Slovenija

Bratuškova v Bruslju: Slovenija bo svoje težave rešila sama

Bruselj, 09. 04. 2013 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Premierka Bratuškova je po srečanju s šefom Evropske komisije Barrosom v Bruslju poudarila, da bo Slovenija nadaljevala ukrepe, ki bodo zagotovili stabilnost. Ob tem pa je obljubila, da bo Slovenija svoje težave rešila sama. Barroso pa je dejal, da je pred Slovenijo zahtevna naloga, a verjame, da bo kos izzivom.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je danes prvič obiskala Bruselj. Na prvi obisk v tujino se je odpravila pod težo ugibanj o mednarodni finančni pomoči Sloveniji. Premierka je dopoldne najprej obiskala stalno predstavništvo Slovenije v Bruslju, popoldne pa se je srečala s šefom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom.

Bratuškova se je sestala tudi s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem in predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem.

"Slovenija se spopada z zelo zahtevno nalogo. Ne samo da mora izvesti reforme, temveč mora zgraditi nacionalni konsenz, potreben za izvedbo teh reform," je opozoril Barroso. "S tega sestanka prihajam z občutkom zaupanja, da bo Slovenija kos izzivom," je še poudaril.

Na konkretno vprašanje, ali bo Slovenija sposobna sama rešiti probleme ali bo morala zaprositi za pomoč, pa je odgovoril, da Slovenija za pomoč še ni zaprosila in da tudi nimajo indicev, da naj bi.

"Slišali ste predsednico vlade, da Slovenija ne pričakuje, da bo to potrebno, ter zelo močna sporočila, da bodo storili vse, da se temu izognejo," je še povedal Barroso, ki verjame, da bo Slovenija z ambicioznimi in hitrimi ukrepi ustrezno okrevala.

Šef komisije je še poudaril, da se veselijo konkretnih predlogov Slovenije za rešitev ključnih problemov, ne samo bančnih, temveč tudi makroekonomskih. Te pričakujejo v proračunskem in reformnem načrtu, ki ju mora država v kratkem poslati v Bruselj. Za njuno pripravo si je nova vlada izborila nekoliko več časa, kot je sicer predvidenega, a vseeno ju mora poslati v začetku maja.

Barroso je še poudaril, da "občuduje odločenost predsednice vlade, da okrepi slovensko gospodarstvo", ter ocenil, da je njen takojšen prihod v Bruselj jasno znamenje, da namenja nova vlada evropski reformni agendi veliko pozornost.

Slovenija je stabilna in močna država, verjetno močnejša od marsikatere druge evropske države. Alenka Bratušek

Bratuškova: Prva naloga bo stabilizacija bančnega sektorja

Bratuškova je zatrdila, da bo Slovenija svoje težave rešila sama z doslednim izvajanjem ambicioznih ukrepov, Barrosu pa obljubila, da bo Slovenija nadaljevala ukrepe, ki bodo zagotovili stabilnost države. "Pred nami in mojo vlado niso lahki časi, tega se zavedamo in na to smo pripravljeni," je dejala.

Prva naloga nove vlade je po njenih besedah stabilizacija bančnega sektorja, s čimer se "ukvarjajo noč in dan". "Verjamem, da bomo v juniju preko slabe banke rešili ta prvi problem," je napovedala.

"Absolutno bomo nadaljevali konsolidacijo javnih financ, tako da ne bo zniževala gospodarske rasti," je še obljubila.

Napovedala privatizacijo. Prva NKBM?

Prav tako bo nova vlada po njenih besedah začela postopke privatizacije, saj lahko Slovenija svež kapital za nove investicije, zagon gospodarske rasti in nova delovna mesta dobi le tako. "Verjamem, da bomo s prvim postopkom začeli že pred letošnjim poletjem," je napovedala. Po neuradnih informacijah bi lahko šla prva v privatizacijo ena od bank; omenja se Nova kreditna banka Maribor.

Na "močan medijski pritisk" in ugibanja o finančni pomoči Sloveniji v zadnjih tednih pa se je premierka odzvala z besedami, da Slovenija ni davčna oaza, temveč izvozno usmerjeno gospodarstvo, da je med najmanj zadolženimi državami v EU, da ima pozitivno plačilno bilanco in novo vlado z veliko odločenostjo, da stori vse, da svoje probleme reši sama.

"Slovenija je stabilna in močna država, verjetno močnejša od marsikatere druge evropske države," je še poudarila Bratuškova. Ob tem je spomnila na ocene nekdanjega prvega ekonomista Deutsche Bank Thomasa Mayerja, ki je Slovenijo ocenil kot eno najtrdnejših članic območja evra; manj možnosti za finančni zlom imata po njegovih ocenah od nje le Nemčija in Estonija.

Bratuškova se je srečala z Barrosom.
Bratuškova se je srečala z Barrosom. FOTO: Reuters

'Slovenija bo svoje težave rešila sama'

Premierka je spomnila tudi, da je Slovenija v zadnjih mesecih že sprejela nekaj pomembnih ukrepov - s široko podporo je sprejela dve ključni reformi, pokojninsko in trga dela, znižuje primanjkljaj, sprejela je zakon, s katerim bo sanirala bančni sistem, in zakon o enotnem upravljanju državnega premoženja. "Dokazali smo, da smo sposobni sprejemati pomembne odločitve," je poudarila.

Ob tem, ko je obljubila, da bo Slovenija svoje težave rešila sama, je Bratuškova obenem opozorila na "skupno odgovornost evropske politike, da ustvarja pogoje, v katerih lahko države same rešujejo svoje probleme". Še posebej je to po njenih besedah pomembno za majhne države, kot je Slovenija.

PREBERITE ŠE: Slovenija je na varni strani radarja, v svojem poročilu ugotavlja OECD. "Na podlagi dejstev in številk, ki jih imamo, ni nobene potrebe po tem, da bi Slovenija zaprosila za pomoč," je dejal tudi eden najpomembnejših ljudi v organizaciji Yves Leterme.

Zavrnila primerjavo Slovenije s Ciprom

Predsednica vlade je tudi odločno zavrnila primerjave Slovenije s Ciprom, češ da predstavlja slovenski bančni sektor približno 134 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), ciprski pa 800 odstotkov BDP. "Razlika je očitna," je poudarila.

Primerjave s Ciprom je zavrnil tudi Barroso. Na vprašanje novinarja Financial Timesa, ali ima sporočilo za slovenske varčevalce, glede na to, da po Cipru vprašanje vlog sproža veliko skrbi, je odgovoril, da se ne bo spuščal v primerjave Slovenije s Ciprom, saj so razmere v obeh državah "popolnoma drugačne".

Boj proti korupciji ena od prioritet vlade

Bratuškova in Barroso sta dobila od tujih novinarjev tudi vprašanje glede problema korupcije v Sloveniji. Bratuškova je poudarila, da je "boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu absolutno ena od prioritet vlade", Barroso pa je pripomnil, da Slovenija še zdaleč ni edina država na svetu, ki se sooča s tem problemom, ter spomnil na prizadeven boj komisije proti davčnim utajam in goljufijam.

Šef komisije je danes tudi izrecno izpostavil, da je Bratuškovi čestital za "zelo navdušujoče glasovanje v slovenskem parlamentu o podpori vstopu Hrvaške v EU". Za komisijo je bila to po njegovih besedah "zelo pomembna gesta prijateljstva dveh držav", od katerih ena je, druga pa bo kmalu postala članica EU.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1455)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Xit
11. 04. 2013 07.19
+2
Kdo vse je govoril, da so pred nami tezki casi? 1. Pahor. 2. Jansa(lani). 3. Bratusek. Pa kako naj se kdo verjame, da bo res kdaj bolje? Njen govor na CNNu pa je bil zopet ena velika sramota za Slovenijo. Ne more nekdo, ki je popolnoma nov v politiki in ga globalni svet se ne pozna po dejanjih, popolnoma brez argumentov prepricevat cel svet da zmoremo prebrodit krizo brez pomoci. Da ne bo pomote; to ni bil najalabsi nastop vzhodnih politikov za tuje medije, a je bil kljub temu tolk slab, da me je blo sram.
Jaka Planinc
10. 04. 2013 14.21
+0
VERJETI,VERJETI KAKO PLEHKO. TO JE PREMALO,SAMO VERJETI. PUNCA NIMA PRAVIH TEMELJEV,SAME PRE/VIRANTE. JAZ VEJAMEM DA BOM ŠEL LETOS NA HAVAJE itd. JAZ VERJAMEM DA BO LETOS LEPO LETO,OBILNA, BOGATA LETINA. ČE NE BO TAKO BOM PA ŠEL PO NEZAUPNICO.
Shisui
10. 04. 2013 14.23
+1
Saj ni čudno, da se nam že cela EU posmehuje, ko pa fanatiki še vedno vztrajate, da moramo imeti kriminalca za predsednika vlade.
tacka1
10. 04. 2013 21.17
+2
kako se nam šele bodo smejali, to ni niti dobro jutro. Še tisti,ki je slep vidi kakšno vlado imamo. Nismo si zaslužili, da nas vodijo ti skorumpiranci. Ne evropa, cel svet se nam smeji - upravičeno!
tacka1
10. 04. 2013 21.19
+2
shisui - kriminalce imamo sedaj na vladi, pa ne enega, ampak veliko. Da ne bo pomote, ne zagovarjam JJ, ker nisem ne na levi pa ne na desni strani, ampak razmišljam z svojo glavo.
sinhron
10. 04. 2013 13.48
-2
PRODATI - NE RAZPRODATI , kot je bilo to načrtovano in že začeto v prvi Janševi vladi , ko je bilo vse kar so prodali posel stoletja , prodajali pa za mizerne cene ( samo primer metal ravne in noži ravne ) , obe podjetji prodani Rusom , ki so z dobičkom plačali kupnino , to je bil za VIZJAKA posel stoletja !
Janezek.no1
10. 04. 2013 13.35
+1
kako lahko ta vlada sploh obljublja izvajanje programa o sanaciji bank in prodaji državnega premoženja če ena od koalicijskih strank SD takemu reševanju pravi : kraja stoletja Buhtelškova bi morala danes ko je slišala od Bruslja ,da naj nadaljuje program sanacije ki ga je začel JJ , preprosto odstopit ,,,saj tak program ni kompatibilen z programom stranke , še manj pa je ta zahteva Bruslja kompatibilna s programom stranke SD. torej SD bi moral takoj zapustiti koalicijo !! heh kaj sem naiven
srebrnibreg
10. 04. 2013 13.55
+1
Res si naiven, če misliš, da bi morali vsi samo kimati čeprav so drugačnega mišljenja. V tej koaliciji ni tako kot v prejšnji, da bi lahko samo eden govoril in vsi drugi samo prikimavali.
Shisui
10. 04. 2013 14.13
-1
Hehe, pod Janso demokracije itak nismo poznali. Tako je bilo, kakor je poglavar velel, pa cetudi za ceno vlade!
tankopiš
12. 04. 2013 08.50
Shisui
10. 04. 2013 11.48
+4
Tako malo časa je minilo, pa na Slovenijo že gledajo drugače, vrh EU se nagiba k tezi, da bomo težave rešili sami, da finančne pomoči ne bomo potrebovali, hudiča, celo gospodarsko rast nam napovedujejo čez leto ali dve. Samo Janše smo se morali znebiti, da ne trobi več, da bomo vse razprodali, saj smo pred bankrotom... No ja, iz ene sramote v drugo, bi rekel moj dedek, dandanes Janša skrbi, da ga v EU ne pozabijo, s tem, ko diskreditira Finska in Avstrijska sodišča, namreč, če o Patriji ne laže on, to pomeni, da lažejo sodišča in da so obsodili nedolžne ljudi. Na laž postavlja celo ameriško obveščevalno službo... Ni kaj, Slovenija se ne bo zlepa znebila prizvona korupcije, preveč težav imamo na vseh vejah politike.
ADIJO ZABUHLA
10. 04. 2013 11.50
-2
.s kronično lažnivko in plagiatorko boš daleč prišel...
Shisui
10. 04. 2013 11.53
+3
Jaz ti samo povem, kako nas dojema EU, glede na vse afere v Sloveniji. Me pa vseeno zanima, ali ti resno verjameš, da lažejo avstrijska in finska sodišča, da so obsodili nedolžne ljudi, da je ameriška obveščevalna v tajnih dokumentih lagala svojim ljudem? Janša pa govori resnico?
Shisui
10. 04. 2013 12.06
+4
Hehe, odgovora niti nisem pričakoval, saj od tebe argumenta še nisem zasledil... Zgolj obtoževanje in žaljenje.
srebrnibreg
10. 04. 2013 13.57
+2
zabuhla- ne bluzi v vsakem stavku o neki plagiatorki. Najprej si razčisti izobrazbo pri svojem idolu in potem pri drugem išči napake v morda kakšnem prepisanem stavku. Poglej si kaj je tvoj idol prepisal in zakaj je za malenkost ušel tožbi zaradi tega.
sudja
10. 04. 2013 11.46
+2
Dol z vlado komunajzerji LAŽEJO posebej pa Bratovškova
ADIJO ZABUHLA
10. 04. 2013 11.34
-3
še ena o vaši ljubljenki....... "Revizijsko poročilo generalnega sekretariata je nesporno" Revizija, ki jo je opravil državni notranji revizor, Uroš Štuhec, ugotavlja številne nepravilnosti prav v letu 2009, ko je bila v upravni odbor imenovana Alenka Bratušek. Postopki naročanja se niso izvajali v skladu z zakonom, posli so se oddajali hišnim izvajalcem, blago se je naročalo pri najdražjem izvajalcu, omejevalo se je konkurenco in prirejalo postopke. Uroš Štuhec, državni notranji revizor, poudarja: »Revizijsko poročilo generalnega sekretariata oziroma naše notranje revizijske službe je podprto z listinsko dokumentacijo in iz tega vidika nesporno.« Revizor predlagal posredovanje poročila državnemu tožilstvu in policiji Upravni odbor, v katerem je bila Bratuškova, bi moral po 15. členu odloka o ustanovitvi javnega zavoda spremljati in nadzorovati poslovanje zavoda. Po 18. členu pa bi lahko razrešili direktorja, če bi ugotovili, da je sprejemal odločitve v nasprotju s predpisi. Štuhec je ugotovil sume kaznivih dejanj korupcijskega značaja in predlagal posredovanje revizijskega poročila državnemu tožilstvu in policiji. Zoper odgovorne pa predlaga uvedbo ustreznih postopkov za ugotavljanje krivdnih razlogov.
ADIJO ZABUHLA
10. 04. 2013 11.36
-3
toliko o boju proti korupciji in gospodarskemu kriminalu....
Shisui
10. 04. 2013 11.40
+3
Toliko imas proti korupciji, podpiras pa cloveka, ki ima vec masla na glavi, kot vsi ostali politiki skupaj. Kako ze pravi vas poglavar, aja: DVOJNA MERILA!
ADIJO ZABUHLA
10. 04. 2013 11.47
-3
Shisui tu si se malo zmotil,pri janši so obtožbe z naj bi,možno je ,mogoče......pri tvojem strašilu pa so dokazi.....
Shisui
10. 04. 2013 11.49
+2
Feinstein
10. 04. 2013 11.32
+3
TRIGLAV : OLIMPIJA 1 : 4
ADIJO ZABUHLA
10. 04. 2013 11.21
-1
..to kar je prebrala v slovenščini,vas navdušuje rdeči??????? zaskrbljuječe,država je v zelo slabem stanju...........
ADIJO ZABUHLA
10. 04. 2013 11.13
-1
janković je navdušen nad svojo lutko Bratuškova je poudarila, da je "boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu absolutno ena od prioritet vlade",
ADIJO ZABUHLA
10. 04. 2013 11.14
-1
srebrnibreg
10. 04. 2013 14.03
+1
Najprej pri Janši razčisti z plagiatom in potem pri drugih.
iGURT
10. 04. 2013 10.13
+7
Očitno, zelo očitno je za ene zelo pekoče da ni janshe več v igri, kakšno bo šele če res odide iz stranke sds ?! Dan dva tri žalovanja za Velikim Vodjem ?
O?e naš
10. 04. 2013 10.15
+5
Verjetno kar množični samomor ..........ciklon b .......pa to.....
iGURT
10. 04. 2013 10.15
+5
O?e naš
10. 04. 2013 10.16
+4
Ena boljših investicij v tem času........
iGURT
10. 04. 2013 10.21
+7
blokirani
10. 04. 2013 11.22
+2
gurt, hitro vrt štihat. Pa vstaja se bolj zgodaj!
tankopiš
12. 04. 2013 08.56
vertex
10. 04. 2013 10.08
+5
jasno je, da alenka sloveniji počasi vrača kredibilnost ki smo jo izgubili v prejšnjem letu, zaradi tega smo zelo veseli (pošteni državljani)
Kritik31
10. 04. 2013 10.40
+0
ADIJO ZABUHLA
10. 04. 2013 11.20
+2
prvić in zadnjič v bruslju......na silo ----nihće je ni povabil,jaz bi ji stroške zaračunal.......
tacka1
10. 04. 2013 21.21
+3
Sophie B
10. 04. 2013 10.05
-4
Plagiatorska šivilja je obljubila, da bo Slovenija dosledno upoštevala Janševe reforme, in se tako rešila pred trojko. Ni pa omenila tudi plagiatskega programa, ki ga povzema po Janši, brez navedbe avtorja reform! Plagiatorji in pingvini na vseh frontah, se obnašajo, kot da so "doma" na Balkanu in ne razumejo, da jih je Evropa že zdavnaj pogruntala....
iGURT
10. 04. 2013 10.08
+4
Janša plagiator se je obnašal kot da je doma na Balkanu? ja me ne čudi !!
Terezinka
10. 04. 2013 10.25
+0
Jaša je kot nekoč V tunelu usred mraka sveti zvezda petokraka. Razlika je, da sedaj za nekatere sveti Janša sam
vlada maherjev
10. 04. 2013 09.53
-1
ko pa gledaš TV in govor Bratovškove pa se dobro vidi,da ni noben govorec, in da vse besede ki jih izreče so že stokrat slišane, in tu se vidi ,da ni dorasla nobenemo dosedanjemu predcedniku vlade.
iGURT
10. 04. 2013 09.56
+4
janša pe je vedno ko je odprl usta povedal nekaj novega !!!! predSednik se piše s črko "S" ; )
El Koronito
10. 04. 2013 09.58
+0
pa če smo že pri pravopisu ... nobenemU. Ejej ti desničarji...
Terezinka
10. 04. 2013 09.59
+0
Nismo zbirali govorca, je pa res, da tudi pred njo ni bil govorec ne Janša ne Šušteršič.
Sophie B
10. 04. 2013 10.08
-4
balkanska plagiatoorka ni sposobna niti enega stavka izblebetati, brez pisne predloge......veliki govorec - kot se spodobi za velike komunistične govorce, ki so znali klobasati 1 uro, pa nihče ni razumel, kaj so hoteli "povedati".... balkanska plagiatoorka ni sposobna niti enega stavka izblebetati, brez pisne predloge......veliki govorec - kot se spodobi za velike komunistične govorce, ki so znali klobasati 1 uro, pa nihče ni razumel, kaj so
iGURT
10. 04. 2013 10.11
+4
ni ona velik komunistični govorec, je pa velika predsednica vlade namesto janshe ki je odšel
Terezinka
10. 04. 2013 10.36
+5
Balkanski govorec je brez dvoma Janša. Za svoj govor je izobražen tako, da vse kar je prej hvalil sedaj kritizira
Kritik31
10. 04. 2013 10.42
+2
Kadarkoli je Čelo kaj govoril sem slišal samo riganje.
iGURT
10. 04. 2013 09.44
+0
- Bratuškova v Bruslju: Slovenija bo svoje težave rešila sama - " In prav je tako " bi dejal velecenjeni Pukšič
iGURT
10. 04. 2013 09.48
+0
Strelec74
10. 04. 2013 09.30
+1
Slovenia (4.375% 18 Jan 2021) 6.62 + 532, TOLIKO O TEM, DA NI DOBRO ŠPEKULANTOM GROZITI
iGURT
10. 04. 2013 09.49
+2
mhm, ni pametno da premier in finančni razlagata po svetu kako smo pred bankrotom, samo da bi ustrahovala narod in opozicijo z namenom da se po vsej sili obdržijo na vladi.. ni dobro...
Terezinka
10. 04. 2013 10.01
+2
Ne ni dobro, je porazno. Prikazovanje slabe slike tujini jemlje tujcu le voljo do sodelovanja s tabo in ga pripravi, da raje počaka in te kupi, ko boč propadel
Shisui
10. 04. 2013 09.17
+11
Predvsem je zaskrbljujoče tudi to, da bi desni raje videli bankrot, kot uspeh Bratuškove.
Terezinka
10. 04. 2013 09.20
+4
Država jim je le prazna beseda. Državo uničiš tako, da ji vzameš funkcijo. Funkcija države pa ni skrb za njene politike in heroje ampak skrb za državljane. Če država nima s čim pomagat svojim ljudem v stiski je ti ne rabijo.
vlada maherjev
10. 04. 2013 09.46
+0
SHINSHUI do sedaj še ni nič naredila, vse kar se sedaj izvaja je delo prejšnje vlade.
Terezinka
10. 04. 2013 09.47
+3
Razen tega, da sedaj ni več dveh grdob, ki vehementno kričita po EU, da bomo vse prodali, ker smo pred bankrotom Slovenije
El Koronito
10. 04. 2013 09.04
+5
Vse to je isto * Namesto, da bi iskali in po hitrem postopku sankcionirali akterje za krizo danes ter jim za nameček pobrali še vse kar imajo, se gna.da ukvarja z nadaljevanjem pogubnih postopkov za SLO. Ne pozabite, da vpis fiskalnega pravila vsebuje tudi omejevanje referendumskih pravic. Še vedno ni nobenih ukrepov za zagon gospodarstva ... Če žrtvujejo nekaj grešnih kozlov pravici še vedno ne bo zadoščeno. Zakaj jakličeva črna gradnja še vedno stoji ? Zakaj je zidar še vedno na prostosti ? tovšakova bo priznala in dobila 2 leti. Kaj pa je z nakradenim denarjem ? Za 1 milijon gre vsak sedet dve leti. Bejžte no....
Terezinka
10. 04. 2013 09.13
+2
In sedaj je po tvojem Alenka kriva za vse in pričakuješ, da bo v 14 dneh vse obsodila, vsem pobrala in rešila državo?
El Koronito
10. 04. 2013 09.14
+3
Govorila je drugače ... zdaj pa se zdi, da gre vse v isti smeri kot prej.
Terezinka
10. 04. 2013 09.21
+2
Govori se kaj se bo naredilo v nekem obdobju, ki ni 14 dni ali en mesec.
Jaka 3.3.
10. 04. 2013 08.53
+0
Barosso se kr slin...
BobbyP
10. 04. 2013 08.50
+5
Malo formalnega bla, bla-ja s figo v žepu.Eni in drugi.Doma pa tonemo.
Terezinka
10. 04. 2013 09.02
+6
Tudi bla, bla je politika. Velikokrat boljša kot govorit o bankrotu in istočasno prositi za kredit. Normalno je, da posodiš tistemu, ki bo sposoben vrniti in ne tistemu, ki bo bankrotiral