev?
alkimistos
27. 08. 2015 21.38
+14
zato da se cerar ne bi polulal od strahu...
srebrnibreg
27. 08. 2015 21.41
+9
alk- če bi bilo to res potem tudi na drugih portalih ne bi dovolili komentirati.
Hugh_Mungus
28. 08. 2015 00.52
-4
Našvasan_zob
28. 08. 2015 06.54
+1
Merklca prau da smo še vsako krizo rešval solidarnostno.. JA ANGELA tut LIBIJO in SIRIJO smo razjebal SOLIDARNOSTNO ANE ?? Bleferka...
drmr1980
28. 08. 2015 08.02
+2
Najhujši rasisti, ksenofobi in verski nestrpneži šele prihajajo, to boš kmalu občutil...
srebrnibreg
27. 08. 2015 21.03
+9
Kaj pa na mesto za prižiganje sveč niso pozabili?
1xy
27. 08. 2015 21.44
+2
ma kake svečke.......zaj bojo naredli parcele za tepihe......
janijankov
27. 08. 2015 23.25
+2
a, bojo tud uni sa zokijeve mošeje pršli?
taprav 1
27. 08. 2015 20.47
+3
Meni je bolj vsec brez avtobusov
prekomeje
27. 08. 2015 20.20
+18
Katere sole pa bodo obiskali IS otroci? Kdo jih bo ucil na nasem ozemlju??
kratkovidni
27. 08. 2015 21.27
+7
srebrnibreg
27. 08. 2015 22.11
+5