Slovenija

Janša, Virant, Žerjav in Novakova podpisali: Janšo za mandatarja

Ljubljana, 13. 01. 2012 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V javnost je prišel del "Pogodbe za Slovenijo 2012–2015", ki so jo že v nedeljo podpisale stranke SDS, SLS, NSi in Virantova lista. Iz nje je razvidno, da desnosredinska koalicija za mandatarja predlaga Janeza Janšo.

Zoran Janković, Karl Erjavec in Borut Pahor
Zoran Janković, Karl Erjavec in Borut Pahor FOTO: Aljoša Kravanja

Na sestanku so se danes srečali predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, predsednik SD Borut Pahor in predsednik DeSUS Karl Erjavec. Prisotni so bili tudi njihovi strankarski kolegi Aleš Čerin, Patrick Vlačič in Ljubo Jasnić.

Erjavec je sestanek zapustil brez besed, Janković pa je po sestanku povedal, da so ocenili trenutno situacijo. Napovedal je, da bo njegova stranka, tudi če bo v opoziciji, kot zdaj kaže, soglašala z nujnimi reformami.

V političnem zakulisju so se znova pojavila namigovanja, da naj bi pet poslancev Liste Virant na pobudo Janija Sorška prestopilo v Pozitivno Slovenijo. Pri tem se je omenjalo vodjo poslanske skupine Riharda Branislja, njegovo namestnico Katarino Hočevar, Polonco Komar, Bojana Starmana in Ivana Vogrina. Vseh pet poslancev, pa tudi Soršak, je to že zanikalo. "Gre za poceni provokacijo. Prestopov iz Liste Virant ne boste videli," pravi Soršak.

Beseda je nanesla tudi na zakone, ki jih je Pahorjeva vlada poslala v parlamentarno proceduro, ne pa tudi na samo podporo zakonom. Kot je povedal, je vodja poslanske skupine te stranke Jani Möderndrofer že pisal vodjem ostalih poslanskih skupin, da se oblikuje skupen odbor, ki bi te zakone obravnaval. Kot je znano, je vlada v DZ poslala predloge novega zakona o javnih financah, zakona o razvojnem načrtovanju, novele energetskega zakona, novele zakona o prevzemih, novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju ter novele zakona o hipotekarni in komunalni obveznici.

O omenjenih zakonih sta danes na delovnem pogovoru govorila tudi predsednik republike Danilo Türk in Pahor. Poudarila sta, da je zelo pomembno, da se aktivnosti, vključno s predstavitvijo nujno potrebnih zakonskih besedil v državnem zboru, nadaljujejo, so sporočili z urada predsednika republike.

Janković je sicer ponovil, da dejstvo, da ni bil izvoljen za mandatarja, zanj ni poraz, saj so po njegovih besedah izpolnili obljubo volivkam in volivcem. Kot je dejal, spoštuje vse tiste, ki so oddali svoj glas, tudi poslanci pa so bili v razpravi po njegovih besedah z eno izjemo zelo korektni. Kot je dejal, pa je "prepričan, da bi bil rezultat drugačen", če bi glasovali vsi poslanke in poslanci. O možnosti, da bi se vnovič potegoval za ta položaj, je pojasnil, da zdaj čakajo na pogovore s predsednikom republike, ki so napovedani za ponedeljek, in da bodo odločitev sporočili pravočasno. Ta trenutek o tem ne razmišlja, pač pa je zanj "prva stranka", ki se bo po njegovih besedah sestala v kratkem.

Spregovoril je tudi o sestanku s predsednikom SDS Janezom Janšo in potrdil, da sta govorila o morebitnih spremembah volilnega sistema. Na vprašanje, ali bi bil dvig parlamentarnega praga na sedem odstotkov bolj realna možnost kot večinski volilni sistem, pa je odgovoril pritrdilno.

Odgovore od strank DeSUS in SD pričakujejo relativno hitro

Iskanje partnerjev za trdno koalicijo pa nadaljujejo predvsem desnosredinske stranke na čelu z SDS. V stranki so predlog koalicijske pogodbe poslali tudi strankama, ki sta bili do sedaj v igri predvsem za Jankovićevo koalicijo – SD in DeSUS.

Odgovor pričakujejo relativno hitro; od odločitve DeSUS in SD je namreč odvisno, ali bo Janša sestavljal vlado, saj je stranka SDS napovedala, da vlade ne bo sestavljala, če ta ne bo imela trdne večine. V stranki SDS so nam povedali, da danes kakšnih posebnih srečanj nimajo predvidenih. Prav tako ne komentirajo srečanja Erjavca z Jankovićem, menijo pa, da je tudi to ''del zgodbe''.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Miro Majcen

V SD prednost pred pogodbo dajejo predsedniku

V stranki SD predloga koalicijske pogodbe, ki so jim ga poslali iz SDS, še ne komentirajo. Po besedah vodje poslanske skupine SD Janka Vebra nameravajo dati prednost pogovoru s predsednikom države. Zato po njegovih besedah ne gre govoriti niti o vprašanju, ali bi se SD udeležil pogajanj z desnosredinskimi strankami.

SD svojega kandidata za mandatarja ne bo predlagal, predsednik države pa je tisti, ki v tem obdobju to lahko stori. O tem se tudi najprej odloča, je poudaril Veber in dodal, da bo SD to proceduro tudi spoštoval. Prav zato se jim, tako Veber, nič ne mudi z analizo osnutka koalicijske pogodbe desnosredinskih strank, saj je "pač ena od ponudb, ki je prišla" in je nekaj, kar "mogoče sploh ni edino".

Evropski poslanci Lojze Peterle (EPP/NSi), Ivo Vajgl (Alde/Zares) in Tanja Fajon (S&D/SD) so izrazili zaskrbljenost nad trenutnim političnim dogajanjem v Sloveniji. "Ne uživam v sedanji situaciji v Sloveniji," je poudaril Peterle, ki iz tujine že dobiva vprašanja, kaj se dogaja v naši državi. Tudi Vajgl je dejal, da je zaskrbljen nad razmerami v Sloveniji. "Smo v časih, ko potrebujemo hitre odločitve," pa je razmere v Sloveniji komentirala Fajonova.

Vprašanja, ali torej SD do ponedeljka ne bo skupaj preučeval osnutka pogodbe desnosredinskih strank, ne more komentirati, je dejal Veber, saj ni v njegovi pristojnosti. "V vsakem primeru pa bomo pogodbo tisti, ki z njo razpolagamo, prebrali," je poudaril.

Tudi na vprašanje, ali bi SD utegnil podpreti predsednika SDS za mandatarja, Veber ni odgovoril konkretno. Ponovil pa je, da poskušajo sedaj ublažiti posledice, ki so nastale pri oblikovanju vlade oz. nepotrditvi Jankovića. Spomnil je na zakone, ki jih je vlada vložila v parlamentarno proceduro. Poudaril je, da so se glede podpore Janši v prvem krogu glasovanja o mandatarju opredelili zelo jasno in bodo zagotovo to jasno sporočili tudi v drugem krogu.

Ob nekaterih ugibanjih, da bi se naj Pozitivna Slovenija priključila SD, pa je Veber poudaril, da sta to dve različni stranki in tako delovanje strank tudi razumejo. Za vse ostale aktivnosti in razmišljanje drugih strank pa, kot je zagotovil, ne ve.

Medtem pa je izvršni odbor DeSUS vodstvu stranke že pred dnevi dal mandat, da se v primeru, da Janković ne bo izvoljen za mandatarja, o vladi pogaja s potencialnim drugim mandatarjem.

Desnosredinska koalicija: Janšo za mandatarja

Pozno popoldne pa je v javnost prišel del pogodbe, ki so jo že v nedeljo parafirali Janša, Virant, Žerjav in Novakova. Iz dokumentov, ki jih je objavil pozareport.si, je razvidno, da desnosredinska koalicija za premierja predlaga Janšo.

Parafiranje tako imenovane priloge "Pogodbe za Slovenijo 2012–2015", ki obsega 69 strani, po pisanju omenjenega spletnega portala predvideva natančno razdelitev vseh ministrskih resorjev in vodilnih funkcij v državnem zboru ter skupno zavezo vseh podpisnikov, da bodo takoj po uskladitvi pogodbe s stranko DeSUS v državni zbor vložili predlog za Janšo kot mandatarja.

Iz objavljenega dela je razvidno tudi, da so pogodbo poslali tudi stranki SD.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5504)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
18. 01. 2012 12.01
+0
Poglejmo se, slovenci. Kaj ni zalostno, da smo tako razdvojeni? Leva, desna... Ali je res sploh pomembno? Na levi imamo lutko Kucanovega klana in njegovega zloglasnega F21, na desni pa domnevnega mednarodnega zlocinca JJ in njegovo obsesijo po vladanju, ki gre preko vseh mej dobrega okusa in pri tem unicuje vse stranke, ki so za ali proti njemu. Vlada BP je padla zaradi pozresnosti SDS, v teh volitvah je popolnoma unicil ugled viranta itd. Clovek se vprasa, kje je meja? Torej, kje sploh smo in zakaj smo tu? Pred 21 leti so se na oblast zavihteli doloceni politiki, ki direktno ali nedirektno se vedno upravljajo z vecjim delom slovenskega imetja. Leva bi privatizirala, desna razpordala. Cemu se potemtakem sploh kregamo, kdo je boljsi? Cemu podpiramo katerokoli od danih odlocitev? Ce pa sta obe moznosti same po sebi destruktivne za slovenijo? Djestvo je, da smo ujeti med dva zobnika velikega motorja, motorja kapitalizma. Temu motorju slovenija ne pomeni prav veliko (leva ciper, desna avstrija?) Razprodati, ali privatizirati, to je sedaj edino vprasanje. Zal mi je, ko nas vidim tako razdvojene, pa ne obsojam ne levih ne desnih, vsak ima svoj pogled, to je res, vendar pa imamo vsi isti cilj. Lepse zivljenje. Zivljenje, ki ga je vredno ziveti. Tu pa se nazalost spet pojavi sistem, v katerem 99% ljudi dela in 1% vlada. Ta sistem na zalost ne dopusca korenitih sprememb, zato pa so tudi volitve samo pesek v oci naivni javnosti. Koncept divide and conquer je star tisocletja, pa se se vedno neverjetno hitro zgubimo v njem. Zelim vam vso sreco sodrzavljani, potrebovali jo bomo! PS: Pridrzujem si ustavno pravico do svobodnega izrazanja zato zahtevam, da mi ze nehate brisat poste 15 sec. po objavi. Madona, enopartijski mediji so res za v smeti.
AXS
16. 01. 2012 19.25
+5
Sramota kaj se dogaja!? Če je Janković relativni zmagovalec naj bo on mandatar. Moral bi upoštevat rezultate volitev, saj zato pa volitve tud so al ne? Janša pa je že mel možnost v preteklosti izkazat se!A se je? Ni se tko, da prosm.
sanya10
16. 01. 2012 12.35
+5
Pa kaj je tale JJ tako zelo sposoben, priljubljen in vsestranski, da mora biti na vrhu?
holliday...
17. 01. 2012 07.10
+1
ne ni sposoben, se manj priljubljen in se naj manj vse stranski, je pa obseden z oblastjo in pravi diktator. ljudmila in zerjav so pa navadne ovce.
drugnben
15. 01. 2012 14.37
-9
Če se ne bi PS pojavila na volitvah bi že zdavnaj imeli vlado in vse bi normalno funkcioniralo. Janez Janša je edini, ki trenutno lahko zasede premjejski stol.
Matevž Benedi?i?
16. 01. 2012 10.49
+10
holliday...
17. 01. 2012 07.11
+0
mercedez-benz se podpisem pod tvoj komentar
minnaema@yahoo.com
14. 01. 2012 21.50
+10
GOSPOD VIRANT JE "TROJANSKI KONJ" ZA DOBROBIT GOSPODA JANEZA JANŠA, sicer, da bi zidovi govorili - bi poznali resnico-tako jo poznata le Virant in gospod Janez Janša. In ob vsem navedenem zakaj smo imeli volitve ? (z esplicitnim oponiranjem glede mandatarja ) ima pridobitev tisti, ki je v preteklosti si zelo prizadeval, da vlada gospoda Boruta Pahorja pade-a vse tisto, kar se je v preteklosti v Pahorjevi vladi z reformami hotelo reševati se bo moralo vdeklerativnosti in konstruktivnosti dogoditi zdaj v novi vladi in Lp
prehlad
14. 01. 2012 21.32
-3
KAJ A SI JE MED TEM ČASOM ZOLFI KAJ OGLEDAL STOŽICE .SRAMOTA IZ OBVOZNICE SE VIDIJO ŠE VEDNO DESKE ,KI SO OSTALE OD FRŠOLNGE .A IMA ŠE OBRATOVALNO DOVOLJENJE.
MarijanS
14. 01. 2012 21.28
+1
Mogoče bi pa bilo pametno kdaj kako knjigo prebrati... recimo tistega slovenskega pisatelja, ki ga imajo celo pravoverni komunisti za svojega... France Bevk (1938) :KAPLAN MARTIN ČEDERMAC Se mi zdi, da bi bilo dosti manj bebavih komentarjev tako od "levih" kot "desnih"!!!
prehlad
14. 01. 2012 21.22
+4
V DRAŽGOŠAH ŠE VEDNO ODMEVA BRKOTOVO BLEBETANJE HLAPCI . KOMUNISTI .......ISTI ISTI.
korintos1
14. 01. 2012 21.26
+6
belogardisti, domobrani, so bili enkrat malo isti isti. Čisto prav, zakaj so se pa bratili z nacisti.
prehlad
14. 01. 2012 21.34
-1
KAJ SI TI PAPIGA ,KI PONAVLJAŠ ISTI ISTI.
pravica00
14. 01. 2012 21.36
+2
scipio
14. 01. 2012 21.12
-1
kvazi-totalitarna formula: a. izgubiš na volitvah b. ustvariš kukr načelno koalicijo c. izsiliš mandatarstvo d. prideš na oblast ne glede na legitimnih volitvah izraženo voljo ljudstva e. vladaš temu ljudstvu do naslednjih volitev f. glede na njihov izid vladaš kot izvoljeni ali pa ponoviš postopek od (b) naprej ta narod si ne bo pisal sodbe sam, ne frak mu je ne bo in ne talar, temveč mu jo bodo pisale politične elite (prosto po ic)
pravica00
14. 01. 2012 21.16
+1
izsiliš mandatarsvo -lahko razložištole
pravica00
14. 01. 2012 21.04
+0
dobro ti gre brisanje
pravica00
14. 01. 2012 21.03
-4
Nekateri se na vse pretege trudijo priti nazaj v Socializem (z.j., d.t., m.k., j.s., m.p., d.k, p.v.,...). Izgovora za to nevestno početje nimajo. Lažejo ves čas. Laži so razne: da Janša hoče na oblast (v bistvu so sami tako neuspešni, da jim vedno spodrsne), da hočejo dobro Sloveniji (hočejo le povratek v komunizem, kar je skrajno slabo), da je Janša zločinec (z zrežiranimi postopki, ki ničesar ne dokazujejo),... se podpišem pod tole.
vrhnika1
14. 01. 2012 21.37
-1
pravica00
14. 01. 2012 20.58
+2
zdaj pa briš admin
pravica00
14. 01. 2012 20.58
+2
Nekateri se na vse pretege trudijo priti nazaj v Socializem (z.j., d.t., m.k., j.s., m.p., d.k, p.v.,...). Izgovora za to nevestno početje nimajo. Lažejo ves čas. Laži so razne: da Janša hoče na oblast (v bistvu so sami tako neuspešni, da jim vedno spodrsne), da hočejo dobro Sloveniji (hočejo le povratek v komunizem, kar je skrajno slabo), da je Janša zločinec (z zrežiranimi postopki, ki ničesar ne dokazujejo),... se podpišem pod tole.
Slikar123
14. 01. 2012 21.03
-5
a zrežirane postopke so si izmislila 3 neodvisna tožilstva (finska, avstrija, slovenija)? izgubljena duša, ni ti pomoči.
pravica00
14. 01. 2012 21.22
+3
no počasi že razmišlaš v pravo smer ,sam vprašanja ni potrebno tukaj postavljat je lahko pika
kukac
14. 01. 2012 20.53
+3
vsi skupaj poiscimo azil va sosednji avstriji,ce bo jansa kot kriminalc prisel na oblast
pravica00
14. 01. 2012 21.00
+4
a so ga tvoji v preteklosti že kdaj isskali
kukac
14. 01. 2012 20.48
+8
jansa je fasist
pika61
14. 01. 2012 20.34
+1
koliko vas pa je virant ljula janšažerjav podpišejo mandatarja pol smo mi bedaki ki smo šli volit to bi lahko brez volitev naredli potop
korintos1
14. 01. 2012 20.38
-3
cyklon
14. 01. 2012 20.39
+3
cyklon
14. 01. 2012 20.39
+6
Sploh prebrati ni mogoče kaj je naklamfano,pa plusek pritisnete???
korintos1
14. 01. 2012 20.48
-6
zmago56
14. 01. 2012 20.26
+0
Janša in vitezi desnice imajo vsaj jajca, se sami javno izpostavljajo in ne kot levičarji, ki skriti za obzidji svojih gradov svoje neizkušene in slave žejne oprode v boj pošiljajo.
pika61
14. 01. 2012 20.30
-6
a smola kaj misliš da so brez jajc od kod je pa pršu črtek
cyklon
14. 01. 2012 20.40
+3
cyklon
14. 01. 2012 20.41
+5
korintos1
14. 01. 2012 20.46
-3
korintos1
14. 01. 2012 20.53
-4
prehlad
14. 01. 2012 21.12
+2
LEVI SE KAR SAMI OPERIRAJO .BREZ PAMETI DRUGIH.
korintos1
14. 01. 2012 21.21
-2
prehlad
14. 01. 2012 20.15
+3
ČE NEBOSTE ŠLI SAMI BO VAS EVROPA SCAT PELJALA.
pika61
14. 01. 2012 20.18
-2
prehlad
14. 01. 2012 20.21
+4
pika61
14. 01. 2012 20.23
-1
daj mi nekaj povej s katero roko se bol krade z levo ali desno
cyklon
14. 01. 2012 20.30
+4
korintos1
14. 01. 2012 20.41
+2
ti dam popolnoma prav. Kradeš kot levičar komunist, potem pa greš med desne in z desnico ješ in se križaš.
cyklon
14. 01. 2012 20.42
+3
Begavčke ima samo levica!! Torej ne napletaj neumnosti!
korintos1
14. 01. 2012 20.47
-2
prehlad
14. 01. 2012 20.47
+2
SAJ NE KRADEŠ Z ROKO AMPAK S PRSTI GRABIŠ, ČE JIM BI TAKIM POSEKALI POTEM NE BI MOGLI VEČ.
korintos1
14. 01. 2012 20.49
+0
prehlad
14. 01. 2012 20.49
+1
LEVAKI SO BOL LEVIČARJI JIM LEVA STRAN BOLJ PAŠE.
prehlad
14. 01. 2012 20.50
+5
JAST NE KRADEM SAMO TAM UZAMEM ,KI JE IN DAM TAM,KO NI.
korintos1
14. 01. 2012 20.51
-2
korintos1
14. 01. 2012 20.55
-2
vzemi tam kjer ga ni, pa daj tja kjer je. Kaj je to?
prehlad
14. 01. 2012 21.06
+2
korintos1
14. 01. 2012 21.21
-1
korintos1
14. 01. 2012 21.22
-2
draghci
14. 01. 2012 19.39
+0
Glejte vsi skupaj, stvar je čisto enostavna. Jaz nisem ne levi ne desni, znam si pa kakšno stvar vseno malo razložit. Dejstvo je, da je na levi strani bolj napreden folk, ker roko na srce, desne vsi nekako poistovetimo z cerkvijo in s tem tudi z nekim konzervatizmom, ki nam ga je dala skozi zgodovino. Torej, napredna misel je, da vedno deluješ malo drugače kot zahteva družba, da si rahlo anarhističen in podobno. V primeru volitev je tako, da veliko več volilcev, ki so bolj levo usmerjeni ne hodi na volitve kot obratno. Da je sedaj Jankovič premagal Janšo je ravno zaradi tega, ker se je nekaterim bolj levim zdelo, če do sedaj niso redno hodili na volitve, da je sedaj tisti pravi trenutek, da vseeno bi. Od tu ta večji odstotek. Pametnim se enostavno ne da več ukvarjat s tem. Tko pač je. Torej, če bodo ponovne volitve, lahko pride do dveh skrajnosti. Prva je, da zaradi dogodkov, ki som nam vsem znani, pridejo na volitve vsi, da enostavno začne delovat med vsemi neka nova struja, neka nova odločenost. Lahko, pa da se odločijo samo redki, posebno tisti bolj desni in v tem primeru bo imel Janša 80 odstotkov ob 30 odstotni udeležbi.
pravica00
14. 01. 2012 20.49
-1
strelaš v prezno , levim se je dvignilo samo zato ker je volilno telo ki je volilo Jankoviča 21 let spalo to se pa ve kdo je v večini,vsi priseljenci iz bivše juge ne pa o nekih anketah ki govorijo o niski izobrazbi desnih ,Pri letošnjih volitvah ni bilo veliko govora o izobrazbi levice.oz. njihovem volilnem telesu. In ne misli da so verni ljudje manj izobraženi .A sploh veš kakšno izobrazbo mora imet duhovnik?
Matevž Benedi?i?
16. 01. 2012 10.42
AXS
16. 01. 2012 19.35
titovka
14. 01. 2012 19.23
-7
praško...zdravo!!!
prašek
14. 01. 2012 19.29
-7
nefretete
14. 01. 2012 19.43
-5
Pozdrav tudi od mene, pa še na svidenje vsem skupaj.
pika61
14. 01. 2012 20.24
-1