Slovenija

Delodajalci: K reformam pozivamo že nekaj let

Ljubljana, 07. 09. 2012 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trg dela in pokojninski sistem – oba zakona potrebujeta korenite spremembe, a vsak ima svojo vizijo, kakšne naj bi te bile. Minister Vizjak je svoje predloge dal na mizo. Zdaj so na vrsti socialni partnerji.

Socialni partnerji so danes obravnavali tudi predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Branimir Štrukelj je ocenil, da bi bila najboljša rešitev, da tega holdinga sploh ne bi bilo.

Pogajanja o pokojninski reformi se bodo v okviru delovne pogajalske skupine začela 19. septembra, pogajanja o predlogu reforme trga dela pa 21. septembra, je danes sklenil Ekonomsko-socialni svet (ESS). Delodajalci in sindikati morajo predloge za sestavo skupin posredovati do 14. septembra. Več dilem je bilo sicer na seji glede reforme trga dela.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je na novinarski konferenci po koncu seje ESS pojasnil, da so delodajalski in delojemalski strani predstavili predloga reforme delovnopravne in pokojninske zakonodaje. Kot je povedal, je sam predlagal, da bi se pogajanja o reformah v delovnih pogajalskih skupinah začela že prihodnji teden, a so tako delodajalci kot sindikati prosili za več časa, da bi lahko preučili predlagane spremembe.

Po Vizjakovih besedah so se dogovorili, da obe strani ministrstvu do 14. septembra posredujeta predloge glede sestave delovnih skupin. Prvi sestanek na temo pokojninske reforme je nato predviden za 19. september, prvi sestanek na temo reforme trga dela pa za 21. september. Minister pričakuje intenzivna in konstruktivna pogajanja.

delavec
delavec FOTO: Thinkstock

Kaj pravijo delodajalci?

Vizjak je pred sejo ESS opozoril, da "časa ni veliko. Slovenija ni v stabilni situaciji, ko bi imeli mesece oziroma leta časa za takšna usklajevanja".

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je spomnil, da delodajalska stran k reformi delovnopravne zakonodaje, ki bi omogočila večjo prožnost trga dela, poziva že nekaj let. Kot je povedal, pa predlog reforme glede prožnosti trenutno ni skladen z njihovimi pričakovanji, zato jih v pogajanjih čaka veliko dela. Obžaloval je tudi, da se je ministrstvo premislilo glede nekaterih sprva napovedanih rešitev, torej posega v plačan odmor za malico in dodatek na delovno dobo.

O pokojninski reformi je Smole povedal, da so delodajalci zelo zadovoljni, saj je dala vlada jasen signal, da zaradi nje ne razmišlja o zvišanju stroškov dela.

Kaj pa porečejo sindikati?

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in predsedujoči ESS Dušan Semolič je medtem poudaril, da je bila ohranitev plačanega odmora za malico in dodatka na delovno dobo pričakovana in da v primeru, da bi prišlo do posega v ti pravici, sploh ne bi sedli za pogajalsko mizo. Ob tem se je zavzel za to, da se okrepi trend zaposlovanja za nedoločen čas. Dodal je, da nasprotujejo začasnimi in občasnim delom oz. malemu delu.

V zvezi s pokojninsko reformo je kot največji premik izpostavil krepitev pomena delovne dobe. Po njegovih besedah jih čaka ogromno dela. Ob tem je pojasnil, da bo ta reforma uspešna le, če bodo mladi in starejši dobili delo, če bodo zagotovljena nova delovna mesta, če bo poskrbljeno za varnost pri delu.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) Branimir Štrukelj je omenil polemiko z ministrstvom, da naj bi bil obstoječi zakon o delovnih razmerjih eden od razlogov za padanje bonitetnih ocen Slovenije. Iz medijev tega po Štrukljevih besedah ni mogoče zaslediti, je pa izrazita povezava dviga pribitkov na desetletne obveznice, ko kaj reče predsednik vlade Janez Janša.

Glede pokojninske reforme so v KSJS opozorili, da se v novostih, ki jih prinaša pokojninski zakon glede na lani zavrnjenega na referendumu, teža sprememb prenaša na ženske, izrazito pa na izobražene ženske, ki ne bodo mogle uveljavljati bonitete za otroke. Težave pa jim povzroča tudi predlagana rešitev, po kateri se čas študija ne upošteva. Po Štrukljevih besedah želijo, da bi se te stvari v razpravi uravnotežile.

Predsednik Konfederacije Pergam Janez Posedi je ocenil, da je možno vse tri zakone v zadovoljstvo tistih, ki delajo, pripeljati do konca. Po njegovih besedah so nekoliko skeptični do doseganja ciljev zakona o delovnih razmerjih, ki naj bi prinesel tudi odpravo dualizma in segmentacije na trgu dela.

Uvedba začasnega in občasnega dela pa pomeni še dodatno segmentacijo trga dela, je opozoril. Pri pokojninski zakonodaji gredo razmisleki v pravo smer, vzdržnost pokojninskega sistema pa je pri tem ključna, je ocenil Posedi.

Včeraj je minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak javnosti na kratko predstavil predloga reform trga dela in pokojninskega sistema. Tisti, ki želite, si lahko predloge v celoti preberete v spodaj dodanih dokumentih.

Predlog Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju
Predlog Zakona o delovnih razmerjih
Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o urejanju trga dela
Primerjalna tabela - predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o urejanju trga dela
Primerjalna tabela – predlog Zakona o delovnih razmerjih
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

avspng
08. 09. 2012 10.10
+1
Pri nas trenutno ni okolja, ki bi zagnal razvoj.Tisti, ki misli kaj narediti iz sebe mora v žal v tujino.Delajo razvojne projekte,centre podjetništva...gole betonske stavbe, brez podjetniškega duha.
krtaca15
08. 09. 2012 09.47
+2
Nic drugega kot pobiranje pravic. Ostale bojo pa samo dolznosti. Ljudje delajo za kruh na mizi in streho nad glavo, zdaj jim mislite pa se to pobrat? Sram bodi take delodajalce!
Uporabnik565636
08. 09. 2012 00.28
+4
Dokler je dovolj ostalo za davcne oaze jim ni hudega. Pri nas pravijo, da je tistemu, ki jamra da ima premalo, treba se stran vzet.
tali?ni tom
08. 09. 2012 00.10
+11
smole pa milič bi najraje dosegla da bi delavcem v kuverto namesto plače natresli pest riža ! samo je bela ne bo šlo tole ! mamo pa še mal pameti in bo al referendum al pa stavka ! pa če vse zlodej vzame !
avspng
08. 09. 2012 10.11
+0
še za kemične WC-je nimamo, tako da niti stavkat ne mormo...
resslovenka
07. 09. 2012 21.48
+11
Reforma gor reforma dol. Splošno znano pa je, da se delodajalec ne glede na veljavno zakonodajo lahko znebi delavca kadar se mu zahoče. Pa če je ta česa kriv ali ne. Razlika je le v tem, da mora v primeru spora pred delovnim sodiščem seči malo globje v žep. Pri plačah so pa delodajalci zeloooo inovativni, kar je tudi javna tajna. Plača pod minimalcem ni nobena skrivnost in jo marsikateri delavec ne doseže niti z zneskom prevoza na delo in povračila za prehrano. Ko gledam in poslušam v splošnem nečloveškem ravnanju z delovno silo naše predstavnike delodajalcev ugotovim, da pravzaprav nimajo pojma kaj se v resnici dogaja, ali pa nočejo videti in vedeti. In dokler bo delavec zgolj strošek, se nam slabo piše. Škoda da tega dejstva nekateri niso zmožni dojeti.
Uporabnik565636
08. 09. 2012 00.23
+4
V bistvu oni bi, da ti lahko ustno recejo da jutri ne prides v sluzbo. Pa da ti ne rabi povedat zakaj. In to je to. Se za odpuscanje se jim ne da potrudit po veljavni zakonodaji, kamoli za dodano vrednost in normalne place.
23345
08. 09. 2012 09.26
+2
KAJ VAM ŠE NI JASNO, DA JE JANŠA BIL, JE IN ZMERAJ BO NA STRANI KAPITALA. LE GDAJ BO NJEGOVIM PODPORNIKOM TO PRIŠLO NAPREJ, MOGOČE TAKRAT, KO BODO PO TAKOOO DOBREM ZAKONU ODPUŠČENI. BODO PA POTEM ZA TO KRIVILI KUČANA IN STANOVNIKA SIGURNO. LJUDJE , PAMET V ROKE IN TAKO KOT JE NAPISAL EDEN OD KOMENTATORJEV: NA ULICO, NA REFERENDUM PA ČETUDI VRAG VZAME. VRAG BO SLOVENIJO VZEL TAKO IN TAKO. NAM GROZIJO Z BRUSLJEM, PA PRAV TISTI KATERI SE IMA ZA TAKO POMEMBNEGA OSAMOSVOJITELJA. KAJ SMO SE OSAMOSVOJILI, DA BOMO SPET POD NEKOM. IZSTOPIMO IZ TE POKVARJENE EVROPE, PRIŠPARALI BOMO OGROMNO ZA VSE TE POLITIKE V BRUSLJU, PA ZA ŠE VSE OSTALO NAVLAKO, KATERO EVROPA ZAHTEVA. SEM ZA TO DA GREMO IZ TE EVROPE, KATERA NAS SAMO GULI, DA ZELO MALO, TER DA ZAŽIVIMO ENKRAT SVOBODNO, REŠENI VSEH JARMOV. HOTELI SMO IZ JUGE, DOBILI SMO EVROPO, VEDNO HLAPCI, TAKO JE RES PO PRAVICI POVEDAL STANOVNIK
ian00
07. 09. 2012 21.35
+11
večina delodajalcev,bi najraje videla,da bi delavci še plačali,da sploh lahko delajo....
avspng
08. 09. 2012 10.04
+2
Politika je naredila tako situacijo...naj že enkrat nekdo odgovarja.
extradeluxe
07. 09. 2012 21.01
-5
po moje bi bilo fer da vsi pljuvači odprete podjetje, zaposlite vse brezposelne, jim date pravično plačo, niste pohlepneži in ne obagatite na hitro. čimprej. problem solved. meni pa ne bo treba več pametovati v prazno.
dukenukem
07. 09. 2012 21.09
+5
zakaj pa obstaja poiskusna doba ?naj vidjo če je delavec sposoben ,če zna ,če dela ,potem naj dobi redno zaposlitev ,ter DOBRO PLAČO,tko pa vsi gledajo samo da te izkoristijo ,žal je večina delodajalcev pohlepnih do konca ,naj raje uvedejo sistem,da bodo šefi taki, ki so tudi kdaj bli delavci ,ne pa da naredi šolo ,v praksi nima pojma ,in potem pametuje nekaj ,ter se izživlja na delavca....
dukenukem
07. 09. 2012 21.14
+4
sicer se pa lenuhov neda izkoreniniti ,samo če je dovolj delovnih mest se to porazgubi ,človek dela z veseljem delo, ki ga hoče opravljati ,ki ga veseli ,če ima dobre sodelavce....če ima dobre pogoje,sedaj imajo pa pogoje nadstandardne samo po upravah....
faronika
07. 09. 2012 21.24
+8
extradeluxe A veste kaj** Delajte sami !!!
dejzi123
07. 09. 2012 19.56
+8
poznam delovca k dela v podjetju,ki jim daje zelo lepo plačo in njihov delodajalec je ponosen ,,da si njihovi zaposleni gradijo hiše in normalno živijo,,pošteno deli dobiček ki ga ustvarjajo vsi od delavca do direktorja.VSI SO ZADOVOLJNI....DELODAJALCI ZGLEDUJTE SE PO TEM PODJETNIKU,,
faronika
07. 09. 2012 20.07
+6
dukenukem
07. 09. 2012 20.46
+6
eden na titisoč pa mogoče res,vsi so sami pohlepneži,kateri bi na račun delavca radi na hitro obogateli ,zakon pa to dopušča...
mimic
08. 09. 2012 08.43
kter je to? rabim šiht in poštenga delodajalca
BoratPahor
08. 09. 2012 09.11
@dejzi123 Saj to pravim, delavec bo delal pošteno če bo delal v takem okolju. Delam trenutno v takem podjetju kjer delavca prav briga ali kos dela ali pa ne. Direktorji se mastijo a delavec dela petke svetke za minimalca, nadura je plačana 1€ .
nibo
07. 09. 2012 19.36
+7
Sploh ni problem v reformi problem je da je med delodajalci in delojemalci tako nezaupanje (upravičeno), da je pogoj za sprejetje reforme ureditev našega sodnega sistema, ki bo rigorozno kaznoval barabine iz ene ali druge strani. Mi je pa nerazumljivo da bodo delodajalci lažje odpuščali, z druge strani bi pa država zmanjšala nadomestila. Če se že zgledujejo po tujini naj potem uredijo vse kot je tam vključno z zavodi za zaposlovanje, ki recimo v Avstriji najdejo delo brezposelnemu cc v 3 mesecih , pri nas pa ga sam iščeš eno leto ali več. Pa tudi palče naj približajo plačam v tujini. Se pa ve da bi naši delodajalci naraje bili brez vseh obveznosti po možnosti pa bi jim še delevec plačeval zato da lahko dela pri njih. Pa tudi naši delodajalci naj začnejo delat v smislu razvoja pdojetji in izdelovati stvari z višjo dodano vrednostjo ne pa kot sedaj ko večina njih konkurira Kitajcem z izdelki ki so tam bistveno cenejši.
23345
08. 09. 2012 09.30
DRAGI NIBO, SAJ NE RAZMIŠLJAJO TI PREPISOVALCI. NEKAJ PREPIŠEJO, POTEM HOČEJO PRIKAZAT DA SO AVTORJI ONI, NEKAJ POPRSVIJO IN REZULTAT .: ZMAZEK BRIHTNIH BUČ SDS
faronika
07. 09. 2012 18.01
+16
Delodajalcem bi najbolj dišala reforma,po kateri bi delavci delali zastonj in po šestnajst ur na dan!!
mimic
07. 09. 2012 19.04
+2
BoratPahor
08. 09. 2012 09.14
+1
ne za 1.5€ na dan ZASTONJ nič, nada zero
cupofmarja@email.si
07. 09. 2012 16.11
+5
zelo, zelo slabo se bo vse skupaj končalo.....
23345
08. 09. 2012 09.31
+0
NE JOKAT SEDAJ, KAR STE VOLILI, TO IMATE. JANŠA JE NA STRANI KAPITALA, KER MU KAPA KAR NEKAJ V ŽEP
kawboy
07. 09. 2012 16.06
+8
Saj tudi za delodajalce niso dovolj strogi zakoni, če ne delajo in poslujejo po črki zakona, ker so s tem prizadete in povezane tudi marsikatere pravice oškodovanih ter opeharjenih delavcev.
slefo
07. 09. 2012 15.53
+17
Seveda da ukrepi niso dovolj strogi, ker ni dobesedno vpisano, da delavci morajo biti tlačani, delat 24 ur za skorjico kruha. Pa še biča niso napisali. Že sedaj so tlačani z minimalcem pri tako visokem življenjskem standardu. Ne bo treba dolgo čakat, ko se bodo zgodile res reforme, ampak tiste, ki jih bo narod pisal!
dejzi123
07. 09. 2012 19.50
+2
Bor Mehle
07. 09. 2012 15.36
-5
Vsi v življenju se prodajamo nekomu. Če delaš v javni upravi se prodajaš državi, če delaš v privat podjetju se prodajaš lastnikom, če si svoj šef, se pa strankam za katere opravljaš storitev in tako naprej. Kdor zase ne zna iztržit zadovoljive vsote si je sam kriv. Najlažje je biti zavisten. Da si dvigneš ceno je treba nekaj za to tudi narediti in ne samo jamrat. Če kdo misli, da je premalo plačan, nihče ga ne zadržuje, da gre drugam, ali pa začne na svoje.Ponavadi takrat, ko si na svojem vidiš koliko si vreden.
pika50
07. 09. 2012 16.35
+5
Borulja, težava je v tem, da je bila srednja generacija vzgajana popolnoma drugače, kot mlada. In srednja generacija bo že padla v pokojninsko reformo. Srednja generacija v otroštvu ni bila hvaljena, ni se naučila samopromocije in redki posamezniki, ki so imeli to prirojeno, so krasno uspeli kot komercialisti. Ostali so bili naučeni: "Pridno delaj in tiho bodi!" In, starejši so, manj se znajo ponujati na tržišču. Da ne govorim o tem, da če si starejši od 40 za delodajalca tako nisi zanimiv.
POIVRE
07. 09. 2012 15.28
+1
Kaj je plačan dopust za delodajalce? Plačani dopust je, kaj delavec po zimi zasluži, to po leti zapravi.
pika50
07. 09. 2012 16.37
+10
Zanimivo, to logiko poslušamo pri nas. V uspešnih zahodnih kapitalizmih je normalno, da človek dobi dopust, pa 13. plačo, pa še božičnico, delodajalec pa delavcem nič ne dokazuje, da so njegovi zajedalci. Ker se zaveda, da so delavci največji kapital podjetja. Novi stroj še kupiš, strokovnjaka pa težje.
mimic
07. 09. 2012 19.06
+3
dukenukem
07. 09. 2012 20.50
+2
pri nas v firmi vse tako lepo nakladajo ,da nagradijo pridne,tralallala vse ,na papirju , v resnici pa kaos ....
Glavavtorbi
07. 09. 2012 14.54
+17
Hočejo reči, da slovenci v 40 delovnih urah tedensko ne naredimo dovolj za tisto bedno plačo? Niti v največjih podjetjih, ki zaposlujejo nekaj tisoč delavcev, imajo pa milijardne zaslužke letno? Kadar kapitalist trdi, da dobi premalo za tisti čas, ko najame delavca, se zagotovo laže, to je vendar osnova razrednih bojev! problem je, da se dežela, v kateri se je socialistična revolucija že zgodila, sploh sprašuje take neumnosti, saj nismo več v srednjem veku.
FCM
07. 09. 2012 14.49
+18
Delodalajacem, ne bi bilo dovolj ce bi jim delavci zastonj delali, se vedno bi jamrali kako jim je tezko prezivet. Kdor ni sposoben delavca posteno placati za posteno delo si ne zasluzi nic drugega kot da propade. Seveda je pa najlazje reci da so delavci neefektivni. Po tej logiki bomo kmalu morali placati da lahko delamo kot suznji, da bodo ubogi delodajalci preziveli, ker se jim res dela krivica.
olgcaa
07. 09. 2012 15.45
+4
sreča da prinas ne uspeva riž ker bi nas p palačevali kot kitajčke pa še oni so se uprli zdaj dobijo dve pesti namesto ene
mimic
07. 09. 2012 19.07
kolk je spet to res, ker ni vse zlato kar se sveti
gordo
07. 09. 2012 14.49
+18
pa v redu kdo je sdaj nor v tej državi,pa če bi delal za sto evrov pa bi še kr neki težil pa nam jemal vragi kapitalistični NIKOLI,NIKOLI VAM NI DOVOLJ KDAJ BO TEGA KONEC POKRADLI STE DRŽAVO SEDAJ UNIČUJETE ŠE SSLOVENSKI NAROD
cupofmarja@email.si
07. 09. 2012 16.10
+4
tako je....intezivno se dela na tem, da bo slovenski narod izumrl....
Genialac
07. 09. 2012 14.22
+22
Ne delamo efektivno 40 ur .... Včasih tudi več za plačilo samo 40 ur. Dejte že nehat lupat, nismo mi spravilid ržave na kolena !!!!
robek35
07. 09. 2012 14.11
+26
Reforme so potrebne ,ampak ne na račun ljudi ki pošteno in pridno delajo,potrebno je spremeniti miselnost delodajalcev,da delavec ni strošek posebej tisti ki delajo dlje časa in ki zato dobijo dodatek na delovno dobo to je tam povprečno 200-250 EU potem potni stroški 100EU in stalnost tam nekje to50EU in pride recimoma nek recimoma strojni tehnik v proizvodnji na okoli 1000 do 1200 EU In po računu delodajalcev je to nespremenljivo ker nismo konkurenčni na trgu dela KAO PO NJIHOVEM in če se vse to ukine pade ta delavec srednjega sloja tam na 650 EU se pravi minimum tisti z os šolo pa na 450 EU. PA poglejmo nadraso imenovani kapitalisti Plača 0d 6000EU naprej pa tam vse do 20.000 eu +dodatki na managersko obremenitev +mobitel +avto zastonj vse plača firma bencin servis registracijo vsi imajo avte vrednosti nad 50.0000EU itd dnevnice pa še bi še naslo. Večine delavcev z kolektivno pogodbo to ne bi motilo če takozvani delodajalci devali v razvoj plače in ivesticije. Ti pa si delajo razne holdinge in si dobiček nakazujejo na davčne oaze, Seveda vlada je za to dokaj slepa in jim z raznimi manipulacijami pridno pomaga ,tole bomo sprejeli potem bo pa tako vse šlo vam v korist
dukenukem
07. 09. 2012 20.53