Slovenija

Kaj se zgodi, ko šok po prometni nesreči popusti? Kam se obrniti po pomoč?

Ljubljana, 03. 02. 2016 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
96

Po najhujši množični prometni nesreči, v kateri je bilo udeleženih kar 128 oseb, se postavlja vprašanje, kako premagati strah, jezo, obup, razočaranje in celo občutek krivde. To je le nekaj čustev, ki jih občutijo udeleženci v prometni nesreči. Čeprav mnogi sedaj ne občutijo potrebe po psihološki pomoči, pa se lahko šele čez čas pokažejo prave posledice travme.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kako lahko pomaga psiholog?
    02:42
    Iz SVETA: Kako lahko pomaga psiholog?
  • Iz 24UR: Animacija nesreče
    02:09
    Iz 24UR: Animacija nesreče

V hudem verižnem trčenju na primorski avtocesti med Divačo in Senožečami, v katerem so umrle štiri osebe, je bilo udeleženih kar 128 oseb. Gre za najhujšo množično prometno nesrečo pri nas, vzrok zanjo pa je bila neprilagojena hitrost glede na stanje cest in na vremenske razmere. Razlog sta bila najverjetneje tudi megla in slaba vidljivost.

Kaj točno se je zgodilo, policija zaradi zahtevnosti nesreče še ugotavlja, na podlagi izjav prič in prvih ugotovitev policije, pa je jasno, da je več vozil verižno trčilo, ko so zapeljali v gosto meglo, nato pa se je zgodilo še več povezanih verižnih trčenj. Ljudje so v strahu bežali iz vozil, mnogi na brežino ob avtocesti, kar se je izkazalo za pravo odločitev, ko je v stoječo kolono trčil tovornjak in pokosil vse pred seboj. Tisti, ki so ubežali, so bili priče grozljivim zvokom veriženja pločevine in krikom ljudi, ki so ostali v vozilih. Mnogi so še pred prihodom reševalcev hiteli poškodovanim na pomoč.

Prometna nesreča ne zaznamuje zgolj udeležencev v nesreči in njihovih sorodnikov, pač pa tudi vse, ki so priskočili na pomoč poškodovanim.
Prometna nesreča ne zaznamuje zgolj udeležencev v nesreči in njihovih sorodnikov, pač pa tudi vse, ki so priskočili na pomoč poškodovanim. FOTO: PGD Postojna

Nekateri pripovedujejo, da so zadnji hip odskočili in si rešili življenje, spet drugi so nadvse hvaležni moškemu z lučko, ki je opozarjal voznike, da so še pravočasno zmanjšali hitrost in preprečili trčenje.

Takšna nesreča pusti brazgotine udeležencem nesreče in njihovim svojcem, prijateljem. Prav tako je psihološko zelo obremenjujoča za reševalce, gasilce, policiste, skratka vse, ki so priskočili na pomoč poškodovanim, pa čeprav so pripravljeni na takšne situacije.

Teža psihičnih posledic prometnih nesreč pogosto podcenjena

V Zborniku prispevkov 13. slovenskih dnevov varstvoslovja iz leta 2012 je objavljen tudi prispevek z naslovom Pogostost in teža duševnih posledic prometnih nesreč, ki sta ga pripravila Barbara Kepic in Igor Areh. V njem opozarjata, da je teža psihičnih posledic prometnih nesreč v družbi pogosto podcenjena ali zanemarjena. Opozarjata, da se pogosto razvije bolj ali manj intenzivna postresna motnja, reševanje katere je v preveliki meri prepuščeno posamezniku. Opravila sta anketo, ki je pokazala, "da se žrtve in svojci pogosto soočajo z akutnimi in kroničnimi posledicami stresa, pri tem pa težko najdejo strokovno pomoč, ki bi jim pomagala pri vrnitvi v tisto kakovost življenja, ki so jo imeli pred nesrečo".

Pogosto udeleženci prometnih nesreč podoživljajo nesrečo.
Pogosto udeleženci prometnih nesreč podoživljajo nesrečo. FOTO: Thinkstock

Ko popusti šok

Kaj se zgodi z udeleženci nesreče, ki so sprva v šoku, nato pa jih umaknejo na varno lokacijo, kjer jim na pomoč priskočijo tako pripadniki Rdečega križa, Civilne zaščite kot tudi psihologi. Peter Markič je psiholog, ki je pomagal udeležencem množične nesreče na dolenjski avtocesti leta 2010 ter pri izvozu Postojna na primorski avtocesti leta 2014. "Udeleženci najprej potrebujejo toplo odejo in toplo besedo. Psihologi, ki skrbimo za nepoškodovane udeležence, se z njimi pogovarjamo, jih tolažimo in jim nudimo informacije," za oddajo Svet na Kanalu A pripoveduje Markič. Ko mine prvi šok in popusti adrenalin, se razkrijejo dejanske posledice, ki jih občutijo tudi reševalci, gasilci, policisti.

"V zadnjem času se je to že veliko spremenilo, reševalcem ni več nerodno poiskati psihološko pomoč," pravi Markič in dodaja, da je v Sloveniji zelo dobro vpeljan sistem zaupnikov. "To so njihovi kolegi, ki niso bili udeleženi v nesreči. Ti se najprej pogovorijo z udeleženci, če pa ocenijo, da potrebujejo tudi pomoč psihologa, pa do udeleženca pristopi psiholog, ki mu nudi pomoč," pojasnjuje Markič in dodaja, da tisti, ki so bili udeleženi v nesreči, posledice dostikrat čutijo vse življenje, zato je zelo pomembno, da tisti, ki oceni, da bi potreboval pomoč psihologa, to tudi poišče.

Pomoč nudijo tudi v Zavodu Varna pot

Po pomoč se lahko obrnete na Zavod Varna pot, Linhartova 51, Ljubljana. Nahajajo se v prostorih Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS - Soča.
Telefon: 05 995 50 22
E-pošta: info@varna-pot.si.

Vsem, ki potrebujejo pomoč in podporo, je na voljo Zavod Varna pot, kjer opozarjajo, da prometna nesreča s hudo telesno poškodbo ali celo smrtjo v trenutku spremeni življenje."Vsakodnevni načrti in cilji se razblinijo. Čeprav so takrat ob nas prijatelji, znanci, se mnogi počutijo sami. Biti v takšni stiski, kaj šele nadaljevati svoje življenje, je velikokrat pretežko, da bi to zmogli sami," opozarjajo.

Jeza, strah, žalost in obup so najpogostejša čustva

Nič neobičajnega ni, da udeleženci v prometni nesreči, pa tudi njihovi bližnji, občutijo naslednja čustva: strah, jezo, žalost, obup, občutke krivde, zmedenost, nezmožnost koncentracije, dezorganiziranost, razdražljivost, strah pred vožnjo, težave v medosebnih odnosih, opozarjajo v Zavodu Varna pot. "Prometna nesreča je tako za poškodovanega kot za njegove svojce in prijatelje močan stres. Življenje se v trenutku spremeni, preproste stvari postanejo zapletene, nič ni več tako, kot je bilo. Sprašujemo se, zakaj se je to zgodilo ravno nam. Doživljamo občutke, da smo sami z bolečino, da nas nihče ne razume," navajajo v zavodu, kjer vsem, ki imajo občutek, da potrebujejo pomoč, da ne bodo mogli sami skozi stisko, kar je povsem normalno in razumljivo, ponujajo psihološko pomoč, ki temelji na kognitivno-vedenjski terapiji.

Terapijo v Zavodu Varna pot izvajajo za to visoko strokovno usposobljeni psihologi, pomoč pa je namenjena vsem, ki so se v prometni nesreči poškodovali in ali pa so se v prometni nesreči poškodovali njihovi svojci, so v prometni nesreči izgubili svojega bližnjega ali so povzročili prometno nesrečo.

Vsi, ki se bodo po pomoč obrnili na zavod, bodo deležni skupinske in individualne psihoterapije, odvisno od težav, ki nastopijo po prometni nesreči. "Najpogosteje se pojavijo fobije, panični napadi, depresije, posttravmatska stresna motnja," pojasnjuje Urša Čižman Štaba, kognitivno vedenjska terapevtka. Na vprašanje, od česa je odvisno, ali bo nekdo razvil katero od omenjenih motenj, odgovarja: "Obstaja več dejavnikov, ki vplivajo na to, ali bo posameznik razvil motnjo: osebnost, pretekle izkušnje, podpora svojcev, strategije soočanja s stresom."

Kaj se zgodi, če motenj ne zdravimo?

"Če samih motenj ne zdravimo, se lahko kronificirajo oziroma potencirajo in negativno vplivajo na kvaliteto življenja (v odnosih, na delovnem mestu, pri hobijih). Zato v Zavodu Varna pot izvajamo kognitivno vedenjsko terapijo, ki pomaga posamezniku normalizirat stanje, s tem ko spreminjamo neustrezne misli in čustva. Terapija je učinkovita, njen cilj je čim boljše okrevanje in vrnitev v kakovostno življenje, ki pa je za posameznika pogosto drugačno, kajti vsaka taka izkušnja nas spremeni."

Psihologi tako žrtvi najprej poskušajo pomagati, da prepozna svoja čustva, se sooči z njimi in si naredi drugačne cilje od tistih, ki so se ji z nesrečo podrli. Pomoč običajno potrebujejo tudi svojci, ki so pogosto psihološko celo bolj obremenjeni od udeleženca v nesreči, še posebej, če je bil ta udeleženec v nesreči huje poškodovan. Nikakor pa ne gre zanemariti tudi vseh tistih, ki pomagajo pri reševanju poškodovanih in so prav tako zaznamovani zaradi trpljenja drugih. V Zavodu Varna pot poskušajo pomagati tudi povzročiteljem nesreče, ki se pogosto soočajo z občutkom krivde in sramu. Njim pomagajo pri sprejemanju krivde in odgovornosti, pomembno pa je, da sami sebi oprostijo. Skozi ta proces jih vodijo psihologi in jim pri tem pomagajo.

IZKUŠNJA: Strah tudi z leti ne izgine

Kako pomembno je, da poiščemo psihološko pomoč, lahko povem iz lastnih izkušenj.

Svoj 18. rojstni dan sem si zamišljala čisto drugače. Zabava z družino, prijatelji, odpiranje daril in sprejemanje lepih želja. Žal pa sem ga preživela v urgentni ambulanti celjske bolnišnice, kamor so me odpeljali po prometni nesreči. Čeprav je minilo že veliko let od nesreče, me je še vedno strah, ko se vozim po naših cestah, še posebej, kadar se moram nenadoma ustaviti v koloni. Takrat mi v trenutku postane slabo, ves čas pogledujem v vzvratno ogledalo, v glavi pa slišim grozljivi zvok pokanja pločevine in vonjam smrad po bencinu. Čeprav se je tisti, ki je vozil za menoj, varno in pravočasno ustavil, že razmišljam, kaj pa, če ne bo uspelo tistemu, ki je za njim? Promet se znova začne premikati, vozniki speljemo, jaz pa s potnimi rokami, slabostjo v želodcu peljem naprej in si v glavi ponavljam – tokrat sem jo varno odnesla. 

Mnogi se tudi več let po nesreči s strahom usedejo za volan.
Mnogi se tudi več let po nesreči s strahom usedejo za volan. FOTO: Thinkstock

Ves ta strah je posledica prometne nesreče, ko se je v nas, ki smo bili zadnji v stoječi koloni, s polno hitrostjo zaletel voznik osebnega vozila. Stisnil je naše vozilo in še dva pred nami. Koliko oseb je bilo poškodovanih, ne vem več. V našem vozilu nas je bilo pet in nihče ni bil res hudo poškodovan. Jaz sem po nekaj tednih povsem okrevala. Je bila pa hudo poškodovana sopotnica v vozilu, ki se je zaletel v nas, saj ji je lestev, ki sta je prevažala v vozilu, ob trku poškodovala glavo.

Spomnim se, da so pome v bolnišnico prišli starši in me odpeljali domov. Vso pot v avtu sem se tresla od strahu, ves čas gledala nazaj, ko se je oče ustavil na semaforju, pa sem se držala za ušesa, ker sem pričakovala, da se bo voznica za nami kar zaletela v nas. To je trajalo še naslednjih nekaj let, še danes pa ob vsakem zaviranju med vožnjo s strahom pogledujem v vzvratno ogledalo. Zadeva je še toliko hujša, če sem sopotnik v vozilu.

Očitno svoje slabe izkušnje nisem ustrezno prebolela. Takrat so vsi rekli, da sem še mlada in da moram čim prej za volan, da premagam strah. Da sem hitreje okrevala, sem bila napotena na fizioterapijo, nihče pa mi ni ponudil psihološke obravnave. Sama nisem prosila zanjo, ker mi je bilo rečeno, da je vse, kar čutim, normalno in da bo minilo samo po sebi. Pa ni. Žal mi je, da nisem takrat poiskala pomoči, da se o tem nisem pogovorila s strokovnjaki. Bolečina v rami, vratu in roki je prisotna še danes, a ni pol toliko huda, kot ta moja fobija, da se bo spet nekdo zaletel vame. Ko pomislim na vse, ki so se zaleteli v soboto, mi je hudo. Jaz vem, da bi takoj stekla iz vozila in se poskušala umakniti na varno, razen, če ne bi od strahu zmrznila … In tega me je najbolj strah.

Žal so med ponesrečenimi tudi takšni, ki jih bo to zaznamovalo za celo življenje. Upam, da bo naš zdravstveni sistem, kakršen koli je, premogel zagotoviti vsem ustrezno pomoč, da bodo premagali strah in našli svoj notranji mir.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

askralj
04. 02. 2016 08.35
Zgodile se bojo tožbe in sprenevedanje pri odgovornosti in pozabili se bo da Dars nima označb za meglo ima nedelujoče table... Obvladajo le pobiranje kazni. Odgovoren seveda ni nihče za to stanje le prevelika hitrost.
setisfekšn
03. 02. 2016 18.42
-1
pa kakšne travme in obis psihiatrov ki ko al ko nimajo učinka!!pa dejte no mir s temi oslarijami in psihiatričnimi pomočmipa kaj nesreča je pač nesreča!tako kot je je!!
Mladen sir
03. 02. 2016 18.32
+2
Dajte jim mir z nekakšnimi terapijami dajte jim povrnit škodo,kar so si storili zaradi napake drugih ljudi.Tudi dars in zavarovalnica se naj dogovorita saj plačujejemo VINJETE in jim vrnejo odškodnino..Ne pa da bi jih sedaj pošiljali na vaše terapije zdravljenja .Na zavarovalnico jih pošljite.Če je bila takrat takšna megla zakaj niste zaprli takrat avtoceste in vozila preusmerili na staro cesto.
olpop
03. 02. 2016 16.42
+4
Članek o SV v Iraku kjer je kratena pravica o svobodnem izražanju ..citiram Katičevo "Dejala je, da gre pri vojaški opremi za viške oborožitve, ki nima visoke denarne vrednosti, a visoko uporabno vrednostjo. Vrednost avtomatskih pušk, minometov, nabojev in drugega je 260.000 evrov, 650.000 evrov pa bo to stalo skupaj s prevozom". ...torej opremo ki jo bomo kao "darovali" bomo moral plačat še stroške prevoza, ki so še enkrat večji kot cena darovane opreme???!!..pa to je adijo pamet!!!! Če sam darujem nekaj nekdo to tud zastonj odpele ttist ki to hoče imet, tukaj bomo pa še plačevali!!!..pa ta Slovenistan ni normalen no!!!!
dr.dare
03. 02. 2016 16.24
+1
hahah kak ste si namislili ono zgodbico o 18 rojstnem dnevu hahahah
Blekovihsedem
03. 02. 2016 16.19
+2
Kar na Cmeravčka, bo on vse rešil, tudi zadeve okrog zavarovalnic, za tiste,ko nismo imeli avtomobilov kasko zavarovanih in bomo zdaj peš hodili. Cmeravček je pravi naslov. Išče rešitve in ne jamra. Kako dolgo ga bomo še gledali?
Ivan_
03. 02. 2016 15.53
+4
Kar k meni na liter šnopsa pa bo...
tarminator
03. 02. 2016 15.41
+5
KO ŠOK PO PROMETNI NESREČI POPUSTI,KAM SE OBRNITI NA POMOČ? JA NA MIRA CERARJA KER NE JAMRA IN IŠČE REŠITVE
Moralist2010
03. 02. 2016 15.41
+12
Iz lastnih izkušenj lahko povem, da ti NE BO nihče pomagal! Kvečjemu si boš sam sebi, če si dovolj trden in dovolj močan vse speljati v enako smer kot pred prometno, potem si rešen! Še enkrat poudarjam, NIHČE!!!! sploh pa DARS, samo da je vinjetka, še dobro da niso pri tej nesreči izdali, da so šli gledati najprej, če je vse po regulativi so vinjete na vetrobranskih vseh 60 vozil :/
?asjeza
03. 02. 2016 14.57
-9
jst pozabim na nesrečo tako da kupim novega passata al pa volova xc60
Bofur
03. 02. 2016 15.52
+6
Pločevina te ne reši pred tovornjakom, ki mendra vse pod seboj. Dve smrtni žrtvi nesreče sta bili prav v Volvu.
pullower
03. 02. 2016 14.25
+6
kje je kaka animacija za sneg popovci? a ga ne bo?:) zunaj je 11 stopinj...po vcerajsnih podatkih bi moglo biti 2 stopinji in sneziti
tarminator
03. 02. 2016 15.39
+3
lejga sej bo tamperature že padajo ob 6ih zjutri je blo 10,2 ob 15:34 uri pa 9.8 stopinj. tak da že padajo temperature.bo bo neki če ne sneg pa dež
pullower
03. 02. 2016 16.01
+2
hahaha tocno tako terminator padajo pa :D xD
Blekovihsedem
03. 02. 2016 16.21
+1
Kot lani, rdeč alarm, meter snega, šole in vrtci zaprti, vsi bodite doma.
plasticar
03. 02. 2016 14.21
+5
poznam zensko ki je bila udelezena pri tej nesreci malo sivov in odrgnin in medtem ko je imela avto v postojni na varovanem parkingu pri dars so ji ukradli mobitel in denarnico
ggargamell
03. 02. 2016 14.25
-1
mobitel se izsledi če je v sloveniji brez problema
Ramzess
03. 02. 2016 17.57
Ramzess
03. 02. 2016 17.59
Mogoče pa med prevozom, saj s tem ne ravnajo ravno lepo, ... bogve kaj se med potjo izgubi (tudi v kakšen žep), ...
HumanNOTsheep
03. 02. 2016 14.09
+10
želimo REFERENDUM o ZAMENJAVI SISTEMA !!!!
stadion
03. 02. 2016 13.49
-6
A ta PGD napis na sliki služi kot promocija gasilskega društva na račun nesreče ..........ali so slike samo predmet prodaje originalnih slik poptvju. Torej so jim dal slike za pokušino da bodo lahko na popu razmislil če kupijo originale brez vodnih žigov
brkakle
03. 02. 2016 15.16
+5
Priporočam pregled pri strokovnajku rabiš pomoč.
Plemenko Grega
03. 02. 2016 15.25
+0
hcaine8
03. 02. 2016 13.28
+25
Če povzamem, Romun in Bosanec sta vse skupaj skuhala (1 žrtev), drugi Romun je ubil kolega (1 žrtev), treji Romun je ubil Slovenko (1 žrtev) in poškodoval nekaj 10 ljudi, v vse skupaj pa se je ujel Slovenec (1 žrtev). Za 3/4 so krivi Romuni, od tega 2 tovornjaka s tempomatom, filmom na prenosniku in nogami na armaturi!
redtraktor
03. 02. 2016 13.58
+10
Ravno o tem sem prej pisal, pa se je nek tantadruj zgražal.
Bofur
03. 02. 2016 13.20
+6
Glede na izgovore DARS in Policije, da bi voznike dodatna signalizacija zaradi megle le zmedla, lahko ugotogvimo, da prometnih znakov in signalizacije sploh ne potrebujemo, ker že vse piše v zakonih. Naloga DARSa je, da stori vse, torej VSE, kar je mogoče, da prepreči najhujše nesreče. Policija pa naj nato lovi prekrškarje, ki ne spoštujejo zakonodaje. DARS in Policija nista opravila svojega dela v primeru sobotne tragedije, ko sta pustila, da so tovornjakarji nemoteno vozili ter s polno hitrostjo mendrali tiste voznike, ki so upoštevali predpise.
mogerad
03. 02. 2016 13.11
+1
dopoldne sem se vozil po primorski avtocesti ,tudi proti gorici. povsot opozarjajo elektronske table , pa tudi dodatne ob cesti, na meglo a vreme samomalo megleno. nikjer vidljivost manjša od 200 m. panika , panika in zmeda
redtraktor
03. 02. 2016 12.57
+1
Res ste že tečni z to nesrečo!
tantadruj1
03. 02. 2016 13.20
+5
ne govori tako da ne boš pojedel preveč zarečenega kruha
redtraktor
03. 02. 2016 13.56
+3
A če bom skoz in skoz trobil o eni nesreči, potem misliš, da se mi ne bo niš zgodilo. Ma, daj nehi no!. Se je zgodilo, so sanirali in življenje teče dalje. Če bi za vsako nesrečo tak halo zganjali, potem mi zdaj pisali o tistih izpred petih let!!! Da bi pa ugotovili, kdo je dejansko odgovoren, o tem pa nič?! Vse v isti megli kot ob nesreči.
Hary6
03. 02. 2016 12.32
+22
ob tej nesreči se je pozablo na stalno pripravljenost naših politikov
mogerad
03. 02. 2016 13.13
-1
saj ravno zaradi takih nesreč so v stalni pripravljenosti če jih uprašaš
vzdev
03. 02. 2016 12.26
-1
Najboljša terapija po nesreči je, da ko prideš domov se takoj usedeš v avto in se greš malo peljati.
Petarda10
03. 02. 2016 12.51
+6
kateri avto pa če ga v prometni nesreči razbiješ???
Bofur
03. 02. 2016 12.58
+4
vzdev
03. 02. 2016 13.30
+5
Skoraj vsaka družina že ima dva avta. Drugače ti pa tako zavarovalnica plača nadomestni avto.