Slovenija

Vse večje razpoke v koaliciji

Ljubljana, 12. 11. 2010 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vrh slovenske politike vse bolj zaznamuje tudi vprašanje trdnosti koalicije, predvsem zaradi kadrovskih menjav, neenotnosti pri reformah in sporov. Prvak Zaresa Gregor Golobič meni, da je stanje zahtevno in zapleteno.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec opozarja, da so bili doslej trden člen koalicije, ker ne želijo politične krize. Vprašanje, ali bo koalicija vzdržala do novega leta, je po besedah Erjavca "vprašanje za milijon dolarjev". "Ta koalicija je že ves čas precej gibljiva," je ob robu zasedanja političnega vrha na vladi dejal novinarjem.

DeSUS z vlado še vedno ni našel kompromisa glede pokojninske reforme, saj ne pristajajo na zamrznitev pokojnin. Po besedah Erjavca je DeSUS odgovorna stranka in ne želijo koalicijske krize. "Zato smo bili do tega trenutka kar trden člen koalicije. V primeru, da bodo pokojnine zamrznjene oziroma ne bo polovičnega usklajevanja, je to sodelovanje vprašljivo," je opozoril Erjavec.

Bo koalicija zdržala vse pritiske?
Bo koalicija zdržala vse pritiske? FOTO: Damjan Žibert

Premier Borut Pahor je v izjavi po sestanku političnega vrha dejal, da bo izvršilni odbor DeSUS na sobotnem srečanju poskušal prepričati, da je odgovornost za sprejem proračuna, interventnega zakona in reforme odgovornost, ki jo nosi cela koalicija. Sam sicer razume željo DeSUS, "da ugodi pričakovanjem starejše populacije", vendar je lahko vztrajanje pri obstoječem po Pahorjevih besedah popularno le kratek čas, morda teden ali dva.

Opozoril je, da se položaj upokojencev dejansko slabša in ga lahko dolgoročno izboljša samo fiskalna konsolidacija, katere del je tudi interventni zakon. Če nočemo povečati primanjkljaja in biti deležni sankcij EU, moramo pri pokojninah, socialnih transferih in plačah v javnem sektorju sedaj vzdržati, je prepričan premier.

Predsednik stranke Zares Gregor Golobič pa je stanje v koaliciji označil za zahtevno in zapleteno.

Grožnja z interpelacijo znotraj koalicije

In kaj vse bremeni koalicijske vrste? V SD zaradi razrešitve direktorja Teša Uroša Rotnika razmišljajo o interpelaciji zoper gospodarsko ministrico Darjo Radić iz koalicijske stranke Zares. Golobiču tako očitajo kadrovski cunami, ki naj bi se ga lotevala njegova stranka. Vlada je namreč na pobudo Radićeve pred časom zamenjala nadzorni svet HSE, lastnice Teša, novi nadzorniki HSE pa so v četrtek razrešili Rotnika, na kar so se ostro odzvali tudi sindikati v družbi.

Koalicijska pogodba interpelacije proti ministrici s strani SD ne dovoljuje. Prav tako koalicijska pogodba ne dovoljuje, da bi SD glasovala za interpelacijo, če bi slednjo na primer vložila SDS. Obstaja pa teoretična možnost, da bi se kateri od poslancev v tem primeru glasovanja vzdržal, kar pomeni, da bi ministrica padla.

A Golobič očitke zavrača. Kot poudarja, so se lobiji v zadnjih 20 letih dramatično razrasli in to, da se sindikati namesto za pravice delavcev borijo za pravice najbolje plačanih managerjev, je po njegovih besedah absurdno in vodi v katastrofo. Enako se je po Golobičevih besedah dogajalo v Vegradu. Dodal je, da ministrica Radićeva s svojim nepopuščanjem dokazuje, da se na področju energetike zaveda javnega interesa in ne popušča lobijem, ki se v zadnjih mesecih zelo glasno oglašajo.

Zaradi Rotnikove razrešitve je iz predsedstva SD že odstopil velenjski podžupan Srečko Meh. Meha je strah za bodočnost projekta Teš 6, saj je bila odstavljena odgovorna oseba za vodenje tega projekta. Prav tako ga je strah za usodo podjetja in Premogovnika Velenje, ki Tešu dobavlja premog.

Poudaril je, da je SD na volitvah dobil mandat za vodenje vlade in ker so socialni demokrati tudi skozi usta predsednika slovenske vlade in predsednika SD Boruta Pahorja govorili, da ne bodo zamenjevali kadrov oziroma da bodo spoštovali strokovne kriterije in upoštevali mnenje Kadrovsko-akreditacijskega sveta, se nič od tega ni zgodilo.

Golobič zagovarja ministrico Radićevo, ki ji SD grozi z interpelacijo.
Golobič zagovarja ministrico Radićevo, ki ji SD grozi z interpelacijo. FOTO: Miro Majcen

Opoziciji je to seveda voda na mlin. "Ljudje, ki so odgovorni za eno največjih naložb v zgodovini Slovenije, se obtožujejo med sabo, menjujejo kadre znotraj koalicijskih strank in slovenska javnost ne ve, kaj je tukaj resnica," je ob robu političnega vrha zatrdil Janša, ki bi interpelacijo Radićeve podprl odvisno od tega, kaj bi v njej pisalo.

DeSUS izsiljuje?

Koalicija ima težave tudi pri doseganju dogovora glede reformnega programa. Zlasti so nepopustljivi v DeSUS, kjer ne pristajajo na pokojninsko reformo, kakršno predlaga vlada. Tudi tega jim opozicija ne dovoli pozabiti.

Na današnjem vrhu slovenske politike je tako predsednik SLS Radovan Žerjav koaliciji očital, da glede reform ne najde dogovora, da DeSUS izsiljuje, njen predsednik pa zganja populizem.

Prvak DeSUS Karl Erjavec pa je zaradi tega še pred koncem zapustil sestanek. Vrh je bil namenjen dogovoru o nacionalnem reformnem programu in doseganju ciljev, ne pa obtoževanju, je dejal Erjavec. "Če je boj za pravične pokojnine populizem, sem pač populist, vendar ta vrh ni bil temu namenjen, zato nisem želel izgubljati časa," je dejal.

Erjavec je zapustil sestanek o reformnem programu, ker mu je Žerjav očital izsiljevanje koalicije.
Erjavec je zapustil sestanek o reformnem programu, ker mu je Žerjav očital izsiljevanje koalicije. FOTO: Aljoša Kravanja

Notranji spori v vladajoči stranki

Danes pa sta poleg tega v javnost pricurljali tudi zelo kritični pismi nekdanjega premierjevega svetovalca Sebastjana Jeretiča, naslovljeni na Boruta Pahorja. Jeretič v pismih Pahorju in nekaterim njegovim sodelavcem, med njimi tudi tedanji vodji Pahorjevega kabineta Simoni Dimic, očita "laži, grožnje in blatenje".

Janša pa pravi, da se ta ladja očitno potaplja.
Janša pa pravi, da se ta ladja očitno potaplja. FOTO: Damjan Žibert

Pri tem navaja, da ga je Pahor "besen poklical na raport v svoj kabinet", potem ko mu je rekel, da bo Simona Dimic največje zlo te vlade. Po oceni Jeretiča se je Pahor znašel v vlogi, ki ji ni kos in je "zavozil zgodovinsko priložnost" ter tudi stranko.

V drugem pismu Jeretič stanje v državi in stranki SD ocenjuje kot katastrofalno, Pahorja pa poziva, naj se skoncentrira, postavi na noge, okrepi svojo ekipo z operativci in zaključi mandat.

Predsednik SDS Janez Janša pa je glede Jeretičevih pisem dejal, da ga skrbijo grožnje, saj gre za drugi tak primer v zadnjih tednih. O grožnjah je namreč govoril tudi poslanec Andrej Magajna, ki je pred dnevi izstopil iz poslanske skupine SD. "Bojim se, da smo prišli v stanje, ko se vladajoči na tej ladji, ki se očitno potaplja, poslužujejo protizakonitih metod," je dejal Janša.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maam
14. 12. 2010 19.20
Raztrgali se boste!
Nauders
14. 11. 2010 19.26
BOLJ POKVARJENEGA ČLOVEKA OD GOLOBIČA NISEM VIDEL
arhimed_33
14. 11. 2010 19.15
Pahor,če boš želel,da ti bodo volilci in volilke zaupali,se boš moral izogibati Golubiča in Kresalove...
Jurek Jurek
14. 11. 2010 19.02
Pahor stiska upokojence zato, da lahko Turek porabi 100.000 EUR za potovanje v Bosno.
JanezNovakJohn
14. 11. 2010 18.00
dule10014.11.2010, 07:52-1 Malo me spominjaš na rek: "šparali bomo, pa naj košta kolikor hoče"
ivo55
14. 11. 2010 14.20
SLO sociala in SLO javna uprava krize še sploh ni spoznala!!! Vlada pa prioritetno le nad delo in pravice za minulo delo - že itak v krizi. Vse pa v stilu...trla baba lan...
populus
14. 11. 2010 12.24
o ko bi nam božiček podaril novo vlado ,namesto teh klovnov,polnih samih sebe!brez morale in siromakov ki s tri tisoč evri ne preživijo !!!!!holazen na kubik
lint
14. 11. 2010 11.32
za miklavža hočem novo vlado...
cokos
14. 11. 2010 10.46
se vidi kako imamo vlado,popolnoma nesposobno,sedaj pa si še rihtajo svoje veze na določenih mestih v državnih podjetij!KO ŽE MENJAMO PNEVMATIKE,ZAMENJAJMO ŠE VLADO,VSE JIM DRSI,SPODNAŠA,KOPLJEJO NA MESTU!
sebajan
14. 11. 2010 09.27
"Prvak Zaresa Gregor Golobič meni, da je stanje zahtevno in zapleteno." In veš zakaj je tako zahtevno in zapleteno? Zaradi tvojega pohlepa in pohlepa tvojih kolegov.
MiroF
14. 11. 2010 09.15
korintos To podedovano kmetijo je dobil brez enega pufa vse utečeno, samo naslednik torej sin je vse pognal za pijačo in koko in ravno to me spominja na naše vrle veljake, ki skoraj na isti način zapravljajo našo državo !!!
adamus
14. 11. 2010 08.54
Ko vidim to štirko...Pahor,Zalar,Golobič in Kresalka...mi mine do vsega....Ta vlada mora past,ker drugače bo še več škode nardila.Nesposobni so in ne morejo nič več spremenit. Takoj dol z njimi...fuj....
arhimed_33
14. 11. 2010 08.42
želimo si svežine z desne strani...
Super1337
14. 11. 2010 08.29
Nasploh so politiki nori, kje je druga Švica, smo pa prej kakšna druga Afriška država (npr.: Egipt) ...mislim glede revščine v državi.....
Super1337
14. 11. 2010 08.22
Jaz rečem da bojo takoj po novem letu (ali mogoče še prej) ponovne volitve, če bo tak šlo naprej.
dule100
14. 11. 2010 07.52
JanezNovakJohn Ne vem zaka vpletaš desnico, če ima levica v parlamentu večino in lahko počne vse, kar se ji zljubi. Sedanje stanje v državi odraža ravno to. Verjemi, da bi bil vsak, razen teh, ki vladajo sedaj boljši. Vem, dobro vem, v katero skupino častilcev spadaš. Zaradi sramote, ki jo počne ta vlada, je vaša edina obramba "vsi so enaki, vsi kradejo" ! Vendar to je le vaša obramba pred mizerijo, ki jo predstavlja ta vlada. Dobro bi bilo, da bi prenehali z demagogijo. Končno je večina Slovenije spregledala. Seveda vas je še nekaj častilcev te rdeče buržoazije. Vendar verjemi, da po tej vladi, nobena nova vlada ne bo več slaba !
Rezerv
14. 11. 2010 07.18
Ta vlada naj v celoti odstopi saj je nesposobna in jo pretresajo same afere.
JanezNovakJohn
14. 11. 2010 02.51
Nov mandatar bo moral temu turbo kapitalizmi nadeti uzde, ki se jim reče pravna država. *Toda kje bomo tega nedolžnega in tako močnega človeka dobili? *In tudi če ga dobimo kje bomo dobili tako čiste parlamentarce? *Vprašanje je še kje dobiti narod katerim bo čistost svetinja?
JanezNovakJohn
14. 11. 2010 02.40
Slovenija je v političnem krču. Ta politična garnitura (leva in desna) ni sposobna umakniti nekaj točk iz političnega boja. ki bi Slovenijo potegnili naprej. Zaradi te nesposobnosti bi morali kompletno "elito" zredirati s političnega prizorišča. Na nove volitve ni pripravljen nihče, zlasti ne neka nova opcija, zato se nam slabo piše.
Dzugasvili
13. 11. 2010 22.54
Če ne boste pridni, se bom vrnil!