Slovenija

Kakovost šolstva bodo v Svizu branili tudi s stavko

Ljubljana, 23. 05. 2012 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Naša ključna naloga je vlado prepričati, da je izobraževanje investicija za prihodnost. Če tega ne bo razumela, bo razumela po 'špansko'," je poudaril glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Kakovost javnega šolstva bodo branili tudi s stavko.

Bo jeseni stavka?
Bo jeseni stavka? FOTO: Miro Majcen

Pred petkovim usklajevanjem socialnega sporazuma 2012–2016 so se v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) odločili, da spregovorijo o vprašanjih, ki se bodo ponovno odprla v socialnem sporazumu, je povedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Še posebej, ker so v zadnjem tednu zaznali izjave ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki "ne obeta prav konstruktivnega začetka usklajevanj socialnega sporazuma". V tem okviru bi se morali namreč po dogovoru vlade in sindikatov usklajevati o normativih in standardih v vrtcih in šolstvu.

A je ministrstvo popolnoma zaobšlo dogovor s sindikati in minuli teden sestankovalo z ravnatelji in občinami, pri čemer jim je bilo rečeno, da bodo standardi in normativi zaostreni že s šolskim letom 2012/13. "To je je bilo iz ukrepov izvzeto po tem, ko smo pristali na zniževanje plač pod izključnim pogojem, da država ne bo šla v poslabšanje javnega šolstva," je poudaril. Ministrstvo z izjavami, da bo prišlo do povečanja števila otrok v razredih in v oddelkih vrtcev, povečanja obremenitev strokovnih delavcev in zaostritev drugih normativov, po mnenju Štruklja sporoča, da je povsem nepomembno, kaj se zgodi v okviru usklajevanj socialnega sporazuma.

Mogoča tudi stavka

Glavni tajnik Sviza proti temu ostro protestira in opozarja, da zaposleni v vzgoji in izobraževanju niso privolili v zniževanje plač zato, da bi "imela vlada fige v žepu in preko ovinka jeseni uveljavila tisto, kar je za večino državljanov nesprejemljivo". Način reševanja krize prek zniževanja kakovosti javnega šolstva je po njegovih besedah povsem zgrešen. Zato bo Svizov odgovor podoben kot v Španiji, kjer so v torek izvedli največjo splošno stavko v šolstvu in izobraževanju zaradi ukrepov, ki so popolnoma enaki slovenskim, je povedal.

Šolstvo in izobraževanje nista strošek, ampak je investicija za prihodnost in na tej točki bo tekel konflikt okrog posegov v izobraževanje tudi v naši državi, je bil jasen Štrukelj in dodal, da bodo jeseni pozvali vse, da skupaj "branijo kakovost javnega šolstva". Sviz je namreč prejel niz opozoril ravnateljev, da jih ministrstvo sili, da se čez počitnice pripravijo na zaostrovanje normativov že septembra.

Ministrstvo: sindikati so z namerami seznanjeni

Učitelj in učenci
Učitelj in učenci FOTO: Thinkstock

V zvezi z domnevno namero ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ), da že jeseni zniža standarde in normative v vrtcih in šolah, so z MIZKŠ danes pojasnili, da gre za predloge, ki jih je ministrstvo že večkrat najavilo in s katerimi so sindikati seznanjeni.

Kot so zapisali, na ministrstvu od vsega začetka ocenjujejo, da bi bilo ustrezno nekatere standarde in normative prilagoditi sedanjim potrebam in finančnemu stanju, kar so predstavniki ministrstva večkrat povedali tudi sindikatom. Znano je, da se je vlada s sindikati dogovorila, da se bodo o tem vprašanju usklajevali v okviru socialnega sporazuma.

Ministrstvo to stališče potrjuje in je s tem seznanilo tudi predstavnike občin, ki pa jim je pojasnilo svoje predloge, navajajo. Ob tem pa poudarjajo, da ni bilo nobenega prehitevanja in da je šlo samo za navedbo izhodišč ministrstva, ki so sindikatu že znana.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
24. 05. 2012 20.00
+0
HJA,ČE BI DELALI BI VELIKO BOLŠE UČILI OTROKE,IN VEČ BI JIH NAUČILI,
porka.malorka
24. 05. 2012 12.40
-2
Vsakič ko slišim kakovost šolstva v RS . Se začnem smejat A je kakovost da mamo 80% ljudi,ki imajo končanoi družboslovno smer. In da od teh nihče ne zna niti žeblja zabit. Če je to point slovenskega šolstva potlej kar naprej v to smer. Kaj te briga če ne znaš delat glavno da veš glavno mesto indijekoramandije hahahaha
nahrbtnik
28. 08. 2012 20.57
sorry, ampak za žeble zabijat ne rabiš posebne šole, se mi zdi... tud moja babica jih je znala, pa je bla še iz kaiser&koenig cajtov
Buena Vita
23. 05. 2012 19.46
-5
HE,HEJHHEH,HJA RAVNO DANES SEM BILA V DRUŽBI PROFESORJEV KI UČIJO NA SREDNJIH ŠOLAH,EDEN OD NJIH NAS JE POVABIL NAPOSLOVILNO KOSILO,GRE V PENZIJON. ODLOČIL SE JE ZA PENZIJO KER NI OTROK V ŠOLAH,SAM JE PREDAVAL ,OZIROMA UČIL NA TREH RAZLIČNIH ŠOLAH,JE ČLOVEK ČIL IN ZDRAV,MOČAN,TELOVADEC IN KOŠARKAR JE BIL V NAJBOLJŠIH LETIH, NANIZAL JE KAR NEKI STATISTIČNIH PODATKOV O ROJSTVIH IN ŠOLANJU OTROK,DO LETA2005 JE BILO RIJSTEV VSAKO LETO MANJ IN SO SE ŠTEVILKE UČENCEV DRASTIČNO ZMANJŠEVALE, SEDAJ SO ROJSTVA V POČASNEM TEKU NAGOR,AMPAK,GENERACIJE PROFESORJEV ( 60-65 LETNIH )BI MORALE ŠE ČAKATI 5-6 LET DA SE ŠTEVILO OTROK V SREDNJIH ŠOLAH NEKAKO POENOTI NA TISTI DESETNI ČAS KI JE V PRETEKLIKU, SEVEDA NISO V PRETEKLIKU PROFESORJI,NJIH JE CELO VEČ, SAMO DA TAISTI PROFESORJI NEZNAJO RAČUNATI,NAS DRŽAVLJANOV JE RECI IN PIŠI SAMO 2 MILIJONA,BILO PRED DESETIMI LETI,PRED 20 LETI, DANES IN ENAKO ŠTEVILO NAS BO ČEZ 10 LET,VSAJ TAKIH KI DELAJO IN USTVARJAJO DOBIČEK JE SAMO SLABIH 10%,IN TA SLABI 10% KONTO BI MORAL HRANITI ARMADO KI ŠTEJE DVA MILIJONA ,,,,,TO SE NE IZIDE,NIKAKOR
SimonaHamer
23. 05. 2012 19.07
+1
Ni dosti odpreti okno Ni dosti odpreti okno, da bi se videlo polja in reko. Ni dosti ne biti slep, da bi se videlo drevesa in cvetove. Potrebno je tudi ne imeti nobene filozofije. S filozofijo ni dreves: so samo ideje. Je samo vsak od nas, kot kakšna klet. Je samo zaprto okno in ves svet tam zunaj; in sanje, kaj bi se dalo videti, če bi se okno odprlo, kar ni nikoli tisto, kar se vidi, ko se odpre okno. Fernando Pessoa (Prevod: Miklavž Komelj)
porka.malorka
24. 05. 2012 12.41
grozna pesem upam da ta avtor ne živi od države hahahaha
prašek
23. 05. 2012 17.49
+2
Stavka ne bo dovolj , Štrukelj vlak ti je pobegel !!!
zooro
23. 05. 2012 16.07
+10
Pred nekaj leti je bila nadaljevanja "Tretji kamen od sonca", ko pa nastopajo naši marsovci iz parlamenta. pa me spominjajo predvsem na druge stvari... Oseba JJ je kot "Julij Cezar" pri Asterixu, Gorenak je kot "on z očali" pri Smrkcih, Župevčeva je Smrketa,... in ti ljudje odločajo o naši usodi. "Jao bože!!"
zooro
23. 05. 2012 16.02
+15
Za sindikate javnega sektorja je predsednik vlade pred aprilsko stavko povedal, da so za luno... Očitno je ta vlada iz nam neznanega planeta, saj besede "dogovor" in spoštovanje dogovora, ne pozna. Po besednjaku vlade, dana beseda ne velja očitno nič, saj se vsi dogovori in "obljube" o spoštovanju dogovorov, spreminjajo kot zunaj vreme! Vreme - oprosti mi, če sem te primerjal z našo vlado!
Buena Vita
23. 05. 2012 19.50
-11
POJDITE NA REFERENDUM, VSI VEMO DA BO REFERENDUM PADEL,KAR BOMO POSEBEJ POZDRAVILI LJUDJE IZ GOSPODARSTVA POTEM BOMO ZAHTEVALI ODPUŠČANJA V JAVNEM SEKTORJU IN POLOVIČNO ZNIŽANJE PLAČ POTEM SE ŽALITE LUNI IN BOGINJI LILIT
prašek
23. 05. 2012 15.47
+13
»Glavni tajnik Sviza proti temu ostro protestira in opozarja, da zaposleni v vzgoji in izobraževanju niso privolili v zniževanje plač zato, da bi "imela vlada fige v žepu in preko ovinka jeseni uveljavila tisto, kar je za večino državljanov nesprejemljivo". « Ja kaj si pa mislil Štrukelj , da bo Tomaž držal besedo ???? Še nikoli je ni !!!!
sejbobols
23. 05. 2012 15.59
+16
Upam, da ne boste popustili tem (vladnim) lopovom!!!! Kar počnejo policaji se bo nazadnje izkazalo za edino pravilno. Če jih do sedaj nisem najbolj podpiral, jih od zdaj popolnoma!!!
prašek
23. 05. 2012 16.13
+9
Jaz podpiram policiste že od samega začetka in upam , da ne bodo popustili !!!!
Buena Vita
23. 05. 2012 19.52
-6
SEVEDA,KOT ŠOFER SI POPIL MNOGO BIČERINOV Z POLICJOTI,ZATO JIH PODPIRAŠ SAMO POZABU SI POVEDATI,DANAŠNJI POKLICNI ŠOFERJI GA NE CUGAJO IN NIMAJO ČASA VISETI PO GOSTILNAH,IMAJO NORME IN ODGOVORNOST
mesojed
23. 05. 2012 15.13
-7
Kakovost šolstva je tak že na minimumu
MsPikapiki
23. 05. 2012 16.36
+7
Kot vse v naši državi od predsednika vlade navzdol.
Sara Rebek
23. 05. 2012 19.53