Slovenija

'Želim si, da bi zdravje postalo prva vrednota'

Ljubljana, 22. 03. 2010 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dorjan Marušič je sprejel ponujeno mesto na čelu zdravstvenega ministrstva, v prihodnjih dneh pa bo tudi jasno povedal, kakšno je stanje zdravstvenega sistema. Marušič si namreč želi, da bi zdravje postalo prva vrednota Slovencev.

Dorjan Marušič je na tiskovni konferenci, ki sta jo sklicala skupaj s premierjem Borutom Pahorjem, povedal, da sprejema ponujeno vodenje zdravstvenega ministrstva. 

Marušič je dejal, da bo tudi po morebitni potrditvi za ministra še vedno delal kot zdravnik, kar je bil tudi eden izmed pogojev Pahorju. Ne ve pa, koliko mu bo to uspelo.

Pahor pa je ob tem dejal, da se zaveda, da za novega zdravstvenega ministra predlaga kontroverznega kandidata. Poudaril pa je, da bi lahko vzeli tudi kakšnega drugega, ki ne bi pritegnil toliko pozornosti, a za seboj tudi ne bi pustil nobenih dosežkov. Potrebujemo nekoga, ki ima izkušnje in vizijo, je poudaril premier. Ob tem je dodal, da bo vsak, ki ima vizijo, naletel na kritične pripombe.

Dorjan Marušič si namreč želi, da bi zdravje postala prva vrednota državljanov Slovenije. ''Opravičujem se za moj molk, saj sem si vzel čas za premislek. Kontroverzen sem verjetno v tem pogledu, da jasno povem vse in v naslednjih dneh bom tudi jasno povedal, kakšno je stanje zdravstvenega sistema,'' je povedal Marušič.

Dorian Marušič
Dorian Marušič FOTO: Blaž Garbajs

Premier Pahor je napovedal, da bo Marušič, preden bo njegovo kandidaturo dal v DZ, opravil še razgovore s poslanci koalicije, ki jim bo predstavil in razložil svoje poglede na zdravstveno reformo. Kot je povedal, je to zelo pomembno zaradi velikih vprašanj, ki jih je treba razrešiti, prav tako pa morajo poslanci poznati njegove vizije.

Pahor in Marušič sta se o ministrovanju pogovarjala že v začetku mandata, vendar je bila takrat še vrsta razlogov za prekinitev pogovorov, je povedal Pahor. Ko je zdaj pristopil k Marušiču, se je ta najprej upiral pogovorom, a nato popustil in ugotovil, da bi bilo vseeno vredno poskusiti.

Ker je predlog zakona o zdravstveni dejavnosti "na poti med vlado in parlamentom", je ne samo priložnost, ampak tudi obveznost novega ministra, da pove, kaj v tem zakonu podpira ali česa mogoče ne, je dejal Pahor. Tako bodo poslanci in poslanke imeli priložnost spoznati osnovno filozofijo zdravstvene reforme, kot jo vidi Marušič, obenem pa bo nov kandidat imel možnost preveriti, kakšno vzdušje vlada med poslanci glede tega, je še dejal premier.

Nestrankarski kandidat

Marušič se Pahorju zahvaljuje, da mu omogoča, da je nadstrankarski oziroma nestrankarski kandidat. Glede svojih drugačnih pogledov o zakonu o zdravstveni dejavnosti ni hotel predstaviti podrobnosti. Je pa dejal, da je v zdravstvenem sistemu treba doseči preglednost in je na področju javno-zasebnega sodelovanja potrebna nadgradnja. Po njegovem mnenju namreč sedanja ureditev ni najbolj pregledna.

Dorjan Marušič bo svojo odločitev sporočil danes.
Dorjan Marušič bo svojo odločitev sporočil danes. FOTO: POP TV

Upa, da bo v DZ dobil podporo, glede na to, da se je odločil za ta korak. Od tistih, ki bodo glasovali proti temu, kar bo predstavil, pa bi si želel na štiri oči razčistiti, kaj jim pri njegovem pogledu ne ustreza.

Poudaril je, da je s sedanjim ministrom za zdravje v zadnjih letih izjemno dobro sodeloval. Ko je bil Miklavčič generalni direktor zavoda za zdravstveno zavarovanje, je bil namreč Marušič sekretar na ministrstvu za zdravje. In tudi v sedanji vlogi sta se večkrat posvetovala in izmenjala poglede na zdravstveni sistem, je pojasnil.

Marušič bo poskušal, v kolikor postane minister, ohraniti sedanjo raven, saj recesija v zdravstvo po njegovih besedah prihaja z določenim zamikom. Prizadeval pa si bo, da njegovi morebitni drugačni pogledi na zdravstveno reformo ne bodo pomembno upočasnili hitrosti reforme. S skupnim pristopom pri obeh zakonih lahko ujamemo vlak, na katerem je vlada sedaj delovala na področju reform, je dejal.

Danes je Pahor že govoril s predsedniki vseh koalicijskih strank in jim sporočil, da bo na kolegiju vlade predlagal novega kandidata za ministra za zdravje.

Če se bodo pogledi Marušiča na zdravstveno reformo preveč razlikovali s pogledi poslancev, pa se bo Pahor o tem najprej posvetoval z Marušičem, kako naprej. V tem primeru bo treba ugotoviti, kakšen je volumen razhoda v mnenjih, in če je prevelik, bomo tako ali tako težko našli nekoga, ki ima jasno vizijo reforme in bo užival zadostno podporo. Sicer pa se Pahor zaveda, da si predolgega odlašanja ne more privoščiti. Miklavčič je namreč 10. marca napovedal, da je pripravljen ostati na položaju ministra še največ mesec dni.

Na Marušičevo kandidaturo so se že odzvale nekatere poslanske skupine.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MARK AUREL
23. 03. 2010 12.04
Bravo Dorjan !!!!!
pre_mar@hotmail.com
23. 03. 2010 11.15
Tonček Balonček .. naštel si točno imena, zaradi katerih je potrebno volit levico .... da vsaj ti ne pridejo nikoli več delat škode in sramote nazaj. Bolj negativnih primerov pa res nisi mogel najti (na vrhu JJ, pa malteški vitez, pa Mate, ... da niti ne omenjamo Rupla). Sicer pa o tebi še največ pove, koga imaš ti za vzor. Ta dva bi te z vsemi ostalimi Slovani, če bi ostala na oblasti, spremenila minimalno v milo.
Tonček Balonček
23. 03. 2010 08.56
katastrofa! Ja smo Slovenci uzgubili z odhodom Kukovičeve, Šturma in Dragutina, da en omenjam Rupla ter Bajuka, se sploh še ne zavedamo, potop! Pa Janša..... Kuclerjeva, ta majhen narod pač ne premore genijev na pretek!Škoda je, da se Jelinčič ni nikoli lotil oerativnega dela, stvari vi spravil v red, poglejmo samo Hitlerja in Mussolinija, kaj vse sta dosegla, počistila s sodrgo napravila red!
MiroF
23. 03. 2010 07.41
Vtem primeru se bo pa izkazalo kolk držijo poslanci S.D. besedo, ki pravijo, da nebodo podprli Marušiča in za nepodporo se je upredelil tidi Erjavec, zdej jih pa mamo na preizkušnji, pa da vidimo kolk jim je do lastnega naroda .
standard
22. 03. 2010 23.27
In Pahor, ja res je kontroverzen in NI primeren.
plastik
22. 03. 2010 22.11
Sem hoil pčo enem zdravstvenem domu na koroškrm,ženo je močno bolel zob.Gledam po tablah.Na nji piše.PRIVATNA ZOBNA AMBULANTA.To je bilo zjutraj.Oo znotraj na vratih Na A4 formatu z zelo malimi črkami Na Zdravstveno pa takrat in takrat.Meni na Položnici pa na veliko 23,85EU Enako za ženo,Uslug pa skoraj nemoreš koristit,će nimaš poznanstva.Kar se tiče zobozdravstva so Kitajci zelo napredni.Tam so vse usluge storjene na ulici,brez KONCESIONARJEV.Ko smo gradili zdravstvene domove,udarniško z samoprispevki,so večidel sedajšni naši zobozdravniki govorili MAJKO ŠTA ČEMO DANAS RUČAT.
standard
22. 03. 2010 21.09
Matr ti gelipterji, pa njihove večne floskule. Naj uredi, da zdravniki ne bodo plačani 27 ur na dan, naj farmacevtsko mafijo nabrca, ko bo izsiljevala, pa bo kmalu zdravje vrednota in zdravstvo, ki ga bogato plačujemo, pravica.
strogoff
22. 03. 2010 20.56
W koninuiteta, Xe Xe _ _ _ _ _
WhoLetTheDogsOut
22. 03. 2010 20.19
12345s
22. 03. 2010 19.58
Za kontroverzno vlado, kontroverzni minister.
Millena
22. 03. 2010 19.47
Zakaj ni uzeu Miklaučičevega kandidata.............
Millena
22. 03. 2010 19.47
Tale je naklonjen porivatnim ambulantam imenovanje tega tipa za ministra je strel u koleno zaradi katerega bomo usi klecnili ali pa šepali.
Buena Vita
22. 03. 2010 19.27
ŠE UDBAŠI BEŽIJO,NISO VEČ VARNI V TAKI KREGLJIVI KOALICIJI to bo tretji imal korist,ah,kje se kregata..............???????????????,korist ima
alterego
22. 03. 2010 19.09
bo vsaj en minister, ki zna računat
Meri.m
22. 03. 2010 18.53
Kje so sedaj ti silni kadrovski potenciali levice. Z njimi so ostali samo še lažnivci, lopovi in stari udbaši s svojimi ženami.
mjolnir
22. 03. 2010 18.16
Bo uvedel še bol poceni zdravila(ki so sicer "povsem enaka"sam bol poceni)?
mjolnir
22. 03. 2010 18.15
Proooosim lepo vse politike da, če so že tako nekoristni, da nas vsaj ne mučijo z temi pocukranimi, zlajnanimi izjavami! Prepričan sem da je to vsaj v enem smislu resnično, vsakemu je NJEGOVO zdravje največja vrednota!
pre_mar@hotmail.com
22. 03. 2010 17.57
Če je alternativa komunistu domobranec, je potem prav čast biti označen za komunista. Pod kumunisti, ne dvomim, si je večina vaših staršev zgradila hiše ali pa dobila lično stanovanje, zdravstvo in šolstvo sta bila zastonj. Vsekakor pa je levica dobila težko nasledstvo. Še prava sreča, da po enem samem mandatu ... če bi dobili še drugega, bi zdaj verjetno že imeli res bankrot in policijsko uro. Mislim, da bo Marušič sposoben in dober minister, kar pa bo pokazal čas. Seveda, če ne bo užaljeni Erjavec blokiral.
Tonček Balonček
22. 03. 2010 17.09
On sodeluje s farmacevti in Siemensom, kaj bo stistim cepivom proti "novi" gripi? Banda komunajzarska! Ti bi nas še okužili z gripo, le da bi porabili tiste flaške! Hočemo predčasne volitve in čimprejšnjo dobavo preostalih 110 kosov patrij, ki nam jih Fnci zaradi Kosa in Cvikla še vedno dolgujejo! Ali pa naj nam dajo kak auspuh manj, mi pa za protidobavo tsito cepivco proti gripi! Pa Erjavca hočemo nazaj, edini sposoben minster z zadnjih dveh vladah je bil!
Tonček Balonček
22. 03. 2010 16.59
Kako s eje vse poslabšalo, odkar tega ministrstva ne vodi več Kukovičeva! Ona je bila pravi kader, sanjska ministrica! Ta je pa navaden šalabajzer! Verjetno je komunist!