Vozimo pametno!

Otroci v avtu: številni jih še vedno vozijo v naročju namesto v otroškem sedežu

Ljubljana, 09. 02. 2016 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Petina voznikov otroke vsaj občasno pelje nepripete v otroškem sedežu, kadar se ti ne peljejo s starši. Dobra desetina voznikov pa otroke na krajših relacijah vsaj občasno vozi nepripete. Skoraj četrtina voznikov je zaradi ukvarjanja z otrokom med vožnjo spregledala kaj pomembnega na cesti, so v svoji raziskavi ugotovili na AMZS.

Tudi če gre za zelo kratko razdaljo, mora biti varnostni pas vedno pripet, saj se tudi na kratki razdalji lahko zgodi nesreča.
Tudi če gre za zelo kratko razdaljo, mora biti varnostni pas vedno pripet, saj se tudi na kratki razdalji lahko zgodi nesreča. FOTO: Thinkstock
V Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) so izvedli raziskavo o varnosti otrok v avtomobilu in vplivu otrok na voznike. Raziskavo so izvedli v obliki spletne ankete, v njej pa je sodelovalo 692 slovenskih voznic in voznikov, starih od 20 do 65 let. Rezultati so pokazali, da so vozniki na krajših relacijah, kot sta pot v šolo ali vrtec, pogosto manj zahtevni glede varnosti, kot je predpisano. Skoraj četrtina (23 odstotkov) voznikov je priznala, da so otroka že vozili tako, da je ta sedel pri nekom v naročju, namesto na sedežu, 7 odstotkov pa, da so že vozili več potnikov (otrok), kot je bilo v vozilu registriranih sedežev.

Starši običajno otroke v šolo in domov vozijo v času prometnih konic, običajno nas preganja čas, zaradi teh in še dodatnih okoliščin pa se v avtomobilu pogosto pojavi nejevolja tako voznikov kot otrok. V takšnem vzdušju v avtu so voznikove odločitve prepogosto prenagljene, napačne in nevarne, opozarjajo na AMZS.

Petino (21 odstotkov) voznikov vedenje otroka med vožnjo pogosto moti, četrtina (23 odstotkov) jih pravi, da so že spregledali kaj pomembnega na cesti zato, ker so se med vožnjo ukvarjali z otrokom, 8 odstotkov anketiranih pa se je zaradi ukvarjanja z otrokom med vožnjo že znašlo v nevarni situaciji na cesti.

obnašanje otroka v avtu
obnašanje otroka v avtu FOTO: AMZS
Kar 60 odstotkov vprašanih voznikov meni, da je obnašanje in komunikacija z otroki med vožnjo problem, o katerem je vredno govoriti. V AMZS se že vrsto let zavzemajo za osveščanje na področju varnosti najšibkejših udeležencev v prometu, sopotnikov in otrok. V sklopu mednarodnih projektov dvakrat letno izvajajo in objavljajo teste otroških sedežev v Motoreviji, reviji za člane AMZS, da bi staršem v čim večji meri olajšali izbiro in opozarjajo na pomen varnosti sopotnikov v vozilu. Stalno ozaveščanje na vseh ravneh je nujno, kot je nujna tudi stalna odgovornost vsakega od nas, da z lastnim zgledom doprinese k večji varnosti na cestah, poudarjajo.

Tudi na zelo kratki razdalji je varnost na prvem mestu!


Priprava je obvezna tudi če gre le za kratko razdaljo, kot je vožnja v šolo. Tudi na kratki razdalji se lahko zgodi nesreča, zato je napačno ravnajne staršev, da večjo pozornost varnosti namenijo le pri daljših poteh. Na AMZS tako priporočajo, da zaradi zagotavljanja varnosti na določene otrokove zahteve med vožnjo ne odgovarjamo ali pa o potrebi večkrat ustavimo avto in se pogovorimo. Najpomembneje pa je, da vtrajamo pri uporabi varnostnega pasu, tudi če nas otrok prosi, da bi se, četudi na zelo kratki razdalji, vozil brez njega.

Čeprav so otroški varnostni sedeži za otroka neudobni, je zelo pomembno, da otroke že od začetka dosledno navajamo na sedež in varnostne pasove, pa opozarja Blaž Poženel z Motorevije. Pri tem jim moramo biti za zgled: če se dosledno pripenjamo starši, bo otrok lažje razumel, da se mora tudi on, pojasnjuje. Doslednost se bo obrestovala, saj se bo tako otrok navadil in povezal vožnjo s pripenjanjem ter to počel samodejno.

Med vožnjo otroka miselno zamotite, na primer z opazovanjem okolice, različnimi igrami ali drugimi miselnimi aktivnostmi.
Med vožnjo otroka miselno zamotite, na primer z opazovanjem okolice, različnimi igrami ali drugimi miselnimi aktivnostmi. FOTO: Thinkstock

Varnostni pas naj bo pripet vsakič, ko sedemo v vozilo

"Varnostni pasovi so v vozilih z namenom, ki nam je zelo dobro poznan - da nas za ščitijo. Ali se pravilno pripnemo ali pa varnostni pas samo 'potegnemo' čez svoje telo, je naša odločitev.Otroci pa so pri prevozu odvisni od nas, odraslih, in našega odgovornega ravnanja. Pravilno nameščanje otrok v sedežu ter pravilno pripenjanje otrok je naša naloga in dolžnost," je povedal Manuel Pungertnik, inštruktor varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

Varsnost se začne pri sedežu, ki naj bo primeren za otroka, in ki mu bo nudil maksimalno možno varnost, je še dodal. "Varnostni pas, ki je del samega sedeža, naj se dobro prilega otroku in naj ne bo ohlapen. Za pravilno delovanje varnostnih pasov je namreč pomembno, da so primerno zategnjeni, saj le tako ob trku učinkovito opravijo svojo vlogo. Pozorni moramo biti tudi na to, da varnostni pas ni zavit in tako ne ogroža našega otroka. Ko je otrok dovolj star, mu dovolimo, da se pripenja sam, vendar njegovo delo vsakokrat preverimo in popravimo, če je potrebno. Nikakor mu ne popuščajmo pri izgovorih, da ga varnostni pas žuli, ovira in da bi se vozil nepripet. Varnostni pas naj bo pripet vsakič, ko sedemo v vozilo, tudi če bo vožnja dolga le 100 metrov," je še dodal Pungertnik. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Škrat Bolfenk
10. 02. 2016 11.38
+2
Moji otroci se nikoli niso vozili nepripeti in ce jih kaka babica ne bi mogla pripet, ga pac ne bo vozila! Sem pred casom poizkusil speljati, preden se je mali pripel, pa je zagnal galamo, da se naj pocakam, ker se se ni uspel pripeti. Prav tako mi tezijo, ce se sam pripnem po splejevanju in ze zapiska opozorilo. Vsi izgovori tistih kateri ne pripenjajo otrok so bedarije, pomanjkanje avtoritete in posledce vzgoje!
provocateur
10. 02. 2016 10.43
+4
Kaj za vraga se dogaja z današnjo mladino, predvsem pa z mladimi starši?! Ko sem bil jaz pubec sva s sestro sedela v avtu privezana in brez besed dokler nismo prispeli na destinacijo. To pa bereš ta članek pa poslušaš radio pa ni da ni, da so otroci tisti ki danes diktirajo vožnjo in vzgojo. Red in disciplina mora bit, če ne začneš zgodaj bo kasneje hudo v življenju za otroka.
Frane Šajn
09. 02. 2016 21.41
-4
Ja samo eno je pridigat drugo pa naredit! vemo to starši in dedki in babice. Pol pa še zakon a se zavedate , da vas mulc lahko še toži.:-)
provocateur
10. 02. 2016 10.44
+2
Tvoj mulc te bo pri 18 letih izselil iz tvojega stanovanja/hiše. Kam boš šel? Mar ne boš ugovarjal nazaj, saj te bo lahko tožil?
Škrat Bolfenk
10. 02. 2016 11.34
+1
In cisto prav bo mulc naredil, ce te iz hise vrze, ker si to zasluzis!! Tako ga tudi ucis da dela kaj hoce. Ta permisivna vzgoja je zaj... cele generacije, posledice pa ze vidimo in jih bomo vsi cutili. Otroku je potreno meje postaviti in jih od malega uciti kaj je prav ali ne. Ce pa ti mulc govori kaj delaj, potem je tako odrasel ter pameten in naj zgine v sluzbo. zakaj bi ga moral vzagati?!
Ramzess
09. 02. 2016 18.01
Kakšna odgovornost na ramenih otrok (da ne bi staršev, ki so sicer povzročili nesrečo, preiskovali še po tej plati, če morda zaradi otroka, ker so bili pozorni nanj namesto cesto, pa še za smetano na vrh vpletejo še CSD), ... na koncu pa avto kot Shutl iz Zvezdnih Stez, ..morda bi res moral biti tak.
BŠK
09. 02. 2016 16.55
+2
Če se mene vpraša bi morali v šolah vožnje naučiti nameščati in uporabljati otroške sedeže
vzdev
09. 02. 2016 15.41
-3
Pa saj to so že v tujini zdavnaj ugotovili, da so otroci v avtu precej bolj moteči faktor, kot pa uporaba telefona. Toda za eno smo kaznovani, za drugo pa ne.
daf3
09. 02. 2016 14.56
+3
Da ne bom žaljiv ampak največ nepripetih otrok je na dolenjskem al pa v šolskih kombijih vsaj meni do sedaj videno govorim o količini videnega
zeleleni
09. 02. 2016 14.02
+6
ko ni privezan kontrolirano pohodiš na bremzo pa je pol skoz prvezan deluje
daf3
09. 02. 2016 14.54
+4
hehe pa še res je to je najboljša lekcija
bebo3
09. 02. 2016 13.44
+2
groza, in potem se en tak zaleti vame? zakaj sploh vozijo otroke če jih pa tolk motijo?
Mirkoca
09. 02. 2016 13.18
+6
Otroci niso moteči samo v avtih.
mastablasta
09. 02. 2016 13.45
+1