Slovenija

Kako učitelji izbirajo učbenike ...

Ljubljana, 15. 06. 2010 18.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
10

Založniki jim podarjajo izvode svojih učbenikov, jih vabijo na morje, na simpozije ... Za en sam predmet je na trgu celo 15 različnih učbenikov.

Založniki jim podarjajo izvode svojih učbenikov, jih vabijo na morje, na simpozije ... Za en sam predmet je na trgu celo 15 različnih učbenikov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Penzic
16. 06. 2010 07.57
očitno so založniki učbenikov imeli seminar pri farmacevtih
WikiX
16. 06. 2010 02.56
V našem društvu, okoli katerega je Sova nalila kar morje svinjarije, da je zdaj res nekakšen goli otok, sem okoli leta 1995 prišel na idejo, s čim bi se lahko ukvarjali mladci, preden so jih razslojili ter namesto nas organizirali pralnico denarja, okoli katere so postavili trg z drogo. Mislil sem si, lej, edino mladina se v naši zahojeni grapi ukvarja z neko tehnologijo, šteka in se nam ljubi. Če smo si že omislili časopis, ki smo ga delali s 486tko, zakaj ne bi digitalizirali kar cel arhiv? Mislim prav vse, kar so kdaj izdajali in se praši v lokalni knjižnici ter cerkvenih in drugih ustanovah, zbrali in arhivirali vse stvari, kar se je dogajalo v kraju. Tako urejeni podatki bi marsikomu koristili, predvsem bi bili hitro in poceni vsem dostopni. Vendar to ni papir, zakaj bi se ustavili pri bibliotekarstvu, če lahko digitaliziramo praktično karkoli. Tako je nastala ideja, da bi digitalizirali občino, vso upravo z vsemi zaposlenimi, obrazci in pravilniki, vsemi storitvami, ki so na voljo. Zakaj bi se ustavili tu, lahko bi počasi digitalizirali celo mesto, naredili simulacijo turističnih, zgodovinskih znamenitosti, takrat v slogu 3-D igrice Duke Nukema, le da bi se kot turist sprehajali po virtualnem mestu, vstopali v stavbe in muzeje, prebirali knjige, slike, filme, glasbo, karkoli. Takrat mi je padlo na pamet, kako komplicirano so predstavljene preproste zadeve, zato sem začel razmišljati o Slovenski elektronski enciklopediji. Namesto nacionalnega projekta, bi kar razširili dejavnost in naredili najprej živo občinsko enciklopedijo, ki bi jo v sodelovanju s strokovnjaki, nadgrajevali na internetu. Ko sem razmišljal o splošnem znanju in sem delal na oblikovanju osnovnošolskega učbenika, sem pomislil, kako bi lahko digitalizirali še vse učbenike, delovne zvezke in naloge, izdelali simulacije osnovnih fizikalnih ter mehanskih principov in podobno, vse opremili z videom in zvokom, s poudarkom na domačem kraju, potem pa slehernemu osnovnošolcu, simbolično vsako leto podarili izvod, takrat na CD romu, danes verjetno skupaj z mobilnikom, kmalu kar tako ročno uro. Naj povem še, da smo v društvu sodelovali mladi od osnovnošolcev do študentov, iz pokradenih kosov našega še živega trupla, pa je oligarhija ustvarila kar nekaj delovnih mest, da lahko zdaj zganjajo korupcijo. Če pridem s takšnim poslovnim načrtom, do našega visokošolskega ministra, ki je tudi partner v enem večjih ponudnikov mobilnih storitev, koliko možnosti mislite imam, da uspem? Na občini pravijo, da so že pokradli, kar jih je zanimalo, ostalo pa ne potrebujejo. Zadnjih skoraj sto let berejo le en lokalni tednik in radio, hodijo v knjižnico, cerkev, gostilne ter na proslave, s čimer so povsem zadovoljni. Bodite fer, dovolj je bilo golega otoka in teh nazi fint, dajmo sodelovati kot ljudje ter skupaj narediti res nekaj dobrega...
VolilecSI
16. 06. 2010 00.25
Kako učitelji izbirajo učbenike ? Vprašajte Gabrovo ženo!
Kritik19
15. 06. 2010 23.07
Zdravniška praksa se širi tudi na ostala področja.
tinetone
15. 06. 2010 22.57
že ko sem jaz bil v osnovni šoli so bili učbeniki bedni... sedaj je stanje samo še slabše sicer pa zakaj je treba učbenike za matematiko stalno menjat? matematika vključno s faksom (študij matematike izključen) je vedno enaka... 1 1 bo vedno 2 sicer se pa vrjetno najbolj menjajo učbeniki za zgododvino...
Al_Bundi
15. 06. 2010 22.45
Učbeniki so itak vsako leto slabši, tak da vrag znej kake kriterije majo!
Medek
15. 06. 2010 22.43
Moj znanec je učitelj z doktoratom, in vedno kolne ko se spomni, da bo spet moral delati po učbenikih, ki jih določi vodja njegovega oddelka, ta pa nima niti zadostne izobrazbe, našuntajo jo pa koze, ki z njo hodijo na kavo in pišejo te knjigice...
bubika123
15. 06. 2010 21.56
@mercedez-benz: kje so pa rekli, da so učitelji zamenjali učbenik zato, ker jim je založba poslala brezplačen izvod? Ali pa, ker so imeli simpozij na morju?
bubika123
15. 06. 2010 21.54
Ne vidim nič spornega v tem, da jim podarijo učbenike, saj se učitelji tako seznanijo z novostmi na trgu in jih preučijo. To še ne pomeni, da se potem odločijo zanj in da potem vsako leto menjajo učbenike.
Matevž Benedi?i?
15. 06. 2010 21.49
Banda skorumpirana - kot zdravniki. Bi jim kakšno po puklu naložu