Slovenija

Kako se občine trudijo zagotoviti dovolj prostora v vrtcih?

Ljubljana, 13. 06. 2011 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V občinah v vrtce vlagajo precej proračunskih sredstev. V Mariboru so v letu 2010 temu namenili kar 1,4 milijona evrov, še 2,6 milijona evrov pa bo stal novi vrtec, ki ga bodo začeli graditi julija.

V Mariboru načrtujejo začetek gradnje novega vrtca julija, končan pa naj bi bil v enem letu. (fotografija je simbolična)
V Mariboru načrtujejo začetek gradnje novega vrtca julija, končan pa naj bi bil v enem letu. (fotografija je simbolična) FOTO: iStockphoto
V šolskem letu 2011/2012 bodo v mariborske javne vrtce na novo vpisali približno 900 otrok, kar pomeni, da bodo morali odpreti dva nova oddelka. V treh vrtcih je zaradi večjega števila vpisanih otrok od števila prostih mest v vrtcu odločala komisija za sprejem otrok.

Brez mesta v vrtcu je ostalo 27 otrok, ki pa imajo stalno prebivališče v drugi občini, medtem ko so bili vsi otroci s stalnim prebivališčem v Mestni občini Maribor sprejeti. Ne morda v najbolj želeni enoti, a so bili usmerjeni v tiste enote, kjer so še bila prosta mesta.

V letu 2010 so za naložbe v mariborske vrtce namenili 1,4 milijona evrov. Od tega so večji del porabili za investicijsko vzdrževanje objektov, saj so številne enote precej dotrajane. Večina mariborskih vrtcev je zgrajena v obliki montažnih objektov in je energetsko zelo potratna. Za večje investicije pa ni denarja.

V javnih vrtcih na območju Mestne občine Kranj je za novo vključene otroke na razpolago 529 mest. Javni vrtci so sicer zanje prejeli 931 vlog. Kako bodo rešili težavo in kako se s pomanjkanjem prostora v vrtcih soočajo druge občine?

Bo septembra vaš otrok začel hoditi v vrtec?
Bo septembra vaš otrok začel hoditi v vrtec? FOTO: iStockphoto
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grenkasoseda
23. 09. 2011 00.17
CIST TKO BY THE WAY ,V SLOVENII IMAJO NEZAPOSLENE ZENSKE PUSTITI OTROKA V VRTEC A ME K DELAMO IN OB TEM SE STUDIRAMO PA NE.ZAKAJ????NA SOCIALI RECEJO ,DA SO TAKE MAMICE POD STRESOM,A ME K DELAMO PA NE;))*
mk13
13. 06. 2011 17.20
a ni tko da nas je vse manj v sloveniji???
kess1
13. 06. 2011 14.54
pol je Maribor pa še ok, nevem kako je npr. v naši Občini Ivančna Gorica lahko otrok letnika 2010 šele na 88 mestu v čakalni vrsti - s tem da imata oba starša stalno prebivališče v tej občini, pa še hvaljo se z "novim vrtcem" v Ivančni (star dve ali tri leta), ter novo enoto na Krki (občina Ivančna) kjer bo sprejetih cca. 80 malčkov če se ne motim!? Verjetno da občina premalo na stalno prebivališče in pa na to če je bil otrok že kdaj zavrnjen.