Slovenija

Kako zadolžene so stranke?

Ljubljana, 28. 09. 2011 18.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pretekli referendumi in volitve so imeli svojo ceno. Tako so nekatere parlamentarne stranke zdaj zadolžene, kar lahko napoveduje skromnejšo kampanjo pred predčasnimi volitvami. Brez dolgov so v SNS in DeSUS.

Iz SD konkretnih podatkov o zadolženosti niso sporočili, pojasnili so le, da so lanskoletno zadolženost prepolovili. Stranka je sicer lani in letos aktivno sodelovala v treh referendumskih kampanjah in kampanji za lanske lokalne volitve, zaradi česar so nastali stroški. Obveznosti rešujejo v skladu s finančnimi možnosti stranke. Za kampanjo bodo sredstva v zakonskih okvirjih zbirali prek dodatnih prispevkov in donacij.

Dolgoročne finančne obveznosti SDS danes znašajo dobrega 1,1 milijona evrov. V SDS so med nedavnimi aktivnostmi našteli tudi parlamentarne volitve leta 2008, evropske volitve leta 2009 in referendum o arbitražnem sporazumu. Prav tako so imeli stroške z nadgradnjo nepremičnine, kjer je glavni sedež stranke, saj so bili po odpovedi najemne pogodbe z Mestno občino Ljubljana primorani poiskati nove prostore, pojasnjujejo. V primerjavi s preteklim letom pa stranka letos po njihovih navedbah beleži presežek prihodkov nad odhodki. Tudi v SDS zagotavljajo, da bodo za predvolilno kampanjo sredstva zbirali skladno z zakonodajo in trenutnim ekonomskim stanjem v državi.

Se obeta bolj skromna kampanja?
Se obeta bolj skromna kampanja? FOTO: Reuters
Rezultat na volitvah je za stranko pomemben že zato, ker je od tega odvisno, koliko denarja bo dobila neposredno iz proračuna. Kot so poročali v oddaji 24UR, Pahorjeva SD kot zmagovalka zadnjih volitev tako vsak mesec samo iz tega naslova prejme dobrih 70 tisoč evrov. Ker bodo volitve devet mesecev prej, zanje to pomeni minus 630 tisoč evrov in v stranki priznavajo, da jim bo ta denar v kampanji manjkal. SDS, ki je na zadnjih volitvah pristala na drugem mestu, bo ob 608 tisoč evrov, a tam pravijo, da si težav s tem ne delajo.

Stranka SLS je zadolžena za 130.000 evrov, Zares pa za 100.000 evrov. V Zares so, kot pojasnjujejo, vzeli kredit za financiranje lokalnih volitev, kredit SLS pa sega v leto 2009, stranka ga, kot pojasnjujejo, redno odplačuje z mesečnimi obroki. V SLS so sicer napovedali, da bodo volilno kampanjo vodili gospodarno in z razpoložljivimi sredstvi, ki jih ni v izobilju.

V Zares bodo, kot so pojasnili, sredstva za volilno kampanjo zbirali tako kot zmeraj – z donacijami, v manjšem delu pa tudi iz proračunskih sredstev.

V SNS pa so zatrdili, da niso zadolženi. SNS ima odprtih samo nekaj terjatev iz tekočega poslovanja, brez dolgov pa so predvsem zato, ker so volilne kampanje v preteklih letih izvajali v okviru razpoložljivih sredstev, so poudarili. Kot napovedujejo v SNS, bodo tudi kampanjo pred predčasnimi volitvami financirali iz strankinih razpoložljivih sredstev. Ker jih ni veliko, bo tudi ta kampanja dokaj strogo omejena, pojasnjujejo. Del sredstev bodo verjetno zbrali tudi s prispevki kandidatov samih, morda tudi s kakšnim prispevkom pravnih oseb, a teh po njihovih ocenah verjetno ne bo veliko.

Stranka DeSUS prav tako ni zadolžena. V stranki napovedujejo, da bo tudi tokrat njihova volilna kampanja skromna, znotraj obstoječih sredstev. Poudarjajo, da so pri njih vsa financiranja dosedanjih kampanj dobila pozitivno oceno računskega sodišča.

Pretekli referendumi in volitve so pustili svoj pečat na računih nekaterih strank.
Pretekli referendumi in volitve so pustili svoj pečat na računih nekaterih strank. FOTO: Reuters

Stranka LDS še ni pojasnila, kakšni so njeni dolgovi in načrti za zbiranje sredstev za volilno kampanjo. Je pa vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic v današnji izjavi za medije na novinarsko vprašanje, ali bo stranka zmogla financirati kampanjo, odgovoril, da se s finančnimi težavami glede na obilico volitev in pogostost referendumov srečujejo vse stranke. Zato upa, da bo v tokratno kampanjo namesto denarja vloženih več dobrih programov, srca in duše.

V strankah SD, SDS, Zares, SLS in DeSUS tudi zagotavljajo, da trenutno nimajo izvršb nad svojimi sredstvi. V SLS sicer dodajajo, da se vsako leto zgodi kakšen primer izvršbe za znesek manjše vrednosti, ki pa je navadno posledica napačno poslanega ali izdanega računa za posamični občinski ali mestni odbor, ki jih imajo skoraj 200.

Preberite še:

Predsednik republike Danilo Türk je odločil, da bodo predčasne volitve potekale 4. decembra.

Parlamentarne stranke so njegovo odločitev pozdravile.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Musti
29. 09. 2011 09.07
SDS je najbolj zadolzena stranka. Seveda si zelijo na ablast da poplacajo pufe, seveda z nasim denarjem. Dol z Jansizmom.
Tonček Balonček
28. 09. 2011 23.16
slos, s epač ne bomo več zadolževali, a ni to fino!
Tonček Balonček
28. 09. 2011 23.16
Tudi Sever in člani Zveze borcev bodo glasovali!
Tonček Balonček
28. 09. 2011 22.50
Te stranke lahko uničimo na ta način, da vsako leto zahtevamo predčasne volitve. Ostala bo samo še SDS, ki izvaža Cekutove slike!
slos
28. 09. 2011 21.20
koga brigajo maloenkosti. fitch je RS znižu oceno tveganja pa sploh ni novic. a veste kaj to pomeni? a bo za to kdo odgovarju, ker je to največji kriminal za RS
picika55
28. 09. 2011 21.18
Pa kaj še nimate dovolj vseh teh zdajšnjih politikov, ki se brigajo samo za svoj status in svojo R*T. Dajte začet vzpodbujat poštene ljudi, da se vključijo v politiko in pojdite na volitve, da zmagajo novi zaupanja vredni obrazi.
saintjozef
28. 09. 2011 21.03
SDS, ki je na zadnjih volitvah pristala na drugem mestu, bo ob 608 tisoč evrov, a tam pravijo, da si težav s tem ne delajo. --Bo pač spet Zvon 1 PRIMAKNU?
Maja Mozgan
28. 09. 2011 20.20
fox12 28.09.2011, 19:51 1 tisti, ki so pametni imajo dolg, v novem kapitalizmu (po letu 1971) je ključnega pomena, da znaš uporabljat koristni finančni vzvod!! pridno delaj, šparaj in daj denar na banko je zastarela miselnost (čas starega kapitalizma pred letom 1971), ki te naredi v današnjih časih revnejšega! Sodobno "pametno" zadolževanje je naredilo velikanski puf, ki ga bo nemogoče pokriti, če bi vsi vrnili bankam glavnice z obrestmi, bi zmanjkalo denarja v obtoku (Peter Joseph)pravzaprav bi ga že zmankalo samo za obresti.... tako ,da adijo lepi časi!!
Odpri.oci
28. 09. 2011 20.20
@fox12 28.09.2011, 19:51 "tisti, ki so pametni imajo dolg, v novem kapitalizmu (po letu 1971) je ključnega pomena, da znaš uporabljat koristni finančni vzvod!! pridno delaj, šparaj in daj denar na banko je zastarela miselnost (čas starega kapitalizma pred letom 1971), ki te naredi v današnjih časih revnejšega!" . In tako pride do današnje situacije, kjer povsod "po zahodu", kjer so ljudje zapufani, z avtomobili na leasing in z hipotekami na hišah.... v dveh mesecih po izgubi službe ostanejo brez vsega !!!! . PS : Zgornje (žal) ne velja za DRŽAVNE BIROKRATE, saj slednji pač ne vejo, kaj je to "izguba službe" :-(
prehlad
28. 09. 2011 20.19
KO SO BILA POROČILA SO BILI PA DRUGAČNI PODATKI . AJA SAJ SO SE VOLITVE ŠELE ZAČELE .MENE BOLJ SKRBIJO MINUSI KOD PA PLUSI.
Odpri.oci
28. 09. 2011 20.16
Dajte vodit državo stranki, ki niti svojih financ ne zna urediti, pa bomo šli res expresno po "grškem scenariju" !!!!
suckers
28. 09. 2011 20.11
bodo vse nadoknadili z novim mandatom ko bodo nastavili svoje direktorje. bojo v plusu zelo hitro.
Turgensis
28. 09. 2011 19.51
tisti, ki so pametni imajo dolg, v novem kapitalizmu (po letu 1971) je ključnega pomena, da znaš uporabljat koristni finančni vzvod!! pridno delaj, šparaj in daj denar na banko je zastarela miselnost (čas starega kapitalizma pred letom 1971), ki te naredi v današnjih časih revnejšega!
Jožajoža
28. 09. 2011 19.45
reje napišite ,koliko so te "stranke" in njihovi pomagači po vsej javni upravi ukradli poštenemu slovenskemu narodu.
Maja Mozgan
28. 09. 2011 19.42
Najprej vsi pufe plačat, pol pa kandidirat!!!
bpmsi
28. 09. 2011 19.40
da nebi kakšna banka v lasti države dala kakšen kredit katerikoli stranki ☺