Slovenija

Kako se izogniti nevarnostim, ki na nas prežijo na dopustu?

Ljubljana, 24. 06. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prihaja čas letnih dopustov in počitnic. Da bo ta čas minil brezskrbno, so policisti pripravili nekaj nasvetov. Med poletno turistično sezono se namreč prometna varnost precej poslabša. Večje število ljudi pa pritegnejo tudi kopališča ter bregovi jezer in rek. A kopanje ni povsod varno.

Čas dopustov je tudi čas gneče na cestah.
Čas dopustov je tudi čas gneče na cestah. FOTO: Reuters

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so pripravili nekaj nasvetov, kako se izogniti nevarnostim v času prihajajočih letnih dopustov in počitnic.

Na počitnicah v tujini je denar najbolje menjati v menjalnicah oziroma bankah in ne na ulici. Med obiski lokalov in na plažo ni priporočljivo nositi večje vsote denarja. Denar raje varno spravite v sefe hotelov ali uporabljajte bančne kartice.

Na krajih, kjer se giblje in zadržuje veliko ljudi, pazite na svoje dokumente in osebno prtljago. Najpogostejša tarča napada so tudi predmeti, kot so digitalna tehnika, mobilni telefoni, osebni nakit in ostali predmeti, kot so kolesa, surfi. Predvsem je pomembno, da teh predmetov ne puščamo brez nadzora na mestih, kjer so nepridipravom lahko dostopni.

V primeru tatvine ali vloma v vozilo in stanovanje to prijavite najbližji policijski postaji oziroma pokličite policijo in do njihovega prihoda ničesar ne prijemate ali premikate.

Na cestah previdno, odgovorno in strpno

V prihodnjih dneh in tednih bo na cestah proti slovenski Obali, goram in drugim turističnim središčem ter na mejnih prehodih močno povečan promet. Zato policija posebej opozarja udeležence v cestnem prometu, da vozijo previdno, odgovorno in strpno. Policija posebej opozarja, da se za volan nikoli ne usedite pijani.

Policisti še opozarjajo, da je neprilagojena hitrost na slovenskih cestah med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Pogosto je povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti.

Žal nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim za vožnjo, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora.

Kolesarji – najranljivejši udeleženci v prometu

V poletnem času je na cestah tudi večje število kolesarjev. Kolesarji so redko povzročitelji prometnih nesreč, tako kot pešci pa sodijo med najranljivejše udeležence v cestnem prometu. Kljub temu pa tudi kolesarji delajo napake in kršijo predpise - v naseljih, kjer so kolesarske steze, vozijo izven kolesarskih stez, vozijo ponoči po cestah in kolesarskih stezah brez luči, nepravilno ravnajo pri razvrščanju ali zavijanju oziroma spreminjanju smeri vožnje, izpuščajo iz rok krmila kolesa, vozijo predmete in osebe na kolesu, ki jih pri vožnji ovirajo, s kolesom pogosto prečkajo ceste čez prehode za pešce, čeprav na prehodih za pešce lahko prečkate cesto s kolesom samo tako, da pri prečkanju ceste kolo potiskate ob sebi, saj kolesarji na prehodu za pešce nimajo prednosti oziroma se po prehodu sploh ne smejo voziti.

V kategorijo bolj ogroženih udeležencev v cestnem prometu sodijo tudi motoristi. Policisti jim zato svetujejo, naj bodo na cestah izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti.

Meja
Meja FOTO: Reuters

Poleti prometna varnost slabša

Med poletno turistično sezono se prometna varnost navadno precej poslabša, saj se vožnja poleti v marsičem razlikuje od vožnje v drugih obdobjih leta. Večja gostota prometa in raznovrstnost prometnih udeležencev sta poglavitni značilnosti prometa v najbolj vročih mesecih. Najpogostejša vzroka prometnih nesreč z najhujšimi posledicami pa sta prehitra oziroma neprilagojena hitrost in vožnja pod vplivom alkohola. Na cestah pa se v večjem številu pojavijo tudi tuji vozniki, ki prihajajo iz različnih socialnih okolij, z različnimi vozniškimi izkušnjami, znanji ter navadami.

Pozor! Kopanje ni varno povsod

V poletnih mesecih morje, urejena kopališča, domači bazeni, bregovi rek, jezer in drugih vodnih površin pritegnejo večje število ljudi. Policija pa opozarja, da kopanje ni varno povsod, ampak le na vodnih površinah, ki so temu namenjene oziroma v tako imenovanih kopalnih vodah.

Na območju Policijske uprave Nova Gorica štejemo kot kopalne vode določene predele reke Soče (odseki pri Čezsoči, Tolminu, Kanalu ob Soči in Solkanu), hudourniško reko Nadižo (od naselja Logje do Robiča), reko Idrijco (odsek Bača pri Modreju).

Reka Soča in njeni pritoki so poleg omenjenega zanimive in z varnostnega vidika pa večkrat tudi problematične za različne rekreacijske dejavnosti na in ob vodi kot so: veslanje na divjih vodah, spusti s kajaki, rafting, soteskanje, spuščanje po brzicah na deski imenovani hidrospid in bungee jumping.

Kopanje
Kopanje FOTO: Reuters

Kopalci se radi zadržujejo tudi ob t.i. divjih kopališčih, kjer je potrebno omeniti umetni vodni zadrževalnik Vogršček, določene predele reke Vipave, ki ne sodita med kopalne vode ter ostale neurejene dele zgoraj omenjenih rek s pritoki. Zaradi različnih ravni gladine, vodnih vrtincev in brzic so ta divja kopališča lahko za kopalce nevarna, opozarja policija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24UBRISAN
24. 06. 2014 09.32
+1
Pač ne greš na dopust...če si tako nor, da si delaš skrbi iz tega...
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
24. 06. 2014 08.36
+1
Ne hitite nazaj na volitve.... Pocasi......
Blaška
24. 06. 2014 07.24
+6
kako se izogniti vsem nevarnostim, ki prežijo na nas med dopustom?, najbolj tako, da ostanemo kar doma: )))
pravicnez.
24. 06. 2014 08.07
+1
Ha, ha, napisala si povsem enako, kot sem hotel jaz. Bravo.
johan842
24. 06. 2014 08.21
+0
Ramzess
24. 06. 2014 10.24
Blaška, preventiva je boljša od kurative. Pravijo.