Slovenija

VIDEO: Kako pravilno ukrepati, če se vam na avtocesti pokvari avto?

Ljubljana, 11. 06. 2014 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vožnja in prehitevanje po odstavnem pasu avtoceste sta prepovedana. Kar 50 odstotkov naletov na teh mestih povzročijo vozniki tovornih vozil, opozarja Javna agencija RS za varnost prometa. Preberite, kako morate ukrepati, če se vam na avtocesti pokvari avto.

Javna agencija RS za varnost prometa AVP je že leta 2009 in 2011 posnela preventivna filma, ki ponazarjata pravilno razvrščanje v primeru izrednih dogodkov na avtocestah. V luči torkove nesreče, ko se vozniki spet niso pravilno umikali reševalnim vozilom, zdaj znova posredujejo nekaj varnostnih nasvetov.

V pripetem videoposnetku si lahko pogledate posledice napačnega in pravilnega razvrščanja na avtocesti.

Kar se tiče varnosti voznikov in potnikov, na avtocesti veljata posebna pozornost in previdnost, saj so hitrosti precej višje kot na ostalih cestah, posledice morebitnih prometnih nesreč pa znajo biti veliko hujše.

Problematika prometne varnosti na odstavnem pasu avtoceste se letno kaže tudi v statistiki tragičnih prometnih nesreč, v katerih nastradajo tako vozniki kot tudi vzdrževalci avtocest. Kar 50 odstotkov naletov na odstavnih pasovih povzročijo vozniki tovornih vozil.

Vožnja in prehitevanje po odstavnem pasu avtoceste sta prepovedana. Na odstavnem pasu avtoceste niste varni, zato poskrbite za svojo varnost in varnost potnikov ter upoštevajte naslednje varnostne korake v primeru, če se vam na avtocesti pokvari avtomobil:

ko se na avtocesti pokvazri vozilo
ko se na avtocesti pokvazri vozilo FOTO: Javna agencija RS za varnost prometa

1. VKLOPITE VARNOSTNE UTRIPALKE!
Ko se nam vozilo pokvari na avtocesti, moramo najprej vklopiti vse štiri smernike, pritisniti pedal za sklopko in umirjeno zapeljati na rob vozišča ali odstavni pas, kjer se ustavimo. Nikar ne znižujmo hitrosti na voznem pasu. Utripalke naj bodo ves čas vključene!

2. UPORABITE ODSEVNI TELOVNIK OB IZSTOPU IZ VOZILA IN SE UMAKNITE ZA OGRAJO!
Ko izstopimo iz avtomobila, si morajo vsi potniki v vozilu nujno nadeti odsevni telovnik, sicer so slabše vidni in obstaja nevarnost, da bo v njih trčilo vozilo. Ko se vozilo zaustavi, ga moramo čim prej zapustiti in se umakniti za ograjo. Morebitni sopotniki izstopijo na svojih desnih vratih (če vozilo stoji na odstavnem pasu) ter se umaknejo onkraj zaščitne ograje. Pazite, če je za ograjo prepad oz. strmo pobočje!

3. POSTAVITE VARNOSTNI TRIKOTNIK NA RAZDALJI OD 80 DO 100 METROV OD VOZILA!
Ko so vsi sopotniki varno za zaščitno ograjo, namestimo varnostni trikotnik. Ko hodite do mesta, kjer boste postavili trikotnik, morate ostati za varnostno ograjo in ne smete hoditi po odstavnem pasu!

4. UPORABITE KLICNI STEBRIČEK SOS IN POKLIČITE PRISTOJNE SLUŽBE!
S pomočjo telefonskega stebrička SOS ob avtocesti (med seboj so razmaknjeni praviloma do dva kilometra) sporočite, kaj se je zgodilo. Lahko uporabite tudi mobilni telefon in pokličete na Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na številko 1970 ali obvestite operativno-komunikacijski center na številko 112.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BMWmunja
12. 06. 2014 12.18
+1
Poli-caji niso zapustili vozila v "maskirnih" oblekah. Denimo, da so vklopili 4 smernike. Ali so res morali ustaviti, ali so spotoma izgubljali stvari in ali se niso mogli ustaviti čez kak kilometer na za to primernejšem mestu? Ali je avtomobil zaradi slabo zaprtih vrat, ki jih je zaprl policist, postal zaradi tega nevozen? Ali so postavili varnostni trikotnik na primerni razdalji za vozilo? Kdaj tovornjakar mora na odstavni pas? Takrat, ko zaradi vzpona ali mase tovora na kakšnem odseku ne dosega neke za avtocesto MINIMALNE hitrosti. Kako bi se vi počutili, če bi po sredinskem voznem pasu avtoceste naleteli na sopihajoči tovornjak, ki bi vratolomno čika-puha rezal navkreber s 50km/h? E.., za to je odstavni pas. Trikotnika torej ni bilo. Za avtocesto se ve, da moraš pogled imeti cca. 2/3 časa vožnje v vzvratnem špeglu. Romun je pripeljal po odstavnem pasu, verjetno ni imel notri več kot 60 ali 70km/h, sicer na tem pasu ne bi bil. Trikotnika ni bilo. Za vse 4 smernike je vprašanje (!). Poli-cajem glede na moje izkušnje ne verjamem nič. Romuna so sedaj stigmatizirali, kot da je on vsega kriv. In to kar v medijih, na očeh in ušesih vsem. Taisti romun ima doma verjetno kakih 6 nepreskrbljenih otrok. In glede na vse, kar sem argumentirano navedel (a me bo admin z zverskim zobovjem vseeno besno zbrisal ) : ČESA BI PRAVZAPRAV SEDAJ ROMUN NAJ BIL KRIV??? kujlek 11.06.2014 22:35:16 Mater, špegl sem moral napisati zato, ker je beseda o.g.l.e.d.a.l.o baje neprimerna(??!!), in da sem se dokopal do tega spoznanja, sem porabil pol ure. kujlek 12.06.2014 12:17:21 Po drugem izbrisu in kupu plusov.
dejgateprat3
12. 06. 2014 09.13
....na takemle odstavnem pasu,kjer se je zgodila minula nesreča....s toliko šleparisti na cesti...je kljub vsem varnostnim ukrepom,ki jih narediš,ustavljanje lahko smrtno nevarno...kaj,če se ti vozilo pokvari na predelu,kjer ne moreš za ograjo?boš hodil 80 ali 100 metrov po odstavnem pasu nazaj,da boš postavil trikotnik in zavestno riskiral,da najprej pregazijo tebe,potem pa zmalinčijo še avto?....
dado4008
12. 06. 2014 09.06
+6
In te nasvete daje agencija,ki v dvajsetih letih ni naredila ničesar drugega,kot zviševala kazni.vsako nesrečo so iskoristili za dvig in večjo represijo,potem pa se tolkli po prsih in se hvalili,kako so sposobni in kulturni.Samo visoke kazni,so trdili vsi,po eni strani iz agencije,po drugi strani štaba,samo to bo rešilo slovenijo pred nesrečami.In jih imamo,najvišje kazni v evropi in vsaki dan mrtve na cestah še naprej.Jaz bi vprašal žlendra,zajca,kresalovko,štabo.....če lahko mirno spijo,saj so nam vsi enormno garantirali da ne bo več nesreč,ko bodo zvišali kazni,ko bodo delavce in starše zjutraj čakali za grmom skriti radarji in jim za 15 prekoracenih km odnesli pol,že tako bizarne plače.za primerjavo,v avstriji sem za dvajset prekoračenih plačal 30 €,toliko o slovenski kulturi. In rezultati take bolane logike so pač vidni vsaki dan na cesti.izvzeti niso niti policaji,saj so konec koncev samo ljudje in v toči nesmiselnih ukrepov te agencije so se pokazali še za najbol kulturne,kolikor so pač glede na svoj poklic lahko bili. Če bi,kot je eden napisal spodaj,samo par procentov namesto reklamam namenili na tv prostor za taka opozorila,navodila,nasvete.....bi več naredili kot tisoč kazni in groženj.......ampak ne,so preveč izobraženi in vase zaverovani,rajši kazni gor,samo da se pokasira čim več,raja nekulturna pa naj gine.Tudi če je bila kaka dobra in dobronamerna poteza,pobuda iz strani kakih nevladnih organizacijj,so v luči visokih kazni ostale neopazne.Zdaj pa gospodje iz agencije,hitro na kavico in študirat o novem dvigu kazni
skembo
12. 06. 2014 08.58
+1
Ponavadi 'pametnjakoviči' postavijo trikotnik 7 cm za vozilom.....res pametno
bob87
12. 06. 2014 08.35
+6
Kar se je zgodilo (ne samo torkova, ampak tudi pondeljkova nesreča z avtobusi) je odraz velike nesposobnosti v vrhu ministrstva za notranje zadeve. Niso krivi policisti, ampak njihovi nadrejeni, zato, da ni na AC NIKAKRŠNEGA NADZORA VOZNIKOV. Ko se kaj peljem po celotni trasi A1, lahko v tisti vožnji brez problema preštejem vsaj 15 voznikov tovornih vozil, ki ali vijugajo, ali imajo postrani kamion zaradi nepravilno naloženega tovora, ali nevarno vskakujejo na prehitevalni pas. Skratka, je takih primero dnevno NEŠTETO. Da ne govorim o voznikih kombijev, ROMUNSKIH in vmes tudi Bulgarskih, Srbskih, Madžarskih, ki vozijo na meji dovoljene mase oz. čez, s priklopnikom a namesto 80km/h (če bi 90pa nebi noben nič rekel) a vozijo 120km/h. In zakaj je tega toliko - KER NI NIKAKRŠNEGA NADZORA. In naj se odgovorni ne sprenevedajo, da NOBEN NI NIČ VIDEL! Imamo kamere na AC, ČEMU????? A so organi tako LENI, da je težko voznika kamiona, ki ga vidijo na kameri da vozi že dalj časa 1m čez črto ustaviti? Če bi bil nadzor na AC ustrezen (kar zagotovo ni), bi bilo podobnih nesreč mnogo manj. Na to posamezniki upozarjamo že nekaj let. A KOT VEDNO mora priti do tragičnih nesreč, mora najprej nekaj nedolžnih izgubiti ževljenje, da se potem na ministrstvu za notranje zadeve LE odzovejo. A sedaj bodo pa lahko izvajal poostreni nadzor Romunov in podobnih??? SRAMOTA, kakšna je ta država. Če bi samo posnemali Nemčijo, bi bilo stanje že 5x boljše. Tam se vsaj ne vozijo z zlizanimi gumami, nepravilno naloženi oz. s tehnično neizpravnimi vozili, ker je nadzor precej precej večji in tudi kazni so učinkovite. Razumem, da se vseh nesreč ne da preprečiti, ampak če bi na A1 vsakodnevno delovalo 6 vozil za nadzor, (sprva 10, ker je sedaj še vse razpuščeno) in to neprestano (24ur), se tujci po tej cesti nebi vozili tako neodgovorno. ČE ti veš, da te čaka kontrola, ne boš 5ton prenaložen, se ne bošodpravil s slabo pritrjenim tovorom oz. gladkimi pnevmatikami... In še nekaj, glede varnosti. Kot je rekel Legan. A1 bi že 8 let nazaj morala imeti 3 pasove. S tem bi se varnost bistveno izbolšala. Če pa ni denarja zanje, pa določena tovorna vozila na vlak. Ne pa da pristojni pričakujejo izboljšanje razmer, a cesta že nekaj let preobremenjena.
bob87
12. 06. 2014 09.08
+2
Na koncu je zelo žalostno tudi to, da s takim odnosom, kot ga imajo naše nadzorne institucije, UNIČUJEMO dosledne in vestne avtoprevoznike, saj z urejenimi vozili in vso brezhibno opremo (kar cenovno precej stane) ne morejo konkurirati tistim, ki vozijo ali s kurilcem, ali z zlizanimi pnevmatikami ali še najbolj pogostim preobremenjenim vozilom. Vsak kos blaga, ki ga nekdo prepelje dodatno je to dodaten +. Če ti namesto 3 vozil, na kamionu prepelješ 4 (eden recimo preko dovoljene teže, pomeni to recimo 250€ več. Namesto da bi ščitili POŠTENE, naša zakonodaj in pristojna ministrstva ščitijo ravno BARABE, tiste, ki poleg goljufanja še ogrožajo življenja ostalih udeležencev!
mbhudournik
12. 06. 2014 08.26
+3
To so krivi podjetniki ,ki sedijo doma na telefonu in priganjajo svoje voznike STROGA kazen bi morala biti za lastnike če silijo šoferja voziti nad dovoljenim časom Zapor 10 let pa,da vidimo...
bob87
12. 06. 2014 08.44
+2
NE ni res, krivi so vozniki, ker to izvajajo namesto da bi podjetnika prijavili. Anonimna prijava, pa bo voznik še ostal v službi, tak podjetnik pa bo sankcioniran. Zato ne LAŽITE, da se to neda. In poznam nekaj šoferjev, ki so svoj S.P. in ravno tako to počnejo, ker jim je težko 2 uri kasneje domov priti. In raje reskirajo varnost številnih.
bob87
12. 06. 2014 09.09
+2
Se pa strinjam s teboj, da bi takim podjetnikom morali takoj odvzeti obrt. Kot tudi tistim, ki goljufajo s prenatovarjanjem, ki nimajo brezskrbnih vozil in neusposobljenih voznikov.
mbhudournik
12. 06. 2014 10.46
+1
Ne pomaga nič prijaviti lastnika šofer dobi odpoved lastnik pa novega reveža,ki bo z njim izvajal rusko ruleto po cesti..
mbhudournik
12. 06. 2014 08.21
+2
Kaj ti pomaga trikotnik in ne vem kaj še,če pa vozijo vozniki tujci ,ki so po 15 ur za volanom. Takrat človek ni sposoben več tudi gledati kaj šele misliti...
bob87
12. 06. 2014 08.50
+1
Bi le dodal, da če se že postavlja trikotnik se ga postavi vsaj 100m za vozilo. A kaj ko 90% voznikov (kot jih gledam), ga postavijo max. 10m za vozilo. Kje ima smisel- če ga voznik kamiona na 100m povozi (ker vozi čez črto), bo po tem ko bo počilo pod kolesi zaradi povoženega trikotnika in ko ga bo predramilo, bo imel vsaj 70m časa, da čene drugega, vsaj več kot prepolovi hitrost preden trči. Če ga ti postaviš 10m zadaj, ko on povozi trikotnik in se ustraši, že udari ob vozilo s polno hitrostjo- mogoče mu uspe dati nogo s plina med tem časom oz. izklopiti tempomat. Pa upam da se zavedate, kaj pomeni 100m- to ne pomeni 10 dolžin avtomobilov!!!
brezcasni
12. 06. 2014 01.40
+3
in tinesrečni policaji so vse to naredili......????malo morgen
bostjan20
11. 06. 2014 22.47
+23
Zdaj ko so pa policaji vpleteni zdaj je pa cel halo. Nevejo kako se naj povejo da bo v vsakem primeru kriv tovornjakar.... naj se naredijo malo bol ozke vozne pasove pa cestnine pa vinjete se naj podrazijo. Aja pa kazni naj se malo dvognejo. Potem pa ziher nebo vec kakega karambola. Jojj kje zivimo........ sramota
toiler
11. 06. 2014 23.38
+6
Od kje si ti prišel? Vpleteni so ljudje z družinami. Si predstavljaš njihovo bolečino? Kakšno vezo ima tukaj poklic. Vse to se piše, da bo v prihodnje mogoče rešeno kakšno življenje več in komu prihranjeno gorje, ki ga zaradi egoizma in neumnosti voznikov zdaj trpijo nedolžne družine.
Nakeson
11. 06. 2014 22.36
+10
24 ur koga zaj vi to fopate z temi informacijami? Ali drugače vprašam ...koga ščitite???
toiler
11. 06. 2014 23.38
-1
LazniviZares
11. 06. 2014 22.34
+26
Slovenija je v dvatisocem letu izgradila ceste celo brez odstavnih pasov da je vec denarja ostalo za pokrasti.
Ramzess
11. 06. 2014 22.24
+3
"Ko hodite do mesta, kjer boste postavili trikotnik, morate ostati za varnostno ograjo in ne smete hoditi po odstavnem pasu!" Pravzaprav moramo stopiti na odstavni pas, sicer ne moremo postaviti trikotnika.
TellingTheTruth
11. 06. 2014 23.29
+1
Si nepismen al se delas? Povsem pravilno je napisano
Ramzess
11. 06. 2014 22.19
+3
Vse lepo in prav, a teorija je eno, praksa pa drugo, in teorija ne zajame vse prakse, kot vedno.
pingvinislo5
11. 06. 2014 22.17
+18
vsa reševalna vozila bi morala imeti lepo kamero , ki posname vsa vozila, ki se niso pravilno razvrstila na avtocesti.....potem pa lepo vsakemu položnico domov, kr po 1000 eur. drobiž, napram temu, da reševalci niso prispeli pravočasno in je nekdo izgubil življenje.
BMWmunja
11. 06. 2014 22.36
+7
yokerxdinterfan
12. 06. 2014 08.02
+1
ampak ori nas se bo javil en info pooblaščenec kako se tega ne sme itd
no9
11. 06. 2014 20.12
+31
narediš vse te korake in te na koncu zgazi romun v tovornjaku.
Ramzess
11. 06. 2014 22.20
+10
Ti policaji niso izvedli nobenega, razen morda smerokazov.
BMWmunja
11. 06. 2014 22.37
+3
kmet#1
11. 06. 2014 19.58
+8
Pozabl ste še napisat da to velja predvsem za policijo
24pišancov
11. 06. 2014 20.11
+8
Antena
11. 06. 2014 19.08
+52
Predlagam , da na televiziji dnevno objavljate 1000 reklam dodate se ta prispevek, da se ljudem vcepi v glavo.
platon26
11. 06. 2014 19.05
+5
ustavitev delujočega vozila na odstavnem pasu je strogo prepovedano tako da so komu spisali globo????
platon26
11. 06. 2014 19.04
+9
A to ste dal za našo policijo al kako???
tali?ni tom
11. 06. 2014 17.58
+19
ni mi jasno da človek sfali uvoz , v sloveniji tudi to ni težko je pa znak preden zapelješ na cesto meter krat meter in pol nekje na oko in ko tega "spregledaš" adijo! sam mam probleme z očmi in lahko milijon procentov zatrdim dfa če bi se kdaj do tisga znaka zapeljal , PRENEHAM VOZIT PA ČE MI VELJA VOZNIŠKO DOVOLJENJE ŠE STO LET! MIMO TISTEGA ZNAKA SE ZAPELJEŠ ALI POPOLNOMA MIM ALI PA NAMERNO! druge ni tle! kar se pa odstavnih pasov tiče je pa takole da se tovornjakarji pelejo po črti , vsaj po opa žanjih in stat na odstavnem ni dobro! da pa tak kiks naredijo policaji , se ne umaknejo iz vozila za ograajo in primerno označijo kraj okvare je smešno in morali bi na preverbo kako so prišli do poklica oziroma kako ga opravljajo če bne znajo predpisov! kakorkoli , škoda je vsakega mrtvega ampak tile so brezvezno , kaj se je bilo zapeljat še kilometer do počivališča ???
vrtnar01
11. 06. 2014 18.58
+2
lej ti modrec,vsi delamo napake,samo eni imajo srečo,drugi pa ne,da ne pride do katastrofe...sicer pa,ne razumem,zakaj nam ne bi bilo treba upoštevati predpisov,policaji bi jih pa morali.... si kapiral?
tali?ni tom
11. 06. 2014 19.50
+6
ti modrec , napaka je da zaviješ na narobni uvoz na avtocesto oziroma na drug , kontra pas ! napaka je do znaka stop z roko!!!!!!! od tam naprej je zadeva druga!
tali?ni tom
11. 06. 2014 19.51
+4
tudi to se strinjam da tudi policaji delajo napake , razlika je da mi za napake plačujemo kazni in nekako pravično je da oni NE delajo napak če nam ji že zaračunavajo! kapiraš!?