Slovenija

Kako živijo mladi?

Ljubljana, 16. 11. 2009 12.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Število mladih v Sloveniji se zmanjšuje, dom zapustijo po 30. letu, mlade ženske se za materinstvo odločajo vedno pozneje ...

Minister Lukšič
Minister Lukšič FOTO: 24ur.com

Na ministrstvu za šolstvo in šport so na skupni novinarski konferenci urada za mladino, statističnega urada in inštituta za socialno varstvo spregovorili o življenjskih pogojih mladih v Sloveniji. Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je menil, da je položaj mladih izjemno pomemben za Slovenijo, zato je prav, da se v raziskovanje vključi tudi stroka.

Lukšič je poudaril, da je vesel, da ima pred torkovim posvetom na Brdu na temo življenjskih pogojev mladih priložnost spregovoriti o položaju mladine, ki je "v vseh družbah v posebnih situacijah". Še zlasti v zadnjih desetih letih "smo priča spremembam, ki mladino še bolj intenzivno odrivajo na rob", je dejal in za izboljšanje stanja omenil pripravo novele zakona o mladinskih svetih in t. i. mladinski zakon, ki opredeljuje razmerja med interesnimi organizacijami na področju mladih v Sloveniji.

Položaj mladih je izjemno pomemben za Slovenijo in je prav, da se v to vključi tudi stroka, je ocenil minister in dodal, da je pri raziskovanju mladih velik primanjkljaj, saj ni relevantnih podatkov. "Zato je to, kar dela statistični zavod, pomembno in potrebno izhodišče, vendar ga je treba nadgraditi," je prepričan šolski minister.

Kje so mladi voditelji?

V nadaljevanju je Lukšič izpostavil izobraževanje mladih voditeljev. Po njegovem je neprimerno, da Slovenija na tem področju doslej še ni storila pomembnih korakov. Slovenija se mora po ministrovih besedah pri tem vprašanju bolje angažirati. "S tem bomo pridobili kadrovski nabor pred volitvami, da ne bomo imeli problemov, ko se sestavlja vlada in iščejo ključni ljudje za pomembne pozicije," je še ocenil minister in posvetu zaželel uspešno delo.

Direktor Urada RS za mladino Peter Debeljak je spregovoril o nacionalnem posvetu, ki je prvi poskus soočenja med stanjem, potrebami in pričakovanji mladinskega sektorja ter aktivnih odločevalcev znotraj posameznih sektorskih politik. V uradu so ob sprejetju prioritet delovanja v tem letu po njegovih besedah zasledovali dva ključna cilja, in sicer so z dodatnimi ukrepi na vertikalni ravni želeli prispevati k okrepitvi mladinskega dela.

V ta namen sta bila v okviru evropskih strukturnih skladov objavljena dva razpisa v skupni vrednosti 11 milijonov evrov, je dejal Debeljak in dodal, da so vzpostavili t. i. horizontalno dimenzijo, kar pomeni intenzivnejši vpliv na sektorske politike, ki niso v pristojnosti urada, vendar pomembno vplivajo na življenje in položaj mladih v Sloveniji.

Število mladih se zmajšuje

Irena Križman, generalna direktorica statističnega urada (Surs), in Petronela Vertot sta predstavili novo publikacijo Sursa Mladi v Sloveniji. Število mladih v Sloveniji se po njihovih ugotovitvah zmanjšuje. Medtem ko je bilo leta 1981 mladih za četrtino, leta 2008 pa za slabo petino, jih bo v letu 2060 le še za slabo desetino prebivalstva. Mlade ženske se za materinstvo odločajo vedno pozneje, zvišujeta se tudi povprečni starosti ženina in neveste ob sklenitvi prve zakonske zveze. Po mnenju Križmanove imamo v Sloveniji tako sindrom odlaganja odraslosti, sama pa si je zaželela več poglobljenih analiz na to temo.

Dom zapustijo po 30. letu

Vertotova je med drugim opozorila, da mladi prebivalci v Sloveniji v povprečju zapuščajo svoj dom zelo pozno (po 30. letu), različne analize tudi kažejo, da so na trgu dela mladi pogosto v slabšem položaju v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami, potem so tu tudi zdravstveni vidiki, med katerimi je Vertotova izpostavila preveliko težo pri mladih.

O publikaciji Med otroštvom in odraslostjo je govoril Urban Boljka z Inštituta RS za socialno varstvo. Namen pričujoče publikacije je tako celovita analiza življenjskih pogojev mladih v Sloveniji na podlagi ugotovitev na področju raziskovanja mladine. Boljka je prepričan, da publikacija prinaša nova spoznanja in ponuja zaokroženo analizo sedanjih življenjskih pogojev mladih v Sloveniji, ki bodo v pomoč tako političnim odločevalcem in oblikovalcem javnih politik kot raziskovalcem.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
17. 11. 2009 10.23
Meen sploh ne zanima problem mladih, brezposelnih in podobne tretjerazredne teme, važno je, da s euvrstimo na svetovno prvenstvo ter dobimo Piranski zaliv!
simevlado
16. 11. 2009 23.22
Dokler se nebomo mladi organizirali in šli na ulice pred parlament mal nardit paniko da vid evropa da neki ni vredu v slovenskem sistemu in ni vse tako lepo in krasno kakor opisujejo politiki in mediji. Predlagam internet stran in totalno neodvisnost od političnih strank in ostalih mafiskih organizacij! Če se pa nobenmu neda pol pa uživajmo doma in delu prek študentskeg servisa. Revolucija!!!!!!!!
teodora.
16. 11. 2009 22.43
jezek_buci_buci, Ti si taprav mamin sinček! Tebi ziher v tvojo r!t vse stišijo al pa so ti kupili stanovanje da lahko "uživaš" na račun drugih ljudi ki pošteno služijo svoje mesečne plače! Dej se raj zamisl preden eksplodiraš s takimi komentarji. Mogoč so tvoji eni tistih ki si polnijo žepe na račun drugih. Raje imam manj,pa ponoči mirno spim za razliko od marsikaterega posameznika! Pa tud raje še počakam preden se osamosvojim,kot pa stradam samo zato da bi se pred drugimi pohvalila da živim sama zase. No halo? Tud taki obstajajo ja,ampak....NE HVALA!!!!!! ČEZ ČAS PA RES!! STANOVANJE,DRUŽINA,.....=) Pred tem pa seveda zaposlitev! Pa lp vsem.
jezek_buci_buci
16. 11. 2009 20.33
Mamini sinčki, doma do 30-ega :-) Muahahahahaha!
tooshort77
16. 11. 2009 19.35
Če greš z 600 evri mesečne plače na banko in prosiš za stanovanjski kredit ga dobiš mogoče 20.000 evrov. a kje je še 60.000 eur za stanovanje??????????????
galiot
16. 11. 2009 19.08
Ja to se pa res ni za čudit,saj vsi vemo kako je,rednih služb malo,potem tudi kreditov ni.In kako naj se potem osamosvojijo ,grejo na svoje ,imajo otroke in z čim naj jih preživljajo.Če pa imaš srečo ,da si zaposlen jih pa tvoji problemi ne zanimajo,kdo bo pazil tvojega otroka in podobno.Tako da ne se preveč čudit,če je malo otrok.Zdaj ne ostajajo brez službe samo neizobraženi,ampak je čezdalje več visokoizobraženih.
odbogaposlan
16. 11. 2009 18.45
SLABO! razen par tajkunčkov!
teodora.
16. 11. 2009 18.38
Ja sam res,kam vodi tole da nonstop gradijo veeeeeeeeeelike trgovske centre??????????? Kaj pa zaposlitve??????????? REDNE ZAPOSLITVE???????????? Teh pa ni!!! Hja,pol se pa pritožujejo da se mladi neodločajo za družino,KAKO LE??????????????????????????????? BREZ STANOVANJA,BREZ DENARJA,,,,,,,,,,?????????? Pa še otroke imeti??? Mislim,kaj vam pade na vašo NEZRELO PAMET,halooooo! Važn je da so tiste MR/HE DOBRO ISKORISTILE DRŽAVO in vse to na naš račun!!! MATI SAMOHRANILKA-PRIJAVLJENA PRI STARŠIH,S PARTNERJEM IMA PO TRI OTROKE, PARTNER ZASLUŽI MASTEN DNAR,ona pa dobi več kot če bi cel mesec garala!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! FUJJJJJJJJJJJJJJJJJJ... DRŽAVA!!!!!!!!!!!!!!!! DA VAS NI SRAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tonček Balonček
16. 11. 2009 18.21
Stari lahko živijo le od prispevkov, se pravi tistih mlajših, ki nakazujejo v pokojninsko in zdravstveno blagajno, iz katerih se napaja čedalje bceč mladih, brez dela itd. Lahko jih je milion, lers mso s epač tako namnožili naprimer, ampak to je pravzaprav še huje, problem je v preveč mladih brez dela, ne v starih! Če bi bilo teh "mladih" manj", me za stare ne bi skrbelo, v bistvu si pa pogajo stari zdaj delijo še s temi mladimi, brezposelnimi doktorji, magistri in inženirji, kulturologi itd, pa kdo sploh še dela in plačujre v pokojninski sklad? Dol s Pahorjem, hočemo tople obroke za vse!!
BTE
16. 11. 2009 18.05
Kako pomembno odkritje stroke... :) tko VSAJ 10 let prepozno.. kako naj se mladi oselijo.. ce je tezko dobiti zaposlitev, place mizerne, najemnine astronomske? Porocanje po 30, rojstvo cim pozneje? Normalno.. kako naj skrbimo za otroke ce se sebe komaj nahranimo? Bravo stroka.. morda si tokrat zasluzi kaksno nagrado za dogananja na tem podrocju?? :):)
onbekend
16. 11. 2009 17.40
Jaz sem odsel iz Slo, ko v nekaj let ni bilo sluzbe. Tu v Holandiji sem naredil magisterij in potem se leto in pol iskal sluzbo. Nasvet vsem ostalim - znanje tujega jezika drzave, kjer isces sluzbo je izredno pomembno. Torej, ce znas spansko, potem razmisljaj o sluzbi v Spaniji, sicer je tezko. In razumem, da ima Holandija povsem drugacno zgodovino, kulturno in ekonomsko, ki se s Slovenijo NE more primerajat. Ampak to ni edina drzava, ki ji uspe izobrazit in zaposlit mlade in to v visoke kalibre. Bo kdo rekel, ma ne primerjaj, ker se ne da. Seveda se ne da, ampak Slovenijia bi lahko sledila, se kaj naucila. Vzor bi lahko tudi bile Skandinavske drzave. Pismo, nasa politika in ostale institucije so vcasih tako trde v glavo, da je prav neverjetno. Ampak v Sloveniji trenutno mladim ni lahko in si ne bi zelel bit tam. Pa srecno vsem.
tomatoes
16. 11. 2009 16.02
js se bom preselila iz slovenije k nardim faks :D
mastablasta
16. 11. 2009 15.38
kako pa naj zapusti dom če pa si ne more privoščit stanovanja? ampak važno je da se novi trgovski centri gradijo a ne?
adejnehino
16. 11. 2009 15.23
*bemu, stroko in "sindrom prelaganja odraslosti" kakor to imenujejo! zrela in odrasla odločitev je, da se mladi NE zakreditirajo za 30 let in posledično za 100 procentov preplačajo že tako precenjena stanovanj! sploh pa v času, ko ni garancije da bodo jutri službe še imeli!
thizzle
16. 11. 2009 15.20
normalno, da se število mladih zmanjšuje. To pa zaradi tega ker moraš garati v službi za take male plače, da nisi sposobn otrokov met: nio dnara ni stanovanja, ni placa kam bi si pelo punco, nebo več mladih....
snupy1
16. 11. 2009 15.09
Majo mladi prou. Ni rednih služb, ni stanovanj (so a so prazna predvsem v lasti države) ni standarda, da bi lahko normalno živeli. Tudi tisti, ki ne morejo na fax iz različnih razlogov delajo v tovarnah za ve se kakšen denar in to še preko raznih agencij, ki jim poberejo provizijo, vržejo jih pa lahko na cesto kadar se jim zdi. Fuj pa taka država, ki še za mlade ne zna in noče poskrbeti.
kukunka
16. 11. 2009 15.00
to je to; nezaposlen očka pri cca 35 .letih, pelje v šolo otroke, dedka pa v službo. Žalostno vendar resnično!!!
F12
16. 11. 2009 14.47
Ahahahahaha. Stroka se mora vključit v ta "problem". Še posebno se morajo vključit strokovno a ne? v bistvu pa nimsjo pojma ali pa ga nočejo met.
poluks25
16. 11. 2009 14.43
dolker starudije drzijo stolcke na pomebnih mestih se nebo nic spremenilo pa se lahk organizira nevem kolk forumov in zakonov...
TOTALEN_KURAC
16. 11. 2009 14.42
Vedno vec je neumnezev, ki tlacijo nas beton in ne bo cisto nic slabega, ce se namesto desetih rodi en pameten in najmocnejsi.