Slovenija

Kako varno uživati na zamrznjenih jezerih?

Ljubljana, 09. 02. 2015 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zima prinaša številne radosti. Med njimi sta tudi hokej in drsanje na ledu in brezplačno si oba užitka lahko privoščimo na zamrznjenem jezeru, ki jih pri nas ne manjka. A pri tem je treba biti zelo previden, saj je lahko napaka hitro usodna. Povzeli smo nekaj napotkov uprave za zaščito in reševanje.

Najbolj trden je homogeni led.
Najbolj trden je homogeni led. FOTO: Thinkstock

Drsanje na ledu je ena od radosti zime. Ko padejo temperature pod ničlo zamrznejo tudi jezera, ki omogočajo brezplačne užitke na ledu. A pri tem je treba biti še nadvse previden, saj je to lahko zelo nevarno početje.

Varnost o zadrževanju na zamrznjenih vodnih površinah ureja Zakon o utopitvah. Za varnost na zamrznjenih površinah sicer skrbijo same lokalne skupnosti. Po navadi pri reševanju pomagajo gasilci.

Ključna pri tem je nosilnost ledu, ki jo strokovnjaki računajo na podlagi debeline ledene odeje, pomembni pa sta tudi kakovost ledu in razdalja objektov na njem. Za kakovost ledu so pomembni temperatura, vsebnost vlage in zračnih mehurčkov, vmesne plasti snega in drugi dejavniki. Najbolj trden je homogeni led, ki je videti črne barve.

Prelomi in suhe razpoke na ledu niso nevarni, če pa opazimo moker prelom, pa moramo biti še posebej pazljivi. Na teh mestih je led varen le, če izmerjena debelina zagotavlja dvojno nosilnost. Če led okoli nas začne pokati v koncentričnih krogih, je treba takoj ukrepati, saj je to znak, da je led preveč obremenjen in se bo začel pogrezati.

Kako ocenimo debelino ledu?

Splošno sicer velja, da se je po ledu mogoče gibati, če je debelejši od treh centimetrov. Debelino ledu se da oceniti, lahko pa jo tudi natančno izmerimo. Če po ledu udarimo z nogo, koničasto palico ali kladivom in se pri tem ne prebije, je to znak, da je dovolj varen. Če želimo izmeriti debelino, je treba najprej izžagati kos ledu in ga nato premeriti. Meritve je treba seveda opraviti na več mestih.

Luknja v ledu
Luknja v ledu FOTO: Reuters

Pri gibanju na ledu je treba upoštevati temeljna pravila. Prvo pravi, da na led nikoli ne hodimo sami. Preden se odpravimo na led, o tem obvestimo svojce, preverimo vremenske podatke, zlasti temperaturo in padavine. Na ledu ocenimo debelino in barvo ter pregledamo razpoke in poslušamo poke. Na led gremo vedno dobro pripravljeni in opremljeni. Preden gremo na led, pa se seznanimo tudi z ukrepi v primeru nesreče in preizkusimo reševalno opremo.

Kaj pa oprema?

Za testiranje ledu je potrebna potovalna palica z ostro konico. Obvezna sta t.i. vpikač ali šilo, ter dolga vrv. Priporočeni so tudi čelada, rokavice, rešilni jopič, nahrbtnik s kompletom rezervnega perila v nepremočljivi vrečki, topla pijača in manjša zaloga hrane. Zelo dobrodošla je tudi piščalka, ki nam lahko pomaga pri klicih na pomoč, če pride do vdora ledu in pademo v zelo hladno vodo.

Ob vdoru ledu je sicer zelo pomembno, da ostanemo mirni in zbrani. Razširimo roke in pokličimo na pomoč. Obrnemo se v smer, od koder smo prišli in skušamo vreči vrv do najbližje osebe, ki bi nas lahko izvlkekla iz vode. Če ni nikogar, si pomagamo z vpikačem. Ko pridemo na led, ne smemo takoj vstati, ampak se nekajkrat zakotalimo stran od odprtine, saj se lahko led ponovno vdre.

Kako pomagati?

Reševanje iz zamrznjenega jezera.
Reševanje iz zamrznjenega jezera. FOTO: Thinkstock

Če pa se pojavimo v vlogi reševalca, se ponesrečencu približamo leže. Če nimamo vrvi, skušamo poiskati palico, kos obleke, desko, smučko ali karkoli, s čimer bi lahko ponesrečenca izvklekli iz vode.

Ko je ponesrečenec na varnem, je treba najprej poskrbeti, da se ne bo še naprej ohlajalo njegovo telo. Če je pri zavesti, se mora preobleči v suha oblačila, ponuditi pa mu je treba tudi topel napitek. V hladni vodi je namreč podhladitev zelo pogosta in hitra. Upočasni se delovanje živčnega istema, prizadeti težko govorijo, pozneje postanej zmedeni in se ne odzivajo več. Vedno za pomoč pokličemo telefonsko številko 112.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

coureur
10. 02. 2015 14.27
Navedeni podatki, povzeti po sos112. si/slo/page.php?src=sv1282.htm, se niti slučajno ne skladajo npr. s temi priporočili wikihow. com/Know-When-Ice-is-Safe Varna debelina ledu je 10 cm in ne 3 cm Najmočnejši je moder in prozoren led in ne led črne barve, ki jo dobi ob taljenju
Osman Nacho
10. 02. 2015 12.32
Gremo na Koseški bajer!!!!!
majorb
10. 02. 2015 11.53
+3
trije centimetri pa so le malo premalo, vsaj sedem centimetrov naj bo led debel, če nočemo tvegat.
STYLE100
09. 02. 2015 19.59
+11
Ziher je ziher..ne grem na led niti pod razno
Nauders
09. 02. 2015 23.17
+7
London?an
10. 02. 2015 11.39
+3